dalende crypto koers

Waarom is risicobeheer belangrijk bij crypto trading? Zo pas je het toe!

Heb jij je risicobeheer op orde? Het is een vraag die erg confronterend kan zijn. Er zijn namelijk veel crypto traders die niet aan risicobeheer doen, terwijl dit ontzettend belangrijk is wanneer je het risico op grote verliezen wilt verkleinen. En het is helemaal niet zo moeilijk om het toe te passen.

Op internet lees je veel verhalen van mensen die miljonair zijn geworden met crypto trading, terwijl er genoeg mensen zijn die er juist ontzettend veel geld mee hebben verloren. Hierdoor krijg je het gevoel dat je met crypto trading makkelijk geld kunt verdienen, waardoor je misschien zonder goed na te denken een groot risico neemt.

Om het risico op verlies te verkleinen, moet je begrijpen wat risicobeheer is en hoe je dit kunt toepassen. In dit artikel leg ik je uit wat risicobeheer is en hoe jij het zou kunnen toepassen bij crypto trading.

Bekijk snel

Verschillende investeringsstrategieën

Voordat ik je meer vertel over risicobeheer, is het goed om eens te kijken naar de verschillende investeringsstrategieën die je zou kunnen innemen als crypto trader. Het risicobeheer hangt immers af van de manier waarop je investeert. Over het algemeen zijn er drie verschillende strategieën:

  1. Investeren voor de lange termijn: je koopt een cryptocurrency en behoudt het voor jaren. Je moet dus veel vertrouwen hebben in het project en in het team dat het leidt. Deze strategie wordt binnen de cryptowereld ook wel HODL genoemd (wat staat voor ‘Hold On for Dear Life’).
  2. Swing trading: je neemt een positie in voor een paar dagen, weken en zelden maanden.
  3. Day trading/scalping: je sluit je posities in ieder geval voor je gaat slapen. Dat wil zeggen dat je dus op dezelfde dag koopt en verkoopt, en handelt over enkele minuten of uren.

Je kunt niet een investering doen zonder een risico te nemen. Daar moet je genoegen mee nemen. Echter kun je wel wat doen om het risico zo laag mogelijk te houden. Voor elk van deze strategieën zijn er namelijk verschillende basisregels. Dit noemen we ook wel risicobeheer.

Wat is risicobeheer?

Risicobeheer (riskmanagement) is een erg breed begrip, dat je vaak tegenkomt in de wereld van crypto trading. Het wordt echt vaak over het hoofd gezien door beginnende traders, en dat is jammer. Een duidelijk risicobeheer kan voorkomen dat je grote fouten maakt.

Het gebruik van exchanges en de grondbeginselen van technische analyse zijn niet ingewikkeld om te leren. Dit is echter niet waar de kwaliteiten van goede traders liggen. Goede traders hebben in de eerste plaats namelijk een goed risicobeheer. Dit helpt om de invloed van emoties op de handel (stress, angst, hebzucht, FOMO, etc.) te beperken.

Praktisch gezien zijn er twee "gebieden" van risicobeheer:

  1. Het beheer van je kapitaal
  2. Het beheer van je posities

Waarom is risicobeheer belangrijk?

Maar waarom is het eigenlijk zo belangrijk om te weten wat risicobeheer is en hoe je het gebruikt? Dat komt doordat je hierdoor mogelijke schade kunt beperken. Je kunt namelijk ook geld verliezen wanneer je een crypto trader bent.

In de inleiding vertelde ik het je al: op het internet zie je veel verhalen van mensen die miljonair zijn geworden met crypto trading. Ze hebben bijvoorbeeld ooit Bitcoin gekocht toen deze goedkoop was, en vervolgens verkocht tegen een hoge prijs. Zo makkelijk kan het dus zijn, denk je.

Echter is het niet zo makkelijk. Je leest namelijk bijna nooit wanneer iemand veel geld heeft verloren met crypto trading, terwijl dit over het algemeen gezien vaker gebeurt dan mensen die miljonair worden.

Mensen die veel geld verliezen met crypto, kunnen in ontzettend vervelende situaties terecht komen. Zo zijn er mensen die al hun spaargeld in een cryptomunt hebben geïnvesteerd die vervolgens fors in waarde is gedaald. Of nog erger: ze hebben geld geleend om te investeren in cryptomunten die vervolgens flink in waarde zijn gedaald.

Risicobeheer zorgt ervoor dat de kans op verlies kleiner wordt. Echter betekent dit allesbehalve dat je geen verliezen meer maakt wanneer je aan risicobeheer doet.

In onderstaande video van AllesOverCrypto vertelt Matt jou meer over wat risicomanagement is en waarom het belangrijk is om ales belegger het risico op verlies van geld zo klein mogelijk te houden. Ook wordt uitleg gegeven over hoe crypto trading experts omgaan met risicomanagement.

Risicobeheer voor je kapitaal

Wanneer we het hebben over het beheren van je kapitaal, zou ik graag willen beginnen met dé nummer 1 regel die ikzelf altijd hanteer: Zet nooit al je geld op één paard, of in het geval van crypto dus op één coin. Deze regel stel ik voor mezelf, omdat ik niet mogelijk alles in een keer zou willen verliezen. Natuurlijk kun je ook in een keer veel winnen, al gebeurt dat maar zelden.

Wat is dan een veiligere methode? Je zou bijvoorbeeld je inzet kunnen spreiden over verschillende munten. Dit kun je geheel zelf indelen. Ten voorbeeld zou je een coin met maximaal 20% van je kapitaal kunnen kopen. Mocht er dan één munt zijn die veel in waarde is gedaald, wordt deze daling opgevangen door de mogelijke stijging van andere munten.

Door een klein deel van je kapitaal te gebruiken, word je misschien niet van de ene dag op de andere dag rijk. Toch zorgt dit ervoor dat de kans op een verlies kleiner wordt. Want aan de andere kant staat dat het nemen van "grote" posities je in staat stelt om grote winsten te pakken.

Het doel is het juiste evenwicht te vinden tussen potentiële winst en risico op verlies, afhankelijk van je handelsstijl, risicotolerantie en diverse andere factoren.

Als laatste is het het waard om te vermelden dat het ook mogelijk is om een deel van je geld in iets anders te beleggen, zoals aandelen. Hier zit ook een leuk rendement op, terwijl het iets minder risicovol is. Op deze manier zorg je voor meer spreiding.

Dollar Cost Averaging

Een andere methode om minder risico te lopen is door gebruik te maken van Dollar Cost Averaging (DAG). Je investeert volgens deze methode over verschillende momenten gespreid een bepaald bedrag. Zou kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om iedere eerste maandag van de maand 200 euro te investeren. Op deze manier handel je niet op basis van emoties of op basis van de koers.

Over een lange termijn gezien zul je dan minder risico lopen op verlies, in vergelijking met wanneer je in één keer een groot bedrag in één cryptomunt investeert.

Risicobeheer voor je posities

Heb je ooit gehoord van de uitdrukking ‘je vinger kunnen afsnijden om je arm niet te verliezen’, of ‘bedenk ook dat bomen niet tot in de hemel groeien’? Het zijn wat minder voorkomende uitdrukkingen die perfect bij dit artikel passen.

Positiebeheer is nauw verbonden met kapitaalbeheer. Concreet komt het erop neer dat je op het ogenblik dat je de positie inneemt, je kunt bepalen wat het maximale verlies is dat je zou aanvaarden. Ook bepaal je wat je winstdoel zal zijn, wat uiteindelijk je stop-loss en take-profit bepalen. Door zelf goed onderzoek te doen kun je deze waarden bepalen.

In onderstaande video kun je zien hoe je risicobeheer zou kunnen toepassen tijdens crypto trading. Er wordt uitgelegd op welke manier je dit het makkelijkst kunt doen. Risicobeheer hoeft immers helemaal niet zoveel tijd te kosten als je misschien zou denken.

De vier meest gemaakte fouten op het gebied van risicobeheer

Er zijn veel soorten fouten die een crypto trader kan maken als het aankomt op risicobeheer. Om zelf een betere trader te zijn, is het belangrijk om te leren van de fouten die je zelf maakt. Echter kun je ook veel leren van fouten die anderen al eens hebben gemaakt. Zo hoef jij deze fouten niet nog eens te maken.

1 – Handelen met al je kapitaal (dat je eigenlijk niet kunt missen)

Een fout die veel crypto traders maken is dat ze handelen met hun gehele kapitaal. Dat betekent dat ze bijvoorbeeld hun hele spaarrekening overzetten naar een crypto exchange om vervolgens hiermee 1 of 2 coins te kopen.

Wat kan er misgaan? Bij crypto trading kun je veel geld verliezen. Wanneer je al je kapitaal in maar 1 of 2 coins investeert, is de kans groter dat je kapitaal snel in waarde zal dalen.

Het is een grotere fout wanneer een trader dit doet met geld dat hij niet kan missen, omdat hij dit geld later nodig zou kunnen hebben in noodzakelijke situaties.

2 – Te veel trades met de kleine bedragen

Een andere fout die crypto traders kunnen maken is dat ze te veel trades doen met te kleine bedragen, uit angst om te verliezen. In dit geval bestaat het risico dat de kansen om het kapitaal in waarde te verhogen zal verwateren. Ook kan dit ervoor zorgen dat een trader zijn energie en concentratie verspilt, omdat hij veel verschillende munten in de gaten moet houden.

3 - Geen limit order instellen

Wanneer je geen grote verliezen wilt maken op een coin, kun je een stop-loss instellen. Je geeft hierbij aan dat een bepaalde munt moet worden verkocht wanneer het een bepaalde waarde heeft bereikt. Op deze manier zorg je ervoor dat de waarde van een cryptomunt niet te ver kan zakken, waardoor je altijd maar een klein verlies maakt (afhankelijk op welke waarde je de stop-loss instelt).

Je kunt dit ook gebruiken om een cryptomunt automatisch te verkopen wanneer het een bepaalde waardestijging heeft behaalt. Zo pak je altijd winsten, ook wanneer je zelf niet actief aan het traden bent.

Zo'n zelfde order is ook in te stellen om automatisch een cryptomunt te kopen. Je pakt de winst immers op het moment van aankoop. Hier lees je meer over verschillende soorten orders die je kunt gebruiken.

4 - Geen onderzoek doen

Sommige crypto traders investeren op basis van wat anderen zeggen. Anderen investeren op basis van het onderzoek dat ze zelf doen. Wanneer je zelf onderzoek doet, weet je waarom je in een cryptomunt investeert, en kun je bepalen of het het juiste moment is om in te stappen. Doe je geen onderzoek? Dan ben je eigenlijk puur aan het gokken. 

Onderzoek kun je doen doen door middel van een fundamentele analyse of technische analyse. En dat is helemaal niet zo moeilijk om te doen. Natuurlijk zul je wel eerst moeten leren hoe je dit doet, maar daar hebben we bij AllesOverCrypto al verschillende artikelen over geschreven (klik op de link). Je kunt het ook leren wanneer je de Crypto Masterclass van AllesOverCrypto hebt aangeschaft. Hierin leer je namelijk hoe je zelf onderzoek doet naar cryptomunten en hoe je voor een degelijk risicobeheer zorgt.

Er zijn echter nog veel meer fouten die je zou kunnen maken als beginnende trader. Wanneer je nog maar net bent begonnen met crypto trading, is het verstandig om te weten welke fouten anderen hebben gemaakt, en je dus beter zelf niet kunt maken. Ook op deze manier zorg je voor risicobeheer, omdat je bezig bent met het verkleinen van het risico op verlies.

Conclusie

Waarschijnlijk heb je in het verleden al vaker gehoord van risicobeheer. Na het lezen van dit artikel weet je meer over wat het inhoudt en waarom het zo belangrijk is. Je wilt immers geen grote bedragen geld verliezen wanneer jij aan crypto trading doet. Dat kan door risicobeheer op de juiste manier toe te passen.

Er zijn verschillende manieren die je zou kunnen gebruiken. Zo kan het verstandig zijn om geld dat je niet kunt missen, niet te gebruiken voor crypto trading, omdat dit later voor problemen zou kunnen zorgen. Of kun je beter niet al je geld op 1 munt inzetten, gezien je hier grote verliezen mee kunt behalen wanneer de koers instort.

Door te spreiden verklein je het risico op grote verliezen. Wanneer de waarde van 1 munt daalt, betekent dit niet dat de waarde van je crypto portfolio ook daalt. De waardestijging van andere munten zorgt er dan voor dat de waarde van je portfolio in dat geval hetzelfde blijft, of juist stijgt.

Wat vind jij van risicobeheer? Maak jij hier al gebruik van? Het is een vrij breed begrip, waardoor het begrijpelijk is dat je het lastig vind om dit toe te passen tijden crypto trading. Je kunt jouw ervaring of vragen delen met anderen in onze AllesOverCrypto Facebookgroep. Onze AOC-crew en de leden zullen je verder kunnen helpen met de mogelijke vragen die je hebt over risicobeheer.


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.