Bitcoin munt op een ACIS met de tekst Binance Pool, complete uitleg voor beginners

Binance Pool - complete uitleg voor beginners

Binance Pool! Eindelijk! Het was al een tijdje wachten op deze module, maar we zijn er eindelijk aan toe om hem eens onder de loep te nemen! Voor iedereen die een prachtig Binance-zwembad verwacht met een strakke waterspiegel: helaas!

Vandaag gaan we het hebben over de Binance Pool, of beter gezegd, de Binance Mining Pool! Nadat Staken al met veel enthousiasme door de crypto community werd onthaald, is ook voor het Proof-of-Work-concept nu met Binance Pool een oplossing gekomen.

Maar wat is een mining pool precies? Hoe meld je je aan bij Binance en Binance pool? Hoe werken concepten als PPS en PPLNS? Hoe ontvang je je verdiensten? En is het rendabel? Dat en nog veel meer lees je in deze uitgebreide handleiding en uitleg over Binance Pool!

Let op: hou er rekening mee dat de volgende uitleg over Binance Pool en de toelichting hierop op geen enkele manier als advies opgevat mogen worden. De keuze voor óf en op welke manier je crypto wilt traden en welke keuzes je maakt qua in- en verkoop en investeringen ligt bij jou en bij jou alleen. Wij zijn geen financieel adviseurs.

Voordat je verder leest ...

Het is handig om alvast een account aan te maken bij Binance zodat je mee kan klikken tijdens het lezen van deze blog.

>> Klik hier om direct naar de aanmeldpagina van Binance te gaan.

Bekijk snel

Binance heeft zoals bekend een zeer uitgebreid dienstenpakket. Je kunt er niet alleen terecht voor het handelen in cryptocurrency’s. Je kunt er ook ‘Staken’, lenen, uitlenen, crypto peer-to-peer verhandelen en nog veel meer! Een van de meest recente modules is Binance Pool. In onderstaande video geeft het toonaangevende Cointelegraph News wat inzicht in de module.

https://www.youtube.com/watch?v=mywqNbejc30

 

Wat is een mining pool?

Voordat we specifiek gaan kijken naar de toepassing van mining en mining pools bij Binance, werpen we eerst eens een blik op wat een mining pool precies is. Een mining pool is een verzameling van mensen die minen. Of organisaties die minen. 

Minen is de activiteit die het Proof-of-Work-concept van een blockchain ondersteunt. Door te minen worden nieuwe blocks op een blockchain aangemaakt en worden transacties gevalideerd. Miners ontvangen doorgaans een vergoeding voor de werkzaamheden.

Waar helemaal in het begin het minen van bijvoorbeeld Bitcoin een bijzonder lucratieve aangelegenheid was (zeker als je naar de koers van Bitcoin vandaag de dag kijkt), is dat tegenwoordig een stuk minder het geval. 

Tuurlijk, goede hardware is een belangrijk begin. Maar zelfs met de meest krachtige ASICS (mining apparatuur) ben je slechts een sneeuwvlokje in de storm. Anders gezegd: om daadwerkelijk een block te minen heb je doorgaans wat meer nodig dan een beetje toffe hardware.

Een mine-strategie waar je je uitsluitend beroept op je eigen hardware is dan ook een riskante bedoening. In plaats daarvan is het ook mogelijk om de krachten de bundelen met andere solisten, om daarin de kans om een block te minen te vergroten. 

Dit noemt men dan ook een mining pool. Een mining pool is dus een verzameling van miners die samenwerken om met de gecombineerde rekenkracht van hun netwerk het PoW-netwerk van de blockchain te ondersteunen. Aangezien vele handen licht werk maken, is de kans op een vergoeding groter, dan wanneer men dit solistisch aanvliegt.

Hoe werkt een mining pool?

De hele essentie van een mining pool is dus om de kracht van de verschillende miners te combineren. Om dit in goede banen te leiden is er een ‘mining coördinator’ die ervoor zorgt dat de activiteiten van de miners elkaar aanvullen in plaats van elkaar vervangen.

Wanneer je je aansluit bij een mining pool dan krijg je je beloning op een manier die afhankelijk is van de manier waarop de beloning wordt toegekend. Hierin wordt over het algemeen onderscheid gemaakt tussen de manieren Pay-Per-Share (PPS) en Pay-Per-Last-N-Shares (PPLNS). Op beide methodes komen we straks uiteraard even terug.

Hoe start je met Binance Smart Pool?

Staat jouw ASIC of je grafische kaart lekker te snorren, maar vind je dat de resultaten een beetje tegen vallen? Dan is het verstandig om jouw krachten te bundelen met die andere Power Rangers. Of Transformers. Of waar je ook maar enthousiast van wordt.

Door je aan te sluiten bij een mining pool vergroot je je kansen op succes aanzienlijk. En wanneer het gaat om een degelijk, betrouwbaar en ervaren platform? Dan kun je simpelweg niet om Binance heen.

Zoals elk zichzelf respecterend platform, vereist ook Binance het dat je een account aanmaakt. Zodra je een account op Binance hebt aangemaakt, gaat er letterlijk een hele nieuwe wereld voor je open.

Sommige modules binnen Binance (zoals bijvoorbeeld Margin Trading) vereisen een aanvullend account, maar voor de meeste activiteiten volstaat het account wat je zojuist hebt aangemaakt.

Na het aanmaken van een Binance account kun je terecht op het Mining Platform van Binance. Nogmaals: Dit werkt alleen wanneer je een Binance-account hebt aangemaakt!

Image
Binance Pool website

Hoe werkt Binance Pool?

Wanneer je je account bij Binance Pool hebt aangemaakt en je hebt je aangemeld voor een Mining Pool via Binance Pool, dan draag je automatisch bij aan de activiteiten van de gehele pool. Op basis van jouw bijdrage krijg je dus ook je vergoedingen uitgekeerd. 

In essentie is het eigenlijk heel simpel. Hoe meer je bijdraagt aan de activiteiten die er voor nodig zijn om een block te minen, hoe meer je verdiensten zijn. We noemen dit ook wel een vergoeding naar rato.

Daarbij geldt natuurlijk ook dat wanneer je nauwelijks iets bijdraagt aan het minen, je vergoedingen ook erg laag zullen liggen. Het voor-wat-hoort-wat-model is dus aardig van toepassing bij Binance Pool.

Wanneer je alles in gereedheid hebt (dus je account en je hardware) dan is het tijd om de hele zwik in te stellen. Dit kun je doen door je software te configureren die bij de mining hardware hoort.

De Pool URL is:
stratum+tcp://bs.poolbinance.com:3333
stratum+tcp://sha256.poolbinance.com:8888

Daarnaast heb je dus je gebruikersnaam nodig. Het juiste format is <gebruikersnaam.miner_ID>

Je stelt met de volgende stappen je Miner configuratie in:

  1. Zet de miner aan en verbind het met hetzelfde netwerk als de PC die de hardware aanstuurt.
  2. Gebruik de IP-retriever software om het IP-adres van de miner te krijgen.
  3. Open het IP-adres op de computer die de miner aanstuurt en configureer de miner als volgt:
Image
Miner configuratie instellingen

Vanaf dat moment kun je centjes (of nou ja, stukjes Bitcoin) verdienen met je mining-activiteiten. De settlement-periode is van 8 uur ’s ochtends tot 8 uur ’s ochtends de volgende dag. (UTC+8) Wanneer je de hele periode actief bent geweest, heb je recht op de vergoeding. 

Hoe worden mijn mining-inkomsten berekend?

Op dit moment maakt Binance Mining Pool gebruik van de FPPS Settlement methode. Deze methode gaat uit van een statische waarde wat zij zelf de ‘Luck Value’ noemen. Deze Luck Value heeft logischerwijs betrekking op de kans dat je met jouw hardware bijdraagt aan het succesvol minen van een block.

Vervolgens zal Binance een vergoeding uitkeren op basis van een bepaalde formule. Deze formule is vooral afhankelijk van de theoretische dagelijkse opbrengst van zo’n pool en van de hoogte van de hash rates die je met jouw hardware bijdraagt. De formule luidt als volgt:

FPPS = Theoretical Average Daily Settlement Earnings * (1 + Transaction Fee Rate) * (1 - Mining Pool Fee Rate)

De theoretische earnings en de transaction fee rates kun je vinden in de Block Explorer van Binance. De Binance Mining Pool Fee rate is vastgesteld op 2.5%. Uiteraard kunnen deze formules en waarden veranderen, dus het is altijd zinnig om dit van tevoren of tussendoor af en toe na te gaan.

Pay Per Share (PPS)

Pay Per Share is de meest voorkomende manier van uitbetaling binnen Mining Pools. Het systeem is er voornamelijk op gericht dat er een vergoeding wordt uitgegeven aan de miners binnen de pool, ongeacht of de pool een block oplost of niet.

Je krijgt hierbij dus een vergoeding naar rato, afhankelijk van de hash rate die jouw hardware bijdraagt binnen de pool. Deze hash rate bepaalt vervolgens welke share (welk deel) jij hebt bijgedragen aan het succes (ook wanneer dit succes alleen theoretisch bestaat, zoals bij Binance) en bepaalt vervolgens het percentage van de vergoeding waar jij recht op hebt.

Er kleven (zoals bij alles in het leven) voor- en nadelen aan een methode als PPS. Het voordeel is natuurlijk dat je altijd wel iets kunt cashen. Het nadeel is dat de eigenaar of coördinator van de pool altijd het risico loopt. Hierdoor wordt er vaak een fee opgelegd aan de miners, om dit risico te verkleinen (mitigeren). Binance maakt dus gebruik van het Pay Per Share-model. Een ander model is PPLNS.

Pay Per Last N Shares (PPLNS)

Een alternatief schema voor vergoedingen binnen een mining pool, is de Pay Per Last N Shares, oftewel PPLNS-vergoeding. Bij Pay Per Last N Shares vindt er niet standaard een vergoeding plaats, maar komt een miner alleen voor een vergoeding in aanmerking wanneer de pool succesvol en daadwerkelijk een block heeft gemined.

Dat werkt dus essentieel anders dan het geval is bij de PPS-structuur. Wanneer er binnen de PPLNS-structuur succesvol een block gemined wordt, controleert het systeem het aantal ingezonden shares, ook wel ’N’ genoemd. 

Stel even dat er rekenkundig een beloning van 12,5 BTC voor een block is. De mining operator of coördinator neemt bijvoorbeeld 20% van deze vergoeding in beslag. Want ja, die moeten ook vreten hè! Van de resterende 10 BTC wordt dan bekeken welk aandeel jij hebt geleverd in dit waanzinnige succes. 

Stel dat dat aandeel 2% is, dan wacht jouw dus een beloning van 2% van 10 BTC (oftewel 0,2 BTC). Makkelijker dan dat kunnen we het voorbeeld niet voor je maken. Moeilijker overigens ook niet. Het is nou eenmaal wat het is.

Waar zie je jouw verdiensten op Binance Smart Pool?

Omdat Binance werkt volgens het PPS-model, vindt er elke dag dus een vaste vergoeding plaats. Deze wordt, zoals gezegd, elke dag keurig bijgeschreven om 8 uur in de ochtend (UTC+8 tijdzone). 

Om te kijken of je al een Lamborghini kunt aanschaffen van je Binance Smart Pool mining inkomsten, ga je simpelweg naar de Binance Smart Pool waaraan je deelneemt via de Binance interface. Je kunt vervolgens op de Pool klikken en je klikt dan op de ‘Earnings’ interface om het overzicht te zien.

De earnings worden ook direct in je Binance-wallet bijgeschreven. Je kunt ze vanaf daar dus ook verplaatsen naar een ander gedeelte van je Binance-account óf naar een software of hardware Crypto Wallet wegschrijven. Wel zo veilig, toch?!

Is Binance Pool een interessante inkomstenbron?

Hier kunnen we vrij duidelijk over zijn. Ja. Binance Pool kan absoluut als een interessante inkomstenbron worden gezien. Echter, om Binance Pool als een serieuze inkomstenbron te kunnen inzetten, zul je er aan jouw kant ook serieus mee aan de slag moeten gaan.

Daarmee doelen we natuurlijk met name op de setup van je mining hardware. Ga je met een beetje lanterfantende instelling en hardware aan de bak? Dan kun je er zelf ook niet al teveel van verwachten. Het is net als gewoon werken. Input = output. Oftewel: wat je er in stopt, krijg je er ook weer uit.

Zorg je er dus voor dat je serieus mee kunt doen met een mining pool? Dan zullen je vergoedingen ook serieuze vormen aannemen. Doe je dit niet? Dan kun je er ook niet al teveel van verwachten. Wat dat betreft is het bijna als het ‘normale leven’. Als je van je leven een feestje wilt maken, zul je zelf de slingers moeten kopen.

Conclusie

Binance Pool is absoluut een zinnige toevoeging aan het gehele Binance-arsenaal wat er al bestaat. Het is niet meer dan terecht dat Binance ook een gedeelte van haar platform reserveert voor het PoW-concept van de blockchain, nadat eerder het PoS-concept via de Staking-module al toegankelijk was.

Voor wie op een serieuze manier met mining aan de slag wil gaan is het verstandig om zich te verdiepen in verschillende soorten hardware of ASICs om te kijken wat jou het meest rendement oplevert. 

Onthou hierbij altijd dat de aanschafkosten, energiekosten en afschrijvingskosten de grootste kostenpost zijn en dat die in ieder geval afgedekt moeten worden. En het liefst natuurlijk nog (heel, heel veel) meer.

Heb je zelf al ervaring met Binance Pools of andere mining pools? Of ben je op zoek naar mensen die dit wel hebben en die jou er meer over kunnen vertellen? Start dan een discussie in de Crypto Facebookgroep of het Crypto Forum. Laat het ons ook weten als je zelf interessante ideeën hebt over een blog-onderwerp. Wie weet schrijven we de volgende keer wel voor jou!


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.