diploma

Wat is een NFT? Non-Fungible Tokens uitgelegd!

Er zijn veel verschillende termen als we het over tokens hebben. Zo heb je tokenizen, utility tokens, equity tokens, maar ook non-fungible tokens. Over laatstgenoemde gaan we het in dit artikel hebben. Want wat is nou een non-fungible token?

Het is belangrijk om eerst te weten wat non-fungible betekent. Daarvoor kijken we naar het verschil tussen fungible en non-fungible. Vervolgens kunnen we je uitleggen hoe non-fungible tokens gebruikt kunnen worden.

Bekijk snel

Wat zijn NFT's (non-fungible tokens)?

Een non-fungible token, afgekort als NFT, is een token dat iets unieks vertegenwoordigt. Wanneer iets fungible is, betekent het dat het makkelijk vervangbaar is. Het is dus iets dat niet per se uniek en identiek is. Als voorbeeld kunnen we bijvoorbeeld een briefje van 5 euro geven. Of een flesje Heineken. Dit zijn geen unieke items: van hetzelfde item zijn er ontzettend veel van.

Wanneer iets non-fungible is, betekent het dus dat het juist het tegenovergestelde van fungible is. Het is iets dat uniek en identiek is; er is er maar één van. Denk bijvoorbeeld aan een kaartje voor een voetbalwedstrijd. Er zijn natuurlijk meerdere voetbalkaartjes van dezelfde wedstrijd, maar op jouw kaartje staat een code, naam en zitplaats waardoor jouw kaartje uniek is. Je zou bijvoorbeeld niet met het kaartje van iemand anders binnen kunnen komen.

Het is nu dan ook een stuk makkelijker om uit te leggen wat een non-fungible token is. Een non-fungible token is dus een token die iets unieks vertegenwoordigt. Stel dat je datzelfde voetbalkaartje zou tokenizen, is het een non-fungible token. De token vertegenwoordigt namelijk een unieke activum.

In onderstaande video van AllesOverCrypto leer je meer over wat NFT's zijn.

Het verschil met normale tokens

Het grootste verschil met normale tokens is hoe uniek een item is. Stel dat jij 1 Ethereum naar iemand stuurt, en hij vervolgens een week later 1 Ethereum terug stuurt. Je zou dan niet merken of je precies dezelfde Ethereum hebt teruggekregen. Het kan net zo goed zijn dat je een andere Ethereum hebt terug gekregen. Dit is dus hetzelfde als het voorbeeld met het briefje van 5 euro.

Deze normale tokens maken gebruik van het ERC-20 protocol. Dit is ook verreweg het meest gebruikte protocol voor tokens. Non-fungible tokens maken daarentegen gebruik van het ERC-721 of ERC-1155 protocol.

Dit protocol zorgt ervoor dat tokens uniek zijn. Om het simpel uit te leggen, zou je kunnen stellen dat dit protocol ieder token een uniek nummertje geeft.

Door het unieke nummertje kun je nagaan of je de token die je krijgt al eens eerder in je bezit hebt gehad. Bij een fungible token kun je dit niet doen.

Daarbij kun je een non-fungible token ook niet delen. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om de helft van een non-fungible token te verzenden. Je zult de token dus in zijn geheel moeten kopen of verkopen.

ERC-20, ERC-721 en ERC-1155; wat is het verschil?

Het verschil tussen NFTs en normale tokens wordt dus vooral veroorzaakt door het protocol waar gebruik van wordt gemaakt. Bij normale tokens wordt gebruik gemaakt van ERC-20, en bij NFTs wordt gebruik gemaakt van ERC-721 en ERC-1155.

ERC-20

Het bekendste protocol voor tokens is ERC-20. Dit protocol wordt gebruikt op de Ethereum blockchain door bijvoorbeeld Uniswap, yearn.finance en $LEND. 

Dit protocol zorgt ervoor dat er geen verschil is tussen tokens. Er wordt namelijk niks unieks gekoppeld aan de tokens. Hierdoor kun je de tokens dus ook opdelen en deze delen vervolgens weer verkopen.

ERC-721

ERC-721 is het bekendste protocol voor non-fungible tokens. Het zorgt ervoor dat tokens uniek gemaakt worden, waardoor ze van elkaar verschillen. Een aantal simpele games (CryptoKitties en Sorare, later meer hierover) maken gebruik van ERC-721.

ERC-1155

Een wat minder bekend en nieuwer protocol is ERC-1155. Dit protocol kan dan ook gebruikt worden voor de wat complexere situaties. Een voorbeeld is World of Warcraft. Wanneer spelers beginnen met spelen, krijgen ze verschillende items, zoals bijvoorbeeld een zwaard of goud.

Door middel van non-fungible tokens kunnen spelers unieke items krijgen waar maar 1 speler gebruik van zou kunnen maken. 

De voordelen en nadelen van non-fungible tokens

Doordat een non-fungible token uniek is, is het mogelijk om data over het token te verkrijgen. Je kunt bijvoorbeeld nagaan wie de eerdere eigenaren van de token waren.

Dit wordt namelijk opgeslagen in de metadata. Hierdoor kan een non-fungible token een stuk meer waard zijn. De herkomst is namelijk te herleiden, en dat zorgt voor meer vertrouwen bij de nieuwe eigenaar.

Echter zit er ook een nadeel aan non-fungible tokens. Deze tokens zijn namelijk nog helemaal niet zo geaccepteerd als fungible tokens. Dit komt mede doordat ERC-721 en ERC-1155 nog een redelijk nieuwe technieken zijn, waardoor er ook minder ontwikkelaars zijn die dApps (decentralized applications) voor non-fungible tokens kunnen bouwen.

Het zou dus wel kunnen dat non-fungible tokens in de toekomst een stuk vaker gebruikt gaan worden, gezien de techniek erg sterk is. Tijd zal het ons echter moeten gaan leren.

Gebruikssituaties van non-fungible tokens

Non-fungible tokens kunnen voor veel verschillende situaties gebruikt worden. Zo kan het in de gaming-industrie gebruikt worden, maar is het ook handig voor de wat serieuzere situaties.

Denk bijvoorbeeld aan het opslaan van geboorteaktes, diploma's of identiteitsbewijzen. Dit zijn allemaal unieke voorwerpen die te tokenizen zijn naar een non-fungible token.

Non-fungible tokens voor gaming

Er zijn verschillende games die al gebruik maken van non-fungible tokens. Een game die al een aantal jaren gebruik maakt van non-fungible tokens is CryptoKitties. Hier kunnen mensen eigenaar worden van een digitale kat.

Een echte kat is natuurlijk altijd uniek. Het heeft een eigen naam, eigen karaktereigenschappen en een eigen geboortedatum. En dat is ook zo bij deze crypto katten. Deze digitale katten kunnen met Ethereum gekocht worden. Alleen in 2017 waren er voor $12 miljoen aan cryptokatten verkocht. Maar ook worden non-fungible tokens voor andere games gebruikt.

Zo is er ook een spel genaamd Sorare waar je voetbalkaartjes kunt sparen. Er zijn 10.000 unieke voetbalkaartjes die allemaal op de Ethereum blockchain worden bewaard. Omdat ieder kaartje uniek is, is dit een perfect voorbeeld voor een game die gebruik maakt van non-fungible tokens.

Tokenizen met NFTs

Misschien ben je wel bekend met tokenizen. Dit is het omzetten van activa naar tokens. Denk bijvoorbeeld aan kunst. Stel dat iemand een schilderij van Van Gogh wil verkopen. De waarde wordt door de eigenaar op €1.200.000 geschat.

Toch wil de eigenaar liever zekerheid, en daarom besluit hij het schilderij te tokenizen. Hij kan dat doen door 1000 tokens van €1.200,- te verkopen. Deze tokens bevatten vervolgens allemaal een uniek nummer, omdat de eigenaar van de tokens en het schilderij uniek zijn. Dit zijn dus non-fungible tokens.

De eigenaar van het schilderij heeft vervolgens de geschatte waarde binnen wanneer alle tokens zijn verkocht. De kopers van de tokens hebben vervolgens een deel van het schilderij in handen.

Mocht het schilderij op de veiling voor €1.600.000 verkocht worden, hebben de kopers van de tokens een winst van €400 euro gemaakt. Je zou kunnen zeggen dat de oorspronkelijke eigenaar van het schilderij dus een verlies van €400.000 heeft gemaakt.

Naast dat je kunt tokenizen met NFTs, kunnen non-fungible tokens ook worden ingezet om decentralized finance te ondersteunen. En dat is gunstig, omdat DeFi een van de meest opkomende technologieën van 2020 is.

Wil je weten hoe je zelf NFT's kunt maken? Onderstaande video legt het je uit!

Hoe NFTs DeFi kunnen ondersteunen

DeFi is een ander onderwerp dat de laatste jaren razend populair is in de wereld van blockchain en crypto. Non-fungible tokens kunnen hier een mooie en ondersteunende rol in spelen.

Bij DeFi (decentralized finance) draait het erom dat financiële systemen die nu nog centraal draaien worden omgezet naar een decentraal systeem. Denk bijvoorbeeld aan de servers van verzekeringsmaatschappijen en banken.

Wanneer iemand schade maakt aan jouw auto, moet er eerst contact opgenomen worden met beide verzekeringsmaatschappijen, die het vervolgens weer met elkaar moeten uitzoeken. Dit komt doordat ze niet de gegevens van personen buiten hun maatschappij kunnen inzien.

Mocht dit allemaal op een blockchain draaien, zouden verzekeringspolissen kunnen worden opgeslagen als NFTs. Een verzekeringspolis is namelijk uniek: er staat altijd een uniek polisnummer op.

Wat is nou het voordeel van NFTs in deze situatie? Het verwerken van schade zou in dat geval veel sneller kunnen gebeuren. Alleen bevoegden kunnen de gegevens opvragen omdat DeFi gebruik maakt van smart contracts. Er hoeft dus niet meer constant op en neer gebeld te worden.

Dit is maar een van de vele voorbeelden waarin non-fungible tokens kunnen worden ingezet voor DeFi. NFTs ondersteunen dus de ontwikkeling van decentralized finance!

Conclusie

Non-fungible tokens zijn dus ontzettend populair en het aantal situaties waarin ze gebruikt worden groeit met de dag. Dit komt doordat NFTs meer mogelijkheden biedt dan normale tokens; met NFTs kunnen items uniek worden gemaakt. Dit is te vergelijken met een ID-kaart, paspoort of diploma. Er is er maar één van. 

Hier zit ook het verschil met normale tokens. Deze normale tokens kunnen vergeleken worden met een briefje van 5 euro. Dit briefje is namelijk niet uniek. Normale tokens zijn hierdoor wel op te delen.

De verschillende situaties waarin NFTs gebruikt kunnen worden beloven veel goeds voor de toekomst. In combinatie met het opkomende DeFi is er veel mogelijk als het aankomt op het decentraliseren van verschillende systemen.


Geld verdienen met NFT's?

Start direct met onze NFT Blueprint!

 

Download de NFT Blueprint

 

Image
Blogbanner NFT Blueprint

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.