In dit artikel leggen we twee zaken naast elkaar: CeFi en DeFi. DeFi staat voor decentralized finance, ook wel gedecentraliseerde financiën genoemd. Je kunt het wel raden, maar CeFi staat dus voor centralized finance: gecentraliseerde financiën. We bekijken de kenmerken van beide kampen en geven ook enkele voorbeelden. Zo is AVEM een goed voorbeeld van DeFi en doet bij CeFi het platform Coinbase vast wel een belletje rinkelen. Naast de kenmerken behandelen we de verschillende tussen decentralized en centralized finance en introduceren we een relatief nieuwe term: CeDeFi.
CeDeFi staat voor een combinatie van beide werelden, waardoor je decennialange wijsheden combineert met het goud van de toekomst. Welke keus je ook maakt voor jouw portfolio of loopbaan; denk eraan dat er áltijd risico's aan verbonden zijn. Doe je eigen onderzoek en laat je niet zomaar overrulen door iemand zijn mening of een onderbuikgevoel. Het gaat om jouw financiële middelen, jouw toekomst en jouw beslissingen.
En natuurlijk als laatste tippie: investeer nooit en te nimmer geld wat je nodig hebt om je vaste lasten te bekostigen. Als je het verliest raak je gauw in de problemen en daar wordt niemand vrolijk van. Zit jij klaar voor de verschillende tussen CeFi en DeFi? Here we go!
In dit artikel gaan we de verschillende tussen DeFi en CeFi in kaart brengen, maar voordat we die deep dive nemen moet je natuurlijk wel de basiskennis hebben. Laten we starten met het begrip DeFi. DeFi staat voor Decentralized Finance, ook wel gedecentraliseerde financiën / financiering. Het is een wereldwijd systeem dat voor iedereen toegankelijk is. De financiële producten, zoals we die nu kennen, hebben een expiratiedatum. Relatief nieuwe ontwikkelingen en trends, zoals crypto, NFT's, blockchain en Web3, zullen een einde maken aan de traditionele vormen die we al eeuwen kennen.
Door toepassing van gedecentraliseerde netwerken en blockchains, worden de financiële producten en diensten omgezet in een transparantere vorm. Er zijn niet langer tussenpersonen benodigd en de platformen, protocollen en dApps kunnen nu technologisch beheerd worden. Smart contracts komen hier ook om de hoek kijken; als je hier meer over wilt weten lees dan dit artikel.
Met decentralized finance kun je zelf het heft in handen nemen en op de blockchain handelen, zaken verzekeren, kredieten verlenen, gelduitgifte veiligstellen, staken, betalingen verrichten en betalingen ontvangen en je vermogen opbouwen en beheren. Wat misschien wel het belangrijkste gegeven van alles is, is dat er geen centrale autoriteit is die invloed uitoefent. Het is allemaal open-source en transparant, waardoor het voor iedereen beschikbaar is, wanneer je maar wilt! Transacties worden goedgekeurd door middel van een peer-to-peer netwerk.
Wil je meer weten over DeFi? Bekijk dan onderstaande video voor een compacte uitleg:
CeFi was de standaard, voordat DeFi werd uitgevonden. CeFi staat natuurlijk voor Centralized Finance, ofwel gecentraliseerde financiering / financiën. In het geval van centralized finance worden alle cryptotrades afgehandeld via een centrale beurs, waarbij er dus ook machthebbers zijn. Je hebt dus geen eigen wallet met een private key, maar alles is handen van iemand anders.
Daarbij is de beurs dus degene die invloed uitoefent op de fees en het aanbod in valuta. Het spreekt lijkt mij voor zich, dat dit niet de meest ideale manier van zakendoen is. Daarom is DeFi natuurlijk ook bedacht! Je herkent de centrale beurzen aan hun KYC-beleid en het AML-beleid. KYC staat voor Know Your Customer, dus een identiteitscontrole, en AML staat voor Anti Money Laundering.
Er zijn grote CeFi-aanbieders die best kwetsbaar zijn met alle gevolgen van dien. Dit zijn de drie hoofdoorzaken, waardoor zo'n partij kan omvallen of instorten:
Wil je een video zien, waarin CeFi in slechts vier minuten wordt uitgelegd? Check 'm hier:
Beide definities heb ik je nu uitgelegd en ter ondersteuning heb je de filmpjes kunnen kijken. Maar wat zijn nu de belangrijkste verschillen tussen DeFi en CeFi? De verschillende worden duidelijk weergeven in onderstaande tabel, maar we zullen de verschillen ook nog even aanstippen:
Wil je een video bekijken over de verschillen tussen Decentralized en Centralized Finance? Bekijk 'm hier:
CeDeFi. Nee, dit is geen nieuwe taal, maar een combinatie van centralized en decentralized finance. Hoe ziet zo'n synergie van gecentraliseerde - ouderwetse - systemen en gedecentraliseerde - op smart contracts gebaseerde - systemen eruit? Door de centralized finance als basis te nemen, bied je toegang tot moderne financieringsvormen. CeFi-systemen worden benut, terwijl je als gebruiker toegang hebt tot yield farming tools en DEXs.
CeFi wordt gerund door één of meerdere entiteiten, waardoor het moeilijk is om het open en vrij te maken. Dit is juist wat veel gebruikers tegenstaat en waar DeFi zich echt onderscheidt. Het is echter wel een hybride oplossing, die mogelijk kan zorgen voor een doorbraak op meerdere gebieden. Snellere transacties, veiligheidsissues oplossen, eenvoudig verhandelen en optimalisatie van het bestaande cryptowereldje.
Midas.Investments bouwt een platform, dat deze kant van de markt wil gaan testen. In augustus 2022 is de nieuwe versie live gegaan, waardoor er nieuwe vormen van finance naar voren zullen komen. Midas wil DeFi aanbieden aan gebruikers, maar dan wel door de instrumenten van CeFi in te zetten.
Je zult misschien denken: wie heeft deze innovatieve synergie bedacht? Dat is, hoe kan het ook anders, Changpeng Zhao, de CEO van Binance. Zo'n twee jaar geleden slingerde hij de term het luchtledige in, waarna allerlei projecten zijn begonnen met innoveren.
Bekijk hieronder een uitleg over CeDeFi in combinatie met de Binance Smart Chain:
Zoals je hebt kunnen lezen zijn er best wel wat verschillen tussen DeFi en CeFi en het is dus niet zo gek dat die kampen vaak lijnrecht tegenover elkaar staan. Aanhangers van CeFi gaan voor het vertrouwen van het volop gebruikte financieel stelsel, terwijl DeFi-fans juist de innovatie en de nieuwe mogelijkheden willen zien.
In dit artikel heb ik de essentiële verschillen en overeenkomsten benadrukt. Daarbij zijn alle voordelen én nadelen van centralized finance (CeFi) en decentralized finance (DeFi) op een rijtje gezet, zodat je direct kunt zien waar de pijnpunten in zitten. Misschien twijfel jij tussen beide zaken of wil je beiden inzetten op een bepaalde wijze in je portfolio, dan kun je nu mooi beoordelen hoe je dit aanpakt en waarom.
Denk je dat DeFi en CeFi elkaar misschien wel zouden kunnen aanvullen? Dan denk je niet zo raar, want we hebben ook de combinatie behandeld. We noemen dit CeDeFi. Houd in ieder geval in je achterhoofd dat DeFi nog relatief nieuw is en dat CeFi door kennis en jarenlange ervaring al heel wat bugs heeft kunnen oplossen. Als je toekomstgericht wilt handelen en investeren in projecten die de komende jaren zullen groeien, dan leun je waarschijnlijk meer richting DeFi.
Ben je op zoek naar meer informatie of heb je nog vragen over de verschillen tussen DeFi en CeFi? Of wil je graag andere cryptoliefhebbers ontmoeten? In de gratis Discordkanalen van ons product Money Mastery van AllesOverCrypto kun je vragen stellen en kom je in gesprek met duizenden andere liefhebbers van crypto. Heb je andere crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kunt doen, is dat je jouw vraag + AllesOverCrypto googelt. Laat vooral weten wat jouw gedachten zijn over de verschillen tussen CeFi en DeFi!
Foto door nappy