KYC verificatie

Top 3 anonieme crypto exchanges zonder KYC

Tegenwoordig zijn er nog maar weinig crypto exchanges waarbij je geen KYC (Know-Your-Customer) / verificatieproces moet afleggen voordat je kunt beginnen met handelen. Door Nederlandse regelgeving zijn eigenlijk alle exchanges verplicht om eerst hun klanten te leren kennen. Dit is onder andere om terrorismefinanciering, geld witwassen en het sponsoren van andere criminele activiteiten via cryptocurrencies aan banden te leggen.

We mogen dus blij zijn dat deze regelgeving in leven is geroepen, maar toch kan zo'n proces een vervelende horde zijn. Meestal duurt een verificatie niet lang, maar soms is het wel lang wachten op goedkeuring van desbetreffende exchange. Ook geef je toch een stukje weg van je eigen privacy, wat voor velen een grote zonde is. 

Helaas heb je toch echt eerst toegang tot een exchange nodig om je cryptomunten met fiat-geld aan te schaffen. Het mooie is dat niet alle exchanges gevestigd zijn in Nederland en dus ook niet onder de Nederlandse wetshandhaving vallen, waardoor het toch mogelijk is om van een exchange gebruik te maken zonder KYC. Dus wil je meteen aan de slag en is dat stukje privacy wat je weggeeft ook teveel? Dan kan je het altijd proberen bij de onderstaande 3 anonieme crypto exchanges zonder KYC / verificatieproces!

Header foto: ilikeyellow / Shutterstock.com

Bekijk snel

 

In onderstaande video wordt duidelijk uitgelegd wat KYC inhoudt. Lees je liever? Dan kan je ook verder scrollen voor een korte geschreven uitleg.

Wat is KYC?

KYC staat voor "Know Your Customer", oftewel "Ken je klant". Know Your Customer is een beleid dat financiële ondernemingen, zoals banken, vermogensbeheerders, maar ook aandelenbeurzen en cryptobeurzen gebruiken om te weten wie hun klanten zijn. Als jij bijvoorbeeld een nieuwe bankrekening opent bij de ING, zul je eerst een KYC check moeten doen. Kort gezegd willen ze van jou als klant weten of je wel echt bent wie je zegt dat je bent.

Het is voor financiële ondernemingen die binnen de Nederlandse wetshandhaving vallen verplicht om een goed KYC-beleid te hebben. Zo'n KYC-beleid houdt in dat elke potentiële klant geïdentificeerd wordt en gescreend wordt op mogelijke risico's vóór toelating.

Bij crypto exchanges ziet een KYC er doorgaans als volgt uit:

 • ID / paspoort / rijbewijs verificatie (komen de gegevens overeen met de ingevulde gegevens bij registratie?)
 • Gezichtsscan (komt jouw gezicht overeen met het gezicht op je identificatiedocument?)
 • Adresbewijs (bijv. Elektriciteits-, water-, gas-, telefoon- of internetrekening)

Dit kan nog wel eens een vervelende bezigheid zijn en je geeft toch wat belangrijke gegevens weg die zomaar vrij kunnen komen op het internet bij een eventueel datalek. Aan de andere kant draagt een goed KYC-beleid bij aan de veiligheid van jouw financiën en indirect aan de veiligheid van jouw omgeving door het sponsoren van criminele activiteiten zoveel mogelijk tegen te gaan.

Image
KYC

 

Crypto exchanges zonder KYC

De crypto exchanges die hieronder besproken worden zijn dus toegankelijk zonder je persoonlijke gegevens weg te geven. In sommige gevallen is er nieteens een account nodig. Helaas maken sommige exchanges (zoals sommige gedecentraliseerde exchanges) het niet mogelijk om euro's te storten waarmee je crypto kan kopen, waardoor je alleen cryptomunten tegen elkaar kunt uitwisselen op zo'n platform.

Als je nog geen crypto bezit, zul je dus eerst ergens anders digitale muntjes moeten kopen met je euro's, met bijvoorbeeld een iDEAL betaling. Maar geen zorgen, per exchange hieronder staat aangegeven of je euro's kan storten of niet, dus let's go!

Binance

Image
Binance exchange
Nadezda Murmakova / Shutterstock.com
 

Binance is dé grootste cryptocurrency exchange met een alsmaar groeiend aanbod van cryptomunten en een koop- en verkoopvolume van meerdere miljarden per dag. Ook zijn er eindeloos veel mogelijkheden met Binance, zoals:

 • Spot trading
 • Margin trading
 • Futures & Opties
 • Stock token trading (tokenized aandelen, zoals Tesla)
 • NFTs
 • Pooled mining
 • DeFi
 • En nog veel meer ...

Het is dus niet gek dat deze exchange zoveel crypto fanatici trekt. Zo'n beetje alle mogelijkheden die je voor geld verdienen met crypto kan bedenken zijn gebundeld op één platform en daarom is het ook onze favoriete exchange!

Het hoofdkantoor van Binance is gevestigd in Malta, waar de regelgeving anders is dan in Nederland / België, dus daar kan van geprofiteerd worden. Hieronder vind je de drie verschillende verificatie niveaus van Binance:

  Basic Intermediate Advanced
Benodigde informatie Naam

Adres

E-mailadres

Basic informatie

ID-kaart / paspoort / rijbewijs

Gezichtsverificatie

Alle intermediate benodigdheden

Bewijs van adres

10 dagen review time

Voordelen $300 Lifetime Buy Crypto & Fiat storting Limiet

$300 Lifetime fiat opname limiet

Max 2 BTC opname dagelijks

$50.000 Dagelijkse Buy Crypto & Fiat storting limiet

$50.000 Dagelijkse fiat opname limiet

Max 100 BTC opname dagelijks

P2P / OTC / Binance VISA card Perks

$200.000 Dagelijkse Buy Crypto & Fiat storting limiet

$200.000 Dagelijkse fiat opname limiet

Geen limiet op BTC opname

P2P / OTC / Binance VISA card Perks

 

Zoals je ziet is er bij het "Basic" verificatie niveau alleen een naam, adres en e-mailadres nodig, zonder dat je daarvoor documenten hoeft op te sturen. Je geeft dus minimale persoonlijke informatie weg en in ruil daarvoor kan je maximaal €300 aan crypto kopen via een bankstorting. Verder kan je ongelimiteerd handelen en ook altijd crypto opnemen naar bijvoorbeeld je persoonlijke wallet.

Wil je meer dan €300 aan crypto kopen? Of zie je Binance wel zitten en is een bewijs van identiteit je niet te gek, kan je ook altijd kiezen om naar een hoger verificatie niveau te gaan. Zo kun je bijvoorbeeld ook gebruik maken van de Binance VISA card.

>> Maak hier een Binance account aan om korting te krijgen op transactiekosten!

Bisq

Image
Bisq decentralized exchange
sdx15 / Shutterstock.com
​​​​

Bisq, ofwel BitSquare, valt onder de noemer "decentralized exchanges". Een decentralized cryptocurrency exchange is een marktplaats waar men cryptomunten tegen elkaar kan verhandelen zonder een centraal punt dat jouw cryptomunten beheert. Dit klinkt misschien vaag, maar als je bijvoorbeeld kijkt naar Binance, dat juist gecentraliseerd is, nemen zij jouw cryptomunten in beheer en heb jij toegang tot die munten via je account. In principe kunnen zij dus alles doen met die munten wat ze willen, zoals het bevriezen van je rekening.

Een decentralized exchange is non-custodial, wat dus inhoudt dat jij altijd de macht houdt over je eigen cryptomunten en je via een persoonlijke wallet munten kan wisselen met anderen. Voor veel mensen is dit een fijnere en veiligere optie.

Bisq is echter wel een stuk lastiger in het gebruik dan Binance en heeft veel lagere koop- en verkoopvolumes, maar het voordeel is dat je ongelimiteerd Bitcoin en andere cryptocurrencies met euro's kan aanschaffen zonder enige vorm van KYC. Je geeft dus niet eens een naam, adres of e-mailadres op. Een klein nadeel is dat Bisq eerst om een "security deposit" vraagt, een kleine Bitcoin-storting (die je overigens gewoon weer kan verhandelen) omwille veiligsheidsredenen.

Ben je nou geïnteresseerd in Bisq en wil je de nodige moeite doen om alles uit te vogelen?

>> Hier vind je een uitgebreid stappenplan om met Bisq te beginnen

Orion Protocol

Image
Orion Protocol

 

Orion Protocol schaart zichzelf onder de naam "liquidity aggregator", oftewel een aggregator van liquiditeit van andere exchanges. Het bijzondere aan Orion Protocol is dus dat het geen exchange op zichzelf is, maar dat het een brug is naar het aanbod van cryptomunten op andere gecentraliseerde en gedecentraliseerde exchanges. Ze beloven uiteindelijk zelfs een brug te worden voor de gehele cryptomarkt door letterlijk elke exchange te aggrereren op hun gedecentraliseerde platform.

Een groot voordeel van Orion Protocol is dat bij het kopen van cryptocurrency je altijd de beste prijzen krijgt. Er kan nog wel eens arbitrage optreden tussen verschillende exchanges, waardoor prijzen van een zelfde munt verschillen tussen exchanges. Normaal gesproken kan dit soms in je voordeel zijn en soms in je nadeel, maar bij Orion Protocol krijg je dus altijd de laagste prijzen bij het kopen van cryptocurrency.

Een nadeel van Orion Protocol is dat je eerst crypto moet bezitten om te kunnen handelen op het platform. Er is namelijk nog geen mogelijkheid om euro's te storten. Bij het gebruik van dit platform connect je je eigen persoonlijke wallet, zoals een MetaMask wallet of Trust Wallet en deze wallets ondersteunen helaas geen fiat-geld, maar de kans is groot dat dit wel gaat komen. Maar net als bij Bisq is er geen enige vorm van KYC of een account nodig om te handelen op Orion Protocol.

Ook heeft Orion Protocol een eigen native token: ORN. Deze tokens kan je staken op de terminal, waardoor je meedeelt in de gemaakte transactiekosten op het platform. Zo kun je dus een aardig centje bijverdienen. Verder dienen deze tokens ook als "governance tokens", waardoor je mee kan stemmen over de toekomstige ontwikkelingen van het platform. 

Als je al crypto bezit, je liever in een gedecentraliseerde omgeving handelt en je altijd op zoek bent naar de beste prijzen kan Orion Protocol best wel eens wat voor jou zijn. Als je meer wilt weten over Orion Protocol, kan je hier een uitgebreid artikel lezen over dit crypto project.

>> Begin hier met handelen op de Orion Terminal!

 

Conclusie

Zo, dat waren ze weer. Binance, Bisq en Orion Protocol zijn 3 cryptocurrency exchanges waar je aan de slag kan zonder KYC / verificatieproces. Er zijn zeker verschillen tussen deze 3 exchanges, dus het is aan jou om te kijken welke het best bij je past. Hieronder nog even een kleine samenvatting per exchange:

Binance is een gecentraliseerde exchange waarbij je wel een klein beetje persoonlijke informatie weg moet geven om het benodigde "Basic" verificatie niveau te bereiken. Ook ben je gelimiteerd tot een maximale storting van €300,- met dit verificatie niveau. Wel heeft Binance eindeloos veel opties als je toch besluit om wel over te gaan op een verificatieproces. Ook is het heel makkelijk te gebruiken en heeft het een enorm aanbod aan verschillende cryptocurrencies.

Bisq is een gedecentraliseerde exchange waarbij je compleet anoniem zoveel crypto kan kopen als je hartje begeert, maar het is wel een stuk lastiger in gebruik dan Binance. Ook zijn de koop-en verkoopvolumes een stuk lager, dus kan het nog wel eens lastig zijn om tegen een goede prijs crypto te kopen of verkopen. Een ander nadeel is de security deposit, waardoor je dus wel al een klein beetje Bitcoin moet bezitten om gebruik te kunnen maken van Bisq. 

Orion Protocol is een liquidity aggregator en voegt dus de liquiditeit van meerdere gecentraliseerde en gedecentraliseerde exchanges samen in één gedecentraliseerd platform. Orion is heel makkelijk in gebruik en het enige wat je nodig hebt is een persoonlijke wallet. Ook hebben ze een eigen native token genaamd ORN waarmee je kan profiteren van de gemaakte transactiekosten op het platform. Een groot nadeel is echter dat je al crypto moet bezitten om te kunnen handelen op Orion Protocol, aangezien er geen fiat-geld stortingen mogelijk zijn, maar wie weet verandert dit nog in de toekomst.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over KYC, exchanges of andere crypto-gerelateerde zaken? Dat kan natuurlijk. Ik wil je in dat geval uitnodigen om lid te worden van onze AllesOverCrypto Facebookgroep. Hier kun jij al je vragen kwijt. Wij zullen dan samen met de andere 80.000 leden proberen om je zo snel mogelijk te helpen!


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.