Erik Finman

Hoe Erik Finman de jongste cryptomiljonair werd

Erik Finman is de jongste cryptomiljonair ter wereld, aldus hij zelf op Twitter. De inmiddels 23-jarige Duitser is ontzettend rijk geworden door de groei van cryptocurrency en heeft in de loop van de jaren een mooi vermogen op weten en kunnen bouwen.

Maar hoe is hem dit gelukt? Met welke middelen heeft hij kunnen investeren op dusdanig jonge leeftijd en hoe is dit op zijn pad gekomen? Dat, en meer, lees je in deze blog! Hopelijk kun je uit deze blog bepaalde lessen halen en nieuwe inzichten ontdekken die jou, persoonlijk, verder kunnen helpen in de wereld van cryptocurrency!

Bekijk snel

Wie is Erik Finman?

Erik Finman is een 23-jarige jonge ondernemer uit Duitsland en staat in de online wereld bekend als de jongste Bitcoin (BTC) miljoinair op deze aardbol, al sinds dat hij 18 jaar oud is. Dit komt door investeringen in Bitcoin als twaalfjarige kleine nieuwsgierige jongen, in 2011. Hij groeide op in Post Falls, dit is een plaats buiten Coeur d’Alene, in Idaho. Hij is de jongste zoon van een gezin dat bestaat uit drie kinderen. Een deel van de winst die hij maakte met zijn investering in Bitcoin heeft hij gebruikt om het educatieplatform Botangle te beginnen. Uiteindelijk is hij hier mee gestopt. Momenteel houdt Finman zich voornamelijk bezig met de Freedom Phone en andere interessante projecten.

De jongste crypto miljonair ter wereld heeft een grote community kunnen bouwen om zijn personal brand. Op Twitter heeft hij meer dan 65.600 volgers, zijn privé-account op Instagram bestaat uit meer dan 25.300 volgers, zijn LinkedIn profiel heeft meer dan 2.000 volgers en op zijn Facebook profiel heeft hij meer dan 3.300 likes. In 2014 gaf hij een TED Talk over de ervaringen die hij tot dan toe in zijn leven had opgedaan. Een aantal jaar later, in 2017, kwam er een video over hem online op het kanaal BuzzFeed News. Deze video kreeg tot nu toe meer dan 6,9 miljoen views.

Image
Erik Finman
Erik Finman gedurende zijn TED Talk

De jongste cryptomiljonair ter wereld

Om maar meteen met de deur in huis te vallen. Natuurlijk weten we niet zeker of Erik Finman daadwerkelijk de jongste cryptomiljonair ter wereld is. Dit schreeuwt hij zelf maar al te graag erg hard van alle daken. Wat we wel weten, is dat hij zijn eerste investering in Bitcoin al op twaalfjarige leeftijd deed, in 2011. Dat hoor je niet vaak en dat maakt het extra interessant om meer over dit verhaal te weten te komen.

Het is allemaal begonnen door de grootmoeder van Erik Finman. Zijn oma gaf de jongen op zijn twaalfde precies 1000 Amerikaanse dollar met als achterliggende gedachte om dit te schenken voor zijn toekomstige studie. Tot deze toekomstige studie is het echter nooit gekomen. Op het moment dat hij dit bedrag van zijn grootmoeder kreeg en het toch verleidelijk werd om er iets mee te gaan doen, ging hij een discussie aan met zijn ouders. Uit deze discussie volgde een weddenschap. Als Erik Finman de 1000 Amerikaanse dollar kon omzetten naar 1 miljoen Amerikaanse dollar voor zijn achttiende verjaardag, hoefde hij van zijn ouders niet naar de universiteit toe. Na deze weddenschap besloot hij Bitcoin te kopen.

Bitcoin kwam niet zomaar op het pad van Erik Finman. Hij werd namelijk meegenomen door zijn grote broer naar een protest in Washington DC, Verenigde Staten. Bij dit protest liepen meerdere personen rond met een shirt van Bitcoin. Op een gegeven moment moesten Erik en een andere grote groep mensen wegrennen voor de politie. Tijdens het rennen sprak de jonge Duitser een persoon aan die een Bitcoin shirt droeg. Erik vroeg wat er op het shirt stond. Het bleek dus om Bitcoin te gaan, dit zou volgens de desbetreffende persoon voor het einde van Wall Street gaan zorgen. Toen Finman thuis kwam, zocht hij direct op wat Bitcoin inhield en ging hij meer onderzoek doen omtrent de technologie van Bitcoin. Na zich verdiept te hebben in de materie van Bitcoin was hij overtuigd van het feit dat dit de toekomst van de financiële sector zou gaan worden.

Nadat hij tot deze conclusie was gekomen, kocht Erik Finman in 2011 voor een prijs van 1000 Amerikaanse dollar veel Bitcoin tegen een prijs van 10 tot 12 Amerikaanse dollar. Door de jaren heen werd deze investering steeds meer, meer en nog meer geld waard. Toen Erik vijftien jaar oud was, heeft hij 100.000 Amerikaanse dollar in de vorm van Bitcoin verkocht en stopte hij met zijn school.

Momenteel heeft hij 446 Bitcoins in zijn bezit, wat grofweg neerkomt op zo’n 20.000.000 Amerikaanse dollar.

Botangle

Botangle was het eerste bedrijf dat Finman lanceerde. Dit bedrijf was een online educatie platform. Botangle is ontstaan uit Finman’s eigen ervaringen op het gebied van onderwijs.

Toen de jonge Duitser zelf op school zat, was hij totaal niet gemotiveerd, had hij geen doel en zag geen voorbeelden in de mensen die voor de klas stonden. Dit alles kwam mede door de manier van lesgeven en de inhoud van het onderwijs. Hier bedacht hij een oplossing op. Hij creëerde een platform dat een zoekmachine bevatte. Deze zoekmachine kon gebruikt worden om inspiratievolle lessen en colleges te bekijken van geslaagde en succesvolle mensen, voornamelijk ondernemers, in vorm van een TED-talk-achtige setting.

Met deze onderneming huurde hij meer dan 20 programmeurs van over de hele wereld in om voor hem te werken en het platform elke dag verder te ontwikkelen en uit te breiden. Na een bepaalde periode werd Botangle overgenomen door een andere crypto miljonair, wiens identiteit geheim is. Vervolgens besloot Finman na enkele jaren om het online educatie platform weer terug te kopen. Hij bedacht in de loop der jaren een nieuwe visie voor het bedrijf, ook al was hij op dat moment geen eigenaar van het bedrijf.

Het idee was dat Botangle een open-source platform zou worden en iedereen de mogelijkheid zou krijgen om online lessen te creëren over hun eigen interesses. Uiteindelijk is Finman gestopt met dit bedrijf. Helaas kan niemand er meer gebruik van maken en is zijn levensdoel tot op heden niet behaald. De jonge crypto miljonair heeft namelijk ooit zelf gepubliceerd dat zijn grote levensdoel is om het onderwijssysteem te repareren en dit te bewerkstelligen door te leren van zijn persoonlijke negatieve ervaringen.

Image
Freedom Phone
De Freedom Phone

Freedom Phone

Freedom Phone is een product dat Finman zelf heeft bedacht. Het begon als een concept en werd uiteindelijk doorontwikkeld tot een echte smartphone. Bij deze smartphone staat privacy op nummer 1 en wordt onder andere een track blocker gebruikt om er zeker van te zijn dat niemand de (live) GPS van de Freedom Phone kan traceren. Daarnaast maakt de smartphone gebruik van een ongecensureerde app store. Dit betekent dat alle apps die zich beschikbaar stellen in de app store ook daadwerkelijk te downloaden zijn en er dus geen richtlijnen of harde kwaliteitseisen zijn gesteld voor de apps waar zij aan moeten voldoen. Het bedrijf van Finman werkt samen met grote vooroplopende en internationale netwerken zoals AT&T en T-Mobile en kan dus ook gebruikmaken van de welbekende nano-SIM kaart.

De Freedom Phone kost 499.99 Amerikaanse dollar en wordt gepromoot onder het motto als smartphone om je eigen online veiligheid mee te handhaven. Er is kritiek op deze zogenaamde Freedom Phone, omdat blijkt dat het goedkope Chinese smartphones zijn, die gevoelig voor hackers zijn, en waarop hij alleen maar een software installeert. Over het algemeen zijn de recensies voor dit product niet goed, ronduit slecht te noemen zelfs. Erik Finman vindt dit niet erg, de visie van zijn bedrijf is niet om de beste smartphone ter wereld te produceren. De visie van zijn bedrijf is om de veiligste smartphone ter wereld te produceren.

Erik Finman heeft uitgesproken dat hij een grote rol voorziet voor Freedom Phone tijdens de verkiezingen van 2024 in de Verenigde Staten. Hij wil zijn smartphone gaan gebruiken om de Amerikaanse verkiezingen te gaan promoten. Daarnaast heeft hij ideeën geopperd om een speciale nieuwstijdlijn te ontwikkelend waar alleen conservatief rechts geluid geventileerd mag en kan worden. Deze ideeën spreken de gedachte van het beleid van zijn app store natuurlijk wel tegen, waarbij iedereen, ongecensureerd, apps kan aanbieden, aangezien er dan dus wel gecensureerd zou worden.

Andere interessante projecten

In samenwerking met de NASA werkt Finman om een satelliet met een digitale tijdcapsule de ruimte in te sturen. Op het eerste gezicht vraag je jezelf natuurlijk af waarom hij werkt aan een project op het gebied van ruimtevaart. Deze interesse in de ruimtevaart heeft hij meegekregen van zijn moeder. De digitale tijdcapsule die de ruimte in moet worden ingestuurd zou populaire muziek, bekende video’s en geluiden van de ‘echte’ wereld moeten bevatten. Dit project is in het leven geroepen om de veertigste verjaardag van de lancering van de Voyager te herdenken. De Voyager nam namelijk de ‘Golden Record’ mee de  ruimte in. Dit was een verzameling van geluiden en beelden van de aardbol, gemaakt door de sterrenkundige Carl Sagan. De Golden Record werd meegenomen als geschenk voor eventueel bestaande buitenaardse wezens die het misschien bij toeval ergens zouden vinden.

Daarnaast heeft Erik Finman voor een tienjarige jongen, die grote problemen ervaarde met hypermobiliteit, een robotpak ontwikkeld. Dit robotpak is geïnspireerd op het vierarmige pak dat gedragen wordt door Doctor Octopus in de Spider Man films. Aristou Meehan, de jongen die het pak heeft gekregen, droomde van een pak dat hierop leek en wilde hiermee al zijn eigen problemen kunnen oplossen. Uiteindelijk werd dit dus gerealiseerd door de jongste crypto miljonair ter wereld. Meerdere investeerder hebben zich gemeld om dit pak verder te ontwikkelen voor verschillende andere toepassingen, maar Finman houdt dit project graag voor zichzelf en is bezig om dit zelf verder vorm te geven.

Toekomst van crypto volgens Finman

De toekomst van cryptocurrency ziet er volgens Erik Finman erg rooskleurig uit. De jongste cryptomiljonair vindt dat de wereld van cryptocurrency nog relatief klein is. De marktkapitalisatie van de totale cryptomarkt is ten opzichte van andere financiële markten nog relatief klein en kan nog erg veel groeien, volgens Erik Finman. De jonge Duitser deed een aantal jaar terug zelfs een erg gedurfde uitspraak: “Als je geen miljonair wordt in de komende tien jaar, dan is het echt je eigen schuld.”.

Hoewel Erik Finman zelf ontzettend rijk is geworden door Bitcoin, is hij de afgelopen jaren steeds meer vertrouwen in Bitcoin verloren. Hij vindt Bitcoin te veel gefragmenteerd en ziet te veel interne strijd in het project. Hij verwacht dat Bitcoin misschien nog een of twee grotere koersstijgingen kan gaan inzetten, maar dat het daarna toch echt is afgelopen met de allergrootste cryptomunt. Volgens de jonge Duitser is Bitcoin daarna dood.

Ongeveer eenzelfde scenario voorspelt hij voor het project van Litecoin (LTC). Hij vindt zelfs dat Litecoin op dit moment al ‘dood’ is. Voor deze cryptomunt is het vijf voor twaalf denk hij. Daarnaast spreekt hij wel het vertrouwen uit in Ethereum (ETH) en Zcash (ZEC).

Conclusie

Wat een verhaal. Erik Finman die op 12-jarige leeftijd Bitcoin koopt en pak 'm beet 10 jaar later multimiljonair is. Het is een verhaal zoals je ze niet vaak hoort. Echter, het is mogelijk. Natuurlijk zijn dit soort bizarre stijgingen alles behalve representatief voor de gemiddelde investeerder of trader, maar het laat zien dat met een relatief kleine investering, wel een erg risicovolle, het leven van een jonge tiener compleet kan veranderen. Én dat een weddenschap met je ouders afsluiten soms helemaal geen kwaad kan.

Tot op heden zijn de startups en andere ondernemingen die Erik Finman heeft opgezet nog niet echt goed van de grond gekomen. Dit is natuurlijk jammer. Wat wel positief is om te zien, is dat hij het geld wat hij verdiend heeft met cryptocurrency investeert in projecten en ideeën die iets toe zouden kunnen voegen aan de (online) samenleving en de snel veranderende maatschappij. Op zijn social media accounts schroomt hij niet om zijn eigen mening te geven en deel te nemen aan de hedendaagse online ‘debatten’.

Ben je op zoek naar meer informatie of heb je nog vragen over Erik Finman? Of wil je graag andere cryptoliefhebbers ontmoeten? In de Facebookgroep van AllesOverCrypto kun je vragen stellen en kom je in gesprek met ruim 100.000 andere liefhebbers van crypto.

Heb je andere crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kan doen, is dat je jouw vraag + AllesOverCrypto googelt. Laat vooral weten wat jouw gedachten zijn over Erik Finman en zijn wonderlijke verhaal.


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.