ByBit header foto

ByBit Review - betrouwbaarheid, ervaringen en uitleg

Vandaag nemen we een kijkje naar de cryptocurrency exchange genaamd ByBit. Er zijn al heel wat reviews geschreven over andere exchanges, zoals Binance, Bitvavo, Bitonic en meer, maar ByBit is niet de meest doorsnee exchange. Het platform is gelanceerd in 2018, maar heeft nu al meer dan twee miljoen gebruikers. 

Wat is dan de reden dat ByBit zo snel, zo populair is geworden? ByBit focust zich vooral op de ervaren handelaars en probeert hen alle gereedschappen en mogelijkheden aan te bieden om nóg succesvoller te worden. Zo kan je denken aan handelen met een hefboom tot wel 100x(!!), uitgebreide charting tools en hedging. 

Als beginner in de cryptowereld zul je je waarschijnlijk liever aanmelden bij een broker zoals Coinmerce om het simpel te houden, maar als je al een tijdje meedoet, loont het vaak wel om over te stappen naar een exchange vanwege lagere handelskosten, een uitgebreider crypto-assortiment en extra features.

Na het lezen van deze review is het de bedoeling dat jij de belangrijkste dingen over ByBit weet en dat je de afweging kan maken of ByBit bij jou past, of dat een andere exchange / broker misschien toch meer voldoet aan jouw voorkeuren. Een ervaren handelaar kan immers op elk cryptocurrency-platform zijn centjes verdienen ... :)

>> Maak hier alvast een gratis account aan bij ByBit

Bekijk snel

 

ByBit heeft spot trading pas beschikbaar gemaakt sinds 21 juni 2021, daarvoor was er alleen hefboom-handel mogelijk in allerlei vormen, waaronder futures. Futures zijn voor veel handelaren een grote trekpleister geweest om naar ByBit te komen. Hieronder kan je nog een filmpje bekijken om te leren wat futures nou precies zijn.

https://youtu.be/x0PfbjzRc2o

 

Wat is ByBit?

ByBit is een van de snelst groeiende gecentraliseerde crypto handelsplatformen met derivaten-en margetrading. Officieel is het bedrijf gevestigd op de Britse Maagdeneilanden, maar hun kantoor bevindt zich in Singapore. Zoals eerder gezegd is het platform pas live gegaan in maart 2018, dus het is nog relatief heel jong.

ByBit focust zicht echt op de handelaren die al veel kennis hebben van beleggen. Tot juni 2021 was het niet eens mogelijk om enkel cryptomunten vast te houden, maar boden ze alleen financiële derivaten zoals opties, futures en perpetual contracts aan voor crypto.

Een belangrijk gegeven voor mensen die met hefboom handelen, is een vloeiend transactieverloop. Als je met een hefboom van x100 inzet, kunnen enkele seconden ook enkele honderden of duizenden euro's schelen. ByBit zorgt er in ieder geval voor dat dit goed loopt, met zijn vermogen om wel 100.000 transacties per seconde te verwerken.

Verder staat ByBit bekend om zijn gemakkelijke en gebruiksvriendelijke interface met een intuïtief design.

Image
ByBit user interface

 

Organisatie en bestuur

Wie heeft deze innovatieve benadering van een handelsplatform opgericht? Ben Zhou is de medeoprichter en CEO.

Naast Zhou bestaat het oprichtersteam uit professionals met veel ervaring in de valuta- en investeringsbankindustrie. Het team bestaat ook uit early adopters van blockchain en liefhebbers van de industrie.

Dit team blijft de grenzen verleggen om de beste klantervaring op de markt van vandaag aan te bieden. Om dit te doen, vertrouwen ze op een ground-up aanpak en best-in-class infrastructuur. 

Het doel? Gebruikers voorzien van de snelste, eerlijkste, veiligste en meest transparante handelservaringen mogelijk in de industrie. 

In welke landen is ByBit verboden?

ByBit is wereldwijd beschikbaar, behalve in de volgende landen: de Verenigde Staten, Quebec (Canada), Singapore, Cuba, Iran, Syrië, Noord-Korea, Sudan en een groot deel van China.

Toch zijn er wel gebruikers uit deze landen die gebruik maken van de site via een VPN (Virtual Private Network).

Wat zijn de mogelijkheden met ByBit?

Allemaal leuk en wel, maar het belangrijkste aan een exchange is toch de verschillende mogelijkheden om te investeren en geld te verdienen. Een exchange zoals Binance staat bekend om zijn talloze mogelijkheden, van spot trading tot aan "pooled mining", een manier van minen waarbij je computer's rekenkracht toevoegt aan een pool om te minen in plaats van een eigen mining set-up.

Met ByBit zijn er ook heel wat mogelijkheden om geld te verdienen, misschien wat minder dan bij Binance, maar er zijn ook weer manieren die je niet zult vinden op Binance. Hieronder bekijken we de verschillende mogelijkheden stuk voor stuk:

Het aanbod van crypto's op ByBit

Allereerst is het handig om te weten in welke cryptocurrencies je nou precies kan handelen by ByBit. Hierbij wordt wel onderscheid gemaakt tussen spot en derivaten.

Als je cryptocurrencies via spot trading koopt, bezit je ook werkelijk die cryptomunten. Maar als je een derivaat van een cryptocurrency koopt, koop je een afgeleide en handel je dus alleen in prijsverschillen en bezit je de cryptomunt niet werkelijk, tenzij het gaat om de "inverse perpetual contracts". Bij het handelen in deze derivaten moet je wel daadwerkelijk de cryptocurrency bezitten. Als je meer wilt lezen over derivaten heeft Binck hier een goede uitleg staan.

De volgende cryptocurrencies zijn beschikbaar via spot trading op ByBit:

Dit zijn tevens de cryptocurrencies die ook beschikbaar zijn voor de inverse perpetual contracts.

De volgende cryptocurrencies zijn beschikbaar via derivaten op ByBit:

 Het totale aanbod bestaat dus uit 21 cryptocurrencies die allemaal in de top 100 zijn te vinden op CoinMarketCap.

Crypto kopen met euro's

Op ByBit kan je gelukkig gewoon euro's storten met iDEAL en daarmee je cryptocurrencies aanschaffen. Je hoeft dus niet persé al crypto te bezitten om te kunnen handelen op ByBit. 

Om een account aan te maken bij ByBit hoef je nog geen KYC te doorlopen, maar als je euro's wil storten zul je uiteindelijk bij één van de twee payment channels, Simplex of Banxa, wel een KYC-procedure moeten doorlopen.

Hiervoor wordt er gevraagd naar je identiteitsgevens, adresgegevens, foto's van een paspoort / rijbewijs / ID-kaart en een foto van je hoofd ter verificatie. Dit is in principe binnen 10 minuten allemaal afgehandeld.

Dus net als bij zo'n beetje elke andere exchange tegenwoordig ontkom je niet aan een KYC-procedure als je euro's wilt storten.

Spot trading

Zoals eerder vermeld zijn de cryptocurrencies BTC, EOS, ETH, XRP en USDT beschikbaar voor spot trading. Deze cryptomunten kun je dus ook kopen en opnemen naar je persoonlijke wallet, zoals bijvoorbeeld Metamask. Zoals je hieronder ziet, hanteert ByBit een aardig doorsnee user interface voor de spot-tradingsectie, wat fijn en gemakkelijk in het gebruik is.

Image
ByBit spot trading

 

Rechts vind je het orderboek en links de grafiek met verschillende opties qua timeframes, candles en tradingindicatoren. Vooral die indicatoren zijn handig voor de meer ervaren traders om zo een voordeel te creëren in de markt.

Verder heb je gewoon de bekende "Market", "Limit" en "Conditional" ordermogelijkheden voor het kopen en verkopen van cryptocurrencies. Als je hier niet helemaal bekend mee bent, kan je altijd nog een kijkje nemen naar dit artikel over alle verschillende orders.

Derivaten

In de derivatensectie van ByBit vind je dus een stuk meer cryptocurrencies dan bij spot trading. Voor deze cryptocurrencies kan je verschillende soorten financiële instrumenten kopen die hieronder besproken zullen worden, maar let op:

Bij het kopen van derivaten voor cryptocurrencies, behalve als het gaat om inverse perpetual contracts, bezit je niet daadwerkelijk de cryptocurrency zelf, daarom kun je deze dus ook niet opnemen naar je persoonlijke wallet, zoals bijvoorbeeld Metamask.

Op ByBit zijn de volgende derivaten beschikbaar: "Inverse Perpetuals", "USDT Perpetuals" en "Inverse Futures". Door middel van deze instrumenten kun je beleggen met hefbomen tot 100x, je longs en shorts indekken en dus op een andere manier handelen dan je zou doen bij spot trading.

We gaan hier niet verder de diepte in op wat deze verschillende derivaten precies zijn, want dan ben je nog een uur aan het lezen. Maar als je geïnteresseerd bent kun je altijd op deze pagina van ByBit lezen wat de verschillende derivaten inhouden.

ByFi Center

ByBit biedt ook een gecentraliseerde service aan voor DeFi mining en Cloud mining, genaamd ByFi Center. Voor DeFi mining wordt er een inleg van minimaal 100 USDT gevraagd, die dan een week tot maximaal 3 weken wordt vastgezet, waarvoor je een rente op jaarbasis krijgt van tussen de 11% en 17%, dus als je 15% neemt is dit per week zo'n 0,28%.

Eigenlijk draag je dus bij aan een liquidity pool, maar doe je dit via een gecentraliseerde exchange, waardoor het minder gedoe is om alles klaar te zetten, maar de winsten ook een stuk lager uitvallen.

Image
ByFi Center

 

De Cloud mining service die wordt aangeboden steekt weer anders in elkaar. ByBit heeft een heleboel mining hardware en dus rekenkracht (hashrate) liggen om Ethereum te minen. Voor hun Cloud mining service verkopen ze dus die hashrate voor een bepaald bedrag, waardoor jij in feite Ethereum minet via ByBit.

De hashrate wordt uitgedrukt in MH/s en de hoeveelheid die je kan kopen verschilt per keer, wel koop je het altijd voor 7 dagen. Hieronder zie je een voorbeeld, waardoor het misschien wat duidelijker wordt.

Image
ByBit cloud mining service

 

Zoals je ziet koop je de ene keer 2000MH/s voor 7 dagen voor 960 USDT en de andere keer 300MH/s voor 7 dagen voor 144 USDT. Natuurlijk brengt een hogere hashrate ook meer op, dus dit staat wel gewoon in verhouding met elkaar.

Ook zie je een percentage staan, wat de verwachte (jaarlijkse) winst is. Dit is gebaseerd op aanname van een vaste prijs van Ethereum, een vaste hoeveelheid block rewards en mining difficulty die hetzelfde blijft. De werkelijkheid kan dus wel eens verschillen van de percentages die hier staan, maar dat is onvoorspelbaar. Maar als je bijvoorbeeld 430,7% per jaar neemt, zou dat per week zo'n 8,28% zijn.

Zo, nu we alle mogelijkheden om geld te verdienen op ByBit hebben besproken, is het tijd om naar andere belangrijke dingen te kijken voor we daadwerkelijk een oordeel vellen.

Transactiekosten / fees op ByBit

We zijn het gewend, bij elke trade die we maken moeten we eigenlijk altijd wel een klein beetje afstaan aan de exchange of broker. Dit zijn de transactiekosten, ofwel fees, die nodig zijn voor de platforms om te blijven runnen. Bij ByBit is dit niet anders, ook hier worden transactiekosten in rekening gebracht, maar niet voor iedereen en dat maakt ByBit best interessant, want je kunt zelfs geld verdienen met transacties! Dat heb je nog nooit gehoord zeker? Laat me het uitleggen.

Allereerst maakt ByBit onderscheid tussen spot trading fees en derivative trading fees. Ook is het belangrijk om het verschil tussen "maker" en "taker" te weten, want anders snap je niet wat je zo leest.

Op een exchange als ByBit heb je een orderboek staan met koop- en verkooporders. Dit zijn mensen die bij bepaalde bedragen willen kopen of verkopen en dit zijn dus de "makers" van de liquiditeit op de exchange. Zo'n order wordt op een gegeven moment gevuld door iemand die bijvoorbeeld een marktorder plaatst met dezelfde prijs. Deze persoon neemt dan de liquiditeit weg van de exchange en is dus een "taker". Het is handig om dit goed te begrijpen.

Dan nu de fees die je betaalt of zelfs krijgt op ByBit:

  Maker Taker
Spot 0,00% 0,10%
Derivaten 0,075% -0,025%

 

Het mooie is dus dat voor spot trading je als "maker" volledig gratis handelt en dus niks hoeft in te leveren, maar nog mooier zelfs is dat je als "maker" voor derivatenhandel zelfs betaald krijgt, vandaar het (-) teken.

Stel je voor dat jij dus een order plaatst om voor 1000 USDT crypto aan te schaffen en die order wordt op een gegeven moment gevuld, betaal jij dus maar 997,50 USDT. Dit zie je eigenlijk bijna nergens anders en is dus wel een mooie feature van ByBit.

Veiligheid

Bybit biedt handelaren en beleggers meerdere beveiligingslagen.

2-Factor Authenticatie (2FA): Gebruikers moeten 2FA inschakelen om opnames te maken, wachtwoorden te resetten, beveiligingsinstellingen te wijzigen en voor verificatie van API-beheer. Eenmaal ingeschakeld, zullen gebruikers ook 2FA nodig hebben om in te loggen.

E-mail Authenticatie: E-mail authenticatie is nodig om in te loggen, geld op te nemen en wachtwoorden te resetten. Eenmaal gekoppeld, kan de e-mail niet worden gewijzigd.

SMS Authenticatie: Gebruikers kunnen ook SMS Authenticatie aanzetten voor login, wachtwoord reset, en wijziging van beveiligingsinstellingen.

Account Activiteit: Bovendien kunnen gebruikers de rekeningactiviteit bekijken via het gedeelte Account & Beveiliging dat zich onder het vervolgkeuzemenu Account bevindt.

Cold wallets: Bybit maakt gebruik van een HD cold wallet systeem dat de veiligheid van de fondsen van gebruikers garandeert.

Conclusie

Opgericht in 2018, met het hoofdkantoor in Singapore, is ByBit een relatief nieuwe crypto-handelsplatform. Inmiddels hebben ze wel al meer dan 2 miljoen geregistreerde gebruikers en staan ze in de top 4 voor 24-uurs handelsvolume van crypto futures contracten. Met de liquiditeit zit het dus goed.

Het aanbod van cryptocurrencies is redelijk klein, vooral als het gaat om spot trading en dus is dit niet de exchange waar je naar toe gaat om de allernieuwste, kleine munten te halen. ByBit biedt alleen grotere market caps aan.

Ook is ByBit geen exchange om KYC te omzeilen, want je zult gewoon netjes je identiteit moeten verifiëren voordat je kunt beginnen met handelen. Tegenwoordig zijn er echter bijna geen exchanges meer te vinden waar dit niet moet, vanwege regelgeving en regulatie in Nederland, België en andere landen.

De ByFi Center van ByBit is een leuk idee. DeFi mining is echter niet zo lucratief als je het vergelijkt met de mogelijke winsten die je elders kan maken met DeFi. Cloud mining daarentegen is al een stuk interessanter, omdat je via deze dienst kan minen zonder dat je daarvoor de hardware hoeft te kopen, en het is nog lucratief ook!

Waarmee ByBit echt de harten van zijn gebruikers wint, zijn de transactiekosten. De taker fees zijn niet persé speciaal, maar als maker betaal je bij spot trading op ByBit helemaal niks, en nog veel gekker; bij het verhandelen van derivaten als maker krijg je zelfs betaald!

Met geen server downtime, 99,99% systeem functionaliteit, en een hoge nadruk op veiligheid, levert Bybit een gebruiksvriendelijk platform voor crypto handelaren en focussen ze zich echt op de derivatensectie.

Deze sectie is vaak een stuk riskanter dan "gewone" spot trading en dus is het aan te raden alleen gebruik te maken van deze sectie als je écht verstand hebt van zaken. Gelukkig is alle info beschikbaar op onze website en hebben we zelfs een Crypto Masterclass, maar toch is ervaring ook een vereiste.

Al met al is ByBit dus een zeer degelijke exchange voor de ervaren handelaren die geïnteresseerd zijn in leverage, maar een mindere exchange voor beginners of mensen die niet geïnteresseerd zijn in leverage. In zo'n geval ben je meer gebaat bij een exchange zoals Binance, waar er veel meer cryptocurrencies te koop zijn en weer andere verdienmogelijkheden worden aangeboden.

Wil jij gebruik maken van leverage en genieten van lage transactiekosten? Maak dan vooral hier een account aan bij ByBit.

Wil je andermans ervaringen horen over ByBit? Of heb je andere crypto-gerelateerde vragen? Bezoek dan zeker onze AllesOverCrypto Facebook-pagina! Hier kun je al je vragen stellen, waarna wij graag onze expertise met jou delen. Ook kun je altijd in onze FAQ kijken of zelfs jouw vraag + AllesOverCrypto googlen.

Headerfoto: Barilo_Pictures / Shutterstock.com


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.