Hoe kan je in een bear market geld verdienen?

Hoe kan je in een bear market geld verdienen?

Snel €10 verdienen?

  1. Maak een account aan
  2. Stort 10 euro
  3. Je ontvangt direct €10 extra!
Start direct bij
Bitvavo

Investeren in crypto kan een lucratieve aangelegenheid zijn. Zeker in een bullmarket waarbij de ene All Time High (ATH) wordt gevolgd door de andere. We zien ook dat deze succesverhalen worden gedeeld met vrienden en familie en veel mensen met beperkte kennis investeren in hun favoriete projecten. Maar wat als de winstgevende marktcyclus voorbij is en we terecht komen in een bear market? Gemiddeld gezien duurt deze periode van een bear market één tot twee jaar, maar hoe kan je geld verdienen in een bear market? In deze blog behandelen we aantal strategieën zodat jij ook tijdens deze periode, winsten kan nemen!

Bekijk snel

Wat is een bear market?

Een bear market is een marktcyclus die gekenmerkt wordt door forse prijsdalingen. Hierbij zien we dat er FUD kan optreden waarbij er meer sell pressure dan buy pressure is. Concreet betekent dit dat veel investeerders hun posities verkopen en minder mensen bereid zijn te kopen tegen die prijs. Deze financiële acties zijn meestal het gevolg van overheidsbeslissingen op grote schaal waardoor investeerders FUD kunnen ervaren. Over het algemeen zijn investeerders pessimistisch over de toekomst en dus ‘bearish’.

Waarbij de traditionele aandelenmarkt ook gepaard gaat met marktfluctuaties, zijn deze veel extremer bij cryptoprojecten. Het is niet uitzonderlijk dat een project met duizend procent in winst toeneemt. Net zoals we exponentieel kunnen stijgen, is het mogelijk dat we in een bear market zomaar daling met 70 of 80%. Maar is het mogelijk om ook tijdens een bear market ook geld te verdienen?

Strategieën

Laten we kijken naar welke strategieën je kan toepassen om tijdens een bear market alsnog winsten te maken. Deze strategieën gaan gepaard met een bepaald risico, als je actief wilt traden tijdens een bear market moet je goed bewust zijn van de risico's.

Fundamentals

Tijdens een bull market worden we vaak verblind door de ongekende winsten en de procentuele toenames dat we onszelf vaker afvragen of het de moeite waard is om ook onze kans te wagen. Tijdens deze marktcyclus hebben we tenslotte meer kans om winsten te maken. We zien in 2021 dat er steeds meer project hun intrede doen waarbij er een use-case ontbreekt. Zo zien we heel veel meme-coins in hun intrede doen, ook wel vaak gezien als shit-coins. De winsten die hier te halen vallen, zijn louter gebaseerd op de hype die de prijs van deze munt reguleert. Maar wanneer we in een bear market komen, is het steeds moeilijker om positief te blijven over een project zonder een fundamenteel toekomstplan.

‘Do your own research’ is dan ook een belangrijke uitspraak die we vaker zien terug komen. In een periode van een bear market zijn fundamentals enorm belangrijk. Je wil tenslotte alleen maar investeren in projecten waarin jij gelooft, gelooft dat zij toekomst hebben en dat ze ook een positieve invloed hebben op de verdere ontwikkeling van het cryptolandschap.

Fundamentals
Yevhen Pylypchuk/Shutterstock.com

Geduld

Iedereen wil het liefst instant gratification hebben, dit wil zeggen dat we meteen winsten willen behalen na een investering. Toen je net de markt betrad, keek jij dan ook meermaals per uur naar je exchange om te kijken of je al winst had gemaakt? Of doe je het zelfs nu nog steeds? Dan ben je zeker niet de enige! Maar hoe ga je hiermee om tijdens een bear market, wanneer dit geen winsten zijn, maar vaak verliezen.

Tijdens een bear market is er allesbehalve sprake van instant gratification. Samenhangend met de fundamentals van een project, is het hebben van geduld noodzakelijk. Je zal met deze tip niet meteen geld verdienen in een bear market, maar op termijn zal deze investering zijn vruchten afwerpen. Bepaal voor jezelf of je wil investeren, zo ja op welke niveaus en heb geduld tot de markt zich zal herstellen.

Short posities

Tijdens een bull market nemen investeerders doorgaans een long positie aan. Hierbij zijn ze bullish en dus positief over de toekomst. Een long positie is wanneer je gaandeweg niet gaan traden, maar het ziet als een investering op lange termijn. Maar wanneer er een neerwaartse trend is, zoals tijdens een bear market, kan je ook een short positie innemen of short gaan, om ook winsten te nemen tijdens een bear market. Je gaat als het ware de markt voorspellen door het gebruik van technische analyses.

Je verkoopt een aandeel van bepaalde munt die je nog niet in je bezit hebt, om deze later terug te kopen tegen een lagere prijs. Dit lenen gebeurt via een exchange waarbij investeerders hun digitale valuta beschikbaar stellen zodat andere short posities kunnen innemen met hun digitale assets. Hoe werkt dit precies? Laten we het bespreken aan de hand van een gemakkelijk voorbeeld.

Voorbeeld

Stel je hebt zelf geen Bitcoin in je portefeuille, maar aan de hand van je technische analyses voorspel je dat de koers van Bitcoin gaat dalen. Hierdoor kan jij een short positie nemen en dus geld verdienen aan deze daling. Je leent één Bitcoin ter waarde van 40.000 dollar via een exchange en verkoopt deze meteen. Je analyse was correct en de koers daalt naar 35.000 dollar, een verschil van 5.000 dollar.

Je moet uiteraard het aandeel, in dit voorbeeld één hele Bitcoin, teruggeven aan de eigenaar, met een huidige waarde van 35.000 dollar. Dit betekent dat jij in deze short positie een winst hebt van 5.000 dollar. Let op dat het lenen van deze assets gepaard gaan met een minimale rente.

Voordelen

Flexibiliteit

Je bent flexibel en dus niet afhankelijk van een stijgende markt om geld te verdienen. Door technische analyses kan je bij eender welk project beslissen om short te gaan. Je bepaalt hier zelfs tegen welke prijs je deze munt wil terugkopen. Deze flexibiliteit brengt uiteraard ook risico’s met zich mee.

Inspelen op bubbels

Wanneer je vertrouwd bent met technische analyses en de markt goed kan inschatten, kan je bepalen wanneer een bepaald project zich in een bubbel bevindt. Het kan zomaar zijn dat de markt heel erg bullish is, maar dat volgens jouw voorspellingen deze bubbel vroeg of laat zal barsten en de markt een correctie zal krijgen. Deze correctie kunnen best groot zijn, maar tijdens deze periode, kan jij ook inspelen op neerwaartse trend door een short positie te nemen.

Bescherm je kapitaal

Tijdens een long positie voorspel je dat de markt gaat stijgen waarbij je tijdens een short positie eerder zal inspelen op een dalende trend. Maar als je beide posities even groot houdt, kan je in theorie nooit winst of verlies maken. Zo bescherm je jouw positie en ook je kapitaal. Dit wordt gedaan wanneer de markt onzeker is of wanneer je niet zomaar kan of wil uitstappen om je assets om te zetten naar een stablecoin of fiat.

Nadelen

Rente betalen

Het lenen van deze munten via een exchange is niet gratis. Je betaalt een rente aan de eigenaar van deze assets. In theorie is deze rente minimaal, maar daarom niet onbelangrijk om rekening mee te houden.

Potentiële verlies oneindig

Short gaan is eigenlijk de omgekeerde wereld. Je verdient geld in een neerwaartse trend, en in principe is deze grens de absolute bodemprijs. Tussen de huidige koers en de bodem waarop een munt terugvalt op 0 euro, wat in de praktijk niet gebeurt, is de range waarin jij geld kan verdienen met je short positie. Maar wat als je voorspelling niet klopt en de prijs alsnog gaat stijgen? Het is belangrijk te realiseren dat er geen absolute ‘bovengrens’ is. Wanneer we bovenstaand voorbeeld nemen en kijken naar het Stock-To-Flow model, kan het zomaar dat de prijs van Bitcoin naar 500.000 dollar gaat of zelfs 1.000.000 dollar. Dan is je potentieel verlies oneindig.

Swing traden

Swing traden is ook een manier om op korte termijn winsten te nemen in een zowel een bull market als een bear market. Bij een swing trade ga je kijken naar de micro economische situatie op zeer korte termijn. Essentieel voor een swing trade is het kennen van de markt en het gebruik van uitgebreide technische analyses.

Een swing trader maakt gebruik van een steun- en weerstandsniveaus. Tijdens de marktfluctuaties, koopt een swing trader op de ondergrens een bepaalde assets, en verkoopt deze weer wanneer de prijs de weerstandslijn bereikt. Hierbij het risicomanagement belangrijk en het gebruik van stop loss is essentieel om je verlies te minimaliseren.

Margin traden

Een toevoeging op andere strategieën is het gebruik van margin trading. Hierbij maak je een trade waarbij je geld en/of digitale assets leent om een trade uit te voeren. Dit zorgt voor een hefboomwerking, ook beter bekend als leverage. Dit is een risicovolle activiteit waarbij een investeerder zich bewust moet zijn van de potentiële gevolgen. In een succesvol verhaal, vergroot je als het ware je winst. Maar dit kan ook resulteren in een groter verlies. Hierbij word je huidige portefeuille steeds gebruikt als onderpand.

Voorbeeld

Je hebt momenteel een portefeuille van 10.000 euro, maar je wilt een margin trade plaatsen ter waarde van 15.000 euro. Hierbij leen je 5.000 euro. Deze is dus een ‘marge’ bovenop je eigen assets. Welke leverage of hefboomwerking je opteert, is afhankelijk van je risicomanagement en gewenste resultaat.

Voordelen

Wanneer je een accurate inschatting maakt van de markttrend kan je in een korte tijd je positie aanzienlijk vergroten op de markt. Zelfs op kleine marktverschuivingen kan je als goede trader hierop inspelen en winsten nemen.

Nadelen

Wat het grootste voordeel is, is tevens ook het grootste nadeel. Jezelf blind staren op de potentiële winsten zonder risico-analyse is een gevaarlijke aangelegenheid. Het gebruik van een hefboomwerking is dan ook vaak in de praktijk een manier waarbij investeerders heel veel geld verliezen. Dit is dan ook enkel weggelegd voor zeer ervaren traders die jarenlange ervaring hebben met de markt.

Passief inkomen

Er zijn tijdens een bear market verschillende manieren op minimale winst te nemen. Één van deze manier is het generen van passief inkomen. Uiteraard zijn er verschillende manieren om passief inkomen te genereren, maar hierbij focussen we ons op staking.

Wanneer je besluit om je assets toe te voegen aan een stakingspool, krijg je hierover een jaarlijks rendement. Afhankelijk van welke digitale assets en welke stakingspool, zijn deze rendement aantrekkelijk en geven ze een meerwaarde. Zeker wanneer je long posities inneemt en niet van plan bent om te gaan traden met je valuta, is het zeker de moeite waard. Ontdek hier hoe staking werkt bij het Nederlands platform Bitvavo.

Natuurlijk zijn deze valuta ook onderhevig aan marktfluctuaties en zal de waarde logischerwijs ook afnemen tijdens een bear market. Toch krijg je bij deze neerwaartse markt alsnog een aardig rendement op je valuta. Deze winsten zullen uiteraard niet vergelijkbaar zijn met een groeiende markt, maar zowel op korte termijn als op lange termijn geeft staking je extra rendement. Wanneer je meer assets ontvangt, zal het op lange termijn ook gunstig zijn wanneer de koers van deze munt zal toenemen.

Passive income
Shizume/Shutterstock.com

Cryptoparels

Tijdens een bear market wordt er vaak gezegd dat het een grote uitverkoop is, en dat het natuurlijk hét moment is om te investeren omdat de prijs zo laag is. Je wil dan natuurlijk ook investeren in munten die een groot potentieel hebben om je winst te maximaliseren, zeker ook wanneer we terug naar de bull market gaan. Deze cryptoparels kan je vinden door je eigen onderzoek te doen en te bepalen welk project voor jou de moeite waard is om in te investeren.

Conclusie

Tijdens een bear market heerst er over het algemeen heel veel angst omdat we de markt dan volatieler is dan ooit tevoren. In het verleden hebben we gezien dat assets hun waarde verliezen tot wel 70 of 80%. Desondanks is het alsnog mogelijk om geld te verdienen in een bear market. Dit zijn steeds kansen die zich voordoen op korte termijn. Let op dat sommige bovenstaande opties gepaard gaan met een bepaald risico. Je hebt zelf hier een grote verantwoordelijkheid in die ook grote consequenties met zich meedragen wanneer je je onvoldoende verdiept in de mogelijkheid en/of risico’s. Het is dan ook met name ervaren traders met voldoende kennis en expertise die gebruikmaken van deze mogelijkheden.

Heb jij eerder gebruik gemaakt van één van bovenstaande strategieën om winsten te behalen tijdens een bear market of tijdens periodes waarin de markt relatief zwak was? Of heb je zelf nog bijkomende strategieën? Laat het ons weten in de AllesOverCrypto Facebookgroep en laten we ervoor zorgen dat we allemaal onze posities sterk houden!

Coverfoto Zeedign.com/Shutterstock

Ontdek Alles Over Crypto

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste inzichten in de cryptowereld.

Je bent succesvol ingeschreven!
Oeps! Er is iets fout gegaan!