Overzicht CryptoPunks NFTs

CryptoPunks - Een uitgebreide uitleg over deze NFTs

Wat zijn CryptoPunks? CryptoPunks was de eerste collectie NFT art die in 2017 op de markt kwam. En zonder te overdrijven: het is de sensatie van dit moment in zowel de cryptowereld als op de kunstmarkt. 

De CryptoPunks collectie bestaat uit 10.000 gepixelde figuren. Het zijn non-fungible tokens. Dit betekent dat het portret van een CryptoPunk verbonden is met een unieke token. Deze token is onvervalsbaar en dient als een certificaat van authenticiteit. 

Mocht je denken: leuk zo'n token met een pixelfiguurtje, maar is dat nou ook echt wat? Visa denkt in ieder geval van wel. De creditcardmaatschappij mag zich sinds 19 augustus 2021 de gelukkige bezitter van CryptoPunk #7610 noemen. Na de bekendmaking van deze aankoop, zijn er binnen een uur tijd 99 CryptoPunks voor een slordige 20 miljoen USD verhandeld. 

CryptoPunks zijn dus een fenomeen, wat het waard is om in de gaten te houden. Wil je meer weten over CryptoPunks, en hoe je wellicht een van deze 10.000 crypto art collectibles kunt bemachtigen, lees dan snel verder!

Bekijk snel

 

In dit filmpje wordt in het kort uitgelegd wat CryptoPunks zijn en waarom ze zo gigantisch in waarde zijn gestegen:

Wat is een CryptoPunk?

Als je de CryptoPunk als een onbekend species in een David Attenborough natuurdocumentaire zou moeten omschrijven, zou je het misschien "een gepixeld wezen met een anarchistische uitstraling" noemen.

Want over 100 jaar zouden de portretten, wanneer de punks ongetwijfeld hun plek in het Louvre hebben gekregen, als voorbeeld van de stijl van onze tijd kunnen dienen. Kijk, zo zagen in de roaring twenties van de 21ste eeuw creatieve dwarsliggers eruit.

Hoodies, mohawks, hippe baardjes, kekke snorretjes en natuurlijk een enkel mondkapje: de CryptoPunk heeft het allemaal. De figuren op de portretten zijn verder allemaal in dezelfde houding neergezet. Mannelijk figuren hebben een rechte kin, bij de vrouwelijk punks is de kin puntvormig en is het gezicht smaller.

De kenmerken van een CryptoPunk

Er zijn, zoals eerder vermeld, 10.000 CryptoPunks en ze hebben een aantal kenmerken die hun uniekheid bepaald. We lopen nu deze kenmerken even langs.

CryptoPunks Types

Er zijn vijf verschillende types CryptoPunks, die in meer of minder mate zeldzaam zijn:

  • Aliens -  Dit buitenaardse type CryptoPunk is het zeldzaamste type. Hiervan zijn er maar 9 in totaal.
  • Apes - Dit zijn gorilla-achtige aapfiguren. Dit is ook een zeldzaam type, met maar 24 exemplaren.
  • Zombie - Deze niet dode CryptoPunk is er in 88 varianten.
  • Female - Er zijn in totaal 3840 vrouwelijke CryptoPunks. 
  • Male - Ten slotte de grootste groep CryptoPunks bestaat uit punks met 24 x 24 pixels en een y-chromosoom. Ze zijn in totaal met 6039 man sterk.
Image
De verschillende types CryptoPunks
cryptopunks.com

Attributen, accessoires en styling

Natuurlijk heeft elk CryptoPunk figuur een unieke combinatie van type, huids- of haarkleur en de diverse attributen, accessoires en styling. Dit valt bij de CryptoPunk kenmerken allemaal onder Attributes.

Er zijn in totaal 88 attributen die in verschillende frequenties voorkomen. Een beanie is bijvoorbeeld het zeldzaamst. Maar 44 CryptoPunks dragen er eentje. Het goudgele oorringetje wordt door de CryptoPunks het meest gedragen, want maar liefst 2459 CryptoPunks dragen er een.

Het aantal attributen per CryptoPunk

Een belangrijke factor in de waarde van een CryptoPunk, is verder het aantal verschillende attributen dat een CryptoPunk heeft. Dit kan variëren van 0 tot 7 attributen. De meesten hebben 3 attributen, dit hebben 4501 CryptoPunks. Er zijn er maar 8 zonder attributen en maar één die er 7 heeft. 

Image
Cryptopunks ingedeeld op basis van het aantal attributen
cryptopunks.com

De naam

De naam CryptoPunk is een variatie op Cyberpunk. Dit is volgens het woordenboek iemand die encrypties gebruikt om privacy te behouden op het netwerk.

In de jaren 90 was er een groep die onder de naam Cyberpunks via een mailinglist ideeën over cryptography, privacy, technologie en filosofie met elkaar deelde en hierover discussieerden. De CryptoPunks zijn dus eigenlijk de cryptografische portretten van deze groep en hun ideeën. De individuele CryptoPunks hebben geen naam, maar een nummer.

De creators 

Cryptopunks is een project van Larva Labs. Dit is een collectief van Matt Hall en John Watkinson die zichzelf "creative technologists" noemen. Larva Labs is voor hen de plek waar vanuit ze experimentele projecten opzetten.

CryptoPunks is zeker niet het eerste succesvolle project. Door de jaren heen hebben ze bijvoorbeeld Slide Screen en Flow Home ontwikkeld. Dit zijn nieuwe inrichtingen van de Android homescreen experience. Onder opdrachtgevers van Larva Labs bevinden zich verder de grote techbedrijven, zoals Microsoft en Google.

Andere NFT collecties gecreëerd door LarvaLabs zijn Meebits en Autoglyphs. Meebits zijn 3D voxel figuren die in een collectie van 20.000 NFTs uitgebracht zijn. Autoglyphs is een on-chain generative art project wat op het Ethereum blockchain wordt gedraaid. 

Image
founders van LarvaLabs en bedenkers van CryptoPunks
larvalabs.com

Het idee achter de CryptoPunk

“The whole thing is pretty weird, and that’s kind of why we did this,” zegt Matt Hall over het ontstaan van Cryptopunks. Het was eigenlijk een experiment om een antwoord te krijgen op de vraag: Zijn mensen bereid te betalen voor een digitaal equivalent van een certificaat van echtheid? Het antwoord daarop is na de hype van NFTs inmiddels al wel duidelijk.

Hoe wordt een CryptoPunk gemaakt?

Waaruit bestaat het technologisch DNA van een CryptoPunk? Zoals al eerder vermeld, is een CryptoPunk een NFT, een unieke ERC-20 token. Deze token is gebouwd op het Ethereum netwerk.

De CryptoPunk was de inspiratie voor de later ontworpen ERC721 token. Deze  ERC-721 is nu de standaard voor de ontwikkeling van NFTs. Verder bestaat de afbeelding zelf altijd uit 24 bij 24 pixels. 

Hoe zijn de afbeeldingen van de CryptoPunks ontstaan? Het woord "ontstaan" past in ieder geval goed bij het ontwerpproces van de CryptoPunk. Want ze worden door middel van generatieve algoritmes ontworpen.

Generatieve kunst ontstaat door de werking van een autonoom systeem, in dit geval dus door de algoritmes. Geleid door toeval en algoritmes zijn de verschillende attributen en types gecombineerd tot 10.000 unieke portretten.

Image
Overzicht aantal CryptoPunks
cryptopunks.com

On-chain

Sinds augustus 2021 zijn de CryptoPunks ook volledig on-chain op de Ethereum blockchain. Wat is het verschil met hoe de CryptoPunks eerder werden opgeslagen? Toen de CryptoPunks in 2017 werden gecreëerd werd de afbeelding van de desbetreffende Cryptopunk aan een smart contract gelinkt.

Dit gebeurde door middel van het opslaan van een cryptografische hash van de afbeelding, in het smart contract.  Een cryptographic hash is een wiskundige algoritmische eenheid die staat voor deze specifieke afbeelding en onlosmakelijk verbonden is aan het smart contract. 

Larva Labs heeft samen met partners uit de CryptoPunk community gezocht naar een manier om de afbeeldingen direct on-chain te bewaren in de Ethereum blockchain. Dit zou mogelijk moeten zijn,  omdat de afbeelding van de CryptoPunks geen groot bestand is met 24 x 24 pixels.

Dit is nu gelukt met een methode die door Larva Labs en mede-developers Snowfro en 0xdeafbeef zelf een proof-of-concept contract wordt genoemd. 0xdeafbeef is de bedenker van dit proof-of-concept contract.

CrytoPunks kunnen hiermee dus on-chain worden bewaard. De attributen van de CryptoPunks worden zo ook naast de CryptoPunks on-chain opgeslagen.

Het voordeel van de CryptoPunks on-chain is, dat dit de kans op het voorbestaan van de CryptoPunks groter maakt. Ook in de toekomst is toegankelijkheid tot de werken namelijk garandeert voor gebruikers van het Ethereum netwerk. De implementatie van de nieuwe on-chain opslagmethode is bovendien geregeld op een manier die niet veel energie kost.

De waarde van Cryptopunks

Eind augustus 2021 is de goedkoopste CryptoPunk verkrijgbaar voor 40,5 Ethereum (ETH). Dit is ongeveer 123.000 USD. 

Het is bijna niet voor te stellen dat, om het bedachte experiment te laten slagen, Larva Labs in 2017 deze CryptoPunks gratis verstrekte. Alleen de gasfees moesten in Ethereum worden voldaan.

In een interview meldde Matt Hall korte tijd na de lancering ook al enthousiast dat de CryptoPunks al doorverkocht werden en de prijs van sommige NFTs al 34 USD was. Vier jaar later is dat bedrag al meer dan verduizendvoudigd en het einde van deze stijgingen lijkt nog niet in zicht.

Hoe koop je een CryptoPunk?

Mocht je denken, lijkt mij ook wel wat, zo’n CryptoPunk; zorg dan dat je er snel bij bent, want van de totale hoeveelheid Punks wordt nog maar een klein gedeelte te koop aangeboden. Je hoeft geen groot economisch wonder te zijn dat deze schaarste de prijzen nog verder opdrijft. 

Image
Overzicht CryptoPunks die te koop zijn
cryptopunks.com

Wat heb je nodig om een CyberPunk te kopen? In de eerste plaats  heb je een wallet nodig om je Ethereum in te bewaren om je CryptoPunk mee te betalen. Na aankoop kan je CryptoPunk ook worden verzonden naar dit wallet address.

LarvaLabs raadt hier zelf Metamask voor aan. En dan heb je natuurlijk Ethereum nodig om om je Cryptopunk af te rekenen. Op dit moment heb je daar dus aardig wat van nodig. Ethereum (ETH) kun je op de verschillende crypto exchanges aanschaffen, zoals bijvoorbeeld Bitvavo

Image
Overzicht van een aantal verkochte CryptoPunks
cryptopunks.com

Via de site van Larva Labs kun je zien welke CryptoPunks worden aangeboden. Hiervoor moet je jouw wallet aan de site koppelen.

De CryptoPunks die te koop zijn hebben een rode achtergrond. De CryptoPunks die niet verkocht worden, hebben een blauwe achtergrond.

Verder zijn je misschien enkele CryptoPunks met een paarse achtergrond opgevallen. Op deze NFTs is een bod gedaan. Je kunt als je op de CryptoPunk klikt zien wat het bod is.

Image
Cryptopunks waarop een bod is gedaan
cryptopunks.com

Verder hebben sommige CryptoPunks een groene achtergrond of groene band in de hoek van de afbeelding. Dit zijn wrapped CrypoPunks. Deze zijn ingepakt.

Hierdoor kunnen deze conformeren met ERC-721 tokens en zijn daardoor verhandelbaar op alle NFT exchanges. Dit is sinds het najaar van 2021 mogelijk en daarmee konden Cryptopunks ook verhandeld worden op het grootste NFT platform OpenSea

Image
Wrapped CryptoPunks
cryptopunks.com

Wie zijn de handelaren en verzamelaars van CrytoPunks?

Wie de eigenaren zijn van de CryptoPunks, is vaak niet bekend. Alleen de code van het account is zichtbaar. In augustus 2021 is account 0xc352b53428b98 de eigenaar van de meeste CryptoPunks, met maar liefst 430 CryptoPunks in zijn/haar bezit. 

Bij sommige accounts staat wel een naam vermeld. Hier vind je enkele interessante verzamelaars tussen. 

Zo heeft media en marketing expert GaryVee ook een aardig aantal CryptoPunks in zijn bezit. GaryVee is een overtuigd crypto aanhanger. Hij heeft in het voorjaar van 2021 zelf een NFT collectie uitgebracht.

Verder heeft Pranksy ook een aantal CryptoPunk NFTs. Pranksy is een bekende collector en NFT creator, die ook toonaangevend is met de ontdekking en creatie van nieuwe NFT projecten.

In de zomer van 2021 is een grote aankoop gedaan van 88 CryptoPunks in één keer. De aankoop is vermoedelijk door een institutionele investeerder gedaan.  Dit wijst erop dat dus ook de institutionele investeerders CryptoPunk als een goede belegging gaan zien. Het nieuws dat Visa ook een CryptoPunk heeft aangeschaft in augustus 2021 bevestigt dit.

In onderstaand filmpje wordt uitgelegd wat het belang is van invloedrijke verzamelaars of institutionele investeerders voor de waarde van CryptoPunks:

 

De duurst verkochte CryptoPunks in 2021

De prijzen van de CryptoPunks zijn van een paar dollar in 2017 gestegen naar over de ton in 2021. Als je naar de gemiddelde prijs van de Punks kijkt, valt op dat deze met name in 2021 spectaculair gestegen zijn. We noemen hier de top 3 in augustus 2021 van best verkochte CryptoPunks.

Nummer 3: #5217

Op nummer 3 staat #5217 een Ape die voor maar liefst 5.45 miljoen USD van eigenaar wisselde. Dit gebeurde op 30 juli 2021.

Image
Cryptopunk #5217
cryptopunk.com

Nummer 2: #7804

Nummer 2 is in augustus 2021 #7804 die voor 7.57 miljoen USD werd verkocht op 11 maart 2021. CryptoPunk #7804 is een alien met pijp en cap.

Image
CryptoPunk #7804
cryptopunk #7804

Nummer 1: #3100

Op de eerste plaats staat momenteel #3100, die ook op 11 maart 2021 is verkocht voor 7.58 miljoen USD. Deze CryptoPunk staat in de zomer van 2021 te koop voor 91 miljoen USD.

Image
CryptoPunk #3100
cryptopunk #3100

Ontvangst CryptoPunks in de reguliere kunstwereld

De hectiek rond de CryptoPunks is ook in de kunstwereld niet ongemerkt voorbij gegaan. CryptoPunks laat in feite zien wat een NFT als medium én certificaat van echtheid betekent op de markt.

Hierom heeft het project vanuit de kunstwereld altijd de aandacht gehad. Zo was Matt Hall ook spreker op de Art+Tech conferentie en expositie georganiseerd door veilinghuis Christie's in 2018.

Verder was Larva Labs ook aanwezig bij de conferentie van Art Basel, een van de internationale toonaangevende exposities.

De CryptoPunks zijn nog niet veel te zien geweest in galleries. In 2018 maakte een aantal fysieke werken van CryptoPunks deel uit van een expositie in de Kate Vass galerie in Zürich. Thema van de expositie was waardesystemen in de blockchain. Er deden meerdere kunstenaars mee, waaronder ook Ai WeiWei, één van invloedrijkste kunstenaar van de 21ste eeuw. 

Het feit dat CryptoPunks onderwerp zijn van debat en geëxposeerd worden naast gevestigde kunstenaars, laat zien dat het meer is dan een leuk pixelplaatje. Het zal dan ook niet lang meer duren of ook musea voor moderne kunst zullen overgaan tot de aankoop of tentoonstelling van een CryptoPunk.

Image
CryptoPunk met beanie
cryptopunk.com

Conclusie

NFTs zijn een ware game changer in de kunstwereld en CryptoPunks is daar een voorbeeld van.

Hoe de prijzen van de CryptoPunks zich verder gaan ontwikkelen kun je natuurlijk niet voorspellen. De aanschaf door institutionele investeerders, en de belangstelling van uit de reguliere kunstmarkt en museale wereld, doen vermoeden dat we nog meer nieuwe recordbedragen kunnen verwachten.

De sensatie rond CryptoPunks is misschien vergelijkbaar met de kubistische werken van Picasso. Die leveren nu miljoenen op, maar waarvan men ooit dacht: leuk al die vierkantjes en blokken, maar is het ook wat? 

Figuren opgebouwd uit kleine vierkantjes blijken nog steeds revolutionair en goed voor sensationele winsten. CryptoPunks is daar het bewijs van.

Heb je een vraag over hoe dat nu precies werkt met NFTs of blockchain dan kun je altijd kijken in onze AllesOverCrypto FAQ. Door je vraag + AllesOverCrypto te googelen kun je ook snel en makkelijk antwoorden krijgen op jouw vragen.

Wil je verder praten of Cryptopunks en andere NFTs? Meld je aan bij onze AllesOverCrypto Facebookgroep!


Geld verdienen met NFT's?

Start direct met onze NFT Blueprint!

 

Download de NFT Blueprint

 

Image
Blogbanner NFT Blueprint

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.