hoe werkt een wallet adres

Hoe werkt een wallet adres? Wat is het verschil met de public key?

Cryptocurrencies bewaren we in een crypto wallet, net zoals dat je fiat valuta op een bankrekening zet. Echter werkt een crypto wallet heel anders dan een bankrekening, want laatst genoemde wordt door een centrale partij beheerd. Een crypto wallet draait daarentegen op de decentrale blockchain. Je bent daarbij ook zelf verantwoordelijk over je crypto wallet.

Het versturen van crypto doe je vanuit een crypto wallet, maar met een public en private key. Deze sleutels gebruik je voor het ondertekenen van de transactie, wat resulteert in een digital signature. Het wallet adres kun je vergelijken met een bankrekeningnummer; je stuurt crypto naar en vanaf een wallet adres.

Toch wordt het wallet adres vaak door elkaar gehaald met de public key. Beide zijn namelijk openbaar en kunnen gedeeld worden. Niet terecht, want de public key en het wallet adres verschillen compleet van elkaar. Laten we daarom eens gaan kijken naar het verschil tussen public keys, private keys en wallet adressen.

Bekijk snel

Hoe werkt cryptografie?

Cryptografie wordt gezien als de basis van de veiligheid van cryptocurrencies. Dat is ook de reden dat deze digitale valuta naar cryptografie is vernoemd. Alles dat op de blockchain is opgeslagen, dus ook de cryptocurrencies, zijn beveiligd middels cryptografie. Het zorgt ervoor dat jouw cryptocurrencies en jouw data ook echt van jou is, en niemand anders dan jijzelf hierbij kan komen.

Bij cryptografie wordt data beveiligd door de data om te zetten naar een cryptografische hash, wat je met geheimschrift kunt vergelijken. Op het eerste gezicht lijkt de hash uit random cijfers en letters te bestaan, terwijl deze cijfers en letters theoretisch gezien helemaal niet zo willekeurig gekozen zijn. De hash wordt namelijk bepaald op basis van de inhoud.

Stel dat we de volgende zin met SHA1 (een hashing algoritme) omzetten naar een hash:

"Vandaag ga ik cryptocurrencies kopen"

Dan ziet de SHA1 hash er zo uit:

056c3a3d5c3f608147b4573c2d98d5f104c2767d

Wanneer we een punt op het einde toevoegen en de zin nog een keer gaan hashen, ziet de hash er zo uit:

6e07f0aad5ec754ecf35eab5527b8b4cb0266782

Eén klein verschil laat de zin er al compleet anders uitzien.

SHA1 is een hashing algoritme, maar dat is net wat anders dan cryptografie. Ook bij cryptografie wordt de inhoud omgezet naar een hash, maar hier wordt ook nog gebruik gemaakt van de public en private key. Deze twee sleutels zorgen ervoor dat data en crypto alleen gebruikt kan worden door de rechtmatige eigenaar.

Public key

De public key is een publieke sleutel die openbaar gedeeld mag worden. Wanneer iemand anders jouw public key heeft, kunnen ze zichzelf nog niet als jou voordoen. Daar hebben ze namelijk de private key voor nodig.

Een public key is een string cijfers en letters die er zo uit kan zien:

-----BEGIN PUBLIC KEY-----
MIGeMA0GCSqGSIb3DQEBAQUAA4GMADCBiAKBgGXJXiwc4RpZ+YmRZDNSpsoIpKv1
tjNHLUwJYp1d1S2LOSVs/y1Oq3uipfdvs/jLSAx2N7VtuvToyO7BWcj/bjmlMJCo
ZQztW7fyxWUXbemqN2uOddjHq+ixW9PYGXwpgLXQIBmi6mPQ2PmCYjsSUYkCHKUC
QiCQSBZxXfbTn4mpAgMBAAE=
-----END PUBLIC KEY-----

Private key

De private key is een sleutel die alleen in bezit van de eigenaar mag zijn. Deel jouw private key dus ook nooit met anderen! Doe je dat wel, dan kunnen anderen jouw cryptocurrencies stelen.

Een private key is een string cijfers en letters die er zo uit kan zien:

-----BEGIN RSA PRIVATE KEY-----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-----END RSA PRIVATE KEY-----

Digital signature

Wanneer je een transactie op de blockchain uitvoert, gebruik je beide keys. Eerst geef je aan hoeveel crypto je wilt versturen. Vervolgens voeg je het wallet adres en public key van de ontvanger toe (zometeen meer over het wallet adres). Hierna onderteken je de transactie met de digital signature, waarvoor je jouw private en public key gebruikt. Door deze twee sleutels met elkaar te combineren ontstaat er een unieke cijfer-, nummer- en karaktercombinatie die aantoont dat de transactie door de rechtmatige eigenaar van de crypto's is gemaakt. Het blockchiannetwerk weet dan dat de transactie valide is en kan deze toevoegen aan een blok.

In onderstaande video van AllesOverCrypto leggen we je meer uit over cryptografie. Zo gaan we dieper in op de public en private keys, maar vertellen we ook meer over hoe een wallet adres wordt gemaakt en werkt.

Wat is een wallet adres?

Vaak wordt de public key door elkaar gehaald met het wallet adres. Toch zit er een groot verschil tussen de public key en het wallet adres, ondanks dat ze beide openbaar gedeeld mogen worden.

Het wallet adres is niets minder dan een gehashte versie van de public key en vergelijkbaar met een bankrekeningnummer. Op het moment dat jij crypto naar iemand anders stuurt, stuur je deze naar het wallet adres van de ontvanger. De ontvanger kan vervolgens zien waar de cryptocurrencies vandaan komen, want het wallet adres van de verzender wordt aan de buitenkant van de transactie toegevoegd. We hebben het hier over de buitenkant omdat iedereen deze informatie in kan zien. De blockchain is namelijk openbaar en transparant.

Hoe wordt een wallet adres gemaakt?

Om het allemaal wat makkelijker te maken, gaan we in dit voorbeeld de blockchain van Bitcoin gebruiken. Het maken van een wallet adres gebeurt op onderstaande manier, in de volgorde zoals we die hier weergeven:

Seed phrase -> Private key -> Public key -> Wallet adres

Seed phrase

Het begint allemaal bij de seed phrase. Dit is een willekeurig gegenereerde lijst dat uit 12 tot 24 woorden bestaat. Een algoritme selecteert de woorden. Het is belangrijk dat je deze woorden opschrijft, want hiermee kun je toegang tot je wallet krijgen wanneer je de sleutels of het wachtwoord kwijt bent. De seed phrase mag je nooit met anderen delen.

De woorden zeggen niet zo veel voor de code van de blockchain. Ieder woord stelt een serie van nullen en enen voor. Het is echter voor mensen makkelijker om de woorden te onthouden en op te schrijven, vandaar dat ze woorden gebruiken.

Het is belangrijk dat de combinatie van woorden nooit vaker voorkomt, om dubbele adressen te voorkomen. Er wordt gebruik gemaakt van een techniek genaamd 'entropy' om dit te voorkomen.

De seed phrase bestaat uit 256 bits, ofwel 256 enen en nullen. De kans dat iemand jouw seed phrase kan raden, is erg klein. Je kunt het vergelijken met het 256 keer gooien van kop-of-munt, waarbij je iedere keer een 1 of 0 opschrijft. De kans dat je ooit dezelfde volgorde raad, is 1 op 10000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000
000000000000000.

In onderstaande video, gemaakt door Ledger, leer je hoe een seed phrase werkt en waarom het zo veilig en belangrijk is voor de werking van cryptografie.

Private key

De combinatie van de seed phrase wordt via een cryptografisch algoritme omgezet naar een private key. Zoals we eerder al zeiden, mag je de private key met niemand delen. Met deze sleutel kun je transacties ondertekenen en toegang krijgen tot jouw cryptocurrencies. Als iemand anders de private key heeft, heeft diegene dus ook toegang tot jouw crypto.

In het geval van Bitcoin zou de private key er zo uit kunnen zien:

L5UxSZahnxwzrNU3kv6gxatYcC3TXffv6sxQkebxUxYFxxdSmva1

Public key

De private key wordt opnieuw middels een cryptografisch algoritme omgezet naar een string, en dit is de public key. De public key is belangrijk, want in combinatie met de private key ontstaat hieruit een digital signature die uniek is.

In het geval van Bitcoin zou de public key er zo uit kunnen zien:

020be9666e50552e0f10c15fa0a7691197144313d30a61c9129ec40375748e28ed

Bitcoin wallet adres

Uit de hash van een public key ontstaat een wallet adres. Naar dit adres kunnen andere mensen crypto sturen, maar ook wordt er crypto vanaf dit adres verstuurd. In de database van de blockchain worden de cryptocurrencies aan het wallet adres gekoppeld.

Het wallet adres zou er zo uit kunnen zien:

bc1q6zjfr73jywxck3stj0rzl62ga94hyxgw9tfu8g

Kun je dit proces omdraaien?

Je kunt dit proces niet omdraaien. Het is dus niet mogelijk om de public key uit het wallet adres te achterhalen. Ook kun je de private key niet uit de public key halen, en is het onmogelijk om de seed phrase uit de private key te halen. Dit proces werkt dus maar één richting op. Daarom is het mogelijk om de public key te delen met derden, want niemand anders kan hier de private key uit halen.

Moet ik altijd hetzelfde wallet adres gebruiken?

Het is natuurlijk makkelijker wanneer je altijd hetzelfde wallet adres gebruikt. Denk maar eens aan een bankrekeningnummer. Onhandig als je iedere week een nieuw nummer hebt. Maar in het geval van crypto kan het verstandig zijn om soms het wallet adres te veranderen, en wel om privacy redenen.

Iedereen kan zien hoeveel crypto naar een bepaald wallet adres wordt gestuurd, maar ook hoeveel crypto hier op staat. Wanneer je lang een wallet adres gebruikt, is het makkelijker voor anderen om een identiteit aan het wallet adres te koppelen. Zodra criminelen weten welk adres van jou is en hoeveel crypto hierop staat, is de kans groter dat je een doelwit wordt.

Meer hierover leer je in onderstaande video.

Wat is het verschil tussen wallet adres, public key en private key?

Er zit dus een groot verschil tussen het wallet adres, de public key en de private key. De private key komt voort uit een cryptografische hash van de seed phrase, wat een 256 bits string is. Vervolgens komt de public key voort uit de cryptografische van de private key. Het wallet adres komt voort uit de cryptografische hash van de public key.

Ondanks dat het wallet adres en de public key nauw aan elkaar zijn verbonden, zijn ze niet hetzelfde. De public key wordt gebruikt voor het ondertekenen van transacties, terwijl je het wallet adres gebruikt om crypto van en naar te versturen.

Hoe de public key en het wallet adres veilig bewaren?

De public key en de private key bewaar je meestal in een crypto wallet. Dit is software die de sleutels veilig opslaat. Er zijn verschillende soorten crypto wallets, zoals de software wallet en hardware wallet. Een software wallet is een programma die je op een computer of in de browser installeert Een hardware wallet is een stuk uitneembare hardware, vergelijkbaar met een USB-stick.

De hardware wallet is een stuk veiliger dan de software wallet. Wanneer je de hardware wallet niet hebt verbonden met jouw apparaat, is het onmogelijk om bij de public en private key te komen. Die staan namelijk alleen en nergens anders dan op de hardware wallet opgeslagen.

Je hoeft het wallet adres niet apart te bewaren. Deze kun je gewoon delen met anderen. Wanneer iemand jouw wallet adres heeft, kunnen ze hier geen crypto mee stelen. Dit kan pas wanneer ze in bezit zijn van de private key en de public key.

Conclusie

Je begrijpt nu waarom het wallet adres van een crypto wallet niet hetzelfde is als de public key. Sterker nog, je weet nu hoe cryptografie werkt en hoe het wallet adres wordt gemaakt. Ontzettende belangrijke informatie wanneer je graag meer te weten wilt komen over hoe de blockchain werkt en waarom de blockchain en cryptocurrency zo veilig is.

Wanneer je beter begrijpt hoe de blockchain en crypto werkt, zal het ook makkelijker zijn om specifieke crypto projecten te begrijpen.

Ben je op zoek naar meer informatie of heb je nog vragen over cryptografie, wallet adressen of andere crypto onderwerpen? Of wil je graag andere cryptoliefhebbers ontmoeten? In de gratis Discordkanalen van ons product Money Mastery van AllesOverCrypto kun je vragen stellen en kom je in gesprek met duizenden andere liefhebbers van crypto. Heb je andere crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kunt doen, is dat je jouw vraag + AllesOverCrypto googelt. Laat vooral weten wat jouw gedachten over dit artikel is.

Headfoto door Yaran


Wil je succesvol worden met crypto?

Volg dan Money Mastery van AllesOverCrypto!

  • Profiteer van unieke kansen dankzij de koop- en verkoopsignalen
  • Altijd op de hoogte van de allerbeste trends in de cryptowereld
  • Niks zelf uitzoeken, alles tezamen binnen één leeromgeving

Bekijk Money Mastery

Image
Money Mastery
Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.