USD Tether koorddans

Wat zijn Stable Coins?

In deze blogpost gaan we het hebben over stable coins. Stable coins zijn populair omdat hun waarde meestal hetzelfde is. Maar wat moet je met die munten als je er geen geld mee kan verdienen? Je kan er geld mee besparen!

Door stable coins te gebruiken hoef je je crypto niet eerst om te zetten naar fiat valuta of andere, minder stabiele crypto. Hierdoor hoef je aanzienlijk minder transactiekosten te betalen. Ook kan je de stabiele cryptomunten gebruiken om tijdelijk je investering te parkeren: de waarde van stable coins ligt namelijk vast. Hierdoor weet je zeker dat je je volledige kapitaal kan inzetten wanneer je favoriete cryptomunt weer begin te stijgen.

In deze blogpost gaan we alles behandelen over de stable coin. Hoe een stable coin in elkaar zit en wat je er precies mee kan doen.

Eerste een filmpje van ongeveer een minuut. Hierin wordt het concept van de stable coin in het Engels uitgelegd:

Bekijk Snel

Wat zijn Stable coins?

Stable coins zijn een alternatief voor normale cryptomunten. Omdat crypto nog in een ontwikkelend stadium zit kan de prijs van een cryptomunt van dag tot dag sterk fluctueren. Er zijn veel meer euro’s in omloop dan Bitcoins. Waarom maakt dat uit? Als je heel veel munten hebt dan hebben kleine veranderingen, zoals transacties, veel minder effect op de algemene waarde van de munt. Hierdoor blijft de euro vaak stabiel en is Bitcoin veel instabieler.

Dit betekent dat het leuk is om met Bitcoin te speculeren. Maar dat het minder leuk is als je een betaling hebt ontvangen en dat diezelfde betaling een paar minuten later opeens veel minder waard is omdat de koers van Bitcoin omlaag is gegaan.

Stable coins zijn crypto die een constante waarde hebben. Dit betekent dat de betaling die je met stable coins hebt ontvangen, over een paar dagen, weken of maanden, nog steeds dezelfde waarde heeft.

Stabiele cryptomunten ontlenen hun vaste waarde van een betrouwbare waardemaat. Dit zijn de meest voorkomende waardematen bij stable coins:

  • Fiat valuta zoals de dollar
  • Edelmetalen zoals goud
  • Algoritmes
  • Crypto valuta’s

De stable coin vormt samen met de waardemaat een vaste wisselkoers. Dit betekent dat één stable coin altijd evenveel waard is als één eenheid van de waardemaat waar ze mee verbonden zijn. De waardemaat vormt de basis van vertrouwen waar een stable coin door wordt gedefinieerd.

Vertrouwen en garantie

De basis van iedere valuta wordt gebaseerd op vertrouwen. Het vertrouwen dat de euro die je in je hand hebt daadwerkelijk een euro waar is. Dat vertrouwen is het resultaat van een reeks garantstellingen. Het land staat garant voor de Centrale Bank, de Centrale Bank geeft de munt uit en de burger vertrouwt erin dat de Centrale Bank en de staat de waarde constant houden.

Garantie is een cruciaal onderdeel voor het behouden van vertrouwen. Deze garantie wordt op twee manieren geleverd:

  • Een onderpand
  • Een betrouwbaar algoritme

Fysiek onderpand

Het fysieke onderpand bij Tether (USDT) zijn US-dollars die op een echte bankrekening staan. Tether zegt voor elke Tether-token één US-dollar apart te hebben gelegd. Tether laat geen auditeurs toe dus er is geen absoluut bewijs dat zij echt 1 dollar voor elke Tether -token in onderpand hebben.

De True USD stable coin lost dit vertrouwensprobleem op: zij laten dagelijks de balans aan dollars op hun bankrekening zien en ze laten maandelijks een onafhankelijke audit uitvoeren om te bewijzen dat ze écht deze hoeveelheid in dollars in reserve houden.

Als laatste heb je de DGX-token die goud als onderpand gebruikt Dit zijn allemaal voorbeelden van oude manieren van bankieren: alleen waardepapieren uitleveren voor goud/waarde die je daadwerkelijk in de bankkluis hebt liggen. Dit zijn gecentraliseerde stabiele munten omdat één partij de waarde van de munt beheert.

De tweede manier om vertrouwen te behouden is door cryptovaluta als onderpand te houden.

Crypto onderpand en algoritmes

Door cryptomunten als onderpand te gebruiken zorg je dat de waarde decentraal wordt beheerd. Hierdoor verklein je de kans dat de beheerder van de stable coin de waarde kan manipuleren. Omdat crypto vaak in prijs fluctueert maken crypto stable coins gebruik van algoritmes. Deze algoritmes kunnen compenseren voor de variërende marktprijs van de onderliggende crypto.

Het schoolvoorbeeld hiervan is de DAI stable coin. Dai is gelinkt met Ethereum en zorgt dat ze altijd 1 dollar aan Ethereum als reserve hebben. De smart contract die de coin beheert zorgt dat de waarde stabiel blijft door de hoeveelheid tokens te manipuleren. Gaat de waarde van de DAI omhoog dan worden er DAI-tokens aangemaakt zodat de waarde weer op peil komt. Gaat de waarde omlaag? Dan worden er tokens vernietigd zodat de overgebleven tokens meer waard worden.

Het vertrouwen in DAI stable coins wordt gecreëerd door Ethereum maar ook door het algoritme. De broncode voor de smart contract staat gewoon online, dus iedereen kan bevestigen dat de code eerlijk werkt.

Met stable coins heb je alle voordelen van de vaste waarde die je normaal alleen bij fiatvaluta vindt, en veel van de voordelen die je bij cryptovaluta vindt. Twee voorbeelden hiervan zijn snelle transactietijden en lage transactiekosten. Bekende stable coins zijn Tether en Binance-USD. Stable coins worden vooral gebruikt om waarde tussen twee exchanges over te maken, of om tussen twee crypto’s te switchen.

Hoe worden stable coins gebruikt?

Stable coins kan je vergelijken met utility coins: ze hebben namelijk een gebruiksfunctie. Dit zijn de drie hoofdfuncties van stable coins:

  • Geld overmaken tussen exchanges
  • Geld parkeren op een exchange
  • Betalingsverkeer

De eerste twee functies zijn momenteel het belangrijkst. Dit komt omdat exchanges vaak geen fiat valuta accepteren. Om op een exchange met fiat valuta te kunnen betalen moet de exchange aan veel wet- en regelgeving voldoen. Dit kost tijd en geld en veel exchanges beginnen daar niet aan.

Geld parkeren op een exchange

Stable coins worden ook gebruikt om je kapitaal goedkoop van de ene exchange naar de andere exchange of wallet over te maken. Stable coins kunnen ook gebruikt worden om je investering tijdelijk te parkeren. Gaat de koers van Litecoin opeens omlaag? Dan stap je bij Litecoin uit en investeer je in stable coins. Je kapitaal staat hier veilig. Wanneer de koers van Litecoin weer gunstig wordt kun je makkelijk je behouden kapitaal van je waardevaste cryptomunt omzetten naar de Litecoin

Geld overmaken tussen exchanges

Om toch op zo’n exchange mee te kunnen doen kan je ervoor kiezen om stable coins te gebruiken. Hierdoor weet je zeker dat je investering volledig op de exchange aankomt. Als je met cryptomunten van exchange naar exchange gaat, kan je in de transactieperiode veel geld verliezen. Met stable coins is dit niet aan de orde.

Een goed voorbeeld: bij Bitcoin wordt 80% van het volume verhandeld met de Tether (USDT) stable coin. Dit zijn mensen die in- en uitstappen, hun kapitaal parkeren, en weer verder gaan. Door Tether te gebruiken zijn de transactiekosten veel lager dan door telkens te switchen naar fiatgeld.

Deze twee gebruiksfuncties zijn de klassieke manier waarop stable coins worden gebruikt. Als laatste heb je stable coins als betalingsmiddel. Als je in deze cryptomunten betaald wordt, weet je dat het geld dat je ontvangt zijn waarde behoudt.

Betalingsverkeer

Stable coins zullen in 2020 voor een enorme verandering gaan zorgen in het financiële landschap. Stable coins zijn namelijk een veilige manier voor landen zoals China om een eigen digitale munt te maken. Deze munten kunnen dezelfde functie uitvoeren als normale crypto stable coins zonder dat een natiestaat controle verliest over hun eigen fiat valuta.

Ook zullen grote bedrijven zoals Facebook met munten zoals Libra komen. Al deze stable coins, nationaal of privaat, zijn voor normaal betalingsverkeer bedoeld. Een sneller, goedkoper, alternatief voor echt fysiek geld.

Wat zijn de voor- en nadelen van stable coins?

Stable coins zijn interessant omdat ze een stabiele waarde hebben. Door de vaste wisselmaat, de aanwezigheid van een onderpand of een betrouwbaar algoritme, weet je dat je kapitaal zijn waarde behoudt. Stable coins zijn dus betrouwbaar. Uiteraard moet er wel vertrouwen in de fiatmunt blijven. Schandaal kan altijd ervoor zorgen dat de munt minder waard wordt. Zoek je stable coin dus goed uit.

Het nadeel voor niet algoritmische stable coins is wel dat ze erg veel kapitaal als onderpand moeten hebben. Dit brengt kosten voor het bedrijf met zich mee, zonder dat ze het kapitaal in hun eigen bedrijf kunnen investeren. Daarbovenop ben je als consument afhankelijk van het bedrijf die het onderpand beheert. Zij zitten letterlijk op een berg geld. Dit verhoogt het risico van fraude.

Een goed voorbeeld hiervan is het moederbedrijf van Tether: Bitfinex en iFinex. Zij zouden eigenhandig de Bitcoin boom van eind 2017 hebben gecreëerd door de prijs van Tether te manipuleren.

Bij algoritmische stable coins, zoals DAI, zijn geen expliciete nadelen bekend. Omdat de techniek jong is moet DAI zichzelf wel nog bewijzen. Hier hebben de stable coins met onderpand geen last van omdat iedereen het concept van onderpand begrijpt en vertrouwt.

Welke stable coins zijn er?

Tether

Tether is verbonden met de US-dollar en bewaart, naar eigen zeggen, ongeveer 74 procent aan dollar als onderpand. Tether zit op de Omni blockchain en is de meest gebruikte stable coin met een totale waarde van 4.13 miljard dollar. Er wordt dagelijks in de tientallen miljarden aan transacties verhandeld in Tether. Tether is daarmee de meest verhandelde crypto. Tether is op bijna alle crypto exchanges beschikbaar, waaronder het Nederlandse Bitvavo.

In onderstaande video geven we een uitleg over wat Tether is, en hoe deze stablecoin werkt.

USDC

USD Coin is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar. Iedere USDC die op de markt is, wordt gedekt door een normale dollar die wordt bewaard. De USDC draait op het netwerk van Ethereum en wordt veel gebruikt binnen de DeFi-wereld. DeFi staat voor Decentralized Finance.

USDC kan je eenvoudig aanschaffen bij Bitvavo.

True USD

De True USD is ook verbonden aan de US-dollar en zit op de Ethereum blockchain. True USD onderscheidt zich van Tether door 100% transparant te zijn met hun dollarreserves. True USD werkt met elke Ethereum wallet en is beschikbaar op Poloniex, Coinbase, Binance, OKEx, Bitfinex en meerdere kleine exchanges. De totale waarde ligt momenteel op 168.70 miljoen dollar.

Gemini Dollar

Wederom gelinkt aan de US-dollar. Ook de Gemini zit op de Ethereum blockchain. Gemini is de eerste gereguleerde stable coin en geeft net zoals True USD maandelijks een audit om hun 1:1 dollar waardemaat te bewijzen. De totale waarde ligt momenteel op 4.7 miljoen dollar.

DAI

DAI zit ook op de Ethereum blockchain en is de enige stable coin in de lijst die op een algoritme is gebaseerd. Ook de DAI is 1:1 met de dollar verbonden maar wordt niet ondersteund door dollarreserves maar door Ethereum reserves. Het DAI smart contract algoritme zorgt te allen tijde dat de waarde van de DAI exact 1 dollar is. DAI heeft niet een 1:1 onderpand aan Ethereum, maar behoudt juist extra Ethereum als onderpand om te compenseren voor marktwerking. De totale waarde ligt momenteel op 102 miljoen dollar.

DAI koop je eenvoudig bij Bitvavo.

Hoe zit het juridisch met stable coins?

Stable coins hebben net zoals cryptomunten voor een lange tijd profijt gehad van onduidelijke regelgeving. Hierdoor konden bedrijven zoals Tether hun stable coin behouden zonder dat ze open kaart hoefden te spelen met de consument. Hier gaat in 2020 een verandering in komen met nieuwe regelgeving die in Amerika en Europe momenteel wordt ontwikkeld. De nieuwe regelgeving gaat ervoor zorgen dat bedrijven zoals Tether zich moeten gedragen zoals ieder andere financieel bedrijf.

Dit betekent dat ze transparant moeten zijn naar hun aandeelhouders en hun klanten. Bijvoorbeeld door wél regelmatige onafhankelijke audits toe te staan van hun dollarreserves. Ook zullen ze zoveel mogelijk klantgegevens moeten behouden om witwaspraktijken en het financieren van terrorisme tegen te gaan. 

Concrete regelgeving werd vertraagd door de aankondiging van Libra. Libra werd aangekondigd als een stable coin die aan meerdere fiat valuta’s wordt verbonden. Een soort van wereld stable coin. Libra wordt uitgebracht door de Libra Association: een initiatief van Facebook.  De komst van een wereldwijde stable coin die door het grootste social-media platform op aarde is opgericht is bij veel regelgevers het verkeerde keelgat ingeschoten.

De vraag over hoe stable coins gereguleerd moeten worden is dankzij Libra van een financieel probleem in een wereldwijd politiek probleem gekatapulteerd.

Waarom zijn stable coins controversieel?

Libra is een goed voorbeeld van waarom stable coins controversieel zijn. Stable coins, die fiat valuta als waardemaat gebruiken, zijn gecentraliseerd omdat alleen het bedrijf toegang heeft tot het onderpand. Ook gaat het om een privaat bedrijf die absolute toegang krijgt tot al het transactieverkeer. De consument moet in het geval van Libra dus vertrouwen dat ze de prijs niet manipuleren maar ook dat ze je privacy respecteren.

Vooral het punt over privacy is voor regelgevers problematisch omdat Facebook bekend staat voor misbruik van gebruikersdata.

Lange termijn perspectief

De tweede vraag is of stable coins wel een lange termijn functie hebben. Heb je stable coins überhaupt nog nodig wanneer de marktwaarde van normale crypto zoals Bitcoin en Ether eindelijk is gestabiliseerd? Daarbovenop zijn steeds meer exchanges fiat valuta gaan ondersteunen. Hierdoor hoef je niet meer je euro’s om te zetten naar USDT voordat je eindelijk in Bitcoin kan handelen op Binance.

Central Bank Stable Coin

Als laatste punt van controverse: waarom zou je een stable coin van een bedrijf gebruiken als je een stable coin kan gebruiken die door de regering gemunt en gegarandeerd? Central Bank Stable Coins zullen in 2020 aan de orde van de dag zijn.

Tot Slot

Stable coins zullen in de toekomst waarschijnlijk de standaard manier worden om met digitale munten te betalen. De vraag is alleen of munten zoals Tether een lange termijn bestaansrecht gaan hebben. De meest interessante spelers zullen de algoritmische decentrale stable coins zijn. Alleen zij zullen een fatsoenlijk alternatief bieden voor gecentraliseerde stable coins.

Mocht je aan de hand van deze blog nog met vragen zitten, stel ze dan gerust onderaan dit artikel, bij ons op het Crypto Forum of in de AllesOverCrypto Facebookgroep.


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

 

 
Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.