Stier en beer

Wat is een bull en bear markt? - uitgebreide uitleg voor beginners

Er zijn niet veel zaken zeker in dit leven. Maar waar je zeker van kan van zijn is dat de zon 's morgens opkomt en ze 's avonds weer onder gaat. Diezelfde beweeglijkheid vinden we ook terug in de markten. Waar we merken dat een waarde van een instrument naar omhoog gaat en 'onvermijdelijk' weer naar beneden komt.  Waarom gebeurt dit en hoe gaan we hier op inspelen?  In deze blog vind je meer informatie over de veel gebruikte namen bull & bear markt die een onderdeel uit maken uitmaken van de marktcyclus.

Bekijk snel

 

Wat is een bull & bear markt?

 
De term bull market wordt gebruikt wanneer de koers van Bitcoin en andere cryptocurrencies stijgen. De waarde voor Bitcoin (BTC)en andere cryptomunten zal hoger liggen dan voordien en deze waardering zal een langdurige periode aanhouden. Gevoelens als optimisme en euforie zijn hiervan het gevolg.
 
De term bear markt wordt gebruik om een periode van koers daling te omschrijven. De waarde van de munten zal dalen en geld zal de markt verlaten voor een langdurige periode. Gevoelens van pessimisme en wanhoop zijn een gevolg van deze fase. Om te bepalen in welke markt we zitten, zullen we zowel naar de dalende prijsactie moeten kijken als naar het overheersende gevoel van pessimisme dat heerst onder de marktdeelnemers.

Wanneer begint een bear markt?

Een daling van 20% wordt in het traditionele marktensysteem al snel benoemd als een bear markt. Crypto veteranen beseffen maar al te goed dat een Bitcoin pullback van 20% heel normaal is tijdens een bull markt. Dit maakt het moeilijk om te zeggen wanneer we in een bear markt verzeild zijn geraakt. Wanneer pessimisme de overheersende toon is van de markt voor een langdurige periode en over het algemeen de prijzen met 10% tot 20% per dag zakken, kunnen we zeggen dat we in een bear markt zitten.

Wanneer begint een bull markt?

We kunnen er dus vanuit gaan dat we in een bull markt zitten wanneer er optimisme heerst voor een langdurige periode. Wanneer we overal de woorden 'altseason', 'to the moon' en 'lambo' horen en stijgingen van 40% tot 100% voor een langere periode meemaken is dit nog meer een bevestiging dat we in een ‘full blown’ bull markt zitten.

Vanwaar komt de naam bull and bear markt?

De terminologie dateert van de 18de eeuw waar er voor de eerste keer de naam bull markt viel in een Engelstalig nieuwsbericht. Er zijn verschillende theorieën die de oorsprong van de namen bull & bear markt trachten te verklaren.
 
Aanvalsmethoden
De meest voorkomende theorie die de ronde doet en een uitleg biedt vanwaar deze twee termen vandaan komen, is de manier waarop de twee dieren aanvallen. De stier zal door zijn horens te gebruiken zijn tegenstanders de lucht in gooien. Waardoor we stijgende markten de naam bull markt geven. De beer maakt zich groot tijdens de aanval en duikt met volle vaart naar beneden om zo zijn tegenstander met zijn scherpe klauwen te verscheuren. Hierdoor noemen we een neergaande markt een bear markt.
 
Bear Jobbers
Heb je al eens gehoord van het gezegde: "De huid van de beer niet verkopen voor hij geschoten is"? Het is een veel gebruikt spreekwoord dat betekent dat je het beste realistisch blijft en niet op de zaken vooruit loopt. Vier de overwinning niet wanneer deze nog niet bereikt is. Dit gezegde leeft in de volksmond als de vertaling van het Engelstalige gezegde "Don’t sell the bear’s skin before you’ve killed him". Van waar komt dit gezegde?
 
Het refereert naar een oude praktijk 'bear jogging' genaamd. Dit was wanneer de handelaars berenvellen verkochten, terwijl ze deze nog niet hadden. De bedoeling van deze berenvellen jagers was het verkopen van de huiden aan een hogere prijs dan dat ze deze zouden aankopen in de toekomst. Hierbij konden zij winst nemen op dit verschil eigenlijk speculeren op de prijs. Deze berenvellen handelaren waren de avant-garde van de Bitcoin shorters van vandaag. Ze verkopen de geleende Bitcoin in de hoop dat ze deze tegen een lagere prijs kunnen terugkopen en op deze manier het verschil kunnen bijhouden.
 
Beer en bull Baiting
Een andere theorie waarin de beer en de stier terugkomen dateert van het Elizabethaanse tijdperk. In deze tijd werd er aan een gruwel sport gedaan genaamd "bear baiting" en "bull baiting". In bijna elk dorp stond een ring waarnaar mensen konden komen kijken hoe stieren & beren werden aangevallen door honden, hierop kon gegokt worden. Deze stieren of beren werden middenin de ring vastgezet en werden vervolgens door een groep bloeddorstige honden aangevallen. Deze sport werd illegaal in het jaar 1835 en dit zou volgens sommigen de reden zijn waarom we de stier en beer gebruiken in ons traderslingo.
 
De beurs van Londen
De Londen Stock Exchange die ontstond rond de 18de eeuw zou ook wel eens aan de basis kunnen liggen waarom van de termen bull & bear tot op heden gebruiken in de markt. Op de London Stock Exchange werd op grote borden bijgehouden welke handelaren biedingen plaatste op verschillende producten. Deze grote borden werden volgeschreven met vraagprijzen voor een bepaald product. Hoe meer vraag, hoe meer borden. Deze borden werden 'bulletins' genoemd, afgekort 'bulls'.  Wanneer er weinig vraag was stond er helemaal niets op deze borden en waren deze borden leeg. Het woord 'leeg' wordt in het Engels 'bare' genoemd. Deze theorie zou ook een mogelijke verklaring bieden voor het ontstaan van de benamingen bull & bear.

Wat zijn de kenmerken van een bull en bear markt?  

We kunnen de karakteristieken van een bull & bear markt onderverdelen in verschillende subcategorieën. Zo zullen we kijken hoe verschillende componenten zich gaan gedragen in beiden markten.

Wat zijn de kenmerken van een bull Markt?

Prijs actie

In een bull markt zal de vraag achter Bitcoin en andere munten enorm zijn. Er zijn meer verkopers dan kopers. De wet van vraag en aanbod zal logischerwijs resulteren in een stijgende koers. Dit omdat meer en meer mensen op de boot willen springen en zo de prijs hoger duwen.
 

Psychologie/emoties van de deelnemers

Wanneer we in de markt stappen, doe je dit meestal met een optimistisch gevoel. Je verwacht dat de markt de kant zal uitgaan die je voor ogen hebt en verwacht dat jouw genomen risico op één of andere manier beloond zal worden.  Wanneer er aan onze verwachting wordt voldaan, is het logisch om alsmaar meer opgewonden te geraken. Je begint te dromen over de mogelijkheden om nog grotere winsten op te strijken.
 
Dit gevoel zal bij elke winst sterker en sterker worden. Wanneer je bijna op de top van de marktcyclus zit verkeer je in een staat van euforie. Alles wat je aanraakt veranderd in goud volgens jou en je wordt overmoedig. Zaken zoals risicomanagement behoren tot de verleden tijd. Wat je als belegger niet beseft, is dat je op het punt van maximaal financieel risico bent.
 
Image
Gevoelens tijdens marktcyclus
Leremy/Shutterstock

Wat zijn de kenmerken van een bear Markt?

Prijs actie

In een bear markt zal de vraag achter bepaalde munten opdrogen. Er is veel aanbod, maar niemand wil meer kopen. Er zijn meer kopers dan verkopers. De vraag ligt lager dan het aanbod waardoor de prijzen neerwaarts gaan.
 

Psychologie

Wanneer de markt dus niet meer aan onze verwachtingen voldoen en de zaken er anders uit beginnen zien dan onze verbeelding, dan raak je gespannen. Je hoopt op positieve signalen die jouw gekozen richting rechtvaardigen en hoopt dat de markt zal terugkeren naar zijn oorspronkelijke staat.
 
Wanneer dit niet het geval is en de markt niet in de gewenste richting gaat, ga je de tegenstrijdige signalen rationaliseren. Uitspraken zoals; 'het is maar een dip', 'de markt wordt gemanipuleerd',... zullen hierbij horen.
Maar stilletjes aan worden onze investeringen steeds minder waard en neemt onze angst meer en meer toe. Velen maken de beslissing om uit de markt te stappen. Iets wat bij risicovollere aandelen sneller zal gebeuren, dan bij aandelen die de test der tijd hebben doorstaan.
 
De signalen wijzen alsmaar meer op die van een neerwaartse markt. Er ontstaat een periode van paniek en een terugtrekking uit de markt. Je bent bang voor verdere verliezen en neemt de beslissing om met een verlies uit de markt te stappen. Velen vragen zich af of de markten zich ooit zullen herstellen. Twijfel en onzekerheid over de toekomst is allesoverheersend! Als belegger zou je op dit ogenblik jezelf de vraag kunnen stellen of dit niet een gepast moment is  een goede deal te maken.

Welke strategie pas je toe in bull & bear markt?

Emoties veranderen rationele beleggers in irrationele investeerders. Markten zullen in contstante staat zijn van beweging en investeringen veranderen van gunstig naar ongunstig. Financiële plannen komen in gevaar wanneer beleggers zich laten leiden door hun emoties.
 
Bull Markt
De bull markt is een periode waar over het algemeen optimisme heerst. De stijgende koers heeft als resultaat dat personen die munten bezitten meer potentiële winsten zullen maken. Hoe je hier over het algemeen kan profiteren is door het kopen en vasthouden van de tokens. Men noemt dit 'long' gaan.
 
Een winstgevende techniek zal het aankopen zijn van de pull back of dip. Deze techniek wordt ook wel "Buy the dip" (BTD) genoemd. De bedoeling van deze techniek is om de aangekochte tokens later voor een hogere prijs te verkopen.
 
Er kan ook gespeculeerd worden met verschillende derivaten. Dit zijn afgeleide beleggingsinstrumenten waar toegang hebt tot het gebruik van hefbomen. Hefbomen kunnen gebruikt worden om grotere posities aan te nemen dan mogelijk. Zo zal je grotere winsten kunnen verdienen, maar helaas ook grotere verliezen. Posities die men inneemt tijdens een bull markt via opties zullen call opties genoemd worden. De call optie koper zal winst kunnen maken wanneer de koers stijgt omdat hij de optie heeft gekozen aan een lagere prijs te kopen.
 
Everybody is a genius in a Bull Market
Bear Markt
In het midden van de chaos liggen er kansen. Dit is bekend onder de marktdeelnemers die weten wat mogelijk is tijdens een bear markt. Terwijl iedereen zijn geld verliest, lukt het sommige handelaars om massa's geld te verdienen tijdens deze dalende markten. Men noemt deze handelaars 'bears'.
 
De 'bears' gaan verschillende posities innemen om winst te nemen op de neerwaartse daling. De meest gebruikte manier om geld te verdienen in een bear markt is het innemen van een shortpositie. Dit is het proces waar de belegger cryptocurrency leent en deze verkoopt in verwachting dat de prijs later zal dalen. Wanneer er effectief een daling gebeurd, gaat hij de cryptocurrency terug aankopen aan een lagere prijs en houdt hij het verschil bij. Dit alles is mogelijk met derivaten die futures genaamd zijn.
 
Ook kan de belegger speculeren via opties. Dit zal hij doen door het kopen van 'Put opties. Het kopen van deze optie geeft hem het recht een munt tegen een bepaalde prijs te verkopen. Indien de markt zakt zal de koper van deze put optie de munt kunnen verkopen tegen een prijs hoger dan die in de markt. Dit verschil vormt de winst van de put optie koper. Wil je meer leren over geld te verdienen in een bear markt? Bekijk dan deze blog.

Conclusie

Belangrijk is om te beseffen dat markt het resultaat is van gedragingen door de mens die onlosmakelijk verbonden zijn aan emoties.  Hoe markten veranderen is spectaculair en winstgevend indien je weet wat te doen. Zo zal elke verschillende markt een andere strategie met zich mee brengen. Hoe sneller je beseft in welke markt je zit, hoe beter je kan handelen in deze markt.
 
Het is niet de vraag hoe deze crypto markt werkt maar eerder wanneer deze markt verandert. De snelheid van de bull & bear cyclussen is iets wat in de crypto wereld ongekend snel gaat. Zo zijn er volledige bear markten met draw-downs van 80% over een periode van 3 jaar. Of giga bull runs die enkele maanden tot een jaar duren. We merken dat elke cyclus onvermijdelijk terugkeert en het vooral verstandig is om je te behoeden op fouten die je kan maken bij elk van deze cyclussen.
 
Hopelijk heeft deze blog je meer geleerd over hoe de markten in elkaar zitten en hoe jij als marktparticipant deelneemt aan deze markt. Indien je vragen hebt over waar we ons momenteel bevinden in de markt of hoe je best in de verschillende markten te werk gaat, kom dan zeker een kijkje nemen op onze AllesOverCrypto facebook groep. Hier helpt het AOC team met veel plezier verder!
 
Foto header: Inked Pixels/Shutterstock
 
Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.