Bitvavo vs Binance

Bitvavo of Binance - welke is beter om crypto te kopen?

De handel in crypto in haast niet meer weg te denken in 2021. Ondanks dat de blockchain technologie al bestaat sinds 2008 met de komst van Bitcoin (BTC), is 2021 een belangrijk jaar voor de ontwikkeling van de cryptomarkt. We zien dat steeds meer institutionele bedrijven en investeerders groots inzetten op de cryptomarkt. Denk maar aan de ontwikkelingen dat VISA en Mastercard in de toekomst betalingen met crypto gaan toestaan en wie weet koop jij in de toekomst wel je eigen Tesla met een Bitcoin. Hoe meer crypto onder de aandacht komt, des te groter is de wens om zelf te gaan investeren, maar wat is het beste platform om crypto te kopen? We bespreken hier de verschillen tussen Bitvavo en Binance.

Foto header: ymcgraphic/Shutterstock.com

Bekijk snel

Laten we starten met het feit dat er geen goed of slecht is. De keuze die je maakt is afhankelijk van je eigen wensen en investeringsmogelijkheden. De wereld van crypto verandert snel en waar de ene investeerder zich enorm wil gaan verdiepen in de markt en wil gaan traden, wil de andere persoon gewoon investeren in een cryptomunt en laten staan voor een onbepaalde tijd. Beide platformen zijn hier uiteraard geschikt voor, maar ze hebben toch een andere gebruikersfunctionaliteit.

Exchange

Bitvavo en Binance zijn beide een exchange met een gekoppelde wallet. Wat wil dit zeggen? Een exchange is een platform waarbij jij je fiatgeld kan omruilen voor een cryptomunt naar keuze en waarbij je vervolgens je nieuwe munten kan laten staan in dezelfde digitale omgeving, je wallet. In tegenstelling tot cold wallets of software wallets waarbij je nadien je munten moet verzenden naar een aparte wallet, is het hier mogelijk om alles te behouden in één applicatie of één digitale omgeving.

Het behouden van je cryptomunten op een exchange gaat niet zonder risico. Zowel hackers als het team achter de exchange kunnen elk moment het platform offline halen en eigendom nemen over je coins. Je hebt dan misschien ook wel vaker gehoord van de uitspraak ‘Not your keys, not your coins’. Ga hier daarom dan ook zorgvuldig mee om, lees hier 10 tips om je crypto zo goed mogelijk te beveiligen.

Interface

Als je start met crypto, wil je liefst een zo duidelijk mogelijke interface. Het is voor vele een nieuwe en complexe wereld waarbij alles nog onbekend terrein is. Het is dan ook deze reden waarom platforms kiezen voor een zo eenvoudig mogelijke interface om een zo groot mogelijk publiek aan te spreken.

Bitvavo

Bitvavo dankt zijn populariteit aan de gebruiksvriendelijkheid en de interface. De applicatie van Bitvavo is kinderlijk eenvoudig waarbij je in een recordtempo alle nodige informatie kan opvragen die je nodig hebt. Het platform heeft bewust gekozen om de applicatie zo eenvoudig mogelijk te maken en gebruik te maken van een uitgebreide versie op desktop. Hoewel de geavanceerde interface hier nog steeds erg simpel is, kan je hier bijvoorbeeld wel orders plaatsen en meer informatie raadplegen. Echter, als je start met crypto is de applicatie van Bitvavo ruim voldoende, mits het voldoet aan je verwachtingen en wensen.

Image
Bitvavo 2
Mobiele app Bitvavo
Image
bitvavo
Mobiele app Bitvavo

Binance

Binance kan best indrukwekkend zijn wanneer je nieuw bent als investeerder op deze financiële markt. Bij het openen van de applicatie alsook je eigen persoonlijke dashboard op de desktop, krijg je meteen een heel aanbod van mogelijkheden. Als startende investeerder roept dit allemaal vraagtekens op en heb je geen idee waar je kan beginnen.

Gelukkig speelt Binance hierop in en lanceerde het recentelijk de Binance Lite App, een vereenvoudigde interface waarbij iedereen op een gemakkelijke manier gebruik kan maken van de basisacties van Binance. Er zijn veel meer mogelijkheden waardoor het als indrukwekkend ervaren kan worden.

Investeren

Een gebruiksvriendelijke interface is uiteraard niet de enige reden om je keuze op te baseren. Vaak worden Bitvavo en Binance naast elkaar gezet, maar de vergelijking is moeilijk te maken omdat ze beide heel verschillend zijn van aard.

Bitvavo

Investeren in crypto was nog nooit zo gemakkelijk. Via een eenvoudige handleiding weet jij meteen hoe je je eerste crypto kan kopen. Ben je op zoek naar een specifieke cryptomunt die nog nieuw is in de markt? Dan is de kans groot dat Bitvavo niet aan je wensen voldoet. De eenvoud van Bitvavo heeft ook zijn beperkingen, met name het aantal cryptomunten die beschikbaar zijn.

Bitvavo heeft enkel de meest populaire munten op de exchange staan. Denk hier aan Bitcoin (BTC), Cardano (ADA) maar ook Decentraland (MANA) en Pundi X (NPXS). Momenteel zijn er een 80-tal munten te koop via het platform. Gelukkig is Bitvavo druk bezig met steeds meer munten te listen zodat iedere Bitvavo-gebruiker een uitgebreide portefeuille kan bezitten.

Het aankopen van crypto gebeurt hier altijd op basis van fiatgeld, namelijk de euro. Besluit je om bijvoorbeeld een altcoin te verkopen om vervolgens te investeren in Bitcoin (BTC)? Dan moet je deze eerst verkopen voor fiatgeld, om vervolgens je volgende investering te doen. De kritiek die Bitvavo hierbij krijgt is de dubbele transactiekosten die een gebruiker moet maken. Voor zowel de verkoop als de aankoop van een munt, terwijl je er bij Binance voor kan kiezen om te traden door middel van een handelspair. Hierdoor heb je maar één transactie en bijgevolg dus ook maar één transactiekost.

In de applicatie van Bitvavo koop je altijd tegen de huidige marktprijs. Wanneer je naar het geavanceerde menu gaat op je desktop, kan je ervoor kiezen om limiet- en kooporders te gaan bepalen. Hierdoor doe je enkel een aankoop wanneer een bepaalde crypto een specifieke prijs heeft bereikt, opwaarts of neerwaarts.

Er staat geen minimum op het investeren bij Bitvavo. In principe kan je zelfs een paar centen investeren. Bij Binance zien we vaker dat er een minimaal bedrag is voor je investering. Door geen minimale investeringen op te leggen, wekt het vertrouwen en zorgt het voor de toegankelijkheid van het grote publiek.

Image
Binance desktop
Binance desktop

Binance

De interface van Binance mag dan iets complexer zijn, er is een reden waarom Binance het grootste exchange platform van allemaal is. Op CoinMarketCap staat Binance veruit op nummer één op basis van aantal coins, markten én handelsvolume. Wil je investeren in een crypto? Dan is het hoogstwaarschijnlijk dat deze munt gelist is op Binance. Toch is er geen garantie. Namelijk een reeks kleinere projecten en een aantal DeFi-projecten zijn nog niet gelist op Binance. De enige manier om deze aan te kopen is via een decentrale exchange zoals PancakeSwap en UniSwap. Het is mogelijk dat deze in de toekomst alsnog verkrijgbaar zijn via Binance.

Het traden bij Binance gebeurt aan de hand van tradingpairs. Met maar liefst 500 handelsparen kan je zo je ene cryptomunt omruilen voor een andere, zonder dat je hiervoor een extra transactie moet doen én bijkomende transactiekosten moet betalen.

Het investeren kan bij Binance op verschillende manieren. Uiteraard kan je zoals bij Bitvavo gaan handelen tegen een huidige marktprijs en werken met stop- en limietorders maar Binance richt zich ook op de meer ervaren traders. Je kan hier gaan handelen met leverage, spottraden en futuretraden. Als beginnend investeerder is dit niet aan te raden omdat er risico’s bij komen kijken waar ieder zich goed van bewust moet zijn.

Binance is druk bezig om de grote financiële markt te veroveren en heeft nu ook een eigen Binance Visa Card. Met deze gratis Visa Card kan je aankopen doen bij meer dan 60 miljoen verkopers wereldwijd. Daarnaast kan je tot 8% cashback op je aankopen krijgen.

Transactiekosten

Er is geen goed of slecht in het kiezen van je exchange, maar de transactiekosten is wel een belangrijk onderdeel. Je wil tenslotte zo min mogelijk transactiekosten betalen op je aankoop. Elke transactie heeft uiteraard kosten, dat is het verdienmodel van de exchange, maar hoe verschillen deze kosten?

Bitvavo

Het platform van Bitvavo rekent 0,25% taker kosten en 0.15% maker kosten onder het handelsvolume van 100.000. Dit volume is gebaseerd op de transacties van afgelopen maand. Taker kosten zijn transacties die meteen worden toegepast, terwijl maker kosten pas worden uitgevoerd wanneer de prijs een bepaalde punt heeft bereikt.

Image
Transactiekosten Bitvavo
Bron: Bitvavo

Binance

Bovenstaande kosten lijken niet heel veel maar Binance heeft daarentegen zeer aantrekkelijke transactiekosten. Bij Binance betaal je slechts 0,1% maar het kan zelfs nog goedkoper. Binance werkt veel met hun native coin: de Binance coin (BNB). Wanneer je handelt met BNB als tradingpair, betaal je slechts 0,05% per koop- of verkooporder. Als je dit afzet tegenover de handelskosten van Bitvavo, is Bitvavo een duur handelsplatform.

Het is natuurlijk ook belangrijk om te gaan kijken naar het doel van je investering. Wil je een eenmalige investering doen op lange termijn? Dan is Bitvavo mogelijk een geschikte exchange. Ben je eerder op zoek naar een groot aanbod cryptomunten en wil jij op regelmatige basis gaan handelen? Dan kunnen de kosten flink oplopen bij Bitvavo.

Laatste trends cryptomarkt

De markt van crypto is aantrekkelijk omdat we een zeer mooi rendement kunnen krijgen van onze investering. Iedereen wil dan ook als eerste aanwezig zijn bij een succesvol project om hun rendement te maximaliseren. Door deel te nemen aan crowdfundings zoals Inital Coin Offerings (ICO) kunnen we als één van de eerste investeren in een project in de hoop dat de prijs hier tot ongekende hoogtes gaat stijgen.

Binance werkt aan de hand van een Launchpad. Dit is een tokenlanceringsplatform voor innoverende projecten waarbij je kan investeren in een jong project. Bij Binance kan je dus vanaf het begin van een token mee investeerder zijn, het platform van Bitvavo laat je ‘alleen maar’ investeren in de tokens die gelist zijn op het platform. Deze verschijnen ook pas later op Bitvavo, nadat ze al enige tijd op andere markten verkrijgbaar zijn. We hebben vaker gezien dat na een lacering een cryptoproject gehyped wordt en ineens iedereen deze wil kopen, maar (nog) niet beschikbaar is op Bitvavo.

Staking

Een manier om passief geld te verdienen met je crypto investeringen is het staken van je munten. Er zijn veel verschillende manieren om je munten te gaan staken, afhankelijk van het risico die ermee gepaard gaat.

Bitvavo

Je kan je investeringen en munten gaan staken bij Bitvavo. Staken is het principe waarbij je digitale assets in de pool laat staan en hiervoor een beloning ontvangt. Deze beloning bij Bitvavo is altijd in de vorm van cryptomunt zelf, je ontvangt dan een kleine hoeveelheid als waardering. Lees hier hoe jij kan staken bij Bitvavo.

Binance

De mogelijkheden bij Binance om passief geld te verdienen bij Binance zijn eindeloos.  Naast het klassieke staken, zijn er lauchpools, liquid swaps en dual investment waarbij je allemaal beloond wordt om je munten ter beschikking te stellen. Let op: deze komen allemaal gepaard met een zeker risico. Hoe groter het risico, hoe groter het beoogde rendement van je staking. Lees hier alles over de stakingsmogelijkheden op Binance.

Helpdesk

Wanneer iets misgaat, wil je natuurlijk zo spoedig mogelijk geholpen worden. Binance heeft in het verleden te maken gehad met een slechte reputatie door hun klantenservice. Zo moesten gebruikers weken, soms maanden wachten alvorens ze reactie krijgen via mail. Er is geen mogelijkheid om de klantendienst telefonisch te bereiken en ook alle communicatie verloopt in het Engels.

Bitvavo heeft het voordeel een Nederlands platform te zijn waarbij je kan communiceren in je eigen moedertaal. De klantenservice reageert hier relatief snel en is hulpvaardig. Dit kan een doorslag geven voor een beginnend investeerder om zijn of haar keuze te maken.

Conclusie

Er zijn steeds meer geïnteresseerden die geloven in de blockchain technologie en de verschuiving van de financiële markt, maar hoe begin je met investeren? Ondanks dat er verschillende exchanges bestaan, hebben we hier nader gekeken naar twee grote spelers. Er is geen goed of slecht als we Bitvavo en Binance met elkaar gaan vergelijken. Het is puur afhankelijk van je verwachtingen en de doelstellingen waarmee jij gaat investeren. Je moet dan ook niet de keuze maken tussen Bitvavo óf Binance, het is perfect mogelijk om beide platformen te gebruiken. Je kan tenslotte altijd nog crypto verzenden van het ene platform naar het anderen.

Wil je graag investeren maar heb je nog geen Bitvavo account? Maak hier je account aan en ontvang korting. Ben je eerder geïnteresseerd in Binance? Maak hier je account en ontvang 5% korting! Investeer verstandig en doe steeds je eigen onderzoek. Investeer daarnaast alleen geld dat je kan missen.

In onze AllesOverCrypto Facebookgroep praten we vaker over verschillende exchanges en welke voor- en nadelen deze hebben. Kom zeker een kijkje nemen en stel al je crypto gerelateerde vragen. Tot snel!


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.