Man en vrouw in tranen op de bank na te zijn opgelicht met crypto scams

Crypto Scams - waar moet je op letten?

De wereld van Crypto scams. Heerlijk. Gruwelijk. Fascinerend. Beangstigend. Alarmerend. Zo maar een paar kernwoorden die je waarschijnlijk bedenkt wanneer het gaat over het onderwerp Crypto scams. 

Alhoewel Crypto scams misschien een relatief nieuw onderwerp is, is het van oudsher natuurlijk doodeenvoudig. Alles waar geld in omgaat is interessant voor criminelen. Daarom zijn er ontzettend veel criminelen actief rondom drugs, goud, mensenhandel, bankzaken en dat soort fratsen.

Je zult maar zelden iemand horen die stevig is opgelicht met haar breiwerk, tijdens het wandelen in het bos of tijdens de plaatselijke knutselmiddag in het gemeentelijke buurthuis. Waarom? Omdat niemand zich daarin interesseert en er voor criminelen werkelijk geen cent te halen valt.

Juist waar veel geld in omgaat en zeker in markten waarin deelnemers (of slachtoffers) nog weinig kundig zijn, zijn de potentiële opbrengsten voor criminelen natuurlijk gigantisch. Daarom worden er steeds meer en meer Crypto scams benoemd en wordt er meer aandacht aan besteed.  

Bekijk snel

We beginnen even met een leuke video om een beetje beeld te krijgen van hoe een Crypto scam precies opgezet wordt. Spoiler alert: er is verrassend weinig voor nodig. Ironisch genoeg wordt wel eens gesteld dat je meer geld kunt verdienen door een Crypto scam op te zetten dan dat je kunt verdienen aan de handel in cryptocurrency’s zelf.

Of dat waar is of niet, laten we even in het midden. Natuurlijk voelt het veel lekkerder als je gewoon op een eerlijke en slimme manier je centen verdient. Maar ook wanneer je alles eerlijk en veilig probeert te doen, kan het geen kwaad om te weten hoe criminelen te werk gaan.

Een gewaarschuwde Crypto trader telt immers voor twee! Toch? Kijk onderstaande video en leer direct over de handelswijze van criminelen.

https://www.youtube.com/watch?v=ar8V4jfyCGU

 

Wat is zijn Crypto scams eigenlijk?

Heel letterlijk is Crypto scams een verzamelterm voor alle oplichtingspraktijken rondom Crypto. Iets specifieker: vaak gaan Crypto scams om het verleiden van nietsvermoedende investeerders tot het doen van een investering in een product of project wat feitelijk niet bestaat. Hierdoor wordt men veel geld afhandig gemaakt.

Laten we er gemakshalve even vanuit gaan dat Bitcoin inmiddels een kleine 12 jaar bestaat. In de 12 jaar dat Bitcoin op deze aardbol is, zijn de meningen en is de media-aandacht rondom de Crypto sterk afgewisseld.

Zeker in de beginperiode waarin mensen amper wisten van het bestaan van de Crypto, viel het alles mee met de media-aandacht en stonden Crypto scams ook niet bijzonder hoog op het wensenlijstje van criminelen.

Naarmate niet alleen de koersontwikkeling maar ook de mate van interesse door het grote publiek een enorme stijging liet zien, werd ook langzamerhand de interesse van criminele organisaties aangewakkerd. En daar kwamen de Crypto scams.

Verschillende soorten Crypto scams

De ene oplichtingspraktijk is natuurlijk de andere niet. Toch zijn er behoorlijk wat overeenkomsten. We kunnen het er in ieder geval relatief snel over eens worden dat bij elke oplichting het allemaal neerkomt op iemand die te goed van vertrouwen is en aan de andere kant iemand die daar op een smerige manier misbruik van maakt. 

We maken onderscheid tussen een aantal verschillende soorten Crypto scams. We zetten ze voor het gemak even voor je op een rij:

  • Malware op je browser
  • Nep-wallets
  • “Professionele investeerders” die voor je kunnen beleggen
  • Ogenschijnlijk legitieme investeringsplatformen
  • Crypto give-aways
  • ICO’s die minder echt zijn dan ze lijken

De ene klinkt je misschien veel  logischer of bekender in de oren dan de ander. Ken je ze allemaal? Of ken je er misschien maar een of zelfs geen een? Het maakt niet uit. Want speciaal voor jou schrijven we ze allemaal even uit, voordat we naar de toppers uit de historie gaan!

Malware op je browser

We beginnen meteen maar even met een van de meest lullige methodes, malware. Bij malware weet je vaak niet eens dat er iets mis is, maar heb je ooit in een blije bui iets gedownload en geïnstalleerd wat je beter niet had kunnen doen.  

Het stukje software wat zich heeft genesteld in je browser, kan je online activiteit bijhouden en maakt het voor criminelen mogelijk om wachtwoorden te stelen. Hierdoor kunnen ze bij jouw kostbare bezittingen. Malware is overigens altijd een risico, ook voor je reguliere bankzaken.

Nep-wallets

Not your key, not your crypto. Een veelgehoorde uitspraak die met name doelt op het risico dat je loopt wanneer je als Crypto trader je kostbare Crypto op een cryptocurrency-exchange laat staan. Je loopt dan immers het risico dat je bij een hack van het platform als je Crypto verliest. 

Dat is precies de reden waarom je je Crypto graag veilig in een goede Wallet wilt opslaan. Helaas zijn er ook nep-wallets in de omloop. En zoals iedereen die verstand heeft van wallets weet: wanneer je je Crypto eenmaal naar een Wallet-adres verstuurd hebt, krijg je het nooit maar dan ook nooit meer terug.

Zorg er dus voor dat je altijd kiest voor een degelijke hardware Wallet of dat je je software Wallet alleen van gecontroleerde bronnen haalt. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje en kan grote gevolgen hebben. Zeker in het geval van nep-wallets.

“Professionele investeerders” die voor je kunnen beleggen

Een beetje fatsoenlijke hulp is natuurlijk nooit weg. Zeker niet wanneer je met die hulp ook  nog eens centjes kunt verdienen. En al helemaal niet als het om veel, heel veel centjes gaat! 

Gelukkig zijn er een hoop legitieme investeerders die het mogelijk maken om gebruik te maken van hun professionele diensten, vaardigheden en kennis. Maar voor niets gaat de zon op. Vaak betaal je deze mensen een vast bedrag of bepaald percentage, voordat ze voor je aan de slag gaan.

Dat gezegd hebbende, er zijn ook genoeg bedrijven of personen actief die claimen dat ze je heel goed kunnen helpen met investeren en dat graag voor je willen doen. Zodra ze toegang hebben tot je vermogen, zijn ze ineens met de noorderzon vertrokken. Oppassen dus!

Ogenschijnlijk legitieme investeringsplatformen

Wanneer iemand zich bij je meldt met een aanbieding om je te helpen, is dat over het algemeen al een rode vlag. Of beter gezegd: een situatie waarin je zeer ZEEEER oplettend moet zijn over met wie je in zee gaat.

Lastiger wordt het wanneer je zelf op onderzoek uitgaat en een interessant platform tegenkomt waarin je kunt investeren. Zo aan de buitenkant ziet het er allemaal super interessant, geloofwaardig en spectaculair uit, maar wanneer je eenmaal je inleg hebt gedaan, kun je nooit meer bij je geld of Crypto. Vaak blijven dit soort platformen niet lang in de lucht. Maar als je je geld kwijt bent, ben je je geld kwijt.

Crypto give-aways

Gratis geld is fantastisch. En gratis Crypto ook! Als je er vanuit gaat dat er bij elk respectabel bedrijf sprake is van een marketingbudget, dan zul je ook begrijpen dat er in het hele advertentiegebeuren enorm veel geld omgaat. 

En wat is er nou een mooiere manier om mensen naar je website of bedrijf toe te trekken wanneer ze gratis geld krijgen voor een bezoek. Ook in de Crypto wereld worden er nog wel eens een aantal gratis tokens beschikbaar gesteld voor vroege investeerders. Of voor nieuwe klanten. 

Toch ligt ook hier een risico op de loer. Zeker in het geval van Crypto give-aways of Crypto verdubbelingen. Hier krijg je een verdubbeling voor de hoeveelheid Bitcoin of Crypto die je inlegt. Dat gaat logischerwijs mis op het moment wanneer je je Crypto overmaakt en in plaats van het dubbele terug krijgt je helemaal niets meer terug krijgt.

ICO’s die minder echt zijn dan ze lijken

Waarom mensen in het klein oplichten als je het ook groots kan aanpakken? In de laatste en meest spectaculaire categorie hebben we de ICO scams. Een ICO is als initial coin offering een soort van investeringsmoment een ideaal moment om te investeren in een project voordat het definitief op de markt komt. 

Vaak wordt er in een ICO een bepaald bedrag opgehaald en met het fundraisen kan het project in volle vaart door wanneer dit zo is. Investeer je in een ICO? Dan krijg je vaak een vaststaand rendement terug op je inleg. Zie het als een bedankje voor het investeren van je zuurverdiende spaarcentjes.

Hoe groter de hype, hoe meer geld er opgehaald kan worden. Een beetje degelijke ICO kan op zijn sloffen echt miljoenen dollars of euro’s ophalen. Maar opgepast: Er zijn ook ICO’s die minder echt zijn dan ze lijken. 

Zo denk je dat je een leuke investering doet, maar wordt elke opgehaalde cent direct doorgesluisd en blijkt het hele team, project en de Crypto niets anders is dan een luchtkasteel. De investeerders blijven vervolgens gedesillusioneerd achter. 

De grootste ICO scams in de geschiedenis

Om een beetje beeld te krijgen hoe schoftig veel geld er buitgemaakt kan worden, gruwelen we nog even vol afschuw wat betreft de grootste ICO scams in de geschiedenis.

Hierbij is belangrijk om te beseffen dat de kans dat de gedupeerden van deze scams vol enthousiasme opgelicht willen worden vrij klein is en dat het per scam om tientallen duizenden of nog veel meer nietsvermoedende slachtoffers ging. 

Al deze mensen waren ten volle overtuigd van hun investering en dachten allemaal dat een scam hun nooit zou overkomen. Trap dus zelf niet in de valkuil door zelf te lichtvoetig te investeren in een project. Eerst leren, dan pas investeren!

Pincoin en iFan

Een van de meer recentere scams is ontstaan bij een bedrijf wat opereert vanuit Vietnam. Zij hebben naar verluid circa 32.000 investeerders opgelicht voor een totaalbedrag van 660 miljoen Amerikaanse dollar. Dat is bepaald geen kattenpis. 

Het bedrijf in kwestie, Modern Tech, pakte het boeltje in en vertrok met al het geld wat de investeerders hebben ingelegd. Beide ICO’s zijn als multi-level scams geclassificeerd. 

iFan zou een social media platform worden waarop beroemdheden hun content met hun fanschare konden delen. Pincoin beloofde vervolgens een 40% maandelijkse return op investeringen die zouden worden gedaan. Het mag duidelijk zijn dat van beide zaken weinig terecht is gekomen.

OneCoin

Tsja, OneCoin. Wanneer men het heeft over een zwendel van formaat, dan wordt OneCoin toch wel regelmatig aangehaald. Of het uiteindelijk echt een scam is of niet daar zijn de meningen vandaag de dag nog altijd over verdeeld.

Toch is het bedrijf inmiddels zo vaak op de vingers getikt, beboet, onderzocht, binnengevallen door autoriteiten en zijn er beslagleggingen van tientallen miljoenen dollars gedaan. 

Er zijn miljoenenboetes opgelegd vanuit India en Italië en vandaag de dag staat OneCoin nog steeds in de spotlight en worden investeerders gewaarschuwd om ver bij OneCoin vandaan te blijven.

Het bedrijf beweerde vorig jaar ook officieel een vergunning te hebben in Vietnam, maar dit werd later weerlegd door de regering van het land. Meer dan vijf landen hebben investeerders gewaarschuwd voor de risico's voor degenen die ervoor kiezen om in het bedrijf te investeren, waaronder Thailand, Kroatië, Bulgarije, Finland en Noorwegen.

Bitconnect

Bitconnect werd er lang van beschuldigd een oplichterspraktijk te zijn en stopte in januari met zijn activiteiten na een bevel van twee Amerikaanse financiële toezichthouders.

Gebruikers ruilden Bitcoin voor Bitconnect Coin (BCC) op het Bitconnect-platform, gelanceerd in januari 2017, en kregen een astronomisch rendement op hun investeringen beloofd. Het rendement werd echter nooit uitgekeerd.

Bovendien voerde het bedrijf een uitleenprogramma uit, waarbij gebruikers BCC uitleenden aan andere gebruikers om rente te genereren, afhankelijk van hoeveel BCC ze op het platform hadden geleend.

Het bedrijf stopte met de activiteiten, maar de gebruikers hebben hun geld niet meer teruggezien. Een aantal gebruikers is sindsdien een class action-rechtszaak gestart tegen Bitconnect om verloren geld terug te vorderen - ter waarde van $ 700.000 voor hun specifieke claim.

Better safe than sorry!

Er zijn weinig momenten waarop dit gezegde toepasselijker is dan op dit moment. Er is ongelofelijk veel geld in omloop in de wereld en de kans dat er investeringsmogelijkheden bestaan die rechtmatig zijn is dan ook enorm.

Toch zorgt juist die verhouding ervoor dat investeerders soms nalatig zijn om zelf onderzoek te doen. Of simpelweg te naïef reageren. Of misschien nog wel realistischer: gewoon niet weten waar ze op moeten letten. 

Juist omdat een foutje zeer kostbare gevolgen kan hebben, vinden we het bij AllesOverCrypto ontzettend belangrijk om het educatieve aspect van Crypto te belichten. Tuurlijk, het lijkt ogenschijnlijk complexe materie, maar wij maken het leren ervan makkelijk.

Door wat van je kostbare tijd te investeren leer je al snel meer over de wereld van ICO’s, cryptocurrency’s, blockchain, hoe je veilig geld kunt verdienen met Crypto en wat er voor gevaren en risico’s op de loer liggen. 

Door eerst te leren en dan pas te investeren, kun je op basis van een veel gerichter fundament en met een veel rustiger gevoel je zuurverdiende spaarcenten investeren in cryptocurrency’s. Meer weten? Sluit gewoon eens aan bij een van onze gratis online trainingen. Absoluut de moeite waard!


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.