Sultan Ghozali selfie NFT collectie

Student wordt miljonair met selfie NFT's - het verhaal van Sultan Ghozali

Het succes van wereld van de non-fungible tokens blijft maar voortduren. Het ene succes wordt in snel tempo opgevolgd door het volgende succes en steeds meer jongeren worden in één klap miljonair, dankzij deze NFT’s. Waar het voor veel mensen onvoorstelbaar is, wagen anderen jongeren hun kans en boeken hier grootse successen.

Dankzij de vrijheid van het begrip ‘non-fungible token’ kan werkelijk alles op de blockchain bestaan als NFT. En dat hebben jongeren geweten. Ze laten hun creativiteit de vrije loop en hopen dat het ook nog wat centen oplevert. Sultan Ghozali verkocht selfies als NFT’s en zijn collectie was in enkele dagen maar liefst één miljoen dollar waard. Hoe? Ontdek alles over de selfie NFT-collectie van Sultan in deze blog.

Bekijk snel

Bekijk in onderstaande video alle selfies die Sultan verkocht als NFT:

Mogelijkheden crypto

De ontwikkeling van crypto verbindt de hele wereld met elkaar. Ondanks dat we allemaal een verschillende achtergrond hebben, krijgen we dankzij het internet en de blockchaintechnologie vrijwel allemaal dezelfde mogelijkheden om ons leven te veranderen. Hoewel iedereen graag veel geld wil verdienen met crypto, zijn deze opties van veel groter belang in lagelonenlanden. In landen waar het grootste deel van de bevolking op of zelfs onder de armoedegrens leeft. Ook voor hen, kan crypto life-changing zijn.

Web 3.0

Een belangrijke ontwikkeling hierin is het ontstaan van web 3.0. Vrijwel overal ter wereld hebben we internet. Dit betekent toegang tot het digitale netwerk dat de wereld met elkaar verbindt. Web 1.0 was in de beginjaren van het internet, waarbij we alleen informatie konden consumeren. Nadien ontwikkelde het web 2.0 zich. Hierbij konden we zelf ook informatie toevoegen door middel van eigen websites, blogs en e-commerce handelsplatformen.

Web 3.0 gaat nog een stap verder. Hier kunnen gebruikers van het internet dingen bezitten. Jaren geleden was een foto of digitaal plaatje vrijwel niets waard. Het werd ongevraagd gestolen en overgenomen op hun eigen website of eigen sociale media. Dankzij de blockchaintechnologie en de ontwikkeling van NFT’s kan je deze digitale plaatjes vastleggen als je eigendom. Je hebt hier een eigendomscertificaat. Op deze manier kan je alle digitale assets, die bestaan op de blockchain, ook effectief bezitten.

Ongeacht je afkomst, geloof, of woonplaats, is iedereen in staat om digitale assets te bezitten. Het enige wat jij hiervoor nodig hebt, is internetverbinding en een software wallet zoals MetaMask of TrustWallet. Vanaf dat moment kan je alles minten tot NFT en verhandelen als NFT. Je kan het zo gek niet bedenken.

Dankzij het decentrale karakter heeft iedereen toegang tot DeFi. Bij centrale exchanges gebeurt het vaker dat deze een KYC-procedure hebben, een know-your-customer. Door regulering gebeurt het dat mensen vanuit bepaalde landen geen toegang krijgen. Dit is gelukkig niet het geval bij DeFi, wat tal van mogelijkheden creëert. Vooral in lagelonenlanden, zoals Indonesië en Filipijnen, heeft dit inmiddels al heel veel levens veranderd.

Play-to-earn

De game-industrie is een miljardenbusiness waarbij in 2021 het grootst aantal gamers afkomstig was uit Filipijnen. De lokale bevolking verdient daar gemiddeld nog geen 300 euro per maand. Met de ontwikkeling van play-to-earn verdienen nu een groot aantal inwoners meer dan het dubbele van hun maandelijks inkomen. Eerder lagen deze play-to-earn games ook onder vuur, omdat er een minimaal instapbedrag voor nodig was. Dit bedrag was al 3x het gemiddeld maandsalaris van iemand in Indonesië of de Filipijnen.

Hierdoor werd de grootste bevolkingsgroep in de gaming industrie buitengesloten. Hierdoor zijn er nieuwe games ontwikkeld, waarbij het mogelijk is om gratis deel te nemen. Deze games zijn dan ook razend populair en zijn een belangrijke bron van inkomsten, zeker in deze lagelonenlanden. Zolang je internet hebt, is vrijwel alles mogelijk. En deze vrijheid en deze mogelijkheden lijken nog maar het begin.

Image
Sultan Ghozali NFT collection
OpenSea

NFT’s

Het jaar 2021 gaat de geschiedenisboeken in als het jaar waarin de ontwikkeling én de handel in non-fungible tokens explosief toenam. Januari 2022 was hierbij een absoluut hoogtepunt, waarbij er voor bijna 5 miljard dollar aan NFT’s werd verhandeld via het NFT-platform van OpenSea.

Door de ontwikkeling van NFT’s en Web 3.0 is iedereen in staat om zélf een NFT te maken. Vaak denken we alleen maar digitale kunst, zoals Bored Ape Yacht Club en CryptoPunks, maar er is veel meer mogelijk. Aangezien een NFT een unieke digitale asset is, heeft de maker de gehele vrijheid om zelf te bepalen wat hij creëert en op welke manier. Wanneer we kijken naar de metaverse is elk unieke asset hier een NFT, van digitaal land, tot digitale real-estate tot zelfs kunst aan de muur van je virtueel pand. Maar ook de muziekindustrie kent heel veel voordelen van NFT’s, waarbij nummers en videobeelden verhandeld kunnen worden als NFT. Kortom: de maker bepaalt, werkelijk alles is mogelijk. Zo dacht ook Sultan Ghozali.

Wie is Sultan Ghozali?

Sultan Gustaf Al Ghozali is een 22-jarige student uit Searang in Java, Indonesië. Hij studeert computerwetenschappen en is al langer bezig met het ontwerpen van logo’s en dergelijke. Tijdens zijn studie leerde hij meer over blockchaintechnologie, de metaverse en uiteindelijk ook over NFT’s. Wat een afstudeerproject moest worden, kreeg een andere twist. Zijn NFT-collectie verhandelde in een paar dagen voor meer dan één miljoen dollar.

Image
Sutan Ghozali
https://hypebeast.com/2022/1/ghozali-ghozalo-opensea-nft-surge-news

Selfie NFT-collectie

Sultan Ghozali nam gedurende 5 jaar elke dag een selfie, in totaal 1000 unieke foto’s. Niet op bijzondere plaatsen of in bijzondere kleding, maar gewoon achter zijn computer zonder enige vorm van emotie. Deze foto’s nam hij als onderdeel van een schoolproject. Zijn idee was om deze individuele foto’s achter elkaar te zetten en hier een timelapse van te maken als afstudeerproject. Nu is hij zeker niet de eerste persoon die een timelapse maakt van foto’s. Dit hebben we eerder gezien op zowel Instagram en TikTok, maar Ghozali besloot om gebruik te maken van de hype van NFT’s

Ghozali besloot al deze foto’s van 2017 tot 2021 individueel te minten als een NFT. Een selfie NFT-collectie van 933 items was ontstaan, genaamd Ghozali Everyday. De collectie werd gelanceerd op 9 januari 2022 voor een prijs van slechts 3 dollar per foto. Elke NFT bestaat hier op de blockchain van Polygon en is hiermee een ERC-1155 token.

Polygon is een layer 2 blockchain dat bestaat op de blockchain van Ethereum. Hierdoor kunnen NFT’s op de blockchain van Polygon verhandeld worden op OpenSea, wat van origine een Ethereum-based NFT-handelsplatform is.

Miljonair

Na de lancering kreeg het project wereldwijde aandacht. Ondanks de nietszeggende selfies van een compleet onbekend persoon, steeg de floorprice in enkele dagen tot 0.9 Ethereum. Op dat moment een waarde van ongeveer 3.000 dollar. Zelf verkocht hij deze voor 3 dollar, omdat hij overtuigd was dat niemand willekeurige foto’s van een compleet vreemd persoon zou kopen. Niets is minder waar, zo blijkt. Nog geen week later, op 14 januari 2022 was het totale handelsvolume op zijn selfie NFT-collectie maar liefst 314 Ethereum, omgerekend meer dan één miljoen dollar.

Let op dat de NFT-collectie meer dan één miljoen dollar waard is. Maar omdat hij zelf deze NFT's verkocht voor slechts 3 dollar per stuk, gaan de grote winsten naar de nieuwe eigenaars van zijn foto's. Ironisch genoeg weten zijn ouders niet van zijn succes. Integendeel, hij vraagt de eigenaren van zijn NFT’s om secuur om te gaan met zijn foto’s: 

You can do anything like flipping or whatever but please don’t abuse my photos or my parents will very disappointed in me. I believe in you guys so please take care of my photos.

Benjamin Ahmed

Sultan is niet de eerste die geheel onverwacht rijk wordt door zijn NFT-collectie. In augustus 2021 werd de 12-jarige Benjamin Ahmed uit London ook in één klap miljonair, dankzij zijn NFT-collectie. De jonge computertechnicus maakte een collectie van 3 350 gepixelde walvissen genaamd Weird Whales. Binnen 9 uren was de gehele collectie verkocht. De gemiddelde prijs steeg naar 1400 dollar per NFT, wat hem in enkele dagen tot 12-jarige miljonair maakte.

Conclusie

We leven momenteel in een bijzonder tijdperk, waarin veel geld verdiend kan worden. We zijn slechts enkele muisklikken verwijderd van alle informatie die we nodig hebben om onze toekomst volledig te kunnen veranderen. Jaren geleden was het opnemen van informatie nog moeilijk en tijdrovend, van dikke boeken in stoffige bibliotheken tot doodsaaie papers. Nu vind je alles online binnen een aantal seconden.

Dit tijdperk zorgt er ook voor dat, wanneer we op een slimme manier informatie vergaren, we hier ook financieel zeer goed van kunnen profiteren. De ontwikkeling van NFT is relatief nieuw en de mogelijkheden zijn hier eindeloos. Het zijn dan ook de mensen die actie ondernemen, die hier profijt uit halen. Niet door ingewikkelde geanimeerde kunst, maar door het minten van doodgewone selfies, werd Sultan Ghozali in een paar dagen miljonair. In een tijdperk waarin alles mogelijk is, worden grote winsten gemaakt. Maar vergeet niet dat je altijd te allen tijde je onderzoek doet. In een decentrale wereld, liggen gevaren altijd op de loer. With great power, comes great responsibilities.

Heb jij nog vragen over NFT’s? Vraag het in onze AllesOverCrypto Facebookgroep waar we inmiddels met meer dan 100.000 leden zijn! Het antwoord op een vraag over crypto vind je ook makkelijk bij onze FAQs. Verder kun je ook veel informatie vinden door je vraag + AllesOverCrypto te googelen.

Header image: Ghozali Everyday / OpenSea.io


Geld verdienen met NFT's?

Start direct met onze NFT Blueprint!

 

Download de NFT Blueprint

 

Image
Blogbanner NFT Blueprint

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.