Bitonic is crypto handelsplatform

Bitonic Review - betrouwbaarheid, ervaringen en uitleg

De zoektocht naar de juiste crypto exchange voor jou is een lastige, maar wel een hele belangrijke. Je keuze voor een exchange kan namelijk zeker een grote invloed hebben op jouw ‘cryptoverhaal’.

Elk van de beschikbare exchanges heeft zijn voordelen en zijn nadelen en door een afweging van deze voor- en nadelen te maken kun je een goede keuze voor een exchange maken. Wij kunnen deze keuze niet voor je maken, want voor jou zijn weer andere dingen belangrijk dan voor mij, bij wijze van spreken. 

Wat we wel kunnen doen, is je suggesties geven. Eén van die suggesties is Bitonic. Bitonic is een Nederlandse crypto exchange, die het mogelijk maakt in crypto te handelen.

Maar wat zijn de voordelen van Bitonic? Wat zijn de nadelen van het platform? En is de exchange veilig? Op die vragen, en meer, krijg je in deze blog antwoord.

Bekijk snel

Wat is Bitonic?

Bitonic is de alleroudste Nederlandse crypto exchange die er bestaat en deze werd opgericht in 2012. De exchange maakt het mogelijk om Bitcoin (BTC) aan te kopen met iDEAL.

‘Bitcoin is voor iedereen’. Dat is het motto waar de oprichters van Bitonic het bedrijf ooit in 2012 mee oprichtten. Dit is dan ook waar ze nog altijd mee bezig zijn: het beschikbaar maken van Bitcoin voor iedereen.

Inmiddels heeft Bitonic erg veel gebruikers en wordt het platform bijvoorbeeld gebruikt om goedkoop Bitcoin te kopen om dit vervolgens over te zetten naar andere platformen, zoals Binance.

In enkele exchanges is Bitonic echt uniek ten opzichte van andere exchanges, maar hierover volgt later meer. Daarnaast heeft het platform natuurlijk verschillende voordelen ten opzichte van andere exchanges, maar ook verschillende nadelen. Ook hierover lees je later meer.

Image
Bitonic als platform
Bitonic als crypto handelsplatform

Bitonic als platform

Bitonic is dus een crypto exchange, maar zoals je misschien al was opgevallen hebben we het enkel over Bitcoin. Dit heeft een reden: via Bitonic zijn namelijk geen andere munten te verhandelen. Via Bitonic kun je alleen Bitcoin aan- en verkopen.

De reden dat Bitonic het niet mogelijk maakt andere cryptomunten te kopen en te verkopen is simpel: ze geloven niet in andere munten. De enige munt waar zij als bedrijf achter staan is Bitcoin. Om deze reden bieden zij ook geen andere munten aan.

De transactiekosten liggen bij Bitonic rond de 1%. Ze zijn, zoals bij de meeste exchanges, afhankelijk van de grootte van de transactie. Hoe groter de transactie, hoe lager de kosten. Hoe kleiner de transactie, hoe hoger de kosten.

Via Bitonic zijn verder ook geen hele bijzondere dingen te doen. Het platform maakt het enorm eenvoudig om Bitcoin te kopen en te verkopen, maar ze bieden verder geen bijzondere orders of iets dergelijks aan. Ze zijn dus erg goed in wat ze doen en houden het daar ook bij.

Wanneer je Bitcoin aankoopt via Bitonic zul je zelf een locatie moeten vinden om deze Bitcoin te bewaren. Dit kun je bijvoorbeeld doen in een andere exchange die wel een built-in wallet aanbiedt, maar ook kun je bijvoorbeeld zelf een hardware wallet aanschaffen en de Bitcoin hierop bewaren.

Wel bestaat er bijvoorbeeld de Bitonic Academie. Dit is een initiatief via waar Bitonic hun kennis over Bitcoin deelt door middel van bijvoorbeeld trainingen en cursussen, maar ook presentaties en workshops.

Daarnaast is Bitcoin.nl een website van Bitonic. Op deze website kun je veel lezen over Bitcoin, bijvoorbeeld het nieuwste nieuws over de munt, maar ook informatie over hoe Bitcoin precies werkt. Ook maken ze op deze website uiteraard reclame voor Bitonic en zetten ze het platform neer als de beste manier om Bitcoin aan te kopen.

Is Bitonic betrouwbaar?

Wat natuurlijk belangrijk is om te weten voordat je met een platform van start gaat is of dit platform betrouwbaar en veilig is. Kies je namelijk voor een platform dat wel eens gehackt wordt heb je de kans dat dit gebeurt terwijl jij er geld - of misschien crypto - op hebt staan en mocht dit gebeuren raak je dit geld of deze crypto waarschijnlijk kwijt.

Bij Bitonic hoef je aan dit specifieke voorbeeld eigenlijk al niet te denken. Je gebruikt het platform namelijk enkel om Bitcoin aan te kopen of te verkopen, en je hebt dus eigenlijk nooit een bepaalde hoeveelheid op een Bitonic account staan. Het kan dus ook nooit door bijvoorbeeld hackers van dit account af gehaald worden.

Wat hier dan weer wel bij komt kijken, is dat je, zoals eerder benoemd, zelf voor een wallet moet zorgen. Dit kan een digitale wallet zijn, maar ook een hardware wallet of zelfs een built-in wallet bij een andere exchange.

Daarnaast heeft er tot op heden nog geen enkele gebeurtenis plaatsgevonden die ons reden geeft om te zeggen dat Bitonic een onbetrouwbaar platform is en dit zullen we dan ook doen. Het is altijd lastig om te zeggen hoe betrouwbaar een platform is ten opzichte van andere platformen, maar Bitonic is een betrouwbaar en veilig platform en je hoeft je dan ook geen zorgen te maken wanneer je gebruik gaat maken van dit platform.

Hoe handel ik via Bitonic?

Zoals we eerder al zeiden kun je via Bitonic enkel handelen in Bitcoin. Hoewel dit misschien door sommigen als een nadeel gezien kan worden, omdat je in je mogelijkheden beperkt blijft, zorgt het er wel voor dat alles erg eenvoudig blijft.

Wanneer je Bitcoin wil gaan aan- of verkopen via Bitonic hoef je hier niet eens een account voor hebben. Als je op de website terechtkomt wijst het kopen van Bitcoin eigenlijk zichzelf wel, maar toch zullen we het even eenvoudig uitleggen in een overzichtelijk stappenplan.

  1. Als eerste kies je of je Bitcoin wil kopen of verkopen. Voor dit voorbeeld kiezen we even voor kopen. Wanneer je voor verkopen kiest werkt het eigenlijk vrijwel hetzelfde;
  2. Vervolgens kun je uit twee dingen kiezen: of je vult in hoeveel Bitcoin je wil kopen, of je vult in voor hoeveel euro aan Bitcoin je wil kopen. De computer van Bitonic berekent vervolgens automatisch hoeveel dit is in de andere waarde;
  3. Hierna moet je aangeven van welke betaalwijze je gebruik wil maken. De opties zijn iDEAL en Bancontact;
  4. Nu klik je op ‘Kopen’ en vervolgens vul je je betaalgegevens in een voltooi je je bestelling;
  5. Je hebt nu Bitcoin gekocht via Bitonic en je krijgt een Bitcoinadres. Dit adres kun je gebruiken om je Bitcoin te plaatsen in een wallet, waarbij je een keuze gemaakt uit de drie eerder genoemde opties;

Gefeliciteerd! Je hebt Bitcoin gekocht via Bitonic. Het is dus erg eenvoudig en dit is zeker een voordeel van Bitonic als exchange. Zo heeft het platform nog meer voordelen, maar natuurlijk ook verschillende nadelen. Op enkele hiervan gaan we nu in.

Image
Bitcoin kopen via Bitonic
Bitcoin kopen via Bitonic

De voor- en nadelen van Bitonic

Zoals we net al zeiden heeft Bitonic als exchange, net als elke andere exchange, verschillende voor- en nadelen. Het afwegen van voordelen en nadelen is een belangrijke stap in het kiezen van een juiste exchange en het is dan ook belangrijk dat je goed weet wat de voordelen en nadelen van een exchange zijn. Op de voornaamste zullen we in dit deel ingaan.

Eenvoud

Het eerste voorname voordeel van Bitonic is het feit dat het platform enorm eenvoudig in elkaar zit. Wanneer je op de website beland is het erg eenvoudig en wijst het zichzelf allemaal wel. Via bijna geen enkel ander platform is het mogelijk zo eenvoudig en snel Bitcoin te kopen.

Volume

Een tweede voordeel van Bitonic is dat het handelsvolume eigenlijk altijd hoog is. Je hoeft je er geen zorgen over te maken dat er misschien geen Bitcoin beschikbaar is op het moment dat jij wilt gaan kopen, want dit komt bij Bitonic eigenlijk niet voor.

Taal

Een ander voordeel van Bitonic is dat het platform uit Nederland komt en hierdoor alles ook beschikbaar is in het Nederlands. Zeker voor mensen die de Engelse taal niet helemaal perfect onder controle hebben kan dit een groot voordeel zijn. Ze weten namelijk op deze manier zeker dat ze alles, qua taal, goed begrijpen.

Klantenservice

Natuurlijk kun je klantenservice van Bitonic bereiken via de mail en via de live chat, maar bijzonder aan de klantenservice van Bitonic is dat deze ook te bereiken is via de telefoon. Je kunt ze bellen van maandag tot en met vrijdag tussen half 10 ’s ochtends en 5 uur ’s avonds. Vanzelfsprekend zijn al deze vormen van klantenservice beschikbaar in het Nederlands.

Kosten

Of je de kosten als een voordeel of als een nadeel ziet is volledig aan jou. De transactiekosten zijn bij Bitonic, zoals eerder benoemd, afhankelijk van de grootte van de transactie, maar je kunt ervan uitgaan dat de kosten rond de 1% per transactie zullen uitkomen.

Dit is hoger dan bij vele andere exchanges. Zo zijn de transactiekosten bij Bitvavo bijvoorbeeld 0,25% per transactie. Echter, er zijn bij Bitonic geen bijkomende kosten. Bij Binance bijvoorbeeld, liggen de transactiekosten op de 0,10% per transactie, maar hier komt dan wel bij kijken dat er bijkomende kosten zijn, zoals hoge kosten voor het storten en opnemen van geld. Dit zijn natuurlijk allemaal zaken waar je rekening mee moet houden.

Aanbod

Wil jij enkel in Bitcoin handelen? Dan is het feit dat je via Bitonic enkel Bitcoin kunt verhandelen natuurlijk niet zo’n groot probleem. Het hoeft natuurlijk ook niet zo te zijn dat je in allerlei altcoins gaat handelen. Kies je er dus voor dat je enkel in Bitcoin gaat handelen? Dan is Bitonic juist erg overzichtelijk en eenvoudig.

Echter, het kan natuurlijk wel een nadeel zijn dat er maar een erg beperkt aanbod is. Hierdoor heb je namelijk niet de mogelijkheid in andere munten te handelen dan in Bitcoin, dus wanneer het slecht gaat met Bitcoin kun je eigenlijk geen kant op.

Wallet

Je kunt je aangekochte Bitcoin niet storen op Bitonic. Hoewel dit niet per se een nadeel hoeft te zijn, kan het dit wel zijn. Ben jij een ervaren crypto handelaar? Dan maak je waarschijnlijk sowieso al gebruik van een externe wallet, zoals een hardware wallet of misschien gewoon een digitale wallet. Dan hoeft het dus voor jou ook zeker geen nadeel te zijn.

Maar ben jij een beginnend handelaar? Dan kan het natuurlijk erg handig zijn als je alles op één plek hebt en je Bitcoin dus gewoon kunt storen op de plek waar je het koopt. Bitonic biedt geen built-in wallets aan en dit is via het platform dus niet mogelijk.

Dus, hier nog even in het kort enkele van de voornaamste voordelen en nadelen van het platform, Bitonic.

Voordelen Nadelen
Overzichtelijk en eenvoudig Beperkt aantal munten (enkel Bitcoin)
Erg betrouwbaar en veilig Geen built-in wallet

Conclusie

Bitonic is dus één van de mogelijke platformen via waar je in crypto kunt handelen, althans, in Bitcoin kunt handelen. Het platform is Nederlands en heeft vele gebruikers.

De exchange heeft zijn voordelen, maar ook zijn nadelen. Zo is het platform eenvoudig, heeft het een goede klantenservice en is het erg veilig. Maar het aanbod is bijvoorbeeld wel erg beperkt en zo ook de mogelijkheden die je hebt.

Al met al lijkt Bitonic dus zeker een goede optie, bijvoorbeeld ook om je Bitcoin goedkoop aan te kopen om het vervolgens over te zetten naar een platform als Binance. Hier kun je het dan bijvoorbeeld weer verruilen voor andere munten.

Bitonic is natuurlijk niet de enige exchange, zo heb je bijvoorbeeld ook Bitvavo, Binance en Kraken. Het is belangrijk dat je voor jezelf een goede keuze maakt welke crypto exchange het beste bij jou past en dus welke aspecten van een exchange jij belangrijker dan andere vindt.

Hopelijk hebben we je in jouw zoektocht naar de juiste exchange wel weer een beetje wijzer gemaakt over één van de mogelijkheden die je hebt.

Wil je meer weten over Bitonic? Wil je ervaringen van anderen met het platform lezen? Of wil je iets weten over de alternatieven voor Bitonic? Meld je aan bij onze AllesOverCrypto Facebookgroep! We spreken er graag over alles wat met crypto en de blockchain te maken heeft en delen er waardevolle informatie met je. Hopelijk zien we je daar!


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis online crypto training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.