hoe koop je een nft

Hoe koop je een NFT? Een uitgebreide uitleg

Hoe koop je een NFT? Met de juiste cryptocurrency als betaalmiddel, een wallet om je NFT en deze cryptocurrency in te bewaren én de juiste kennis over NFTs kom je al een heel eind. 

NFTs: Voor de één is het abc voor de ander complete abacadabra. Die begint al behoorlijk wazig te kijken bij het woord: non fungible token. Hoe dan ook, dit is een interessante materie om je in te verdiepen, want verzamelen van NFTs kan leuk én lucratief zijn. Een NFT is een unieke one-of-a -kind token wat als asset een waardevol verzamelobject kan worden. Een digitaal kunstwerk, een trading card met een vrolijk pixel plaatje, de tweet van een bijzonder & beroemd persoon, of een stuk land in een game: het zijn allemaal NFTs die verzameld en verhandeld worden. 

Een NFT kan dus voor zeer verschillende doeleinden gebruikt worden en kan zo ook een waardevol asset zijn om te traden. Deze diversiteit maakt NFTs een interessant onderwerp binnen de cryptomarkt om je verder in te verdiepen.  Daarom geven we hier uitgebreid antwoord op de vraag: hoe koop je een NFT? 

Bekijk snel

Hier wordt uitgelegd wat een NFT precies is:

Wat heb je nodig om een NFT te kopen?

Misschien ben je enthousiast geworden de verhalen over NFTs en wil je nu zelf ook wel eens "zo'n ding" hebben. Kunstenaars verdienen soms ongekende bedragen met NFT art. Vroeger gaf je al je zakgeld uit aan voetbalplaatjes en nu hoor je over NFT trading cards waar je juist mee op kunt verdienen. Misschien ken je de verhalen van een vriend van een vriend die NFTs games speelt en hiermee cryptocurrency verdient.

Het is bovendien niet zo raar dat, als je een beetje de ontwikkelingen over crypto volgt, al vaak verhalen over NFT bent tegengekomen. Iedereen heeft het erover omdat het een veelzijdige asset is die je zelf kan creëren, verzamelen of waarmee je games kunt spelen. 2021 is het jaar waarin NFTs heel populair zijn geworden. De aanschaf van een NFT is niet ingewikkeld, zeker als je onderstaande informatie door leest. Want, wat heb je zoal nodig voor de aanschaf van een NFT?

Image
nft art op OpenSea
opensea.io

Een betaalmiddel

Voor niets gaat de zon op. En dat is natuurlijk zo’n beetje het enige wat je voor niets krijgt op deze wereld (hoewel hieronder nog wel wat tips volgen, hoe je ook gratis NFTs kunt krijgen! Daarover zo meer!) Je moet dus ook voor een NFT betalen en dit gaat in bijna alle gevallen met een betaling in cryptocurrency. 

Met welke cryptocurrency je kunt betalen, hangt een beetje af van waar je wat koopt. In veel gevallen gaat de betaling in Ethereum (ETH). Ethereum is het grootste smart contract platform en ontwikkelingsplatform voor blockchain projecten. Vandaar dat de platforms waar je NFTs kunt aanschaffen vaak Ethereum als betaalmiddel hanteren. 

Niet altijd is Ethereum het betaalmiddel, sommige sites hebben hun eigen token ontwikkeld die je gebruikt voor de betaling van een NFT. Naast betaling van de NFT komen er in veel gevallen de kosten van gasfees bij. Gasfees zijn de kosten voor het gebruik maken van het netwerk, een soort transactiekosten. 

Houd hier wel rekening mee, want dit kan soms wel schelen in de uiteindelijke prijs. Ook is het goed om te kijken in welke cryptocurrency je de gasfees moet voldoen. Dit is in veel gevallen ETH omdat marktplaatsen vaak op het Ethereum netwerk gebouwd zijn en hier gebruik van maken.

Cryptocurrency zoals Ethereum kun je aanschaffen op een exchange. Binance, Kraken of het Nederlandse Bitvavo hebben veel verschillende tokens. 

Een wallet

Naast cryptocurrency heb je een wallet nodig om deze in te bewaren. Een wallet betekent natuurlijk gewoon portemonnee. Maar een wallet voor cryptocurrency heeft vaak nog wat meer functies. Zo kun je er dus ook NFTs in bewaren. Een wallet heb je nodig omdat na je aankoop de NFT ergens naar toe verzonden moet worden.

Metamask voldoet in veel gevallen. Deze is geschikt voor Ethereum, wat je vaak nodig hebt om je NFT te betalen en de eventuele gasfees. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een hardware wallet zoals van bijvoorbeeld van Ledger. Dit is de veiligste oplossing, want hoewel een goede online wallet zeer veilig is, kun je een cyberaanval nooit helemaal uitsluiten.

Wil je ook van je NFT kunnen genieten zonder dat je voor je scherm zit, dan heb je hier verschillende opties voor. Met digital frames kun je bijvoorbeeld jouw hele NFT colllectie aan de wand hangen en tentoonstellen. 

Image
NFT marktplaats OpenSea
opensea.io

Waar koop je een NFT?

Waar je een NFT aanschaft verschilt een beetje van wat je voor NFT wilt kopen. NFT art wordt vaak rechtstreeks vanaf de verschillende marketplaces verkocht. We gaan zo verder over wat voor NFTs je zoal op zo'n marktplaats of NFT exchange aantreft. 

De cards voor NFT trading games kun je meestal ook via de site van waar je de games speelt, kopen. Deze zijn dan, net als je Pokémon kaartjes in de winkel koopt, veelal verkrijgbaar in booster packs. Je krijgt dan x aantal kaarten in één keer en het is een verrassing welke je krijgt. Verder kun je ook via de site losse NFTs kopen.

Wat is een NFT marketplace?

Dit is een marktplaats voor NFTs. Deze werken hetzelfde als Ebay waar je een product aanklikt, betaalt en het product naar je toe wordt gezonden. Vaak worden hier verschillende soorten NFTs samen verkocht. Of je nu op zoek bent naar de NFTs van digital marketing guru GaryVee, een bijzondere tweet, schattige memes van crypto kitties of een NFT van een legendarisch moment uit een boxing match, je kunt het allemaal op dezelfde marktplaats vinden. 

Hieruit blijkt dat voor crypto beleggers het niet uitmaakt of het om een game of kunstwerk gaat: een NFT is een gewild beleggings- en handelsproduct op de cryptomarkt. We noemen hier 4 verschillende NFTs exchanges op:

OpenSea

OpenSea is een beetje wat Binance voor de crypto beurs is: het is het grootste en meest veelzijdige NFT handelsplatform. Het heeft een eenvoudig systeem om NFTs aan te schaffen en te verkopen. Het is daarnaast ook vrij eenvoudig om hier zelf NFTs te maken en toe te voegen. Dit platform is gebouwd met behulp van Ethereum. Je gebruikt dan ook ETH voor betalingen.  Voor de betaling en ontvangst van de NFTs kun je een Metamask wallet aansluiten. 

Binance NFT

Binance, de grootste crypto exchange van dit moment, heeft sinds kort ook een eigen NFT marktplaats. Hier kunnen creatievelingen hun NFTs verkopen en je kan dus hier ook kopen. Het kopen van een NFT gaat even simpel als in een web winkel. Je kunt hier ook in veilingen meebieden en je wordt op de hoogte gehouden van drops. Betaling gaat in de eigen cryptocurrency van Binance (BNB) of de stablecoin (BUSD)

Enjin

Dit is een blockchain gaming platform met een marktplaats specifiek voor gaming NFTs. Hier kun je assets kopen die je kunt gebruiken voor de games gebouwd met Enjin. Op de marktplaats betaal je met de token van Enjin (ENJ).

Image
nft marketplace Enjin
enjinx.io

Nifty Gateway

Deze NFT marktplaats is voor het verzamelen van Nifties.  Dit zijn NFTs die speciaal voor Nifty Gateway gemaakt zijn. Nifty Gateway werkt hiervoor samen met kunstenaars, sporters en ook merken. Op Nifty Gateway kun je met dollars en je credit card betalen.

De verschillende manieren om een NFT te kopen

Je zult zien dat NFTs op verschillende manieren worden verkocht. Als je een beetje je hierin verdiept en aan het verzamelen slaat, kan het handig zijn om bepaalde sales acties in de gaten te houden. Dit kunnen mooie momenten zijn om voordelig een NFT te kopen. Hier zijn enkele manieren waarop je een NFT kunt kopen: 

Aanschaf op een marktplaats

Dit principe is vrij simpel en wordt het meest gedaan. Er wordt een NFT aangeboden. Je betaalt het gevraagde bedrag en de NFT komt automatisch in je wallet. Dit werkt hetzelfde als een aankoop via Bol.com of Ebay. 

Veiling

Bij een veiling kun je bieden op een NFT.  Dit is eigenlijk de digitale versie van een veilinghuis voor kunst en verzamelingen. Vaak is er een bepaalde tijd tot wanneer je kunt bieden. Ben je de hoogste bieder binnen de tijdslimiet, dan is de NFT van jou. Hierdoor kunnen prijzen behoorlijk oplopen. Maar het kan ook de kans bieden om voor een goede prijs een NFT die door de tijd heen waardevoller wordt, te bemachtigen.

Drop

Een drop is een speciale sales actie die je vaak ziet bij collectibles of NFT art. In één keer wordt een collectie gelanceerd, dit kan ook om een speciale of gelimiteerde editie gaan. Je kunt deze NFTs  dan alleen maar binnen een bepaalde tijd kopen. Vaak kun je bieden op deze werken, soms gaan ze weg voor vaste prijzen. Een drop kan een mooi moment zijn om voor een goede prijs NFTs te verkrijgen. Want ze vinden vaak plaats bij de lancering van een collectie, spel of kunstenaar plaats.  Je bent er dan nog meestal op tijd bij voor de prijzen echt gaan stijgen.

Image
Nifty Gateway NFT
niftygateway.com

Hoe krijg ik gratis NFTs?

Gratis NFTs, kan dat ook? Leuker dan een goede prijs voor een NFT betalen is natuurlijk er gratis één krijgen. Kunstenaar Beeple had een actie dat hij zelf enkele NFTs aan fans ging verloten. Aangezien in maart 2021 een NFT kunstwerk van hem voor 69 miljoen dollar bij veilinghuis Christie's onder de hamer ging, is dit een leuke actie.

Die gratis NFT zou voor je achter-achter kleinkinderen een beetje kunnen zijn, als dat jouw over-over grootvader een tekening van Vincent van Gogh aan jou heeft nagelaten. Maar ook voor jezelf kan dit al leuk gratis geld opleveren, aangezien de NFTs van Beeple in 2021 tot de beste verkochte behoren. Om leuke airdrops in de gaten te houden, waarbij je NFTs kunt winnen, is het belangrijk om het nieuws rond NFTs te volgen. Hiervoor is het goed regelmatig NFT exchanges te bezoeken.  

Je kunt bij games soms ook NFTs verdienen. Play to earn, een game spelen om currency te verdienen, begint al een bekend principe te worden. Je verdient meestal tokens door een game te spelen zoals Gods Unchained of My Neighbor Alice. In bepaalde tournaments kun je op deze manier ook NFTs winnen. Deze zijn weer in het spel bruikbaar, maar ook verhandelbaar op marktplaatsen.

Twee praktijkvoorbeelden van hoe je een NFT koopt

We hebben nu in grote lijnen uitgelegd hoe je een NFT koopt, wat je hiervoor nodig hebt en waar je deze koopt. Laten we voor de volledigheid nu in de praktijk eens kijken hoe de aankoop van een NFT op platform OpenSea en Game Axie Infinity verloopt.

Image
SceptiCat NFT
opensea.io

Een NFT kopen op OpenSea in 10 stappen

We gaan nu de aanschaf van een NFT stap voor stap doorlopen op het platform OpenSea. De verkoop van NFTs op marktplaatsen verloopt in grote lijnen hetzelfde. Omdat OpenSea een van de grootste en bekendste platforms is, is de kans groot dat, als je een keer een NFT koopt, dit via dit platform zal zijn. Stel: je oog is gevallen op SkeptiCat,  hoe koop je deze NFT kitten?

  1. Buy now - Als je een NFT hebt uitgekozen die je wilt kopen, in ons voorbeeld "SkeptiCat", klik je op “Buy Now”
  2. Agree - Nu krijg je een klein overzicht van de gegevens van de NFT die je wilt kopen. Als alles klopt, moet je nu op "Agree" drukken als je door wilt gaan met de aankoop.
  3. Purchase - Hierna moet je een kleine "terms of agreement" aanklikken en dan op "Purchase" klikken.
  4. Convert - Daarna moet ETH overgezet worden naar het platform waar jij de NFT van koopt. Als je op "convert" drukt, opent er een klein schermpje waarin vermeld staat hoeveel je aan gasfees kwijt bent voor deze transactie. Je bevestigt dan dat je de aankoop wilt.
  5. Nu duurt het even voor je storting in gang wordt gezet.
  6. Hierna duurt het ongeveer 10 minuten voor de storting is volbracht.
  7. Unlock - Nu kun je de cryptocurrency unlocken.
  8. Sign - Je wallet, als die is aangesloten, wordt geopend en je geeft toestemming voor de transactie vanuit je wallet.
  9. Je NFT wordt nu naar je wallet overgebracht. Dit kan ook even duren voor deze er werkelijk in staat. 
  10. De aankoop van je NFT komt ook in je account te staan op OpenSea, maar zit in je wallet.  Je kunt van daaruit ook in andere wallets of een digital frame overplaatsen.

In onderstaande video van AllesOverCrypto vertellen we je nogmaals hoe je een NFT kunt kopen.

Een NFT kopen op Axie Infinity

Axie Infinity is een van de bekendste play to earn games. In het spel kun je NFT monstertjes verzamelen, deze fokken/telen (het zijn een soort dier/plant figuurtjes) maar ook tegen elkaar laten strijden. Dit spel is in 2021 zeer populair met dagelijks meer dan 250.000 spelers wereldwijd. De duurste Axie is ooit voor 300 ETH verkocht. Axies worden onder andere verhandeld op de marktplaats van de site.

Wat heb je nodig om Axies te kopen? Ook om een Axie te kopen moet je Ethereum hebben en een wallet om de Ethereum in te bewaren. Daarnaast heb je een Ronin wallet nodig om je Axies in te doen. Deze wallet hoort bij de game en kun je downloaden. 

Image
axie infinity nft marketplace
axieinfinity.com

Hoe schaf je een Axie aan?

  • Vanuit je wallet verplaats je ETH naar je Ronin wallet om Axies aan te schaffen. Dit doe je door in je aangemaakte Ronin wallet op "Deposit" te klikken. 
  • Nu kun je aangeven hoeveel ETH je wilt overmaken van de ene naar de andere wallet. Ook staat aangegeven wat de gasfees zijn voor deze transactie. 
  • Het duurt enkele ogenblikken en dan kun je je aangekochte ETH terugvinden in je Ronin wallet. 
  • Op de marktplaats kun je nu de Axie assets kopen, door op de asset te klikken en de aankoop goed te keuren. Voordeel is dat je nu geen gasfees hoeft te betale,  als je een Axie koopt. Je Axie verschijnt na aankoop in je Ronin wallet. 

In dit filmpje wordt uitgelegd hoe je een NFT van Axie Infinity aanschaft:

Geld verdienen met NFTs: waar let je op bij de aanschaf?

Een NFT kopen is vrij eenvoudig. Een waardevolle NFT kopen is een tweede. Wil je met NFTs echt een vermogen gaan opbouwen, dan zijn er een aantal dingen waar je op moet letten bij de aanschaf hiervan. Het verschilt een beetje voor wat je NFT precies is, waar je op moet letten. Bij een game NFT is het belangrijk wat de waarde is in het spel. Wat kun je met deze asset? Bijvoorbeeld een speciale kracht die van pas komt in een battle, zorgt ervoor dat de waarde van een asset stijgt. 

Wie is de eigenaar waarvan je de NFT koopt en wat is de geschiedenis van de NFT is ook een belangrijke om op te letten bij een aankoop. Als een NFT al vaak is doorverkocht voor een goede prijs is dat een goed teken. Je koopt dat een gewilde NFT die je waarschijnlijk makkelijk kunt doorverkopen met winst. Je moet hier dan wel uitkijken dat je niet teveel betaald met overbieden. 

Is de NFT verder onderdeel van een collectie? Hoe zeldzamer een NFT, hoe beter. Maar een collectie met een goed volume, waar veel mensen in handelen is ook wel fijn. Het mooie van NFT exchanges is dat al deze gegevens ook allemaal staan aangegeven bij de asset en je dus weet of een collectible populair is.

Verder is het ook handig andere social media kanalen te bekijken van een game collectible of kunstenaar. Leeft een bepaalde NFT collectie op social media? Spelen veel mensen een game? Dat zijn allemaal goede tekens. In het algemeen is dus kennis over de NFT die je koopt belangrijk, om winst te maken.

Conclusie

De NFT markt is nog volop in ontwikkeling. Hier zullen nog veel meer mogelijkheden en nieuwe NFT vormen ontstaan.

Zo stapt de modewereld ook in de crypto met wearable NFT sneakers, een NFT bestaande uit schoenen die je kunt dragen én een digitale versie. Dit is nog maar één van de vele nieuwe ontwikkelingen op het gebied van NFTs. Het is dus een dynamische markt waar veel over te vertellen valt. Met dit artikel willen we vooral praktisch antwoord geven op de vraag: hoe koop je een NFT?

Inmiddels weet je dat je binnen enkele ogenblikken een NFT kunt aanschaffen. Een veilige wallet en genoeg cryptocurrency is voldoende, maar de juiste kennis over de NFT die je koopt is essentieel. Dat is waar je de winst pakt.

Heb je ervaring met handelen en verzamelen van NFTs? Of wil je hierover meer weten? We praten graag met je verder bij onze AllesOverCrypto Facebookgroep

Foto header: Immersion Imagery/ Shutterstock


Geld verdienen met NFT's?

Start direct met onze NFT Blueprint!

 

Download de NFT Blueprint

 

Image
Blogbanner NFT Blueprint

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.