Crypto exit strategie: wat is de beste optie?

Crypto exit strategie: wat is de beste optie?

Snel €10 verdienen?

  1. Maak een account aan
  2. Stort 10 euro
  3. Je ontvangt direct €10 extra!
Start direct bij
Bitvavo

De kans dat jij actief bent in crypto is hoogstwaarschijnlijk omdat jij mooie winsten wilt behalen. Naast een financiële revolutie, die het hele monetaire systeem op zijn kop zal zetten, wil je op het einde van de dag er ook gewoon lekker comfortabel bijzitten met voldoende geld op je rekening. Maar hoe zorg je ervoor dat je dit kan realiseren?

We dromen allemaal hardop van grote sommen geld en een miljonairstatus, maar niets is zo verstandig als een exitstrategie te hebben, zodat jij tijdig winsten neemt. Niemand is arm geworden van winsten te nemen en je weet wat ze zeggen: beter één vogel in de hand dan tien in de lucht. Je zal het maar meemaken dat je je gehele portfolio in elkaar ziet storten, zonder dat je hier ook maar één cent winst hebt genomen. Winst is pas winst, als het eenmaal op je rekening staat.

Er is veel mogelijk in de wereld van crypto, maar er zijn ook veel valkuilen. Ontdek daarom in deze blog een aantal exitstrategieën, waardoor jij tijdig winsten kan nemen.

Bekijk snel

Disclaimer

In deze blog benadrukken we toch echt onze disclaimer. We zijn namelijk geen financieel adviseurs en daarom is deze blog uitsluitend bedoeld als educatie. We bespreken hier een aantal strategieën die allemaal afhankelijk zijn van je eigen wensen, doelstelling en je eigen portfolio. Dit zijn slechts voorbeelden, maar wees bewust dat iedere situatie anders is. Doe daarom steeds je eigen onderzoek en laat je niet overhalen door anderen.

Valkuilen

De koers is volatiel en het kan zomaar gebeuren dat je inleg verdubbeld wordt in nog geen 24 uur. Maar het mes snijdt natuurlijk aan twee kanten. Dit brengt een aantal valkuilen met zich mee die we hier kort bespreken.

Hebzucht

Hebzucht is een begrip dat vaker terugkomt wanneer we een exitstrategie gaan bepalen. Maar dit is dé grootste valkuil wanneer je een exitstrategie wil bepalen. Stel je hebt een gemiddelde aankoopprijs van 1 dollar per token en je hebt voor jezelf bepaald dat je bij een waarde van 2 dollar je winsten gaat verzilveren. Maar dan zie je dat de prijs doorstijgt naar 2,50 en je verlegt steeds je nieuwe prijs target. Tot de koers weer net zo hard daalt en je plots weer op 1,50 staat. Op dat moment heb je geen enkele winst genomen, terwijl de koers een flinke correctie heeft gekregen. Het zou dan ook zomaar maanden kunnen duren alvorens het weer dezelfde prijs bereikt.

Verliesaversie

Verliesaversie is een psychologische term die we vaker zien bij crypto. Het verliezen weegt veel zwaarder dan het winnen. Concreet? Het mislopen van die extra 2.000 dollar weegt veel zwaarder dan al effectief 5.000 dollar winst te hebben. Dit hangt nauw samen met hebzucht en is ook een grote valkuil. Net daarom is het essentieel om je emoties uit te schakelen en een exitstrategie te hebben en hieraan vast te houden.

chasing money dollar
eamesBot/Shutterstock.com

Verschillende exitstrategieën

Er zijn verschillende exitstrategieën mogelijk, maar laten we vooropstellen en benadrukken dat elke situatie anders is en dat deze strategie afhankelijk is van je eigen doelstelling. Sommige investeerders betreden de cryptomarkt met het plan om 10% winst te realiseren, terwijl andere ambitieuze investeerders hun portfolio willen verdubbelen. Andere willen gewoon investeren voor de komende 5-10 jaar en gedurende deze periode geen actie ondernemen. Bepaal daarom een plan voor jezelf, wat tegemoetkomt aan je éigen doelstellingen.

Prijs targets

Doorgaans heb je voor je investering al een prijs target in je hoofd. Tegen welke prijs ben je bereid je crypto weer te verkopen? Dit kan ook op verschillende manieren, maar doorgaans wordt er gewerkt met verschillende tussentijdse prijs targets. Stel je hebt één hele Bitcoin (BTC) en je wil deze idealiter verkopen tegen een prijs van 130K, maar is dit realistisch? Wat je kan doen is werken met zogenaamde portion sizes. Hier ga je jouw Bitcoin opdelen en verkopen tegen verschillende targets. Wat je hier bijvoorbeeld kan doen:

0.25 BTC 100.000 dollar
0.25 BTC 110.000 dollar
0.25 BTC 120.000 dollar
0.25 BTC 130.000 dollar

Deze onderverdeling beschermt je tegen de mogelijkheid dat Bitcoin nooit 130.000 dollar waard zou zijn. Wanneer je geen tussentijdse prijs targets zet, en de prijs zou stijgen naar laten we zeggen 125.000 dollar en je hebt nog steeds geen profit genomen, en de prijs dropt naar <100.000 dollar, zit je middenin een correctie of zelfs een overschakeling naar bearmarket zonder dat je hier je winst hebt genomen. In bovenstaand voorbeeld heb je alleszins tijdig winsten genomen en heb je je positie grotendeels veiliggesteld.

Een ander voordeel is dat je met je gemaakte winsten tegen een lagere prijs terug Bitcoin kan bijkopen, indien je op basis van onder andere technische analyses denkt dat de prijs van Bitcoin weer zal stijgen. Wederom is dit afhankelijk van je eigen doelstelling en plan. Wil je opnieuw investeren en hierbij nieuwe targets zetten? Dan kan je dit op dezelfde manier doen.

Het bepalen van realistische prijs targets vraagt grondig onderzoek. Op sociale media zie je vaker onrealistische targets, waardoor mensen blind worden voor de realiteit en zich laten meeslepen. Naast fundamentele analyses en on-chain analyses, is het belangrijk om de hele markt grondig te onderzoeken en hier zelf keuzes in te maken.

Portfolio

Vaak maak je verschillende targets pér investering. De groeimogelijkheden voor macro-cap altcoins zijn natuurlijk ook heel anders, dan voor bijvoorbeeld Bitcoin. Maar je kan er ook voor kiezen om een exitstrategie te hebben gebaseerd op de waarde van je gehele portfolio. Stel je hebt 5.000 euro geïnvesteerd en je persoonlijke doelstelling is om 25.000 euro winst te hebben. Dit betekent een totaal portfolio van 30.000 euro, ongeacht met welke crypto.

Wat je hier kan doen, is op het moment van deze target alles verkopen en je winsten nemen. Zo heb je zekerheid en kijk je niet langer naar individuele crypto, maar je eigen portfoliowaarde.

Dollar-Cost-Average

Deze strategie zien we vaak terugkomen wanneer iemand de crypto markt betreedt. Door deze methode minimaliseer je je risico en heb je een gemiddelde aankoopprijs. De doller-cost-average kan ook onderdeel zijn van een exitstrategie. Hierbij is het belangrijk om te bepalen tegen wanneer je volledig uit de markt wil zijn.

Stel je gelooft dat de prijs van Bitcoin deze cyclus zijn hoogtepunt zal bereiken tegen februari 2022. Wat je dan kan doen is DCA-strategie toepassen gedurende een periode van 10 weken, waarbij je elke week consistent 10% verkoopt. Na deze periode ben je volledig uit de markt en heb je tijdig winsten genomen. Dit kan gebaseerd op zijn op vaste tijdframes, zoals elke dag, elke week, elke maand. Naargelang je eigen portfolio, wensen en vooral doelstellingen.

Het is belangrijk om hier te handelen vanuit ratio en niet vanuit emotie. De kans is reëel dat de markt zijn piek nog niet behaald heeft en dat de koers verder blijft stijgen. En ja, het kan dan zijn dat je zomaar meer winst had kunnen nemen. Maar het tegendeel kan ook zomaar waar zijn. Laat je daarom niet leiden door emotie, maar hou vast aan je eigen persoonlijke exitstrategie.

Balanceren dollar Bitcoin
eamesBot/Shutterstock.com

Return on investment

Je kan er ook voor kiezen om een algemene return on investment doel te hebben. Bij je eerste investering heb je doorgaans een bepaalde doelstelling voor ogen. Stel je eerste investering van Cardano (ADA) was op 0,18 dollar. Je kan dan een realistische prijs target bepalen en voor jezelf bepalen dat je genoegen neemt met x10, wat tevens een zeer mooi rendement is. Dit betekent dat je voor jezelf je winsten kan nemen bij een huidige prijs van 1,80 dollar. Dit, ondanks dat de koers nog veel verder kan stijgen.

Geloof je dat hier nog meer winst te behalen valt, maar wil je niet onnodig veel risico lopen? Dan kan je er ook voor kiezen om op dit moment een bepaald percentage veilig te stellen door te verkopen. Wees bewust dat je bij dit aandeel bereid moet zijn om alles te verliezen, de prijs kan zomaar doorschieten naar 3 dollar, maar kan ook halveren naar 1,50 dollar. Doe steeds goed je eigen risicomanagement.

Cyclussen

De markt heeft twee grote fases: de bullmarket, waarin prijzen vaak exponentieel stijgen, en een bearmarket. Dit is een periode waarin Bitcoin en altcoins flink dalen in prijs. Je wil dus voor deze periode je winst genomen hebben. Een exitstrategie op basis van cyclussen is een populaire strategie, maar moeilijk om te timen. Alles wordt bepaald op voorgaande cyclussen, maar niemand kan je de garantie geven dat deze cyclus identiek gaat zijn.

We mogen niet vergeten dat crypto steeds toegankelijker wordt en dat zelfs institutionele organisaties zich hebben ingekocht. Voorgaande cyclussen hebben ons getoond dat na de halving er een lucratieve bullrun plaatsvond. Investeerders met een exitstrategie gebaseerd op de cyclussen, verkopen niets tot zij denken dat ze de top van de cyclus hebben behaald. Ze nemen de volatiliteit van de markt erbij en zoomen uit en hebben geduld tot ze hun (realistische) doelstelling behaald hebben.

Let op: dit is wederom een risicovolle strategie omdat er veel kennis en ervaring vereist is om een accurate inschatting te kunnen maken van dit moment. Zelfs de meest ervaren traders kunnen dit moment niet volledig timen. Het is een jonge en volatiele markt die onderhevig is aan macro-economisch nieuws, dat de koers zomaar ineens kunnen omgooien. Het is daarom altijd fijner om zekerheid te hebben en dus op verschillende tijdstippen alvast winsten te nemen.

Langetermijnvisie

Ondanks dat het steeds verstandig is om tijdig winsten uit te keren, is er ook een groep investeerders die enkel een langetermijnvisie hebben. Zij investeren en zijn niet van plan om vroegtijdig winsten te nemen, maar hebben voor zichzelf een bepaalde tijd afgesproken. Zo kan het zijn dat ze in 2017 geïnvesteerd hebben in Bitcoin, en pas hun winsten willen verzilveren in 2027.

Wat we hier zien, is dat de portfolio van deze investeerders al even volatiel is als de markt zelf. Bijvoorbeeld ze deden hun eerste investering in Bitcoin begin januari 2017 tegen een prijs van om en nabij 900 dollar. Als we kijken naar de huidige prijs van Bitcoin, hebben zij een maximaal rendement op hun investering. Maar, zoals eerder verteld, heeft de markt een bull- en bearmarket. Wanneer we kijken naar 2018, zagen we de prijs ook dalen van bijna 17K naar 2800 dollar. Gelukkig is de prijs van Bitcoin weer fors toegenomen, maar op dat moment, moet je geloven in de toekomst en als het ware blindelings vertrouwen hebben.

Wederom is dit geen financieel advies, maar het is aangewezen om tijdig winsten te nemen. Het is dan ook te allen tijde mogelijk om met je gemaakte winsten opnieuw de markt te betreden tijdens een ander moment.

Zitten op dollar
eamesBot/Shutterstock.com

Voorbeeld

We geven hieronder een voorbeeld. Let op dat dit wederom een persoonlijke keuze is. Vaak worden er verschillende keuzes gemaakt gebaseerd op de aard van de investering. Zoals large caps, small caps en Bitcoin. Laten we even een voorbeeld bekijken:

Alida heeft 10.000 euro om te investeren in crypto. Omdat ze haar risicoprofiel wilt spreiden investeert ze: 

  • 25% in BTC en ETH
  • 25% in big caps (10+ miljard marktwaarde)
  • 25 % in mid caps (top 100 / top 200 marktwaarde)
  • 25% in kleine projecten

BTC en ETH houdt ze vast, dit is haar HODL portfolio. Bij de big caps en mid caps haalt ze elke keer wanneer de waarde 25% is gestegen een deel van haar winst eraf. Deze stopt ze in stable coins of in BTC/ETH. Bij de kleinere projecten hanteert ze een andere exitstrategie. Wanneer de waarde van haar investering verdubbeld is in een project, haalt ze haar initiele investering eruit.

Wat er over blijft in het project laat ze staan en groeien tot dat een mooi bedrag is. Haar initiele investering kan ze opnieuw in risicovolle projecten investeren, of terugstorten op haar bank. Aan het einde van de huidige bull run wil ze rond de verwachte top van de bull run alles omzetten naar stables, behalve haar BTC/ETH portfolio. Dus 75% wordt omgezet naar cash, op de weg omhoog. 

Passieve inkomsten - stablecoins

Wat we ook vaker zien, is dat investeerders tijdig hun winsten nemen om deze vervolgens te gebruiken om een nieuwe investering te doen tijdens een bearmarket. Met deze winsten kunnen ze accumuleren alvorens er een nieuwe uitbraak plaatsvindt. Een mooi alternatief is om je winsten om te zetten naar stablecoins.

Er zijn verschillende platformen waar jij een mooi rendement krijgt op zelfs je stablecoins. Wetende dat de bank negatieve rentes hanteert en je dus zelf moet betalen om je geld op de bank te laten staan, is 10% rente krijgen op je stablecoins zeer mooi meegenomen. Wanneer we bijvoorbeeld kijken naar Celsius Network zien we 10.02% rente op verschillende stablecoins, waaronder USDC, USDT en BUSD. Een ander platform waar je mooie APY’s krijgt op je stablecoins is BlockFi. Deze interesten worden berekend op het bedrag en voor welke periode je deze vervolgens wilt vastzetten. Hoe langer de tijdsduur, hoe hoger de rente.

De kanttekening die hierbij gemaakt moet worden is dat je jouw valuta bij een andere partij onderbrengt. De kans is klein dat deze partijen gehackt worden, maar de kans bestaat. En dat laatste is voor verschillende sceptici al voldoende om extra na te denken over deze keuze.

Conclusie

We zien dat het bepalen van een exitstrategie vaak erg lastig is. Weinig investeerders zijn bereid hun exitstrategie te delen, en dit is niet zo gek. Iedere investeerder heeft andere doelstellingen en wensen en heeft daarom ook een andere strategie. Iemands strategie blindelings overnemen is daarom ook uiteraard niet verstandig. Wel is het handig om inzage te krijgen in de mogelijkheden, zodat je op basis van bovenstaande strategieën voor jezelf kan nadenken wat voor jou de beste mogelijkheden zijn.

In deze exitstrategie staat risicomanagement ook centraal, waarbij we onze emoties zoveel mogelijk moeten uitschakelen. Verliesaversie is iets waar we allemaal last van hebben, maar je kan beter het zekere voor het onzekere nemen en daarom tijdig je winsten nemen. De markt is volatiel en hoe snel de koers kan stijgen, kan de koers ook weer gaan dalen.

Wil je meer weten over een exitstrategie of heb je andere crypto gerelateerde vragen? Stel ze in onze AllesOverCrypto Facebookcommunity waar we inmiddels met bijna 100.000 leden zijn! Benieuwd of we al geschreven hebben over jouw favoriete onderwerp? Stel je vraag in Google, gevolgd door AllesOverCrypto!

Header image: GeniusKp/Shutterstock.com

Ontdek Alles Over Crypto

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste inzichten in de cryptowereld.

Je bent succesvol ingeschreven!
Oeps! Er is iets fout gegaan!