Handelen in hypecoins?

Hypecoins - hoe werken ze en is het slim erin te investeren?

Waar de bekende cryptocurrency’s zoals Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) of Cardano (ADA) voornamelijk op vooruitstrevende technieken gebouwd zijn en mensen erin investeren omdat ze in het project geloven, is er inmiddels ook een immense markt voor minder goed ontwikkelde projecten, de zogeheten hypecoins.

Hypecoins als Dogecoin (DOGE), SafeMoon (SAFEMOON) en Shiba Inu (SHIB) zijn coins die de afgelopen weken duizenden procenten of zelfs meer gestegen zijn. Hoewel de coins qua techniek op weinig gebaseerd zijn, hebben mensen toch miljoenen verdiend aan het handelen in deze coins.

Hoe zit het nu precies met deze coins? En is het verstandig te handelen in deze munten?

Foto header: Burak Kebapci/Pexels.com

Lees snel

https://youtu.be/Xo5lZqRuEA0?t=1

Waardoor wordt de prijs van een cryptocurrency beïnvloed?

Zoals de meesten onder ons zullen weten, is de prijs van een cryptocurrency gebaseerd op vraag en aanbod. Wanneer de vraag stijgt, stijgt de prijs en wanneer de vraag daalt, daalt de prijs. Zo geldt ook dat wanneer het aanbod stijgt, de prijs daalt en wanneer het aanbod daalt, de prijs stijgt.

Eén van de redenen dat bijvoorbeeld Bitcoin geroemd wordt ten opzichte van Ethereum, is dat Bitcoin een gelimiteerd aanbod heeft en Ethereum niet. Inmiddels wordt er voor Ethereum in deze kwestie echter wel naar oplossingen gezocht.

Wat is een hypecoin?

Nu we weten dat de prijs van een coin stijgt wanneer de vraag stijgt, wat is dan de reden dat de vraag naar hypecoins soms zo enorm groot is.

Om hierachter te komen moeten we eerst weten wat een hypecoin, ook bekend als shitcoin of memecoin, precies is. De meeste, of beter gezegd bijna alle hypecoins zijn enkel een digitale valuta. Dit houdt in dat het iets is wat simpelweg alleen een waarde behoudt. Je kunt het vergelijken met de euro (€), dollar ($) of yen (¥), maar dan digitaal. Een groot verschil is echter dat deze valuta redelijk stabiel zijn, in tegenstelling tot hypecoins. Hypecoins zijn allesbehalve stabiel.

In tegenstelling tot de grote munten, die in basis ook een digitale valuta zijn, zit er achter hype-, meme- of shitcoins echter geen project, roadmap of technologie. Waar Ethereum daadwerkelijk een hele infrastructuur is, Chainlink (LINK) het mogelijk maakt smart contracts aan elkaar te verbinden en VeChain met proof-of-authority werkt, heeft een shitcoin als Elongate (ELONGATE) geen enkele functie die hem onderscheidt van een andere.

De grootste hypecoin van dit moment is Dogecoin (DOGE). DOGE, wat staat voor Do Only Good Everyday, werd opgericht als een grap en zonder enig daadwerkelijk plan. De coin groeide in relatief korte tijd uit tot één van de grootste munten op de markt. Inmiddels bezet Dogecoin plek vijf in de lijst van grootste cryptomunten ter wereld, kijkend naar de market cap. De totale market cap van Dogecoin is op dit moment ongeveer $62 miljard, wat de coin groter maakt dan bijvoorbeeld de bedrijven ING, Philips en Vodafone. Eigenlijk mag je een miljardenbedrijf natuurlijk niet zomaar met een cryptomunt vergelijken, maar het geeft wel een goed beeld van hoe groot een cryptoproject daadwerkelijk is.

De vraag die dit oproept is of Dogecoin (DOGE) dan ook daadwerkelijk meer is dan een simpele cryptomunt. Het korte antwoord op deze vraag? Nee. Op dit moment is Dogecoin niets meer dan een digitale munteenheid, oftewel een online munt die een geldwaarde weergeeft. Echter, aan Dogecoin wordt inmiddels gewerkt door een team van crypto-ontwikkelaars, met in hun midden Elon Musk (CEO van onder andere Tesla en SpaceX). Wie weet is er dus daadwerkelijk een toekomst voor Dogecoin.

Volgens velen wordt Dogecoin dus ook een steeds interessantere investering, nu er wordt gewerkt aan problemen die de munt heeft. Onder deze problemen valt bijvoorbeeld de unlimited supply.

Voor de meeste van deze hypecoins geldt dit niet. De meeste hypecoins zijn, en blijven, enkel een weergave van een bepaalde waarde. Bijna alle hypecoins die de afgelopen tijd ‘to the moon’ gegaan zijn, zijn simpelweg digitale munteenheden die verder dan dat niets voorstellen. Er zit dan ook geen visie of roadmap achter en al zeker geen bijzondere, innovatieve technologie.

Image
Er is tegenwoordig zoveel keuze!
Octus_Photography/Shutterstock.com

Wat maakt hypecoins zo bijzonder?

Maar wat is dan hetgeen dat deze hypecoins zo bijzonder maakt? Gekeken naar de technologie of het plan eerlijk gezegd niets.

Wat deze munten wel uniek maakt, ten opzichte van andere (grote) cryptocurrencies zoals Bitcoin of Ethereum, is dat de koers relatief makkelijk te beïnvloeden is en de koers daardoor vele malen volatieler is.

Waar grote munten alleen beïnvloed kunnen worden door hele grote namen, zoals Elon Musk of Mark Cuban, is hier voor de kleine hypecoins veel minder voor nodig. Eén simpele TikTok-video, of een eenvoudige Reddit-post kan het verschil al maken.

Voorbeelden van 'succesvolle' hypecoins

Om een duidelijk beeld te geven van hoe makkelijk het kan gaan, kijken we naar enkele voorbeelden.

Safemoon

Als eerste kijken we naar SafeMoon. De munt werd door CEO John Karon op 8 maart 2021 op de markt gebracht en twee maanden later waren er al 2,140,855 bezitters en was er een prijsstijging van duizenden procenten gerealiseerd. Hoe komt het nou dat een eenvoudige, nietszeggende cryptomunt in zo’n korte tijd zoveel naamsbekendheid vergaart, een enorme vraag creëert en dus een buitengewone prijsstijging bewerkstelligt?

SafeMoon is gebouwd op zijn community. Het team achter de munt focust meer op hun achterban, dan op wat de coin daadwerkelijk inhoudt. Toen het begin gemaakt was en er enige vorm van naamsbekendheid ontstaan was, kwam de coin in de volgende fase. De munt werd opgepikt op online platformen zoals TikTok en Reddit. Er ontstond toen een sneeuwbaleffect, waarbij de promotie voor de munt alsmaar groter en groter werd.

De munt werd gepromoot als een munt vergelijkbaar met Bitcoin, maar nu kun je er vanaf de start bij zijn. Voor veel mensen klonk dit als muziek in de oren en zij investeerden er in. Nu zij zelf bezitter van de munt waren, wilden zij uiteraard een prijsstijging zien. Wat er nu gebeurde, is dat de nieuwe bezitters ook de munt gingen promoten, waardoor het sneeuwbaleffect zich nog verder uitbreidde. Dit zorgde voor een constante prijsstijging van in totaal duizenden procenten. Toen kwam echter het moment dat mensen het te gek voor woorden vonden. Dit zorgde voor een enorme sell-off, waardoor de munt een enorme klap te verwerken kreeg.

Meer over Safemoon lees je hier.

Shiba Inu

Een vergelijkbaar verhaal is dat van Shiba Inu (SHIB). De anonieme maker van Shiba Inu heeft een enorm slimme tactiek toegepast. De munt werd opgericht in augustus 2020, maar kende zijn grootste succes in mei van het jaar 2021. De munt wordt gezien als ‘de opvolger van DOGE’ en is na een enorme prijsstijging inmiddels de 27e grootste munt op aarde.

De reden dat de munt in de maand mei (van het jaar 2021) zo enorm groot is geworden, is vanwege een slim trucje van de anonieme maker. Hij doneerde in totaal $6,7 miljard aan waarde in Shiba Inu aan de wallet van Vitalik Buterin. Vitalik is de medeoprichter van het wereldwijd geroemde Ethereum. Hij wordt gezien als een ware crypto-expert en veel fanaten volgen hem dan ook op de voet.

Toen deze fanaten erachter kwamen dat Vitalik Buterin $6,7 miljard aan Shiba Inu in zijn wallet opgeslagen had, werd hun interesse in deze munt binnen no-time ontzettend groot. Dit verspreidde zich erg snel over het internet, met name over de eerder genoemde platformen TikTok en Reddit. Als gevolg hiervan investeerden gigantisch veel mensen binnen een heel korte tijd in deze munt. Het zorgde dus voor een flinke vraagstijging, die dan weer resulteerde in een geduchte prijsstijging.

Meer over Shiba Inu lees je hier.

Wat we van deze voorbeelden kunnen leren, is dat de prijsstijging van deze hypecoins dus voornamelijk voortkomt uit een binnen korte tijd exploderende vraag. Dit kan op verschillende manieren gebeuren, bijvoorbeeld door het eerder genoemde voorbeeld van Vitalik Buterin, maar ook wanneer een invloedrijk persoon binnen de wereld een uitspraak doet. Zo zijn de prijzen van Dogecoin en Bitcoin voorheen flink beïnvloed als gevolg van tweets van Elon Musk.

Image
Verschillende tweets van Elon Musk die de prijs van Dogecoin enorm deden stijgen.
Verschillende tweets van Elon Musk die de prijs enorm deden stijgen.

Wat is de kracht van hypecoins?

Hoe zou de kracht van de hypecoins dan omschreven kunnen worden? Hypecoins kun je vooral zien als een instrument voor mensen die binnen korte tijd veel geld willen verdienen. Dit kan op verschillende manieren.

Een voorbeeld van een groep mensen die veel geld aan deze hypecoins verdient zijn de oprichters. Zij richten de coin op en behouden zelf bijvoorbeeld 40% van de munten in omloop. Vervolgens doen zij een poging vraag naar de munt te creëren, waardoor de prijs stijgt. Wanneer de prijs gestegen is, verkopen zij hun munten en op deze manier hebben zij binnen korte tijd een kolossale som geld verdiend.

Iets anders wat we vaak terug zien in de wereld van de hypecoins, is de pump en dump. Pump en dump is een vorm van koersbeïnvloeding. Er wordt dan door een groep mensen, of één persoon die over een groot vermogen beschikt, een enorme hoeveelheid munten ingekocht. Vervolgens gaan zij deze munt hypen, om vervolgens na een flinke prijsstijging uit te cashen.

Deze laatstgenoemde manier is de manier waarop het meeste geld verdient wordt in de hypecoin-industrie, en het is eigenlijk ook waar deze hele markt om draait.

Zijn hypecoins een goede investering?

Maar nu we dit weten, kan dan gezegd worden dat hypecoins een goede investering zijn? Het hangt ervan af. Ten eerste moet duidelijk zijn dat wij geen financieel adviseurs zijn en de informatie in dit artikel ten alle tijden niet als financieel advies gezien mag worden.

Kan er in hypecoins veel geld verdiend worden? Zeker. Is het een veilige investering? Niet echt.

Hoe kan het dan dat hypecoins geen goede investering zijn terwijl sommige munten zoveel in de plus gaan in zo’n korte tijd? Dat hangt af van verschillende zaken, bijvoorbeeld hoe je tegen de cryptomarkt aankijkt. Investeer je in crypto voor de lange termijn, of ben je een trader die binnen korte tijd veel winst wil maken? Heb je een lange termijn-blik, dan kun je in de meeste gevallen beter wegblijven bij deze hypecoins. Zoals eerder benoemd zit er vaak niet echt een project of een plan achter en hierdoor zullen de munten waarschijnlijk geen lange levensduur hebben. Ben je binnen korte tijd op zoek naar veel winst, dan kunnen hypecoins interessant zijn.

Echter, zoals bij de meeste assets waarin binnen korte tijd veel geld mee te verdienen valt, zo snel als het in prijs omhoog kan gaan, kan het ook in prijs naar beneden gaan. Een Bitcoin, of een Ethereum zal nooit naar $0 gaan, dit omdat er daadwerkelijk een technologie achter zit waar men in gelooft. Voor de hypecoins is dit anders. Ze gaan net zo snel als ze komen en er komen dan ook dagelijks vele nieuwe hypecoins op de markt.

Image
Het kan ook mis gaan...
Het kan ook mis gaan...

De gevaren van hypecoins

Voor sommige hypecoins blijft het stukje hype echter weg. Veel mensen proberen van de situatie gebruik te maken en brengen een eigen munt op de markt. Deze proberen ze dan via bijvoorbeeld crypto-influencers op TikTok te presenteren aan een groot publiek met de bedoeling op deze manier aandacht voor de munt te creëren.

Er is natuurlijk niet onbeperkt ruimte voor hypes. Niet elke hypecoin wordt dus een succes. Hierdoor is het een erg gevaarlijke investering. Je kunt er binnen korte tijd héél veel geld mee verdienen, maar je kunt ook binnen een aantal minuten al je inleg kwijt zijn.

Hypecoins zijn dus zeker interessant om mee te spelen, maar je doet er goed aan ze nooit als een serieuze investering te zien.

Wat kunnen we leren van hypecoins

Het is belangrijk om te weten wat we kunnen leren van deze hypecoins.

Ten eerste geven de hypecoins een probleem binnen de cryptomarkt goed weer. Aangezien het een relatief nieuwe markt is, zijn de prijzen over het algemeen erg volatiel. Hierdoor valt er binnen korte tijd héél veel geld te verdienen, maar kun je dit de dag erna alweer kwijt zijn. Door sommigen wordt dit als een zwakte van de markt benoemd, waar het volgens anderen juist is wat crypto zo interessant maakt.

Een andere belangrijke les die de hypecoins ons leren, is dat een goede munt er een is waar een technologie, plan en roadmap achter zit. We hebben teveel van deze hypecoins net zo snel naar de bodem zien gaan als dat we ze naar de top zagen gaan om nog te kunnen zeggen dat het als een veilige investering gezien kan worden.

Conclusie

Ben je op zoek naar een veilige, lange termijn-investering in de cryptomarkt? Verdiep je dan eerst in de munt. Onderzoek hoe de techniek erachter werkt, wat de munt anders maakt dan de rest en wie de makers zijn. Kijk naar wie er in de munt geloven, en waarom. Pluis uit hoe deze munt de toekomst van het betalen daadwerkelijk kan veranderen. Zowel op grote schaal, zoals bijvoorbeeld bij miljardentransacties tussen bedrijven, als op kleine schaal, bijvoorbeeld bij het betalen in de supermarkt.

Doe je onderzoek goed en investeer vooral enkel in iets waar je verstand van hebt!

Heb jij ideeën over hypecoins of wil je er gewoon meer over weten? Meld je aan bij onze AllesOverCrypto Facebookgroep! We filosoferen graag over de toekomst van blockchain en zijn er natuurlijk ook voor het delen van praktische informatie. We zien je graag daar!


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.