de duurste nfts ooit verkocht

De 10 duurste NFT's ooit verkocht

NFT’s, de laatste tijd zijn ze enorm in de aandacht. Iedereen heeft het over deze nieuwe ontwikkeling in cryptowereld en ze gaan voor grote bedragen over de toonbank.

Steeds meer bekende mensen stappen dan ook in de wereld van NFT’s en dit zorgt ervoor dat er nog meer waarde aangehecht wordt. Je hebt NFT’s in alle vormen en maten, maar ook in alle prijsklassen.

Er zijn verschillende NFT’s die voor meerdere miljoenen zijn verkocht, maar wat zijn nou de 10 duurste NFT’s ooit verkocht? Daar gaan we vandaag naar kijken.

Bekijk snel

In onderstaande video wordt eenvoudig uitgelegd wat een NFT is.

Wat zijn NFT’s?

Weet je al wat NFT’s zijn? Scroll dan snel door. Maar weet je nog niet, of nog niet helemaal, dan is het slim eerst even verder te lezen, aangezien het erg handig is om te weten wat een NFT is.

NFT staat voor non fungible token. Fungible betekent vervangbaar en non fungible betekent dus onvervangbaar. Een non fungible token is dus een onvervangbare token. Echter, dat zegt je misschien nog niet zo heel veel.

Wat misschien duidelijker is, is om te zeggen dat een non fungible token een token is waar er maar één van is, de token is uniek. De token is niet te kopiëren en er is er écht maar één.

Om een goed beeld te schetsen zullen we even kijken naar voorbeelden:

 1. Bitcoin (BTC) is een fungible token. Er zijn in totaal 21 miljoen Bitcoins, die in principe allemaal identiek zijn. Wanneer je vandaag 1 Bitcoin verkoopt en volgende week 1 Bitcoin terugkoopt heb je in principe precies hetzelfde, terwijl je hoogstwaarschijnlijk niet exact dezelfde Bitcoin hebt. Er is ook geen manier om dit te controleren, want ze zijn allemaal hetzelfde.
 2. NFT’s, zoals de NFT’s die we zo gaan bespreken, zijn wél uniek. Van zo’n NFT is er echt maar één. Wanneer je deze NFT dus vandaag verkoopt en volgende week terugkoopt weet je dan ook dat je precies dezelfde hebt.

Op dit moment worden NFT’s vaak gekoppeld aan digitale kunst. Dit is niet de enige manier waarop NFT’s gebruikt kunnen worden. Het kan bijvoorbeeld ook gebruikt worden om de eigendomsrechten van een huis in op te slaan. Dit is zelfs al wel eens gebeurd. Het 'Mars house', in Duitsland, werd namelijk verkocht voor meer dan $500.000.

Vandaag kijken we gewoon naar het stukje NFT’s in de vorm van digitale kunst, aangezien dat is waar tot op heden het meeste aandacht voor is.

Wat zijn de duurste NFT’s ooit verkocht?

Eerder benoemden we dus al dat NFT’s tegenwoordig voor enorme bedragen over de toonbank gaan. Hoewel de prijzen nog altijd lager liggen dan voor sommige van de duurste schilderijen, zit de duurste NFT er niet eens zo ver meer vanaf.

Blijkbaar geloven mensen dus zo erg in NFT’s dat ze bereid zijn er fortuinen voor neer te leggen. Zeker eens de moeite waard om je goed in NFT’s te verdiepen dus.

Maar wat zijn nou de 10 duurste NFT’s ooit verkocht? Daar gaan we nu naar kijken.

10. Gunky’s Uprising (3LAU)

 • Verkocht voor: $1,333333 miljoen

De 10e duurste NFT die tot nu toe ooit verkocht werd is er een NFT van 3LAU. 3LAU is een Amerikaanse DJ en muziekproducer en hij besloot dat het een goed idee was om de videoclip van zijn nummer ‘Gunky’s Uprising’ van het album ‘Ultraviolet’ te verkopen als NFT.

En hij was niet de enige die het een goed idee vond. De NFT was namelijk onderdeel van een drop die in totaal $11 miljoen opleverde. Voor deze NFT specifiek, legde de koper in totaal een bedrag van $1.333.333,33 neer. Een enorm bedrag dus. Het is daarmee namelijk de 10e duurste NFT allertijden.

3LAU is een artiest die sowieso veel bezig is met NFT’s, evenals andere DJ’s zoals bijvoorbeeld de Nederlandse Don Diablo. 3LAU verkocht zijn eerste NFT’s al in oktober van het jaar 2020 en destijds verkocht hij nog NFT’s voor bedragen van enkele honderden dollars. Al snel realiseerde hij zich dat hij veel meer kon vragen voor zijn NFT’s en dat deed hij dan ook. Hij verkoopt wel nog steeds NFT’s voor kleinere bedragen, zoals $100.

Image
Gunky's Uprising - 3LAU
Gunky's Uprising - 3LAU

9. Pixel (Pak)

 • Verkocht voor: $1,355555 miljoen

De 9e duurste NFT ooit verkocht heeft ‘Pixel’ en werd gemaakt door de bekende NFT kunstenaar Pak. Pak begon al in februari 2020 met het creëren van NFT’s en is inmiddels één van de bekendste kunstenaren die er zijn.

Het is opvallend dat deze specifieke NFT voor zo’n enorm bedrag is verkocht. De NFT is namelijk simpelweg een grijze pixel. Meer dan dat is het echt niet. Gewoon een grijze pixel.

Toch was er enorm veel vraag naar de NFT. Pixel werd namelijk verkocht op een veiling die georganiseerd werd door Sotheby’s, die vaker NFT-veilingen organiseren. In een veiling die in totaal 90 minuten duurde werden bijna 20.000 NFT’s verkocht, voor in totaal iets meer dan $17 miljoen. Pixel van Pak werd uiteindelijk dus verkocht voor een bedrag van $1.355.555,00.

Image
The Pixel - Pak
The Pixel - Pak

8. The Switch (Pak)

 • Verkocht voor: $1,444444 miljoen

Ook de 8e duurste NFT ooit verkocht werd gemaakt door Pak, dit keer ‘The Switch´. Deze werd op dezelfde veiling verkocht als Pixel. Dit is Pak’s duurst verkochte NFT ooit en dat is niet zonder reden, deze NFT heeft namelijk iets heel bijzonders.

De naam, The Switch, is natuurlijk niet voor niets. De NFT heeft namelijk letterlijk een switch. The switch betekent namelijk de schakelaar. De eigenaar van de NFT kan deze schakelaar gebruiken en hij of zij zal dan een nieuw kunstwerk te zien krijgen.

Dit kan hij of zij echter maar één keer doen en er is dan geen weg meer terug. Erg spannend dus voor de koper, die $1.444.444,00 voor de NFT neerlegde. Zowel bekend is, is The Switch nog niet geactiveerd.

Image
The Switch - Pak
The Switch - Pak

7. Quantum (Kevin McCoy)

 • Verkocht voor: $1,58 miljoen

‘Quantum’  is de 7e duurste NFT ooit verkocht. De NFT werd gemaakt en verkocht door Kevin McCoy en kwam uit in 2014. Het is daarmee dan ook het eerste stukje NFT kunst ooit.

Kevin McCoy maakte de NFT in samenwerking met Anil Dash. Samen codeerden zij de NFT helemaal zelf. Ze zijn hiermee eigenlijk de grondlegger van de NFT’s en zijn werkelijk een revolutie in de cryptowereld gestart.

Image
Quantum - Kevin McCoy
Quantum - Kevin McCoy

6. Death Dip (XCOPY)

 • Verkocht voor $1,8 miljoen

‘Death Dip’ is een NFT die gemaakt werd door de Londense kunstenaar XCOPY. Hij is al sinds 2018 actief in de wereld van de NFT’s en hij maakte al vele NFT’s. Deze NFT werd verkocht via SuperRare en het is de duurste NFT die ooit via dat platform verkocht werd.

XCOPY heeft daarnaast nog eens royalty’s van 10% op de NFT zitten. Hierdoor zal hij bij elke volgende verkoop van de NFT maar liefst 10% van de aankoopprijs ontvangen. Mocht de NFT dus voor hetzelfde bedrag of meer doorverkocht worden, zou XCOPY hier nog eens minimaal $180.000 aan verdienen.

Image
Death Dip - XCOPY

5. Replicator (Mad Dog Jones)

 • Verkocht voor: $4,1 miljoen

De 5e duurste NFT die tot nu toe ooit is verkocht is ‘Replicator’ van Mad Dog Jones. Mad Dog Jones is op dit moment de duurste Canadese kunstenaar die nog leeft, hoewel hij pas in 2021 zijn eerste stukje kunst verkocht.

In Replicator zie je een printer staan. Die staat er niet voor niets. Deze NFT maakt namelijk elke 28 dagen een nieuwe NFT aan. Uiteindelijk zullen er tussen de 180 en 220 verschillende NFT’s uit de printer komen en deze mag de koper gewoon doorverkopen. Het zou dus zomaar eens kunnen dat de koper zijn aankoopbedrag gewoon terug gaat verdienen aan deze verkopen.

Image
Replicator - Mad Dog Jones
Replicator - Mad Dog Jones

4. Stay Free (Edward Snowden)

 • Verkocht voor: $5,4 miljoen

De 4e duurste NFT die ooit werd gemaakt is ‘Stay Free’ van Edward Snowden. Deze NFT heeft een bijzondere betekenis. In de NFT worden namelijk de rechtbankdocumenten laten zien waarin staat dat de National Security Agency’s Mass Surveillance Practice de wet had overtreden.

De opbrengsten van deze NFT gingen naar de Freedom of the Press Foundation. Dit is een organisatie die zich inzet voor persvrijheid in de Verenigde Staten.

Image
Stay Free - Edward Snowden
Stay Free - Edward Snowden

3. Ocean Front (Beeple)

 • Verkocht voor: $6 miljoen

Eindelijk zijn we aangekomen bij de NFT’s van Beeple. Beeple, die eigenlijk Michael Joseph Winkelmann heet, is ’s werelds grootste NFT kunstenaar allertijden. Hij is al lange tijd actief als kunstenaar, maar begon in november 2020 met het verkopen van NFT kunst.

Deze NFT, de 3e duurste ooit verkocht, heet Ocean Front. De NFT werd gekocht door Justin Sun voor een bedrag van maar liefst $6 miljoen. Ocean Front is één van de kunstwerken uit Beeple’s Everyday-serie, maar daarover volgt later meer.  

Image
Ocean Front - Beeple
Ocean Front - Beeple

2. Crossroads (Beeple)

 • Verkocht voor: $6,6 miljoen

Ook de 2e duurste NFT ooit verkocht is van de Amerikaanse Beeple. Ditmaal gaat het om zijn werk ‘Crossroads’. De eerste koper kocht dit kunstwerk origineel voor $66.666,66. Hij wist destijds echter nog niet wat hij zou kopen. 

Wel wist hij dat er twee opties zouden zijn. De uitkomst zou namelijk afhankelijk zijn van de verkiezingen tussen Donald Trump en Joe Biden. Nadat Donald Trump verloor werd bekend hoe de NFT eruit zou komen te zien.

De ex-president ligt er namelijk op de grond, met op hem van alles geschreven, zoals ‘loser’. Daar voordoor lopen mensen, die niet eens naar hem omkijken.

Je vraagt je waarschijnlijk af waarom er staat dat deze NFT verkocht is voor $6,6 miljoen, terwijl de koper hem kocht voor $66.666,66. Dit komt omdat de originele koper de NFT doorverkocht voor het enorme eerder genoemde bedrag. Voor deze koper écht een topinvestering dus!

Image
Crossroads - Beeple
Crossroads - Beeple

1. Everydays – The First 5000 Days (Beeple)

 • Verkocht voor: $69 miljoen

We hebben het inmiddels al best wel even over Beeple gehad, maar wat we je nog niet verteld hebben, is dat hij al sinds 1 mei 2007 bezig is met een heel groot project. Dit project heet ‘Everydays’ en in dit project maakt hij elke dag een kunstwerk. Dit doet hij nog altijd en inmiddels heeft al ruim 5000 dagen op rij een kunstwerk gemaakt.

De dag dat hij de mijlpaal van 5000 dagen bereikte was voor hem dan ook een erg bijzondere dag. Hij besloot de eerste 5000 dagen dan ook samen te stellen in één NFT. Wat je ziet in deze NFT is dus een collage van alle kunstwerken die hij in de eerste 5000 dagen van dit project maakte, vandaar ook de naam.

Niet alleen Beeple vond het bijzonder, al snel kreeg de NFT namelijk heel veel aandacht. Op een veiling van Christie’s werd de NFT uiteindelijk verkocht voor een monsterlijk bedrag van maar liefst $69 miljoen.

De transactie vond plaats in maart van het jaar 2021 en tot op heden is het bedrag nog altijd niet overschreden, sterker nog, er kwam nog nooit een andere NFT-verkoop in de buurt van dit bedrag. Echter, met crypto weet je het natuurlijk nooit. Het zou zomaar eens kunnen dat er binnenkort op deze eerste plek een hele andere NFT staat.

Image
Everydays - The First 5000 Days - Beeple
Everydays - The First 5000 Days - Beeple

Conclusie

NFT’s zijn dus één van de vele nieuwe ontwikkelingen in cryptowereld en het is zeker een technologie die mogelijk in de toekomst van grote betekenis gaat zijn, dat weet je echter natuurlijk nooit zeker.

De technologie wordt op dit moment voornamelijk gebruikt om te koppelen aan digitale kunstwerken, maar zou in de toekomst voor veel meer gebruikt kunnen worden. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan de eigendomsrechten van een huis, of misschien zelfs een auto.

Voor de digitale kunstwerken in de vorm van non fungible tokens worden enorme bedragen neergelegd. Zo werd de duurste NFT allertijden verkocht voor een bedrag van maar liefst $69 miljoen.

Dat zijn natuurlijk enorme bedragen en het zou zomaar eens kunnen dat de handel in NFT’s vergelijkbaar wordt als de handel in bijvoorbeeld schilderijen. Wie weet, de tijd zal het leren. Het is in ieder geval erg interessant, en zeker de moeite je eens in NFT's te verdiepen.

Wil je meer weten over NFT’s? Meld je aan bij onze AllesOverCrypto Facebookgroep! We spreken er graag over alles wat met crypto en de blockchain te maken heeft en delen er waardevolle informatie met je. Hopelijk zien we je daar!


Geld verdienen met NFT's?

Start direct met onze NFT Blueprint!

 

Download de NFT Blueprint

 

Image
Blogbanner NFT Blueprint

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.