Inflatie, geld bijdrukken en assets

Hoe inflatie jouw financiële focus - op crypto - aanscherpt

Inflatie is een term vanuit de economische wereld. Het lijkt misschien een ver-van-je-bed-show, maar deze term is ook voor jou van belang. Het heeft een directe invloed op de maatschappij, maar ook direct op jouw koopkracht. In dit artikel vertellen we je alles over de betekenis van inflatie, de voor- en nadelen en belichten we uiteraard de link met crypto. Lees je mee?

Bekijk snel

Wat is inflatie?

Inflatie is op zich niet een heel lastig begrip, want het is niets meer dan een stijging van het prijspeil in de economie. De prijs van goederen en diensten zijn vaak wel enigszins stabiel, maar ze zijn niet in beton vastgelegd. Prijsschommelingen zijn aan de orde van de dag, maar op het moment van schrijven (september 2021) verkeren we in een golf van stijgingen. Als je vandaag voor een euro vier croissantjes kunt kopen bij de supermarkt en morgen ineens nog maar drie voor dat geld, dan is er sprake van inflatie.

Wat je wel goed in gedachten moet houden is, dat het niet gaat om een aanbieding die de dag erna weer over is. Vaak niet eens om kleine goederen, zoals de croissantjes, dus dat is alleen een voorbeeld. Het gaat het om een structurele stijging van de prijzen van producten, waaraan we gemiddeld meer geld uitgeven. Denk aan energiecontracten, boodschappen en kleding.

Natuurlijk verschilt het voor ieder gezin wat er wordt ingekocht, dus inflatie is niet op één of een handjevol producten vast te pinnen. Bij de berekening van inflatie kijkt men naar alle goederen en diensten, die door de consument worden gebruikt. Afgelopen maand kwam het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek, voor de Dutchies) met het bericht dat producten die maand 2,4% duurder waren, dan in dezelfde maand een jaar eerder.

Huizenprijzen liggen momenteel ook onder vuur, aangezien die stijgen naar recordhoogtes. Sinds dit jaar neemt de ECB ook huizenprijzen mee in de inflatieberekening. Deze strategie is onderdeel van het herziene beleid van ECB, waarbij duidelijker moet worden wanneer rentes zullen worden verhoogd of verlaagd. Dit is voor consumenten natuurlijk belangrijk, want dit heeft direct invloed op de hypotheekrente en de hoogte van bijvoorbeeld pensioenen.

 

 

Inflatiecurve 2021, CBS

 

Hoe ontstaat inflatie?

Een algemene prijsstijging heeft altijd een oorzaak, maar wat die oorzaak is kan nogal eens verschillen. In dit kopje bespreken we de verschillende vormen van inflatie. Je kunt grofweg vier soorten inflatie onderscheiden, maar twee ervan zijn het meest voor de hand liggend: kosteninflatie en bestedingsinflatie. We zullen ze alle soorten even kort aanstippen, zodat je weet wat de onderlinge verschillen zijn.

1. Kosteninflatie

Dit is één van de meestgebruikte vormen van het economische fenomeen. De stijgende kosten van verkopers worden doorberekend in producten en diensten, zodat de consument een hogere rekening gepresenteerd krijgt. Deze kostenstijging wordt momenteel bijvoorbeeld veroorzaakt door stijgende inkoopprijzen van grondstoffen, hogere belastingtarieven en sterk wisselende wisselkoersen door de pandemie.

2. Bestedingsinflatie

Dit is direct de tweede vorm. Wanneer er sprake is van schaarste, dus als er meer vraag is dan aanbod, dan spreken we van bestedingsinflatie. Doordat er te weinig aanbod is, terwijl de vraag wel bestaat of zelfs groeit, kunnen bedrijven de prijzen opvoeren.

3. Geïmporteerde inflatie

Stijgen de kosten van producten over de grens, dan krijgen ondernemers in ons land de rekening. Duurdere goederen uit het buitenland inkopen? Dat betekent geïmporteerde inflatie!

4. Winstinflatie

De laatste vorm die we bespreken is winstinflatie. Dit is wanneer de goederen en diensten duurder worden, maar dan niet om economische of maatschappelijke redenen. De prijzen worden verhoogd, met als doel de winsten te vergroten, because that's capitalism.

Wat zijn de voor- en nadelen van inflatie?

Wanneer er sprake is van inflatie, dan stijgt het algemeen prijspeil. Hierdoor kunnen we als consument minder besteden, wat betekent dat we een afnemende koopkracht ervaren. Deed je voorheen je wekelijkse boodschappen voor € 100 en je bent nu € 105 kwijt, dan ervaar je de nadelige gevolgen van inflatie. Daarbij is het vaak ook het geval dat het prijsniveau sneller stijgt dan het inkomen, waardoor er best betalingsproblemen kunnen ontstaan.

Er zijn echter ook mensen die profiteren van inflatie. Een relatief lage inflatie, die onder de 2% ligt, kan als positief worden ervaren. Consumenten voelen zich genoodzaakt om te gaan investeren, aangezien het later waarschijnlijk nóg duurder wordt. Daar zitten wij zuinige Nederlanders niet op te wachten!

Ook geld lenen kan interessant zijn in tijden van economische prijsstijgingen, want hierdoor betaal je in verhouding minder rente over het geleende bedrag. Zoals je ziet heeft inflatie vooral veel voordelen voor de marktwerking, mits het niet een te grote stijging is.

De doelgroepen die het meeste last hebben van inflatie, zijn de mensen met een minder dan modaal inkomen. Denk aan flexibele arbeidscontracten, sociale uitkeringen of zij die een klein pensioen ontvangen. Mensen die een vrij onaantastbare positie in het arbeidsleven hebben en zijn aangesloten bij een vakbond, die ervaren de nadelen van inflatie minder intens.

Hoe bescherm jij jezelf tegen prijsschommelingen?

Er is eigenlijk maar één manier om jezelf te beschermen tegen een stijgend prijspeil en dat is een goed financieel beleid voeren. Door je uitgaven te beperken en je inkomen te maximaliseren, kom je het beste uit de strijd. Maar goed, dat geldt natuurlijk voor bijna elke situatie in het leven.

Zorg ervoor dat jij weet welk deel van je inkomen aan wat voor uitgaven wordt besteed, zodat je altijd on top of things bent. Welke categorieën happen je geld met name op en kun je dus besparingen doorvoeren. Valt er weinig te besparen, dan is het een goed idee om je inkomen te maximaliseren. Misschien zelfs wel passief door middel van crypto, waarover je hier meer kunt leren in onze exclusieve Mastery. 

Hoe kun jij je koopkracht behouden?

We kunnen hier natuurlijk een simpel rijtje met bespaartips opstellen, zoals:

  • Gebruik een kasboek;
  • Bespaar op het gebruik door elektrische apparaten uit te schakelen;
  • Gebruik minder water tijdens het douchen;
  • Spaar automatisch;
  • Ga bijverdienen door maaltijden of je skills te delen.

Maar natuurlijk is dat helemaal niet waar jij naar op zoek bent. Daarom richten we ook direct onze aandacht op dategene wat er wél toe doet: jouw inkomen vergroten door te investeren in assets. Zoals je hieronder op de afbeelding ziet geeft de MSCI weer dat de waarde van aandelen aanzienlijk is gestegen de laatste jaren. Door te investeren in groei van jouw aandelen- en/of cryptoportefeuille kun je waardegroei realiseren. Hierdoor behoud of vergroot jij jouw koopkracht.
 

 

Waarom extra geld drukken?

Afgelopen jaar werd er publiekelijk al veel commentaar geleverd op het bijdrukken van geld. 'De geldpers van de ECB draait overuren', schreeuwen de koppen van verschillende dagbladen. Maar waarom wordt er eigenlijk geld bijgedrukt en wat zijn de gevolgen hiervan?

In dit geval is er enorm veel extra geld gedrukt, omdat de wereld in een globale pandemie verkeerde. Hierdoor waren er te weinig financiële middelen om alle steunmaatregelingen te bekostigen. De geldpers werd aangezwengeld, waar we volgens economen straks de gevolgen van onder ogen moeten zien. Wanneer het coronavirus naar de achtergrond zal verdwijnen, groeit de economie waarschijnlijk weer. Hierdoor krijgt je een thriving economy, terwijl ook al die exorbitant hoge staatssteun-bedragen nog door de wereld vliegen.

Wat zijn de gevolgen van geld bijdrukken?

Goed, dat was even een introductie, maar voor de duidelijkheid pakken we de daadwerkelijke gevolgen nog even bij de kop. Want wat zijn nu eigenlijk de gevolgen van geld drukken en is dit ook een aanjager van inflatie?

  • Om te beginnen is het sparen van geld dood. De rentes zijn al een tijdje niet meer wat we gewend zijn, waardoor sparen geen zin meer heeft. Dit kun je ook merken aan pensioenorganisaties die geen pot meer hebben of boomers die hun centjes niet meer zien groeien;
  • De schulden nemen toe, zowel op privaat als publiekelijk niveau;
  • Door projecten met weinig potentie kans na kans te geven, in de vorm van bedrijfsleningen, krijgen ondernemers die wél productief werkzaam zijn minder kans. Hierdoor houdt men de overproductie in stand;
  • Doordat sparen weinig oplevert, of zelfs geld kost, is de zoektocht naar andere vormen snel gestart. Het risico hiervan is echter dat ook vastgoedbubbels, aandelen of risicovolle beleggingen zorgen voor veel hype, maar weinig geld in het laatje brengen.

Mensen gaan massaal op zoek naar alternatieven voor de ouderwetse spaarrekening, waardoor ze ook uitkomen bij het investeren in crypto.

Wat is de link tussen inflatie en crypto?

Goed, even een klein stapje terug om de relatie tussen inflatie en crypto uit te leggen. D financiële instellingen pompen extra geld in de economie, zodat de nadelige gevolgen van corona worden opgevangen. Hierdoor is de positie van de euro zwakker geworden, waardoor er uiteindelijk inflatie komt. Voor veel consumenten én ondernemers is het investeren in crypto een manier om reservers op te bouwen. Buiten het gecentraliseerde stelsel om werken is vanuit futuristisch perspectief gezien, maar ook volgens Fidelity Digital Assets, the only way to go.

Inflatie vs. Bitcoin

Voor diegene die het spelletje al wat doorheeft: bij Bitcoin (BTC) kan er geen sprake zijn van inflatie. Er worden geen extra Bitcoins (BTC) gedrukt, wanneer de economische situatie hierom vraagt. Het is een schaars middel geworden, aangezien investeerders hun coins liever niet meer van de hand doen. Het maximale aantal BTC is 21 miljoen, waarvan er momenteel ruim 18,5 miljoen in omloop zijn.

In onze gejaagde maatschappij is er altijd twijfel over economisch toekomstperspectief. Bitcoin (BTC) doet niet mee aan deze ratrace, want de verwachtingen zijn vooraf vastgesteld. De valuta blijft maar stijgen, zoals je vast in het nieuws hebt gezien, terwijl de inflatie enkel zal dalen.

Wordt Bitcoin mainstream?

Duizend mensen, duizend ervaringen. Bitcoin (BTC) is ooit bedacht om als digitaal betaalmiddel te functioneren, maar niet iedereen is hiervan overtuigd. Sommigen denken dat het een hype is, terwijl anderen overtuigd zijn van de toekomst van de coin. In veel webshops kun je inmiddels ook al betalen met Bitcoin of andere coins, dus in die zin worden cryptovaluta steeds meer geaccepteerd.

De meeste kinderziektes zijn bij vele digitale valuta er al uitgehaald, waardoor de gebruikservaring steeds optimaler is. Daarbij zijn er vele projecten, zoals Quant Network, die de implementatie van digitale valuta mettertijd zullen vereenvoudigen. Het is namelijk essentieel dat je de valuta ook daadwerkelijk ergens kunt uitgeven of instoppen, waardoor interoperabiliteit (tussen blockchains) een vereiste is.

Helemaal als je beseft dat de ontwikkelingen van de metaverse snoeihard gaan. De metaverse is wel even een zijstapje op inflatie en crypto, maar toch staat het allemaal met elkaar in verbinding. Willen we in de toekomst overal, online en offline, kunnen betalen met middelen die ons verder brengen dan de hedendaagse maatschappij? Dan zijn digitale valuta essentieel en zullen fenomenen als inflatie naar de achtergrond verdwijnen. Of het echt mainstream wordt? De tijd zal het leren.

Conclusie

Inflatie is een populair woord in de huidige gejaagde samenleving, want we willen meer en wel nu. Helaas zitten we allemaal in dezelfde ratrace. Waarbij er ook nog eens onvoorziene omstandigheden, zoals een pandemie, ons al bijna twee jaar teisteren. Doordat er dringend extra geld nodig was, en er dus werd bijgedrukt, verkeren we in een periode van een stijgend prijspeil.

Inflatie is het gevolg, waardoor we steeds minder kunnen kopen voor een euro. Daarbij is het spaarsysteem compleet ingestort, terwijl er best een soort van oplossing is. Verdiep je eens in crypto en zie dat inflatie bij Bitcoin (BTC) al niet aan de orde is. Digitale assets zijn de toekomst, dus het goed om je hier alvast over op in te lezen.

Ben je op zoek naar andere cryptofans of wil je graag sparren met anderen? In de Facebookgroep van AllesOverCrypto vind je alle antwoorden. Heb je andere crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kan doen, is dat je jouw vraag + AllesOverCrypto googelt.

Header image: Anna Nekrashevich from Pexels


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis online crypto training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.