Elon Musk Bitcoin background

Wat voor invloed heeft Elon Musk op Bitcoin en andere crypto?

Elon Musk, één van de rijkste mannen ter wereld op het moment van schrijven, staat erom bekend een vooruitstrevend en soms ook iets wat gek persoon te zijn. Het is dan ook geen toeval dat de CEO van Tesla als een van de eerste multi-miljardairs heeft besloten om te beleggen in Bitcoin (BTC) en andere cryptocurrencies.

Via een SEC-filing, een financiële verklaring, maakte Elon's Tesla begin 2021 publiekelijk bekend dat Tesla $1,5 miljard heeft geïnvesteerd in Bitcoin, waarna de koers van Bitcoin omhoog schoot. Sindsdien was Elon Musk echt dé held van alle cryptobeleggers, maar er volgden nog een heleboel andere tweets en uitspraken waarmee hij zeker een aardige impact heeft gehad op de cryptomarkt.

Zo wist hij de koers van Dogecoin (DOGE) te laten exploderen, maar heeft hij ook mogelijk bijgedragen aan een heftige daling van Bitcoin. Eén ding is zeker: Elon Musk heeft in 2021 zijn stempel gedrukt op de cryptomarkt en hij heeft daarmee vaak de voorpagina gehaald van het financiële nieuws. Maar wie is Elon Musk nou precies? Wat voor invloed heeft hij nou gehad op Bitcoin en andere crypto? En hoe gaat dat zijn in de toekomst? Dat blijven toch interessante vragen die niet onbeantwoord mogen blijven, dus lees mee!

Bekijk snel

 

Als klein voorproefje kan je hier alvast het filmpje bekijken van hackerscollectief Anonymous, dat gericht is op Elon Musk. 5 juni 2021 werd dit filmpje gepubliceerd waarin ze Elon onder andere beschuldigen van marktmanipulatie en het verwoesten van vele levens.

 

Wie is Elon Musk?

Elon Musk is een van origine Zuid-Afrikaanse ondernemer die ook beschikt over de Canadese en Amerikaanse nationaliteit. Hij is geboren in Pretoria, één van de hoofdsteden van Zuid-Afrika, en groeide daar op tot 1989 waarna hij verhuisde naar Canada. In Canada heeft hij de bachelors Natuurkunde en Economie voltooid, waarna hij zich volledig stortte op het oprichten van bedrijven op het gebied van internet, duurzame energie en de ruimte.

De huidige multi-miljardair begon zijn carrière goed met het oprichten van het internetbedrijf Zip2, wat uiteindelijk door Compaq werd overgenomen. Hier hield Elon Musk een slordige 22 miljoen dollar aan over. Vier jaar later richtte hij het bedrijf X.com op, een online betaalplatform wat uiteindelijk fuseerde met Confinity. Uit deze samenwerking is het wereldwijd bekende online betaalplatform PayPal ontstaan. Hier heeft hij na de overname door Ebay zo'n 165 miljoen dollar aan overgehouden.

Inmiddels staat Elon Musk bekend als CEO van Tesla, oprichter van SpaceX en als pionier van de "duurzame beweging" die momenteel meer en meer de overhand krijgt in de wereld. Tesla was tevens één van de eerste multinationals die Bitcoin betalingen accepteerde, maar synchroon met omstreden uitspraken van Elon Musk op Twitter over de milieu-impact van Bitcoin, werd dit tijdelijk stilgezet. Het vermogen van Elon Musk anno 25 juli 2021 wordt geschat op $160,1 miljard.

Image
Elon Musk foto
bron: businessblog.com

 

Wat heeft Elon Musk te maken met crypto?

Elon Musk is allereerst een voorstander van Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Dogecoin (DOGE) en het idee van een gedecentraliseerde valuta. In 2014 deed hij voor het eerst een uitspraak over Bitcoin, waarin hij zei dat het "waarschijnlijk een goed iets is". Daarna gingen er geruchten rond dat hij misschien wel Satoshi Nakamoto (pseudoniem voor de Bitcoin-oprichter) was, waarop hij het volgende antwoordde: "Niet waar. Een vriend stuurde me een aantal jaar geleden een beetje Bitcoin, maar ik weet niet waar het gebleven is."

Een aantal jaar later besluit hij dus maar in één keer $1,5 miljard te beleggen in BTC met zijn elektrische auto-bedrijf Tesla. Dit werd aangekondigd via een SEC-filing en sindsdien zien we elke week wel nieuwe tweets over Bitcoin en andere cryptocurrencies van de Tesla-topman. Inmiddels is ook duidelijk geworden dat SpaceX heeft belegd in Bitcoin en dat hij zelf Bitcoin, Ethereum en Dogecoin bezit. Hoeveel precies is nog niet bekend, maar het zal waarschijnlijk geen wisselgeld zijn..

Elon Musk is dus niet alleen een groots belegger, ofwel "whale", als het gaat om cryptocurrencies, maar met zijn tientallen miljoenen volgers op Twitter en zijn vermogen om de voorpagina's van elke krant te halen is hij ook een enorm invloedrijk persoon in de cryptomarkt.

Voorbeelden van Elon Musk's invloed

Laten we nu een kijkje nemen naar de momenten waarop Elon Musk invloed heeft gehad op de koerzen van Bitcoin en andere cryptocurrencies.

Tesla investeert in Bitcoin & accepteert BTC betalingen

Begin februari 2021 maakte Tesla via een SEC- (Securities and Exchange Commision) filing bekend dat het bedrijf in de loop van januari $1,5 miljard heeft geïnvesteerd in Bitcoin en dit nu op zijn balans houdt. Het is natuurlijk logisch dat zo'n investering van zo'n toonaangevend bedrijf impact heeft op de prijzen.

Allereerst zorgt een investering van $1,5 miljard ervoor dat de prijzen omhoog worden gedreven, omdat er maar een beperkt aanbod is. In de broncode van Bitcoin staat namelijk vastgelegd dat er maximaal 21 miljoen BTC ooit beschikbaar zal zijn. Daarnaast geeft zo'n investering de particuliere belegger meer vertrouwen in een belegging, want als zo'n groot bedrijf zoveel investeert, dan moet het wel goed zijn toch?!

 

You can now buy a Tesla with Bitcoin
— Elon Musk (@elonmusk) March 24, 2021

Anderhalve maand later volgde deze tweet. Tesla begon met het accepteren van Bitcoin als betaling voor hun auto's in de Verenigde Staten. Tesla is nu één van de eerste multinationals die cryptobetalingen accepteert voor hun eigen product en dit nieuws viel zo goed dat de markt in een ware hysterie terechtkwam. Niet alleen Bitcoin schoot de lucht in, maar de rest van de markt volgde.

Image
Bitcoin graph
bron: CoinMarketCap

 

Elon Musk: "The Dogefather"

Image
Elon Musk Dogecoin
bron: haberstand.com

 

Dat Elon Musk van memes (internetgrapjes) houdt is al langer bekend, dus het is ook geen toeval dat hij inmiddels de grootste ambassadeur van de memecoin Dogecoin is. Iets wat begonnen is als een grote grap, is mede door Elon Musk in 2021 uitgegroeid tot derde grootste cryptocurrency qua marktkapitalisatie.

Ongeveer tegelijk met het nieuws dat Tesla groot belegd had in Bitcoin begon Elon Musk met het plaatsen van dit soort tweets over Dogecoin:

 

Dogecoin is the people’s crypto
— Elon Musk (@elonmusk) February 4, 2021

Voordat Elon begon met tweeten over DOGE was het nog minder dan een cent waard, maar bij elke tweet die hij plaatste reageerde de markt snel en heftig. Wekelijks zagen we weer een tweet over: "Dogecoin to the moon!" en inmiddels ontstond het geloof onder niet alleen cryptobeleggers, maar zo'n beetje iedereen, dat Dogecoin dé investering was van 2021 en dat het naar $1 zou stijgen. Het interessante was dus dat zelfs de "buitenwereld" Dogecoin leerde kennen door de enorme prijsstijgingen en Elon's invloed.

Op een gegeven moment gaf de Zuid-Afrikaanse zakenman zichzelf zelfs de titel: "The Dogefather". Hieronder zie je de impact van al zijn bezigheden op Twitter.

Image
Dogecoin Graph
bron: CoinMarketCap

 

Elke keer dat Elon Musk weer een tweet plaatste over DOGE zie je de grafiek een parabolische vorm aannemen, met een harde crash als gevolg. Voor Dogecoin-beleggers werd het dus eigenlijk een spelletje van wachten op een tweet totdat de volgende stijging ingezet kon worden. 

Toch is er veel ophef geweest over Elon's DOGE-tweets, maar daarover later meer. Onderstaande video van AllesOverCrypto vertelt je alles dat jij zou moeten weten over Dogecoin!

Tesla zet Bitcoin betalingen (tijdelijk) stop

Tot en met mei 2021 leek de Tesla-topman niks fout te kunnen doen met zijn tweets over Bitcoin, Dogecoin en andere crypto, maar dat sentiment draaide volledig in mei toen er werd aangekondigd dat Tesla (tijdelijk) stopt met het accepteren van Bitcoin betalingen.

Tesla & Bitcoin pic.twitter.com/YSswJmVZhP
— Elon Musk (@elonmusk) May 12, 2021

In de bijgevoegde foto van deze tweet lees je dat Tesla bezorgd is om de CO2-uitstoot van het Bitcoin-miners netwerk. Volgens hun onderzoeken werd hier vooral energie die gewonnen is uit fossiele brandstoffen voor gebruikt, wat een hele slechte impact op het milieu zou hebben. Elon Musk en zijn Tesla willen Bitcoin pas weer gebruiken als er meer hernieuwbare energie wordt gebruikt voor het miningproces.

Wat volgde was een heuse correctie voor de gehele cryptomarkt. Op 15 april 2021 bereikte Bitcoin een piek van $64.000 en na Tesla's aankondiging versnelde de dalingen enorm hard.

Image
Bitcoin bearmarkt 2021
bron: CoinMarketCap

 

Niet alleen Bitcoin kreeg rake klappen, maar zo'n beetje elke andere cryptocurrency ging hard onderuit. Veel cryptocurrencies, ook Bitcoin, daalden met 50% of meer. Hieruit blijkt dus ook maar weer dat Elon Musk en Tesla een enorme invloed hebben op de markt.

Conclusie

Hierboven zijn eigenlijk de drie voornaamste voorbeelden van Elon Musk's invloed op de cryptomarkt besproken. Bij elk voorbeeld zie je dat de prijs heftig beweegt en dus is het veilig om te zeggen dat Elon Musk een grote invloed heeft op Bitcoin en andere cryptocurrencies. 

Tot mei 2021 leek het alleen maar rozengeur en maneschijn te zijn, maar Elon en Tesla blijven kritisch als het gaat om crypto. De CO2-uitstoot moet lager. Niet lang na het stopzetten van Tesla's Bitcoin betalingen volgde het nieuws dat China mining ging verbieden. Dit leverde weer extra rake klappen op voor de markt en menig belegger heeft zijn vermogen zien verdampen. Maar elk nadeel heb z'n voordeel, zoals Johan Cruyff ooit zei.

Inmiddels zijn de miningactiviteiten in China volledig stopgezet, maar er vindt nu een verschuiving plaats richting Canada en de Verenigde Staten. In deze twee landen ligt de nadruk meer op hernieuwbare energie, waar in China vooral steenkolen werden gebruikt voor de energie. Het is ook te zien in de cijfers, waaruit blijkt dat er telkens meer hernieuwbare energie gebruikt wordt voor mining.

Bitcoin wordt groener en dat blijft niet onopgemerkt: Op het evenement "The B word" liet Elon Musk weten dat de stijgingen in het percentage hernieuwbare energie hem niet zijn ontglipt en dat Tesla mogelijk weer de Bitcoin betalingen zal heractiveren. 

Op korte termijn is het dus slecht nieuws geweest, maar op lange termijn houden we er met z'n allen wat aan over: Een groenere Bitcoin.

Image
Green Bitcoin
bron: inputmag.com

 

Toch wordt Elon Musk veel beschuldigd van marktmanipulatie, wat misschien ook wel zo is. Het is duidelijk dat de man weet dat zijn tweets prijsbewegingen veroorzaken en vooral de tweets over Dogecoin zijn altijd tamelijk inhoudsloos. Hij heeft dus niet veel te zeggen over Dogecoin anders dan dat het naar "de maan" zal gaan. Dit is niks anders dan het volledig bewust veroorzaken van kunstmatige prijsstijgingen.

Hij heeft nu al hackerscollectief Anonymous achter zich aan zitten, maar dat houdt hem niet tegen. Pas als crypto volledig gereguleerd is kan hij hiervoor gestrafd worden, dus de vraag is wanneer dit gaat eindigen. 

Maar heeft Elon Musk nou een positieve of een negatieve invloed?

Ik denk dat we blij mogen zijn dat Elon Musk de cryptomarkt heeft betreden. Het zijn vaak eerst de "gekken" die een nieuwe technologie omarmen en misschien is Elon wel die gek. Laten we hopen dat Tesla de eerste van vele multionationals is die Bitcoin betalingen accepteert en laten we dankbaar zijn voor het feit dat Elon Musk indirect zorgt voor een groenere Bitcoin.

Vond je dit nou een interessant onderwerp en heb je zelf wat toe te voegen? Of heb je nog vragen over dit onderwerp of andere crypto-gerelateerde zaken? Meld je dan aan bij onze AllesOverCrypto Facebookgroep! We spreken er graag over alles wat met crypto en de blockchain te maken heeft en delen er graag waardevolle informatie. Hopelijk zien we je daar!

Headerfoto: Vectorfarmer / Shutterstock.com


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.