Bull and bear beelden in Frankfurt am main

Wat is een bull en bear markt - uitgebreide uitleg voor beginners

Tot voor kort had ik geen idee wat die stier betekend, die voor Wall Street geparkeerd staat. Ik heb indertijd zelfs naast de stier gestaan in the Big Apple. Of dat er voor de beurs in Frankfurt een stier en een beer staan, dat wist ik ook niet. 

Maar de dubbeltjes zijn uiteindelijk wel gevallen. 

Dus nu weet ik dat ze synoniem staan voor een 'bull and bear markt'. Maar daar schieten we nog steeds niet veel mee op, dus we gaan in deze blog uitgebreid uitleggen wat deze 'bull and bear markt' betekenen. 

Ga er maar eens goed voor zitten en lees over de geschiedenis van deze beer en stier en waarop te letten is als ze elkaar afwisselen op de crypto markt. In deze blog zullen we steeds de term 'bull and bear markt' of 'bull' en 'bear' gebruiken.

Eerst onze disclaimer;

Let op: hou er rekening mee dat de volgende uitleg en toelichting op geen enkele manier als advies opgevat mogen worden. De keuze voor óf en op welke manier je crypto wilt traden en welke keuzes je maakt qua in- en verkoop ligt bij jou en bij jou alleen. Wij zijn geen financieel adviseurs.

Eerst is hier een korte video die uitleg geeft over een bull and bear markt.

 

Coverfoto Zeedign/Shutterstock

Bekijk snel

Wat is de definitie van een bull and bear markt?

Bij een bull markt gaat de markt omhoog en bij een bear markt gaat de markt omlaag.

Bij een bull markt, gaat de prijs van cryptocurrency omhoog over een langere periode. Een bear markt is precies het tegenovergestelde, dus de waarde van cryptomunten gaat omlaag over een langere periode.

Als je regelmatig de koersen van een of meerdere cryptomunten volgt, zullen deze twee begrippen een deel van je nieuwe crypto woordenschat worden.

De hamvraag is echter, wat betekenen deze twee woorden precies en waarom gebruiken we uitgerekend deze twee dieren om positieve en negatieve marktpatronen te beschrijven? Dat gaan we nu allemaal bekijken.

Image
Bull and Bear market in gouden dobbelstenen geschreven
Foto Q77photo/Shutterstock

Waar komen de begrippen vandaan?

De meest gebruikte uitleg is de manier waarop deze dieren aanvallen, een beer veegt naar beneden met zijn klauwen en een bull maakt een opwaartse beweging met zijn hoofd en horens.

Verkoop de huid van de beer niet, voordat hij geschoten is. Ken je dit spreekwoord? Het betekent dat je niet moet gaan genieten van iets wat je nog niet verworven hebt. Bij het volgende voorbeeld, krijg je een idee waar dit spreekwoord vandaan komt.

Historisch gezien waren 'bear jobbers' een soort van tussenhandelaren voor berenhuiden. Deze bear jobbers verkochten de nog niet geleverde huiden met een leverdatum in de toekomst. Ze speculeerden dat de marktprijs zou dalen, en ze de huiden terug konden kopen voor een lagere prijs. Het verschil met de verkoopprijs is dan hun winst.
Hun naam werd afgekort naar 'bear' en de definitie werd overgenomen door de financiële markten, die 'bear' gebruikten om een ​​speculant te beschrijven die aandelen verkocht.

Hierbij schijnt het dat de term 'bear' als eerste werd gebruikt. Een van de eerste verwijzingen gaat terug naar 1709, als de term 'bear' gebruikt wordt door Richard Steele, uitgever van het Britse literaire en maatschappelijke tijdschrift The Tatler. 

In een essay definieert Steele een ‘bear’ als een persoon die een echte waarde hecht aan een denkbeeldig object en dus wordt gezegd dat hij 'is selling a bear' of in het Nederlands, hij een beer verkoopt.

Tussen 1200 en als hoogtepunt rond 1600, waren beren- en stierengevechten ook erg populair in Europa. Arena's volgepakt met mensen keken toe hoe een stier of beer midden in een ring werd vastgeketend en vervolgens werd aangevallen door een troep honden. Er werd zwaar gewed op de uitkomst van deze gevechten. 

Ook hier is het makkelijk voor te stellen hoe dit overeenkomt met het gebruik van de termen in de huidige speculaties op de aandelen- en in ons geval cryptomarkt.

Wat zijn de karakteristieken van een bull and bear markt?  

De karakteristieken van een bull and bear markt verwijzen naar een optimistische markt van de bull en een pessimistische markt bij een bear. 

Bij een bull markt gaan de prijzen omhoog en bij een bear markt gaan de prijzen naar beneden.

Omdat bitcoin en cryptocurrency worden gebruikt als investeringen, worden deze woorden ook vaak gebruikt in de cryptocurrency-markt.

Hoewel een bull markt of een bear markt wordt gekenmerkt door de richting van de cryptokoersen, zijn er enkele bijkomende kenmerken waarvan wij ons bewust moeten zijn.

Vraag en aanbod

In een bull markt is er een grote vraag naar bepaalde munten, maar weinig aanbod. Met andere woorden, er zijn meer kopers dan verkopers. Het resultaat is dat de koersen stijgen naarmate de kopers proberen de beschikbare munten te kopen.

In een bear markt gebeurt het tegenovergestelde. Er wordt meer voor verkoop aangeboden dan dat er kopers zijn. De vraag is flink lager dan het aanbod en het resultaat is dat de prijzen kelderen.

Psychologie in de markt 

Het gedrag van de markt wordt beïnvloed en bepaald door hoe individuen dit marktgedrag waarnemen en erop reageren. De psychologie en de begeerte of drang van de kopers en beleggers beïnvloed of de markt zal stijgen of dalen.

De prestaties van de cryptomarkt en de psychologie van beleggers zijn afhankelijk van elkaar. In een bullmarkt nemen investeerders gewillig deel in de hoop winst te behalen.

Tijdens een bear markt is er eerder een negatieve drang te bespeuren. Investeerders of hodlers zijn hun munten liever kwijt dan rijk en proberen hun munten om te zetten in fiat geld of andere waardevolle bezittingen, zoals goud. Ze wachten totdat de markt weer aantrekt en omhooggaat.

De foto hieronder laat ook heel goed de diverse gevoelens zien die bij een bull en bear markt optreden.

Image
Grafiek over gevoelens bij een bull en bear markt
Foto arka38/Shutterstock

Kortom, de daling van de cryptokoersen doet het vertrouwen geen goed. Op deze manier blijft geld buiten de markt en dit veroorzaakt dan op zijn beurt weer een algemene koersdaling. Hoe meer het uitstromen van geld toeneemt, hoe meer koersdaling.

In het algemeen wordt van correctie gesproken bij een daling tot en met 10% en van een bear markt bij daling vanaf 20% vanaf de hoogste koers als je het over de aandelenmarkt hebt. In de cryptowereld kunnen die percentages een beetje hoger zijn. Bij crypto kun je regelmatig correcties van 20-30% in een bull markt zien. In de bull markt van 2017 waren er bijvoorbeeld vijf keer 30% correcties te zien.

Verandering in economische activiteit

Op dit moment is er een lichte correlatie tussen economische activiteiten aan de ene kant en de cryptokoersen en hun beurzen aan de andere kant.
Deze economische activiteiten kunnen wel veel eerder invloed hebben op de aandelenbeurzen. Dit is omdat de bedrijven waarvan de aandelen op de beurzen worden verhandeld, deelnemers zijn aan de grotere, algehele economie. Daardoor zijn de aandelenmarkt en de economie sterk met elkaar verbonden.
De cryptomarkt is vrij nieuw en is veel minder gevoelig voor economische activiteiten. Toch was er tijdens de crash in maart 2020 een gevoelige sliding op de cryptokoersen geplaatst, en gingen zowel de aandelenbeurzen als ook de cryptokoersen onderuit.

In februari 2021 zagen we de koers van Bitcoin naar een ATH (all time high) van US $ 57,000. - schieten per BTC. Dit kwam onder andere door een aankoop van Elon Musk's Tesla van 1.5 miljard US-dollar aan Bitcoins. Er zijn dus zeker impulsen die de koers van een BTC kunnen beïnvloeden. Dat zijn echter niet per se veranderingen in economische activiteit.

Op dit moment ziet het er eerder naar uit dat de hele crypto wereld een positieve bijdrage levert aan de economische activiteiten in de wereld. 

Er is al een hele industrie gebouwd rond cryptocurrency en deze wordt beheerd door instellingen die toezicht houden op alle digitale vormen van cryptohandel die over de hele wereld plaatsvinden. Denk bijvoorbeeld aan een exchange.

De snelheid waarmee de cryptocurrency-industrie groeit, is verbijsterend. Dit kan worden bevestigd door vroege deelnemers die van de ene op de andere dag rijk werden en kansen vonden om financieel te groeien. 

De bekendste van deze cryptocurrency, Bitcoin, heeft het al voor veel mensen en bedrijven mogelijk gemaakt zich te ontwikkelen en te groeien. Andere mensen vertrouwen op handel van cryptomunten als hun bron van inkomsten. 

De economie is langzaam aan het verschuiven om zich aan deze behoeften aan te passen. Cryptomunten hebben een groot potentieel om aan deze behoeften te voldoen. Het moment dat cryptomunten door het mainstream publiek opgemerkt gaan worden lijkt niet meer ver weg.

We zien dus dat een beperkt aantal economische activiteiten eerder afhankelijk zijn van de cryptomarkt op dit moment dan omgekeerd. Dit is misschien een vrij boude veronderstelling en er zullen genoeg mensen zijn die hier anders over denken. De feiten spreken echter voor zich.

Wat is een bull markt?

In een bull markt is de koers van een cryptomunt of munten voor een langere periode aan de stijgende hand. We hebben al eerder gezien dat een stier een opwaartse beweging met zijn hoofd maakt als hij aanvalt. 

Beleggers en kopers van crypto gebruiken hun kapitaal om de prijs van aandelen of cryptovaluta omhoog te slepen.

Tijdens een bull markt heerst er een optimistische sfeer wat ook wel 'bullish' wordt genoemd. Als er over 'bullish zijn' wordt gesproken, wordt bedoeld dat die persoon vertrouwen erin heeft dat de koersen over langere termijn blijven stijgen. Zo een lange periode van positieve marktstijgingen heet dan een bull markt.

Het standbeeld van de eerdergenoemde bull bij Wall Street in New York City, symboliseert het vertrouwen in de (beurs) markt, en de hoop dat de koersen zullen stijgen. Op de foto hier beneden kun je de stier zien.

In de cryptowereld hebben we dus deze terminologie gewoon overgenomen.

Image
Standbeeld van stier bij de beurs op Wall Street in New York City
Foto Andrew F. Kazmierski/Shutterstock

Wat is een bear markt?

In een bear markt zien we dat de prijs van cryptomunten over langere termijn naar beneden gaat. 

Als een koers is gedaald met 20% vergeleken met de hoogste koersprijs, praten we in het algemeen van een bear markt bij aandelen. Op de cryptomarkt kan dat percentage hoger liggen, rond de 30%.

Dat er voor een beer is gekozen om de markt te symboliseren is ook geen toeval, we zagen al dat als een beer aanvalt, hij neerwaartse bewegingen maakt met zijn klauwen. Dit kun je vergelijken met een neerwaartse trend op de cryptomarkten.

Tijdens een bear markt zijn beleggers en kopers eerder negatief gestemd. Dus als iemand 'bearish' is geven ze aan dat ze ervan uitgaan dat de prijzen zullen blijven dalen over een langere periode.

In Frankfurt am Main staat dus dat prachtige standbeeld van een beer en een stier die elkaar bespieden. Zie de foto hier beneden!

Image
Bull and bear standbeelden in Frankfurt am main
Foto Julia Kuznetsova/Shutterstock

Wat is een 'rally' of 'run' en correcties?

Termen als rally of run kunnen worden gebruikt om opwaartse bewegingen op korte termijn te beschrijven. Een term als correctie kan worden gebruikt om een ​​neerwaartse beweging op korte termijn te beschrijven.

In een bullmarkt kunnen we een aantal rally's en correcties zien. Evengoed kunnen we in een bear markt rally's en zelfs enkele mooie runs zien.

Bull- en bearmarkten zijn overkoepelende trends en binnen deze trends kun je over het algemeen ups en downs verwachten. 
We spreken van een bull markt bij een opwaartse trend, maar kunnen ook van een 'bear market rally' spreken. Dus een korte opwaartse trend tijdens een langere neerwaartse trend.

Een rally zal echter doorgaans volgen op een periode van vlakke of dalende prijzen. Aan de andere kant kan een rally in contrast staan ​​met een correctie of een marktcrash, wat een snelle of substantiële neerwaartse beweging is in kortetermijnprijzen.

Iets meer achtergrond over correcties kan ook geen kwaad, we gaan een kijkje nemen naar Bitcoin correcties.

Bitcoin correcties

  • Bij Bitcoin correcties zie je dat in het algemeen de opwaartse trend langer is dan de correctie.
  • Correcties zijn normaal. In 2017, tijdens de bull markt, zag BTC 5 correcties. Ze zijn vaak een korte pauze voor een langere opwaartse trend.
  • Tijdens een kwartaal kun je gemiddeld wel een BTC-correctie verwachten.
  • Vaak gebeuren deze correcties tegen het eind van een kwartaal.
  • Correcties kunnen 30% tot 40% neerwaarts zijn. Deze kunnen dan gevolgd worden door een nieuwe ATH.

Een bear markt moet niet worden verward met een correctie. Dit is een kortetermijntrend die minder dan twee maanden duurt. Hoewel correcties voor beleggers en kopers een goed moment zijn om in te stappen in de cryptomarkt, bieden bear markten zelden geschikte momenten.

Wat doe je in elke markt?

In een bullmarkt is het ideaal voor een hodler of handelaar om te profiteren van stijgende prijzen door aandelen vroeg in de trend te kopen (indien mogelijk) en ze vervolgens te verkopen wanneer ze hun hoogtepunt hebben bereikt. Denk eraan dat winst alleen pas echt winst is als je fiat geld op je rekening hebt staan! Helaas is de huidige wereld er nog klaar voor om cryptomunten te accepteren voor allerhande dagelijkse transacties.

Tijdens een bull markt zouden eventuele verliezen klein en tijdelijk moeten zijn. Het is mogelijk om actiever en zelfverzekerder te kopen met een hogere kans op rendement.

In een bear markt is de kans op verlies echter groter omdat prijzen voortdurend aan waarde verliezen en het einde vaak niet in zicht is.

Zelfs als je besluit te investeren in de hoop op een opleving, zul je waarschijnlijk verlies lijden voordat er een ommekeer plaatsvindt. Het grootste deel van de winstgevendheid tijdens een bear mark zit dus in short gaan of veiligere beleggingen.

Image
De Bitcoin achtbaan rit
Foto Mehdals/Shutterstock

Conclusie

Het is goed om te weten dat de crypto-valutamarkt een afwisseling is tussen bull markten en bear markten.

Zowel de bull als de bear markt zullen een invloed op je cryptomunten hebben. Het is belangrijk om te weten in welke markt je je bevindt, zodat je de juiste strategie kunt volgen. 

Kennis is macht in de cryptowereld en investeren brengt altijd risico met zich mee. Blijf daarom altijd je DYOR (Do your own research) doen om dit risico te verminderen. Het kan ook niet vaak genoeg gezegd worden om niet meer te investeren of te kopen dan je bereid bent om te verliezen!

Digitale activa zoals cryptocurrency staan ​​nog in de kinderschoenen, maar worden steeds volwassener. De cryptomarkt is echter zeer volatiel en je hebt wel stalen zenuwen nodig als je hiermee begint te handelen of munten aankoopt. Als je het echter eenmaal begint te snappen, zul je er naar alle waarschijnlijkheid ook plezier aan beleven. 

Deze blog heeft hopelijk ertoe bijgedragen dat je nu het verschil tussen een bull en bear markt kunt herkennen en begrijpen.

Als je op de lange termijn kijkt, zie je dat de waarde van Bitcoin alleen maar omhooggegaan is. Ook al kunnen we gezamenlijk of als individu niet in de toekomst kijken, het is wel een spannende en interessante toekomst die we met de cryptomunten tegemoet gaan. Enjoy the ride!

Om nog meer informatie te krijgen over 'bull and bear markten en wat alles nog verder in de crypto wereld gebeurt, kun je onze AllesOverCrypto Facebookgroep bezoeken. Hier kun je vragen stellen en antwoorden krijgen over duizend en een zaken gerelateerd aan crypto. 

Het is ook een goed idee om de Masterclass te volgen, hierin wordt de hele crypto wereld met zijn handel en wandel zeer uitvoerig besproken. Hieronder kun je een gratis voorproefje krijgen.


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis online crypto training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.