goud bitcoin

Beleggen in goud of Bitcoin?

We leven in tijden van lage rentetarieven voor de traditionele beleggingen. Dat geldt vooral voor voor bijvoorbeeld spaarrekeningen. Daarom gaan steeds meer mensen op zoek naar alternatieve beleggingen. Beleggingen waar meer winst in te halen valt. Steeds meer investeerders zin in dat Bitcoin ook goed kan concurreren met bijvoorbeeld aandelen of goud. De laatste twee genoemden worden gezien als 'veilig' en 'vertrouwd'.

Toch zien we steeds vaker dat Bitcoin wordt afgebeeld als het "digitale goud". Daarom vergelijken we in dit artikel Bitcoin en goud iets beter met elkaar, om zo te kijken waar jij het beste in zou kunnen investeren. Natuurlijk gaan we ook in op de overeenkomsten tussen deze twee beleggingsvormen.

Ga dus snel verder en kom erachter of je beter kunt beleggen in Bitcoin of goud!

Bekijk snel

Bitcoin wordt steeds meer geaccepteerd als 'serieuze' belegging

Hoewel Bitcoin al meer dan een decennium bestaat en zichzelf heeft gevestigd als populairste digitale valuta, gaan er talloze geruchten en waarheden rond over de functies en voor- en nadelen ervan. En zelfs binnen de cryptogemeenschap wordt de valuta gewaardeerd. Tegenwoordig adviseren veel financiële professionals om Bitcoin te gebruiken, vooral als een manier om activa op te slaan. De valuta wordt steeds vaker het 'digitale goud' genoemd.

Maar na het lezen van dit artikel zul je er achter komen dat Bitcoin het daadwerkelijke edelmetaal een stap voor is, waardoor het misschien wel beter is om in Bitcoin te investeren. Steeds meer webshops op internet, maar ook zaken in de horeca, laten cryptocurrencies toe als betaalmiddel.

Dit geldt overigens ook voor enkele andere belangrijke munten zoals Ethereum en diverse andere Altcoins, zoals NEO en Ripple. Er zijn dus ook een hoop andere munten die profiteren van de populariteit van Bitcoin.

Bitcoin is net als goud niet oneindig

Natuurlijk zijn er aan beide kanten voordelen als het gaat om het vergelijken van goud en Bitcoin. Goud heeft het goed gedaan als ruilmiddel vanwege de hoge acceptatie gedurende de afgelopen duizenden jaren. Tegelijkertijd wordt het populairste edelmetaal al lang gebruikt als afdekking voor fiatgeld zoals de Amerikaanse dollar.

Door de grote vraag in de industrie en de beperkte middelen die voor goud beschikbaar zijn, blijft de prijs stijgen. Maar: er is ook een bovengrens voor Bitcoin, hiervan zijn er maar 21 miljoen munten in totaal. Juist dit feit wekt bij beleggers uit de institutionele sector geleidelijk meer belangstelling voor het populaire digitale valuta.

Op dit punt is er dus geen duidelijke winnaar. Dit wordt ook duidelijk door de recente prijssprongen in goud en Bitcoin. Alleen: aan de staatszijde blijven cryptocurrencies het over het algemeen moeilijk hebben. Overheden zullen de markt eerder belemmeren dan deze accepteren en de kansen inzien. Dat is iets dat we in Nederland op dit moment zien. Goud geniet hier nog steeds een betere reputatie, ook in de ogen van politiek Den Haag.

Goud en Bitcoin blijken stabiel te zijn

Zoals gewoonlijk hamsteren staten en de respectievelijke centrale banken grote hoeveelheden goud in hun kluizen. Zoals bekend is goud niet langer een betaalmiddel, terwijl Bitcoin steeds meer ingeburgerd raakt als een betaalmiddel. 

Laten we eens kijken naar enkele van de belangrijkste parallellen en verschillen tussen goud enerzijds en de digitale valuta Bitcoin anderzijds. Er is een overeenkomst met betrekking tot de duurzaamheid van beide activa. Hoewel Bitcoin helemaal niet bestaat in een fysieke variant, is er alleen - in positieve zin - een zeer trage afname op fysieke basis met edelmetalen. Beide modellen hebben een beperking: Bitcoin vanwege de maximale hoeveelheid die door de ontwikkelaar is bepaald, goud vanwege de natuurlijke beschikbaarheid.

Image
goud staven

Het verschil en de gelijkenissen tussen Bitcoin en goud

1. Opslag na Bitcoin-aankopen zonder veel moeite

Degene die in goud beleggen moeten nadenken over de retentie vanwege de fysieke acquisitie. De kluis die je thuis moet neerzetten, brengt extra kosten met zich mee. Ook aan de veilige opslag bij banken en andere dienstverleners zijn kosten verbonden. Bitcoin-houders hebben alleen een online wallet nodig, wat (afhankelijk van de variant) maar weinig kosten met zich meebrengt. Een cold wallet als extern opslagmedium is hier meestal het “duurste” alternatief. De kosten worden hier echter meestal maar één keer gemaakt, vergelijkbaar met de kluis voor goudreserves. Al zijn de kosten in vergelijking met de kluis natuurlijk veel en veel lager.

Bitcoin bezitters moeten hun toegangsgegevens echter onthouden en ze veilig beschermen tegen hackers. Criminelen hebben over het algemeen weinig kans hebben om fysiek goud uit een bankkluis te stelen. Het risico bij cryptovaluta op internet is  dan ook relatief groter. Als een bezitter van Bitcoin zijn gebruikersgegevens voor de Bitcoin-wallet verliest is hij in de meeste gevallen de toegang tot zijn Bitcoins kwijtgeraakt. In sommige gevallen is  dit onomkeerbaar.

2. Goud is een fysiek product, Bitcoin is een stukje code

Voor dit punt is geen uitgebreide uitleg nodig: de bron voor het goud is in feite de natuur. Over de hele wereld zijn mijnen waar goud wordt gewonnen. Bitcoin-mining is daarentegen puur digitaal op computers en met behulp van speciale software.

3. Bitcoin is veel makkelijker te verdelen dan goud

Goud kan worden verhandeld in hoeveelheden van enkele grammen. De Bitcoin onderscheidt zich duidelijk van het goud door zijn zeer specifieke deelbaarheid. In het kader van bijvoorbeeld betalingen maakt goud hier niet bepaald een goede kans op.

De kleinste eenheid in Bitcoin, de "Satoshi", komt overeen met een aandeel van 0,00000001 Bitcoin. Tot op deze diepte kon goud nauwelijks worden verdeeld, zelfs niet met de grootste technische inspanning. Je kunt dus ook hele kleine bedragen in Bitcoin overboeken, wat een voordeel is bij het online shoppen.

4. De inspanning die gemoeid is met het kopen en verkopen

Een voordeel van de populairste cryptocurrency is het gebruiksgemak bij het overboeken. Goud is natuurlijk een fysiek product met een niet te onderschatten eigen gewicht. Er komt daarom altijd een bepaalde inspanning bij kijken om het goud te verplaatsen naar bijvoorbeeld een nieuwe eigenaar.

Bitcoins (of andere munten) kunnen binnen enkele seconden van de ene wallet naar de andere wallet  worden overgezet . Handelen op crypto exchanges zoals Binance en ByBit gaat daarom bijzonder snel. Aanbieders en kopers moeten echter wel voldoen aan de relevante technische vereisten. Goud kan altijd en overal worden overhandigd zonder dergelijke voorwaarden.

5. Bitcoin en goud worden beiden gedomineerd door grote spelers

Bitcoin en goud blijken vergelijkbaar te zijn als het gaat om de verdeling van huidige capaciteiten. Hier en daar beslissen enkele vertegenwoordigers van de grote industrie vaak over de markt, terwijl gewone beleggers de neiging hebben om op kleine schaal deel te nemen aan trends.

Als het banken zijn (en vooral centrale banken in het geval van edelmetalen), dan zijn het vooral cryptobeurzen, handelsplatforms en grote investeerders die een aanzienlijk deel van de beschikbare munten bezitten.

6. Goud is een stuk meer geaccepteerd dan Bitcoin

We zeiden je al dat goud tegenwoordig geen betaalmiddel meer is. Maar zelfs nu geniet het edelmetaal nog steeds van een uitstekende reputatie. De relatief jonge Bitcoin heeft op dit punt nog een inhaalslag te behalen om op gelijke hoogte te komen.

Duidelijke regulering op nationaal en internationaal niveau en acceptatie in de handel zouden er binnenkort toe kunnen leiden dat Bitcoin (en daarmee de hele wereld van cryptovaluta's) niet langer een nichebestaan ​​zal zijn. De toenemende berichtgeving in de media helpt de munt ook om zichzelf te beschermen.

Conclusie

Het is niet per se duidelijk of goud of Bitcoin de race wint. Het hangt namelijk helemaal af van het doel dat de belegger voor ogen heeft. Ook spelen de persoonlijke eigenschappen van de belegger een grote rol. Voor beide beleggingsmogelijkheden valt wel wat te zeggen.

Toch zie je dat Bitcoin de laatste tijd steeds vaker in trek is bij beleggers die in het verleden misschien wel eerder in goud zouden hebben geïnvesteerd. Deze verandering zegt misschien wel genoeg. Het zou zo kunnen zijn dat beleggers genoeg voordelen in Bitcoin zien, waardoor ze steeds vaker overstappen van aandelen en goud naar Bitcoin of andere cryptomunten.

Echter mag het wel duidelijk zijn, dat goud nooit zal verdwijnen. Goud zal namelijk altijd zijn waarde vasthouden, en zelfs verhogen. Er kan namelijk steeds minder goud uit de grond gehaald worden, iets wat ook voor Bitcoin zo geldt. Hier zorgt de halving ervoor dat er steeds minder munten in omloop zijn.

Bekijk dus in bovenstaande vergelijkingen en verschillen goed naar wat bij jou past. Zo kom je er redelijk snel achter welke beleggingsvorm het beste bij jou past. Wat je ook doet, het is immers altijd belangrijk dat je volledig achter je eigen keuze staat, en dat je genoeg weet over de vorm waar jij in gaat beleggen. Wanneer dit niet het geval is, kan het altijd erg moeilijk uitpakken.

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.