veiligste crypto stablecoin

Welke stablecoin is het veiligst?

Stablecoins lijken eenvoudig, maar toch zijn ze er in allerlei verschillende soorten en maten. Het kan daarom lastig zijn om te kiezen welke stablecoin je het beste kunt gebruiken. Natuurlijk wil je het liefst een stablecoin gebruiken die makkelijk in gebruik is, maar wel tot een van de veiligste stabiele cryptomunten ter wereld behoort.

We vertellen je in dit artikel graag meer over de populairste stablecoins die je zou kunnen gebruiken. Ik ga ook dieper in op hoe iedere stablecoin is gedekt en hoe het zit met de veiligheid van de stablecoin.

Bekijk snel

Wat is een stablecoin?

Stablecoins zijn cryptocurrencies die altijd een stabiele waarde hebben. Deze waarde is gekoppeld aan de prijs van een andere activa. In de meeste gevallen gaat het om een fiat valuta. Zo kan de waarde van een stablecoin altijd gelijk zijn aan de euro of Amerikaanse dollar, wat betekent dat één stablecoin ook één euro of dollar waard is.

Een stablecoin moet gedekt zijn door een onderliggende asset. Het maakt in veel gevallen niet uit wat de onderliggende asset is, zolang de totale waarde maar gelijk is aan de vraag. De vraag en het aanbod moet namelijk gelijk zijn om de stabiliteit te kunnen garanderen.

Welke stablecoins zijn er?

Tegenwoordig heb je de keuze uit een groot aantal stablecoins. Het kan lastig zijn om een keuze te maken uit het grote aanbod. Laat staan dat je weet welke stablecoin de veiligste is. Hieronder vertellen wij je wat de populairste stablecoins zijn, hoe ze werken en op welke manier ze worden gedekt.

Tether (USDT)

Tether (USDT) is de populairste stablecoin ter wereld. Deze stablecoin behoort al jaren tot de top-5 grootste cryptocurrencies, op basis van market cap. Tether weerspiegelt de prijs van de Amerikaanse dollar, zoals de meeste andere stablecoins dat ook doen.

Tether is door het gelijknamige bedrijf in 2014 gelanceerd als Realcoin. Toentertijd draaide Tether op de blockchain van Bitcoin in combinatie met het Omni platform. Niet veel later werd de naam van Realcoin gewijzigd naar USTether, om kort daarna weer gewijzigd te worden naar USDT. Zoals je waarschijnlijk ook wel weet, is Tether op dit moment niet alleen op de blockchain van Bitcoin beschikbaar. Je kunt deze cryptocurrency inmiddels op de blockchain van Ethereum, EOS, Algorand, OMG en TRON verhandelen.

Is Tether veilig?

In 2020 kwam Tether in het nieuws toen bleek dat het grootste gedeelte van de USDT-munten werd gedekt door commercieel bankgeld. Het ging om zeker 97% van de circulerende munten.

Commercieel bankgeld is geld dat niet fysiek bestaat, maar slechts als nummer op een bankrekening te vinden is. In veel gevallen wordt commercieel bankgeld als minder veilig beschouwd, vergeleken met contant geld. Tether gaf vervolgens aan om het commercieel bankgeld om te zetten naar contant geld.

In het verleden is USDT ooit gedaald tot een waarde van $0.88, wat ook gelijk de ATL (all-time-low) van USDT is.

Sommige mensen geven aan bezorgd te zijn over de veiligheid van Tether. Toch is het tot nu toe nooit fout gegaan, en geeft Tether aan zichzelf in de toekomst nog veiliger te maken.

Wil je meer te weten komen over Tether? Dan zou je onderstaande video van AllesOverCrypto kunnen bekijken. In deze video leg ik je uit wat Tether is, hoe deze stablecoin werkt en wat je er mee kunt doen.

USD Coin (USDC)

De USD Coin (USDC) is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar. Deze stablecoin is in 2018 gelanceerd en is ondertussen op meer dan 30 blockchains beschikbaar, waaronder de blockchain van Solana, Algorand, Binance Smart Chain en Fantom.

Circle en Coinbase zijn de bedrijven die achter de ontwikkeling van USD Coin zitten. Zij hebben deze stablecoin opgericht omdat ze een veilige stabiele cryptomunt wilden uitgeven, die ook makkelijk te gebruiken is. Daarom hebben ze de stablecoin op een groot aantal blockchains beschikbaar gemaakt.

Op basis van market cap is USD Coin de op-één-na grootste stablecoin ter wereld.

Hoe veilig is USD Coin?

Tot nu toe zijn er geen grote problemen ontdekt bij USD Coin. In 2020 gaven de oprichters van USD Coin nog aan dat er een grote update plaats zou gaan vinden in het protocol en de smart contracts van USD Coin. Deze updates moesten het gebruik van USDC vergemakkelijken. Gebruikers zouden USD Coin voor dagelijkse betalingen moeten kunnen gebruiken, zonder dat ze zichzelf zorgen hoeven te maken over de veiligheid.

De waarde van USD Coin wordt gedekt door cash geld. De hoeveelheid cash die USD Coin in reserve heeft is gelijk aan het aantal USDC-munten dat is uitgegeven. Op deze manier blijft de stabiele waarde van USDC gewaarborgd.

Binance USD (BUSD)

Crypto exchange Binance heeft samen met Paxos een stablecoin uitgegeven welke op de Binance Chain draait. Binance USD (BUSD) is al sinds 2019 te verhandelen en heeft zijn waarde gekoppeld aan de Amerikaanse dollar. BUSD is uitgegeven als ERC20- en BEP2-token, waardoor deze ook te gebruiken is op andere blockchains, zoals Ethereum. 

Is Binance USD (BUSD) een veilige stablecoin?

BUSD is goedgekeurd door de New York State Department of Financial Services (NYDFS) en wordt ook door deze organisatie gereguleerd. Iedere maand wordt The BUSD Monthly Audit Report op de website van Binance geplaatst. In dit rapport kun je ontwikkelingen van BUSD vinden, zoals het totaal aantal uitgegeven stablecoins en op welke manier deze worden gedekt. Binance is dus erg transparant omtrent BUSD, en wil er op deze manier voor zorgen dat mensen vertrouwen hebben in BUSD.

Paxos zorgt ervoor dat dollars in reserve worden gehouden, om zo een constante waarde te kunnen garanderen. Deze reservers worden bewaard bij een Amerikaanse bank en door U.S. Treasuries.

Tot nu toe zijn er geen problemen geweest met de veiligheid van Binance USD. Ondertussen behoort BUSD tot een van de populairste stablecoins ter wereld.

In onderstaande video leer je meer over wat Binance USD is, hoe het werkt en wat je er allemaal mee kunt doen. Ook gaat men dieper in op de dekking van BUSD.

Dai (DAI)

Op de blockchain van Ethereum draait DAI. Dit is een stablecoin die dezelfde waarde als de Amerikaanse dollar heeft. Echter wordt de waarde niet gedekt door Amerikaanse dollars. Deze wordt namelijk door middel van het Maker Protocol en MakerDAO gelijk gehouden en gedekt door cryptocurrencies.

Het Maker Protocol zorgt ervoor dat een aantal cryptocurrencies wordt vastgehouden in een smart contract. De waarde van deze cryptocurrencies moet gelijk zijn aan het totaal aantal uitgegeven DAI-stablecoins. Daarom is het protocol voortdurend bezig met de aan- en verkoop van cryptocurrencies. Hierbij wordt niet alleen rekening gehouden met het aantal stablecoins dat in omloop is.

De waarde van de vastgehouden cryptocurrencies kan natuurlijk ook veranderen. Daarom zal het protocol op verschillende fronten moeten zorgen voor waarborging van de stabiliteit.

Is DAI een veilige stablecoin?

De waarde van DAI wordt gedekt door andere cryptocurrencies. Een geautomatiseerd algoritme zorgt ervoor dat vraag en aanbod gelijk blijft, waardoor DAI een constante waarde van 1 dollar heeft. Ondanks dat DAI op een compleet andere manier dan de meeste stablecoins werkt, zijn er tot nu toe nog geen problemen ontdekt bij DAI.

Wil je meer te weten komen over hoe DAI werkt? Onderstaande video van Coin Bureau gaat dieper in op de werking van DAI.

TerraUSD (UST)

TerraUSD (UST) is de stablecoin die door Terraform Labs is uitgegeven. De waarde van deze stablecoin wordt stabiel gehouden door Terra (LUNA). Dit is een protocol dat ervoor zorgde dat UST wordt gedekt door LUNA. Zodra de vraag naar UST stijgt, wordt LUNA-bezitters aangemoedigd hun LUNA om te wisselen naar UST. Hier ontvangen ze meer UST dan LUNA voor, waardoor het financieel aantrekkelijk is om tokens te swappen.

Op het moment dat de vraag naar UST afneemt, worden UST-bezitters aangemoedigd hun UST te swappen voor LUNA. Op deze manier wordt de dekking van UST gelijk gehouden aan het aantal uitgegeven UST-tokens.

Is TerraUSD (UST) veilig?

Halverwege mei 2022 werd duidelijk dat TerraUSD geen veilige stablecoin is. De waarde van de stablecoin daalde, waarna veel mensen besloten LUNA-tokens te verkopen. Dit zorgde voor een daling van LUNA. Deze daling ging zo snel, dat het protocol van Terra niet snel genoeg UST kon verbranden. Het resultaat: zowel UST als LUNA daalde nog sneller in waarde.

Op 13 mei 2022 besloot het team achter Terra zelfs om de blockchain te pauzeren. Zij wilden eerst een plan van aanpak opzetten voordat ze verder gingen. Het is nog niet duidelijk of het gaat lukken om TerraUSD opnieuw werkend te krijgen. Een grotere vraag is of het gaat lukken mensen weer vertrouwen te laten krijgen in Terra en TerraUSD.

TrueUSD (TUSD)

TrueUSD (TUSD) is een stablecoin die door het bedrijf TrustToken is uitgegeven. De waarde van TUSD is altijd gekoppeld aan de Amerikaanse dollar en wordt gedekt door dollars. Alle TUSD-tokens zijn uitgegeven via een smart contract op het platform van TrustToken. Het bedrijf heeft verschillende banken als partner die dollars vasthouden voor het aantal tokens dat zij hebben uitgegeven.

In 2019 werd TrueUSD 's werelds eerste stablecoins die real-time audits uit zou geven. Het is voor iedereen mogelijk om op het TrustToken platform de status van TrueUSD in te zien. Zo blijkt dat TrustToken dus open en transparant is over TrueUSD.

Is TrueUSD (TUSD) een veilige stablecoin?

Sinds de lancering in 2018 zijn er nog geen problemen bij TrueUSD ondervonden. TrustToken is tot nu toe ook erg open geweest over de dekking van TrueUSD. De stablecoin wordt volledig gedekt door middel van dollars, welke door banken in reserve worden gehouden. Op het platform van TrustToken kun je zien hoeveel dollars in reserve liggen, en weet je dus ook of TrueUSD voldoende gedekt wordt.

Op hetzelfde moment is TrueUSD een minder bekende stablecoin. Daarom kan het verstandig zijn om zelf goed onderzoek te doen naar deze stablecoin, voordat je besluit jouw vermogen naar deze munt te verplaatsen.

USDD (USDD)

USDD (USDD) is een van de nieuwste stablecoins die je in dit artikel tegenkomt. Deze stablecoin is in mei 2022 uitgegeven door de TRON DAO Reserve en draait op de TRON blockchain. TRON heeft een mechanisme in de stablecoin gebouwd die ervoor zorgt dat USDD zichzelf altijd stabiel kan houden. De waarde is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar.

Is USDD veilig?

De waarde van USDD wordt gedekt door de TRON DAO Reserve. Dit maakt USDD 's werelds eerste stablecoin die is gedekt door een crypto reserve. Omdat USDD pas net is gelanceerd, is nu nog niet duidelijk of USDD veilig is. Het zal enige tijd duren voordat we weten of USDD kwetsbaarheden bevat, of dat het tegen allerlei aanvallen bestand is. Het kan daarom geen kwaad om voorzichtig te zijn en gedegen onderzoek te doen naar USDD voordat je besluit deze stablecoin aan te kopen.

Conclusie

Er zijn veel verschillende stablecoins beschikbaar. Iedere stablecoin werkt op een andere manier, en wordt ook op een andere manier gedekt. Dit kan ervoor zorgen dat bepaalde stablecoins veiliger zijn dan andere stablecoins. Het is verstandig om zelf altijd goed onderzoek te doen naar de werking van een stablecoin, voordat je besluit om jouw vermogen door deze stablecoin te laten beschermen.

Na het lezen van dit artikel weet je hopelijk meer over de veiligheid van stablecoins. Wil je na het lezen van dit artikel nog meer weten over wat dit onderwerp of andere DeFi-projecten? Stel dan je vragen in onze AllesOverCrypto Facebookgroep en dan beantwoorden onze experts al jouw vragen. 

Heb je andere crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kan doen, is dat je jouw vraag + "AllesOverCrypto" googelt. Je zult dan snel uitkomen bij één van onze andere artikelen die over dat onderwerp gaan, zodat je weer snel meer kunt leren over dat onderwerp.


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.