Een grote brug over het water

Blockchain Oracles: uitleg over wat het is

Veel mensen zien een grote toekomst in blockchain. Dit komt doordat blockchain in ontzettend veel verschillende situaties ingezet zou kunnen worden. Echter zal er nog veel moeten veranderen voordat we blockchain voor de dagelijkse werkzaamheden kunnen inzetten. Gelukkig zijn er steeds meer technieken die hierbij helpen, zoals blockchain Oracles. Maar, wat is een blockchain Oracle

We willen je in dit artikel uitleg geven over blockchain Oracles, zodat je weet wat het zijn, welk probleem ze oplossen en hoe we het in verschillende situaties kunnen gebruiken. 

Bekijk snel

Blockchain Oracles

Je hebt misschien wel eens van het Oracle probleem gehoord. Dit probleem is eigenlijk een heel eenvoudige beperking, en dat is dat blockchains zelf geen gegevens kunnen ophalen of kunnen versturen naar een extern probleem. Deze functie zit in ieder geval niet in de blockchain zelf gebouwd.

Hierdoor zijn blockchains eigenlijk geïsoleerde netwerken die verdacht veel lijken op een computer zonder internetverbinding. En die isolatie maakt de blockchain juist ook zo veilig, want niemand kan er zomaar bij.

De deelnemers van het blockchain netwerk controleren of alles volgens de regels gebeurt, op basis van het consensus algoritme. Zo kijken ze of de transactie op de juiste manier is ondertekend en of de transactie gemaakt kan worden binnen een smart contract. Hierdoor worden smart contracts ook erg vertrouwd. Ze werken precies zoals ze gemaakt zijn, en het is onmogelijk om hier van af te wijken.

Echter moeten smart contracts wel verbonden zijn met de buitenwereld, zodat ze in zoveel mogelijk situaties ingezet kunnen worden. Zo hebben slimme contracten in de financiële wereld marktinformatie nodig om schikkingen te kunnen betalen, en hebben slimme contracten in de verzekeringswereld bepaalde informatie van het internet nodig om beslissingen te kunnen nemen over polisuitbetalingen.

Slimme contracten voor handelsfinancieringen hebben handelsdocumenten en digitale handtekeningen nodig om te weten wanneer betalingen moeten worden vrijgegeven. 

Je ziet dus dat er ontzettend veel externe informatie nodig is voordat smart contracts op alle soorten manieren ingezet kunnen worden. En geen van bovenstaande informatie wordt gegenereerd binnen de blockchain. Er moet dus een verbinding zijn tussen de blockchain en externe systemen om zo een nieuwe infrastructuur op te zetten, dat ook wel bekend staat als de 'Oracle'.

Blockchain Oracles leveren dus in feite de gegevens aan die nodig zijn om smart contracts te kunnen uitvoeren wanneer er aan de gestelde voorwaarden is voldaan. Een blockchain Oracle is de enige manier voor de blockchain om te kunnen communiceren met de buitenwereld.

Wat doet een blockchain Oracle?

Blockchain Oracles zijn dus de brug tussen de blockchain en externe systemen die de blockchain van informatie kunnen voorzien. Eigenlijk is het dus de man-in-the-middle die zorgt voor de communicatie tussen twee verschillende systemen.

Een Oracle heeft verschillende functies die ervoor moeten zorgen dat deze communicatie tot stand kan komen.

Laten we eens wat meer vertellen over de sleutelfuncties van Oracles:

- Luistert naar het blockchain netwerk om te controleren of er verzoeken zijn om gegevens buiten het netwerk op te halen, om zo smart contracts te laten werken.
- Gegevens ophalen uit verschillende soorten systemen om zo de opgevraagde data te kunnen aanbieden.
- Gegevens omzetten naar het juiste formaat om zo verschillende systemen met elkaar te laten communiceren. Een blockchain kan niet zomaar communiceren met ieder ander systeem, omdat het verschillende programmeertalen zijn, andere systeemvereisten hebben, etc. De Oracle zorgt voor de compatibiliteit.
- Prestaties valideren met een cryptografisch bewijs dat bepaalde transacties, ondertekeningen en uitvoeringen daadwerkelijk hebben plaatsgevonden.
- Berekeningen maken op gegevens. Denk bijvoorbeeld aan het berekenen van de mediaan, maar ook aan het uitvoeren van complexere taken, zoals het genereren van verzekeringsofferte's op basis van verschillende soorten gegevens.
- Verzenden van gegevens en bewijs naar de blockchain en andere systemen, zodat zij vervolgens weer de nodige handelingen kunnen uitvoeren. Zo kunnen smart contracts handelingen uitvoeren naar aanleiding van de gegevens die de Oracle verzendt.

Om bovenstaande functies te kunnen bieden, moet de Oracle zowel op als naast de blockchain tegelijkertijd werken. Het gedeelte dat op de blockchain zit, is er voor het tot stand brengen van een blockchain-verbinding (om te luisteren naar verzoeken), gegevens uit te zenden, bewijzen te verzenden, blockchain gegevens om te zetten en soms berekeningen uit te voeren op de blockchain.

Het gedeelte dat buiten de blockchain werkt, is er voor het verwerken van verzoeken, het ophalen en formatteren van externe gegevens, het verzenden van blockchain-gegevens naar externe systemen en mogelijk het uitvoeren van berekeningen in meer geavanceerde Oracle-netwerken.

Oracle voorbeelden

Er zijn veel verschillende situaties te bedenken waar Oracles een oplossing kunnen bieden. Denk bijvoorbeeld aan het wedden op voetbalwedstrijden. Zo zou je een weddenschap kunnen aangaan met een vriend over de winnaar van de wedstrijd Ajax - Feyenoord.

Deze weddenschap zet je vervolgens in een smart contract. De winnaar krijgt dan automatisch de beloning. Maar de smart contract zal wel moeten weten wie de winnaar van de wedstrijd is. De eerlijkste manier is dat het automatisch gebeurt, en dat niet een persoon de uitkomst moet invoeren.

Een smart contract heeft in principe geen interactie met de wedstrijd. Er zal dus een Oracle gemaakt moeten worden zodat de blockchain en de smart contract kunnen inlezen wie de winnaar van de Klassieker is geworden.

Door middel van een trusted API kan de smart contract inlezen wie de winnaar van de wedstrijd is geworden. Vervolgens bepaalde smart contract wie de winnaar van de weddenschap is, en naar de winnaar wordt vervolgens het geld gestuurd. 

Wanneer er geen Oracle zou zijn, kon de weddenschap niet op een eerlijke manier afgehandeld worden. Dan zou er een persoon moeten zijn die invoert wie de winnaar is, maar in dat geval is er dus een kans dat dit niet helemaal eerlijk gebeurt, omdat de invoerder ook iets anders kan invoeren.

Conclusie

Met een blockchain Oracle kunnen we de blockchain laten communiceren met centrale systemen, zodat er veel meer mogelijk is. Vooral smart contracts kunnen hier handig gebruik van gaan maken.

Blockchain Oracles zorgen er dus voor dat we een stukje dichterbij een toekomst komen waar blockchain een grote rol in kan spelen. Het slaat een brug tussen de wereld zoals we die nu kennen, en een wereld zoals die zou kunnen zijn als we gebruik maken van blockchain.


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.