De 7 grootste privacy coins en waarom ze belangrijk zijn

De 7 grootste privacy coins en waarom ze belangrijk zijn

Snel €10 verdienen?

 1. Maak een account aan
 2. Stort 10 euro
 3. Je ontvangt direct €10 extra!
Start direct bij
Bitvavo

Privacy coins zijn heel wat belangrijker dan je denkt. Het is niet voor niets dat dit de populairste cryptocurrency's zijn in de cryptowereld. Bitcoin en Ethereum bieden niet genoeg anonimiteit dus zijn er privacy coins die dit gat proberen te vullen. Met sommige van deze munten had je in één klap miljonair kunnen zijn, terwijl andere rustig aan de weg timmeren. Lees in dit artikel waarom privacy coins onmisbaar zullen zijn in de toekomst en welke de 7 grootste zijn van dit moment!

Bekijk snel:

Wat zijn privacy coins?

Laten we beginnen met waarom grote cryptocurrency’s als Bitcoin en Ethereum geen privacy coins zijn. Deze munten geven geen anonimiteit, maar pseudo-anonimiteit.

Pseudo-anoniem houdt in dit geval in dat gebruikers niet anoniem betalingen doen, maar onder een “valse” naam.

Zo'n valse naam is vergelijkbaar met een artiestennaam. Weinig mensen hebben bijvoorbeeld ooit van Tijs Michiel Verwest gehoord, maar wel van zijn artiestennaam, oftewel pseudoniem, “DJ Tiësto”.

Met Bitcoin en Ethereum bezit je ook zo'n 'valse naam' en je doet transacties onder deze naam. Je kan zelfs oneindig veel van dit soort valse namen bezitten. Echter betekent dit niet dat je anoniem bent. Alles wat je onder dit pseudoniem doet is volledig inzichtelijk op de blockchain.

Privacy coins zorgen ervoor dat, alles wat jij met je cryptocurrency's doet, daadwerkelijk verborgen blijft voor de rest van de wereld. Dit betekent dat je:

 1. anoniem transacties kan doen; en
 2. een anonieme balans/crypto-rekening hebt.

Hierbij maken deze anonieme cryptocurrency’s gebruik van verschillende cryptografische technieken met lastige namen als:

 • Ring signatures (Monero)
 • Stealth adresses (Monero)
 • Ring confidential Transactions (Monero)
 • Zk-snarks (Zcash)
 • CoinJoin (Dash)

Je hoeft niet per se te snappen wat dit allemaal betekent. Wat je wel wilt onthouden is dat deze technologieën, ieder op hun eigen manier, voor volledige anonimiteit zorgen. Maar waarom is anonimiteit überhaupt zo belangrijk?

Waarom hebben we privacy coins nodig?

Blockchain is samen met het internet de mooiste uitvinding sinds het ontstaan van de mensheid. Het heeft ongelooflijk veel voordelen, maar ook één heel groot nadeel: alles is inzichtelijk. Als ik jou nu mijn Bitcoin-adres geef om een beetje Bitcoin naartoe te sturen, dan kan jij met dit adres meteen zien wat er allemaal vanuit ditzelfde adres gebeurd is. Jij kan op de blockexplorer precies zien hoeveel Bitcoins ik heb, hoeveel Bitcoins ik heb verstuurd en hoeveel ik er heb ontvangen. Helemaal niks hiervan is privé. Laten een voorbeeld hiervan erbij pakken. Als jij geld wilt doneren aan Wikileaks, dan krijg je een Bitcoinadres te zien op hun donatiepagina (zie afbeelding):

Bitcoin is geen privacy coins op de donatiepagina van Wikileaks

Als je dit adres vervolgens invult op de blockexplorer kan je precies inzien hoeveel donaties ze al hebben ontvangen (zie afbeelding):

Bitcoin is geen privacy coins zoals je kunt zien aan wikileaks

Je ziet precies hoeveel geld ze op de rekening hebben en wanneer ze hoeveel donaties hebben gekregen. Dit is natuurlijk niet ideaal. Er zijn hier weliswaar oplossingen voor, maar het is goed voor te stellen dat de overheid altijd redenen kan bedenken om alles volledig transparant te willen maken. Het tegengaan van terrorisme is een bekend voorbeeld dat ze met deze transparantie makkelijker willen maken. 

De kans bestaat dus dat deze pseudo-anonimiteit uiteindelijk ertoe zal leiden dat al onze rekeningen dankzij blockchain volledig transparant worden en iedereen precies kan zien wat jij met je geld doet. In plaats van dat blockchain zorgt voor (financiële) vrijheid, zorgt het hierdoor juist voor het tegenovergestelde.

Fungibility

Bovendien kan volledige transparantie ervoor zorgen dat een van de belangrijkste eigenschappen van geld in gevaar komt: fungibility (uitwisselbaarheid). Fungibility betekent dat munten volledig uitwisselbaar zijn. Dit houdt in dat €1,- te allen tijde €1,- waard is en dat het daarbij helemaal niks uitmaakt waar deze euro vandaan komt, als het maar een euro is. Bij Bitcoin zou dit dus betekenen dat 1 Bitcoin áltijd 1 Bitcoin waard is. 

Klinkt allemaal heel logisch, want waarom zou de ene Bitcoin meer waard zijn dan de ander? Als wij kunnen zien aan een bepaalde Bitcoin waar hij allemaal geweest is in zijn bestaan, dan kunnen wij ook zien dat hij ooit bijvoorbeeld door een hack gestolen is. Hierdoor zullen sommige winkels deze Bitcoin wellicht niet accepteren waardoor deze Bitcoin minder waardevol is dan een ‘schone’ Bitcoin. Of stel nu dat Hitler in deze tijd had geleefd, dan kunnen we ons ook wel voorstellen dat niet iedereen Bitcoins wil hebben die hij in zijn handen heeft gehad. Ook deze Bitcoins zullen dus een lagere waarde kunnen hebben dan 'schone' Bitcoins.

Het grote nadeel aan een cryptocurrency die niet ‘fungible’ is, is dat het best wat tijd kost om elke keer te controleren of er niks mis is met het geld dat iemand jou wilt betalen. Geld is juist heel fijn doordat je er lekker snel mee kan betalen en cryptocurrency’s zorgen ervoor dat dit nóg sneller kan. Volledige transparantie is dus niet iets waar we naartoe willen.

Om volledige transparantie in de blockchainwereld te voorkomen, spelen privacy coins een belangrijke rol. Er zijn echter al ongelooflijk veel crypto-projecten die hiermee bezig zijn, en we geven je hieronder een korte samenvatting van de 7 grootste privacy coins.

1. Monero (XMR)

Monero is een van de eerste privacy coins en de grootste van dit moment. Hij wordt gezien als de Koning der privacy coins. Vermoed wordt dat deze cryptocurrency al veelvuldig gebruikt wordt in het criminele circuit. Wat dat betreft worden anonieme coins gezien als de ideale vervanger van cash geld, wat voorheen veel werd gebruikt om anonieme betalingen mee te verrichten.

Monero maakt gebruik van het consensus algoritme PoW en implementeert technieken als:

 • Ring signatures
 • Stealth adresses
 • Ring confidential Transactions

Deze technieken zorgen ervoor dat de details van een transactie door niemand kunnen worden ingezien. Buitenstaanders kunnen niet zien hoeveel XMR is uitgegeven en ook niet wie deze XMR heeft gekregen. 

Wanneer iemand met Monero betaalt, wordt deze transactie voorzien van een tijdstempel met een ‘ring signature’. Deze ‘handtekening’ wordt vervolgens geverifieerd door middel van een groep public keys waarbij voorkomen wordt dat de private key ooit kenbaar wordt gemaakt. Hierdoor kunnen transacties nooit worden gelinkt aan een bepaalde gebruiker.

De technologie van Monero wordt nog steeds gezien als de beste technologie van dit moment als het gaat om privacy coins. Echter is privacy bij Monero er zo ingebouwd dat het niet mogelijk is om een ‘normale’ transactie te doen. Bij de volgende cryptocurrency van deze top 7 lijst kan dit wel.

>> Lees ons hele artikel over Monero

Monero kopen

2. Dash (DASH)

Ook Dash ( DASH ) is een van de oudere coins, maar heeft privacy niet als voornaamste doel, zoals Monero dit wel heeft. Dash is vooral bedoeld als cryptocurrency voor het dagelijks gebruik. Het kan echter ook een interessante coin zijn als je transacties wilt doen zonder jouw identiteit te verhullen.

Naast de mogelijkheid om je transacties volledig transparant te doen, biedt Dash de mogelijkheid om voor PrivateSend te kiezen. Hierbij maken ze gebruik van een technologie genaamd CoinJoin. Deze technologie zorgt ervoor dat transacties worden gemixt met transacties van andere personen en vervolgens wordt jouw oorspronkelijke Dash ook aan meerdere personen uitbetaald.

Dit houdt in dat de DASH die jij stuurt, wordt gemixt met DASH van andere zenders en vervolgens zal een deel van jouw DASH bij iemand anders terechtkomen dan waar jij het naartoe stuurde. Dit 'verloren' deel wordt echter weer vervangen door DASH van andere personen waarmee jouw transactie is gemixt. Als jij 1 DASH stuurt, kunnen er dus 10 verschillende stukjes DASH bij de ontvanger aankomen, waarvan maar 1 stukje van jou is. De overige 90% van jouw DASH komt bij iemand anders terecht.

Doordat deze transacties met elkaar gemixt worden, is het erg lastig terug te halen wie nu precies hoeveel  DASH heeft gekregen. Een nadeel aan deze technologie is dat je op z'n minst 3 andere personen nodig hebt om een succesvolle mix te doen.

>> Lees ons hele artikel over Dash

DASH kopen

3. Zcash (ZEC)

Zcash is een relatief nieuwe privacy coin en begonnen in 2016 door Zcash Company. Transacties van Zcash worden allemaal op een publieke blockchain laten zien. Daarbij zijn wel de afzender, ontvanger en het aantal ZEC dat verstuurd is volledig privé. De privacy coin maakt gebruikt van de technologie genaamd “zero-knowledge proofs”. Hiermee garanderen ze dat de transactie daadwerkelijk heeft plaatsgevonden zonder dat er gevoelige informatie over bekend hoef te worden gemaakt.

De officiële naam die ze voor deze technologie gebruiken is zk-SNARKS, wat staat voor Zero-Knowledge Succinct Non-interactive Argument of Knowledge. Hierbij kunnen gebruikers ervoor kiezen of ze shielded (anonieme) transacties willen doen of unshielded (publiekelijke) transacties.

Het grote nadeel van Zcash is de manier waarop ze het project funden. Maar liefst 20% van alle opbrengsten gaan naar de founders toe. Dit houdt in miners maar voor 80% beloond worden voor hun diensten en de overige 20% als winst voor de founders is. Dit is een aardig groot bedrag.

Zcash kopen

4. Bytecoin (BCN)

Ook Bytecoin is al een redelijk oude en volwassen privacy coin (2012). Sterker nog, Bytecoin is de voorvader van Monero. De Koning der privacy coins is begonnen als fork van de originele Bytecoin code. De reden dat de Monero-gemeenschap is afgesplitst van Bytecoin is omdat ze vermoeden dat 80% van de Bytecoins zijn gepre-mined, 2 jaar voordat de coin publiekelijk is gegaan. Dat houdt in dat 80% van de Bytecoins in handen is van de founders van het project. Uiteraard ontkent de gemeenschap van Bytecoin dit volledig. 

Bytecoin verschilt daarom ook weinig van Monero en maakt ook gebruik van:

 • Ring signatures
 • Stealth adresses
 • Ring confidential Transactions

Monero heeft in verschillende opzichten een voorsprong op Bytecoin (community, verborgen IP-adressen, lage transactiekosten), maar Bytecoin heeft het bijna voor elkaar om smart contracts op het platform te kunnen bouwen. 

>> Lees ons hele artikel over Bytecoin

Bytecoin kopen

5.  Verge (VERGE)

Verge is vooral bekend door de enorme hype die dit project vergaarde rond de bubbel in 2017. De cryptocurrency ging binnen een maand 30x over de kop. Mensen die 1000 euro hadden geïnvesteerd op 13 december, konden 30.000 euro uitkeren nog voor de maand voorbij was. Sommigen hadden het zelfs nog beter getroffen. In maart 2017 was de coin 0,000013 cent waard en 9 maanden later bereikte hij zijn hoogtepunt en werd de 30 cent aangetikt. Dat is een stijging van 2.307.692% (!). Als jij dus in maart 44 euro in Verge had geïnvesteerd en je had dit 9 maanden later uitbetaald op zijn hoogtepunt, dan was je nu miljonair geweest.

De technologie achter de munt zelf is echter niet zo indrukwekkend als bij de andere privacy coins uit deze lijst. De belangrijkste manier waarop Verge privacy biedt is door middel van Tor en I2P routing. Dit zorgt ervoor dat jouw IP-adres geheim blijft wanneer je een transactie doet. Wanneer we kijken naar het anoniem maken van de transactie op de blockchain, doet Verge eigenlijk niet veel bijzonders. Bovendien heeft Verge meerdere 51%-aanvallen meegemaakt, waardoor het zijn geloofwaardigheid enigszins is verloren,

Toch moet de gemeenschap achter deze munt niet onderschat worden. Veel mensen hebben op het hoogtepunt van Verge geïnvesteerd, maar hebben nog alle vertrouwen dat het goed komt met de munt. Qua technologie is Verge geen topper, maar qua gemeenschap is het een sterke privacy coin om in de gaten te houden.

>> Lees ons hele artikel over Verge

Verge kopen

6.  Komodo (KMD)

Komodo (KMD) is een belangrijke speler als het gaat om privacy. De coin bestaat sinds 2016 toen ze met hun ICO bijna 2 miljoen dollar ophaalde. Komodo is in feite begonnen als een fork van Zcash, maar de founders van KMD benadrukken dat de 2 projecten verder niks met elkaar te maken hebben. Uiteraard maakt Komodo wel gebruik van dezelfde privacy features als zero knowledge proofs.

Wat Komodo onderscheidt van de andere privacy coins uit deze lijst, is dat het echt een anoniem platform is. Dit houdt in dat er ICO’s op gehouden kunnen worden waarbij crypto-projecten hun eigen privacy token kunnen lanceren. Bovendien hebben ze een decentrale exchange opgezet, waarop volledig anoniem gehandeld kan worden. 

Met Komodo kan je daarnaast een passief inkomen genereren. Per jaar krijg je 5% rente op de KMD die jij in je wallet houdt. Het grote nadeel aan dit project is dat de gemeenschap erachter niet heel actief is.

Komodo kopen

7.  Zcoin (XCZ)

Zcoin (XCZ) is de kleinste privacy coin van deze lijst, maar niet de minste. Het is de eerste cryptocurrency die gebruikmaakt van het Zerocoin protocol en combineert dit met Tor. Daarnaast is het samen met Zcash de eerste cryptocurrency die de technologie zero-knowledge proofs toepast. 

Zcoin lijkt in veel opzichten daarom op Zcash met een aantal belangrijke verschillen:

 • Bij Zcoin kan je zien hoeveel XCZ er zijn verstuurd. De rest is privé. Dit zorgt voor iets minder privacy, maar hierdoor zal altijd duidelijk zijn hoeveel coins er in omloop zijn. 
 • De technologie van Zcoin is ouder. Dit kan betekenen dat het verouderd is, maar ook dat er veel minder risico is op verborgen gebreken.
 • Zcoin-transacties zijn een stuk sneller dan Zcash.
 • Bij Zcoin wordt meer data verbruikt dan bij Zcash.
 • Zcoin heeft een stuk lagere marktwaarde.
 • Er gaat geen 20% naar de founders van het Zcoin-project.

Zcoin kopen

Conclusie

Privacy coins zijn een zeer belangrijk onderdeel van de cryptowereld. Als we niet willen dat blockchain een gevaar wordt voor onze financiële vrijheid en privacy, maar juist een uitweg, dan kunnen privacy coins daar een hele belangrijke rol in gaan spelen. Blockchain heeft de potentie om onze gehele financiële wereld volledig transparant te maken, maar als we anoniem willen blijven, dan hebben we de privacy coins keihard nodig. Het is dan ook niet gek dat deze munten zeer populair zijn in de cryptowereld.

De 7 grootste privacy coins van dit moment hebben allemaal hun eigen unieke eigenschappen en zorgen ieder op hun eigen manier dat jouw transactie bijna volledig privé is. Uiteindelijk is geen van deze cryptomunten 100% anoniem, maar ze zijn hard in ontwikkeling om dit wel voor elkaar te krijgen. 

Ondertussen zijn wij zelf ook op zoek geweest naar privacy coins die over een betere technologie zouden beschikken dan deze 7 en we hebben een paar potentiële toppers gevonden. Deze zijn echter zeer onbekend en nog erg weinig waard, maar hebben de potentie om een stijging mee te maken zoals Verge dat heeft gedaan. Mocht je willen weten welke munten dit zijn, klik dan op onderstaande knop om ons populaire portfolio te bekijken

Bekijk de 10 sleeping giants

 

 

Ontdek Alles Over Crypto

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste inzichten in de cryptowereld.

Je bent succesvol ingeschreven!
Oeps! Er is iets fout gegaan!