Wat is FOMO wat kan je doen tegen FUD wat betekent HODL wat is BTFD

Wat betekent FOMO, FUD, HODL en/of BTFD?

De meest voorkomende afkortingen in de wereld van crypto trading zijn FOMO, FUD, HODL en BTFD. De eerste keer dat je deze hoort heb je wellicht geen idee wat ze betekenen. We hebben de termen volledig voor je ontleed. Na het lezen van dit artikel weet je precies wat ze betekenen, maar ook hoe je er als crypto-investeerder mee om kan gaan.

Meer geld verdienen met crypto? Download het gratis ebook met 12 tips!

Ja, ik ga akkoord. Hiermee ontvang ik ook regelmatig waardevolle tips!

Wat is FOMO?

FOMO staat voor "Fear Of Missing Out". In feite betekent dit dat je bang bent om de boot te missen of dat je bang bent dat je een ongelooflijk mooie kans dreigt te gaan missen. Deze angst zorgt er helaas vaak voor dat je gestresst raakt en verkeerde beslissingen maakt.

Een voorbeeld van wanneer veel mensen last hadden van FOMO, was toen de waarde van Bitcoin op 20.000 dollar stond. De prijs van de cryptocurrency brak iedere dag nieuwe records en het leek erop dat hij nog vele malen over de kop zou gaan. Mensen zagen vrienden, buren, kennissen en familieleden in euforie en rijk worden. Ze dacht dat als ze nu niet snel een Bitcoin zouden kopen, ze als enige arme achter zouden blijven, terwijl de rest van de wereld rijk werd. Zonder nadenken of erbij stil te staan wat de hele cryptowereld nu precies inhoudt, kochten ze ook Bitcoins. Uit angst dus. Angst om de boot te missen. Bang dat iedereen om hen heen rijk zou worden behalve zij. Bang dat er nooit meer zo’n kans zich zou voordoen en dat ze snel moesten handelen. Dát is Fear of Missing Out en het is hét moment waarop je als crypto-investeerder fouten maakt.

Image
Een plaatje waarin te zien is waar mensen precies FOMO kregen tijdens de snelle prijsstijging van Bitcoin eind 2017.

Wat kan je tegen FOMO doen?

Als je geen slachtoffer wilt worden van FOMO, dan is het belangrijk om te snappen wat het precies inhoudt en waar het vandaan komt. FOMO is een eeuwenoud begrip in de psychologische wereld. Het meest bekende voorbeeld van een Nederlands bedrijf dat gebruikmaakt van FOMO is de postcodeloterij. Voor veel mensen is de enige reden dat ze een lot kopen dat ze weten dat ze het psychisch niet aankunnen als de miljoenenjackpot op hun postcode valt en ze geen lot hebben. Het besef dat ze miljonair waren geweest als ze gewoon een lot hadden gekocht en nu niet, kunnen veel mensen niet aan. Bovendien verhuizen daarna al hun buren daarna naar mooiere grotere huizen en zij blijven als enige achter. Het is een fenomeen waar iedereen last van heeft.

Om te weten wat je tegen FOMO kan doen, geven we je eerst een korte les over je hersenen. Alles wat met onze emoties te maken heeft, zit in het oudste gedeelte van ons brein, het "oerbrein". Angst is daarbij onze belangrijkste emotie voor overleving. Als je er goed over nadenkt, dan vloeit zo'n beetje alles wat we doen voort uit angst (dat is iets om over na te denken). Het is dus de sterkste emotie die we bezitten en de meest lastige emotie om onder controle te krijgen. Het deel van ons brein dat hiervoor verantwoordelijk is, en dus waar de FOMO getriggerd wordt, heet de amygdala.

Het is belangrijk om je amygdala rust te geven als je gestresst raakt over het feit dat je de boot mist. Door naar de koers te blijven kijken of met mensen te blijven praten, blijf je dit hersengebied triggeren en raak je alleen maar meer gestresst. De beste manier om je amygdala rust te geven is afleiding. Wat is de beste afleiding? Dat is voor ieder persoon verschillend. Het belangrijkste is dat het iets is waar je blij van wordt en helemaal in op kan gaan. Je amygdala komt dan helemaal tot rust en als je minstens een uur lang jezelf volledig hebt laten gaan in je hobby, kijk je alweer met een heel ander gevoel naar de koers. Als je na dit uur rustig bent, het gevoel hebt dat je helemaal "Zen" bent en nog steeds denkt dat het een goed idee is om te investeren, dan is de kans dat je een fout maakt in ieder geval een stuk kleiner. 

Meer geld verdienen met crypto? Download het gratis ebook met 12 tips!

Ja, ik ga akkoord. Hiermee ontvang ik ook regelmatig waardevolle tips!

Wat is FUD?

FUD staat voor "Fear Uncertainty & Doubt". Dit betekent in het Nederlands angst, onzekerheid en twijfel. FUD is dus net als FOMO gebaseerd op angst. FUD wordt vaak ingezet door fans van concurrerende cryptocurrency's, maar soms ook door fans van de cryptomunt zelf.

Je kan het als volgt zien. Stel jij bent een belegger met een flinke zak geld en je hebt erg veel vertrouwen in Zilliqa. De cryptocurrency kost nu 4 cent, maar je wilt hem liever voor 3 cent per stuk kopen. Je hebt 2 miljoen euro klaarliggen, dus als je 25% korting kan krijgen, scheelt je dat een half miljoen. Je bedenkt dat, als je 100.000 euro uitgeeft aan een paar influencers om slechte dingen over Zilliqa te schrijven, en dus FUD te verspreiden, dit genoeg kan zijn om mensen uit paniek te laten verkopen en de prijs te laten dalen. Zo gezegd zo gedaan. Je betaalt de influencers om FUD te spreiden, Zilliqa daalt naar 3 cent, je koopt voor 1.9 miljoen euro je Zilliqa-munten en je hebt een hoop meer van de cryptocurrency kunnen kopen dan wanneer je het op normale wijze had gedaan.

Nu je in het bezit bent van Zilliqa wil je natuurlijk dat de prijs stijgt. Dit kan je doen door FUD te verspreiden over een van de concurrenten, bijvoorbeeld EOS. Je huurt nieuwe influencers in om FUD te verspreiden over hoe slecht EOS in elkaar steekt, terwijl Zilliqa op veel fronten de cryptomunt aftroeft. Je hoopt dat deze FUD ervoor zorgt dat EOS-investeerders (deels) overstappen naar Zilliqa, waardoor de prijs van ZIL stijgt.

Het zijn simpele strategieën die veel worden toegepast in de cryptowereld en helaas werken ze ook nog eens heel goed. Er worden flinke FUD-campagnes opgezet. Niet alleen door vermogende investeerders, maar ook door de community's achter verschillende cryptocurrency's. Hoe wapen jij je als investeerder hiertegen?

Image
Afbeelding met voorbeelden van FUD

Wat kan je tegen FUD doen?

Het belangrijkste wat je tegen FUD kan doen, is nooit je cryptocurrency uit angst te verkopen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want we hebben net geleerd dat angst een van de sterkste emoties is die we bezitten. Om deze reden is het van belang dat je altijd goed onderzoek doet naar een cryptocurrency voordat je erin investeert. Zo zorg je ervoor dat je groot vertrouwen in het team, het project en de toekomst van de coin hebt. 

Stel je namelijk eens voor dat een goede vriend naar je toekomt en tegen je zegt dat je in Nano moet investeren, omdat de prijs zeker nog keer 10 kan gaan de komende weken. Jij hebt last van FOMO dus je investeert meteen je zuurverdiende geld in de cryptocurrency. Vervolgens daalt de prijs een klein beetje (door een FUD-campagne) en word je bang dat je investering nog minder waard zal worden. Je hebt geen idee wat Nano eigenlijk precies is en je gaat daarom op zoek naar informatie erover. Helaas voor jou wordt er net veel FUD over Nano verspreid en je wordt bang. Je investering is ondertussen nog minder waard geworden en voordat het straks echt niks meer waard is, verkoop je het allemaal snel. De FUD-campagne loopt ten einde en je vriend blijkt toch gelijk te hebben, Nano gaat keer 10. Als je van tevoren zelf had uitgezocht wat Nano precies is en wat het team doet, had je wellicht genoeg vertrouwen gekregen in het project. Dan was de kans een stuk groter dat je nooit beïnvloed was geraakt door de FUD en had je de Nano gewoon gehouden en voor een mooie winst kunnen verkopen. 

Hou er dus altijd rekening mee dat de angst die over jouw favoriete cryptocurrency gezaaid wordt, FUD kan zijn. Uiteraard is het ook belangrijk om open te blijven staan voor negatieve berichten over je cryptocurrency, maar geloof niet meteen wat anderen zeggen. Er is altijd een reden waarom mensen zeggen wat ze zeggen en vaak is het puur eigenbelang.

Wat is HODL?

Met HODL wordt in de cryptowereld bedoeld dat je jouw cryptocurrency's "vasthoudt" en dus niet verkoopt. Je cryptocurrency's HODL'en is dus het tegenovergestelde van je cryptocurrency's verkopen. Er wordt ook wel gezegd dat HODL staat voor "Hold On for Dear Life". Dit is er echter later bedacht, want het is van origine ontstaan als meme over een dronken forumgebruiker die het woord HODL onbedoeld de wereld in heeft geholpen. Toen de cryptobubbel in 2013 barstte schreef hij in dronkentaal dat het hem allemaal niet uitmaakte wat de markt zou doen, hij zou hoe dan ook zijn Bitcoins vasthouden. Laten we hopen dat hij dat ook gedaan heeft, want dan is zijn investering nu vele malen meer waard geworden.

Image
Printscreen van het bericht waarmee de term HODL is ontstaan

We maken weliswaar veel grappen over wat GameKyuubi geschreven heeft, maar wat hij in essentie zegt is dat hij HODL't, omdat hij zichzelf slecht vindt in crypto trading, doordat hij zijn emoties niet onder controle heeft. Hij omschrijft in zijn post dat hij last heeft van FOMO en FUD en iedere keer op de verkeerde momenten koopt en verkoopt. Het is in dat geval een verstandig besluit om te HODL'en. Als je (nog) niet kan crypto traden, kan je beter oefenen met kleine bedragen en de rest gewoon vasthouden. Crypto trading met te grote bedragen zorgt er bovendien voor dat je jezelf psychologisch helemaal gek kan maken. In dat geval is HODL'en zeker de beste optie.

Wat is BTFD?

De minste bekende van deze afkortingen is BTFD, wat staat voor Buy The F*cking Dip. In het Nederlands betekent dit "koop die verdomde dip". Dit wordt vaak gezegd wanneer er veel paniek op de markt is en alle cryptocurrency's in diepe rode cijfers staan. Het is eigenlijk het moment dat iedereen bang is om te kopen, omdat de crash zo groot was, dat er angst is om nog meer te verliezen. Crypto traders die hun emoties beter onder controle hebben, zullen dan je aansporen om toch cryptocurrency's te kopen door overal BTFD te verkondigen. 

Let wel op dat dit niet altijd een even slimme strategie is. Wanneer we echt in een bear market zitten, bestaat er altijd een kans dat de "dip" nog veel dieper gaat. Over het algemeen kan je wel zeggen dat het altijd beter is om de dip te kopen dan om te FOMO'en.

Image
Afbeelding met voorbeelden van BTFD

Meer geld verdienen met crypto? Download het gratis ebook met 12 tips!

Ja, ik ga akkoord. Hiermee ontvang ik ook regelmatig waardevolle tips!

Conclusie

FOMO, FUD, HODL en BTFD zijn allemaal afkortingen die te maken hebben met crypto trading. FOMO en FUD hebben vaak veel invloed op de crypto traders die hun emoties niet onder controle hebben. HODL is weggelegd voor de investeerders die geen zin hebben in die hele emotionele achtbaan en het wel goed vinden om naar de lange termijn te kijken. BTFD is voor de ervaren traders die snappen dat het verstandig is om te kopen, wanneer de rest bang is dat de koers nog verder zakt. Dit is de plek waar de meeste winsten worden gemaakt.

Heb je naast deze afkortingen nog andere termen waar je graag meer over wilt weten? Gooi ze dan in onze Facebookgroep en wij zullen jou van informatie voorzien!

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.