NFTs
17/2/22

Kun je beter handelen in crypto’s of NFT’s?

Kun je beter handelen in crypto’s of NFT’s?

Snel €10 verdienen?

  1. Klik op de knop
  2. Maak een account aan
  3. Stort 10 euro

Je ontvangt direct €10 extra!

Start direct bij Bitvavo!

We willen allemaal geld verdienen, en het liefst iets meer dan een paar tientjes, anders was je vast niet op AllesOverCrypto beland. Tegenwoordig kun je op ontelbaar veel manieren geld verdienen. Maar de grote vraag is: kun je beter handelen in crypto’s of NFT’s? Wat levert het meest op? Waar zit het meeste of het minste risico? Wat kun je het snelste leren? Allemaal vragen waar je in dit artikel het antwoord op leest. We maken de vergelijking tussen handelen in crypto’s en NFT’s. 

Bekijk snel

Wat is crypto?

We gaan ervan uit dat je inmiddels enigszins bekend bent met crypto. In het kort: een cryptocurrency is een digitale munt. Geen fysieke euro of dollar in de zin van munten of briefgeld dus. Cryptocurrency wordt als alternatief gebruikt. De bekendste cryptocurrency is Bitcoin. Naast Bitcoin zijn er inmiddels ontelbaar veel coins ontwikkeld. Met deze cryptocurrencies kun je betalingen doen. 

Om crypto in bezit te krijgen, moet je coins aanschaffen. Je kunt ervoor kiezen om éénmaal een x aantal coins te kopen, deze te hodlen (vast te houden voor langere tijd in de ‘hoop’ dat dit meer waard wordt), maar je kunt deze ook verkopen op een punt dat je coin in waarde is gestegen. 

Stel dat je voor €1.000 Bitcoin koopt op 1 maart 2022 en je verkoopt dit drie maanden later als de waarde €1.250 is, dan heb je dus €250,- winst. Op dit moment handel je dus in crypto. 

Wat is crypto trading?

Met crypto trading koop en verkoop je dus coins, waarvan jij denkt dat ze een potentie hebben in waarde. Het is dus de bedoeling om winsten te maken met de aangekochte coins. Tegenwoordig zijn er ontelbaar veel coins op de markt gebracht, waarvan er ook heel veel shitcoins zijn. Hier komen we later bij de paragraaf van de nadelen van cryptotrading op terug. 

Alle munten die op de markt zijn gebracht kun je dus kopen en verkopen. Als je hier goed in wordt, kun je hier ontzettend veel geld mee verdienen. Eerder schreven we al diverse artikelen over of je miljonair kunt worden met crypto trading

Crypto trading
Open Studio / Shutterstock.com

De risico’s en voordelen van handelen in crypto

Handelen in crypto is nooit zonder risico’s. Daarom hoor je ook altijd: handel met geld dat je kunt missen. Je weet nooit of het goed gaat en er blijft altijd een risico. Toch is handelen in de ene munt risicovoller dan de ander. 

Stabiele(re) projecten

Een munt zoals Bitcoin is bijna niet meer weg te denken. Steeds meer bedrijven investeren in Bitcoin of zelfs Ethereum. Ook is Bitcoin op een aantal plekken al een wettig betaalmiddel geworden. Je ziet dus dat Bitcoin op meerdere plekken in de wereld wordt geaccepteerd. Daarnaast zijn er ook een aantal stablecoins. Dit zijn coins die gelijk blijven aan de waarde, waardoor enorme schommelingen voorkomen worden. Je kunt hier niet zo zeer in handelen, maar je hebt het wel nodig om te handelen. Bij stablecoins kun je denken aan USDT bijvoorbeeld. 

Winsten die je behaald met traden, kun je herinvesteren, op een crypto creditcard zetten of direct op je bankrekening zetten. Als je tijdig je winsten pakt, hoeft er dus niet veel risico aan te zitten. Een veelgehoorde strategie is dat je bij 100% winst je ook altijd je winst pakt. Je kunt daarna met dit geld dus geen verlies meer lijden. 

Door goed onderzoek te doen naar (nieuwe) projecten, je in te lezen in de whitepapers en door het team achter het project te bekijken leer je of projecten te vertrouwen zijn. Als je dit doet, beperk je de risico’s voor jezelf zoveel mogelijk. 

Daarnaast kun je bepaalde technische of fundamentele analyses maken, om zo een inschatting te maken van de projecten en van prijsdalingen en stijgingen. Analyses maken leer je overigens niet binnen één of twee dagen. Dit kost tijd, onderzoek en het gaat ook vast een keer mis. 

Bull market & bear markt

Winsten pakken is fijn. Je cijfers staan in de plus, iedereen is enthousiast, je ziet veel groene candles en er is totaal geen fear. De bullrun, de periode waarin cryptocurrencies flink stijgen, is een goede tijd om te verkopen. Maar er volgt ook altijd een bear markt

In tegenstelling tot de bullrun zie je hier rode candles, is er veel paniek én gaan mensen volledig zonder plan verkopen. Zorg dat je hier niet in meegaat en blijf bij je eigen plan. Een bear markt kan even spannend zijn, maar zie het als een voordeel: de coins zijn in waarde gezakt en dus goedkoper. De bear markt is dus de perfecte periode om nieuwe coins aan te schaffen die je al langer op het oog hebt. Let ook hier weer op: zorg dat je weet wat je doet en dat je niet zomaar als een malle coins gaat kopen.  

Bedenk altijd een goede strategie om te kopen, een goede risicobeheerstratgie maar ook een goede exitstrategie, om zo gunstig mogelijk te handelen in crypto. 

FOMO en emoties

Handelen in crypto kan bloedstollend zijn. De markt in crypto is ontzettend volatiel. Dit betekent dat de waarde van coins continu in beweging is. De waarde van de coins die jij hebt aangekocht, kunnen dus binnen no time een enorme keldering doormaken, ook buiten de bull- en bearmarket om. En dan is het billenknijpen geblazen. Advies? Nooit verkopen met verlies. Je hebt namelijk pas écht verlies als je je verlies daadwerkelijk pakt. Sta je in de min? Wacht dan rustig af, adem in en adem uit, en kom pas in actie zodra de coin weer in waarde stijgt. 

Emoties kunnen ook een risico zijn als je in crypto handelt als het wél goed gaat. Als je om je heen iedereen winsten ziet pakken, kun je last krijgen van FOMO: Fear Of Missing Out. Oftewel: jij wil ook die coin kopen die op dat moment zo hard stijgt. Ook hier: adem in, adem uit, en wacht tot de piek voorbij is. Koop de coin op een later moment als de koers gunstiger staat. Als je op de piek koopt, duurt het ook weer veel langer voordat je met winst kunt verkopen.

Shitcoins

Het is fantastisch dat er steeds meer veelbelovende projecten voorbij komen, maar deze ontwikkeling heeft ook een keerzijde. Je ziet steeds meer shitcoins voorbij komen. Shitcoins zijn coins die geen project, roadmap of technologie hebben, maar volledig gehyped worden door de media of het team. Hierdoor gaan mensen als een malle kopen, waardoor de waarde stijgt. Op het hoogste punt, verkoopt het team achter de shitcoin alle coins, waardoor het team alle winsten pakt. Dit staat bekend als pump & dump. De kopers die in de hype getrapt zijn, blijven achter met een coin zonder waarde. 

SCam crypto trading
Pexels.com

Scams

Helaas. Scams en crypto zijn geen uitzondering. Je kunt op verschillende manieren te maken krijgen met scams. Denk bijvoorbeeld aan de shitscoins, maar ook aan crypto trading platforms die jouw wallet leegtrekken zodra je er geld op hebt gezet. Doe dus altijd onderzoek naar de exchange, de munt en klik nooit op links die je niet vertrouwt. Geef ook nooit, maar dan ook nooit, jouw Metamask seedphrase aan iemand door. 

In dit artikel lees je een overzicht van allerlei scams van afgelopen tijd. Zorg dat je hier geen slachtoffer van wordt. Lees jezelf uitgebreid in waar je op moeten letten bij crypto trading en het voorkomen van scams.

Succesverhalen van handelaars in crypto’s

Het is geen verrassing meer dat je ontzettend rijk kunt worden van cryptotrading. Een uitzonderlijk voorbeeld van de jongste cryptomiljonair is het verhaal van Erik Finman. Hij investeerde op 12-jarige leeftijd in Bitcoin en heeft met zijn cryptoinvesteringen allerlei projecten opgezet. 

Het verhaal van Erik Finman is geen uitzondering. Er zijn genoeg verhalen van mensen die jaren terug een klein bedrag hebben geïnvesteerd en inmiddels een flink crypto bestaan hebben opgebouwd.

Het is dus absoluut mogelijk om veel geld te verdienen met handelen in crypto. Toch ook hier weer een reminder: investeer met geld dat je kunt missen, doe je eigen onderzoek en handel niet als je niet begrijpt wat je doet. Vergelijk jezelf ook niet met allerlei miljonairs en volg je eigen pad

Wat is een NFT?

NFT’s zijn hot & happening. NFT staat voor Non-Fungible Token en is een digitale, unieke asset. NFT’s zijn een enorme hype op dit moment en we kunnen er niet omheen dat dit veel geld oplevert. Net zoals het handelen in crypto kun je ook handelen in NFT’s. 

Handelen in NFT’s

Op diverse platforms kun jij een NFT aanschaffen voor een bepaalde prijs en deze weer verkopen voor een hogere prijs. Op deze manier handel jij simpel gezegd in NFT’s

Het klinkt wellicht simpel: handelen in NFT’s, maar uiteraard moet je hier niet zomaar aan beginnen als je er niets vanaf weet. Achter ieder project zit een team met ontwikkelaars, een bepaalde technologie en toekomstplan. Het is dus belangrijk om onderzoek te doen, zodat je een goede en waardevolle NFT aanschaft.

In de video hieronder kun je zien hoe je handelt in NFT's: 

De risico’s en voordelen van handelen in NFT's

Net zoals bij crypto trading zijn er ook voordelen, maar ook risico's verbonden aan het handelen in NFT's. We beginnen met de voordelen. 

Bekendheid van NFT’s

Handelen in NFT’s wordt steeds bekender en wordt steeds meer onder de aandacht gebracht door grote namen. Heb je het verhaal van Elon Musk en Dogecoin gehoord? Nadat hij hierover twitterde ontplofte de waarde van de coin. Elon Musk en veel andere beroemdheden hebben zich ook verdiept in NFT’s en zich hierover uitgesproken. Ook dit zorgt ervoor dat NFT’s steeds populairder worden. Steeds meer bekende mensen voegen zich toe aan de NFT-communities. 

NFT's in games

Inmiddels zijn NFT’s meer dan enkel een stukje digitale kunst. NFT’s worden volop gebruikt in games, muziek en ook meer en meer in de Metaverse. In games heb je bepaalde NFT’s nodig, waar je ook weer delen van NFT’s toe kunt voegen om jouw positie in het spel sterker te maken. Je kunt dus daadwerkelijk gebruik maken van de NFT’s. Ook YouTube wil meer gebruikmaken van NFT’s. Iets wat soms nog ongrijpbaar voelt, wordt op steeds meer plekken ingezet. 

Scams

Helaas hebben we ook met NFT’s te maken met scams. Zo zijn er steeds meer neppe NFT websites of social media accounts te vinden of kun je gehackt worden doordat je op een link klikt die criminelen in Discord of op andere media kanalen gedeeld hebben. Het is helaas geen uitzondering. Wees hier dus alert op en ook hier geldt: doe je eigen onderzoek. In dit artikel schreven we over de risico’s van NFT’s.

Copy cats

NFT’s zijn juist zoveel geld waard omdat ze uniek zijn. Daar maken anderen graag misbruik van. Sommige projecten worden bijna één op één gekopieerd, waardoor je kunt denken dat je een waardevolle, unieke NFT aanschaft. Achteraf blijkt dit dan een (bijna) kopie te zijn van het project dat je eigenlijk voor ogen had. De aangekochte NFT stelt niets voor, je krijgt het niet meer verkocht en je bent je geld kwijt. Dikke pech. Je hebt per ongeluk een namaak NFT gekocht. 

Succesverhalen van handelaars in NFT’s

Met het kopen en verkopen van NFT’s kun je in één klap miljonair worden als je geluk hebt. We schreven een artikel over de 10 duurste NFT’s die verkocht zijn. En op 14 februari dit jaar (2022) werd zelfs getwitterd dat de allerduurste NFT van bijna €21 miljoen is verkocht. De gaat om een NFT van CryptoPunks

Ken je het verhaal van Sultan Ghozali? Deze jonge student besloot om voor vijf jaar lang selfies te nemen en deze te verkopen als NFT. Met succes, want binnen no time waren zijn nietszeggende selfies ruim 314 ETH waard. Dit is omgerekend meer dan één miljoen dollar. 

Dit is een succesverhaal, maar je snapt vast dat je hier niet op hoeft te hopen als je gaat handelen in NFT’s. 

De inmiddels welbekende Crypto Punks
Shutterstock.com 

Conclusie

Kun je beter handelen in crypto of NFT’s? Het zal je niet verbazen dat we hier geen eenduidig antwoord op (kunnen) geven. Handelen in crypto en NFT’s vereist kennis, tijd en ervaring. Het is voor iedereen verschillend waar je interesse of focus ligt. De één heeft een scherp oog voor het handelen in crypto, terwijl de ander ontzettend succesvol is in het handelen van NFT’s. 

Op het moment van schrijven zitten we in een neerwaartse trend als het gaat om de typische cryptomunten en wordt er meer geld verdiend met NFT’s. Dit kan over een aantal weken of maanden ook weer anders zijn. 

Iedere keuze heeft voor- en nadelen en heeft bijbehorende risico’s. De belangrijkste boodschap is dat je voor jezelf bepaalt welke koers je wil varen en waar je je in wil verdiepen. In onze Crypto Signals ben je meer dan welkom om alles te leren over crypto trading. Je leert precies wanneer je munten kunt kopen of verkopen. In onze Crypto Mastery blijf je onder andere op de hoogte van interessante NFT-projecten en crypto trends

Ben je benieuwd naar andere mogelijkheden of heb je vragen over deze onderwerpen?  Word lid van onze AllesOverCrypto Facebookgroep of Google je vraag + AllesOverCrypto. Zo word je vanzelf wijzer van alle onderwerpen die met handelen in crypto’s en NFT's te maken hebben. 

Header credits: Rymden/ Shutterstock.com 

Ontdek Alles Over Crypto

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste inzichten in de cryptowereld.

Je bent succesvol ingeschreven!
Oeps! Er is iets fout gegaan!