coinmarketcap overzicht

CoinMarketCap – volledige handleiding

De laatste jaren komen er steeds meer cryptoprojecten bij met elk hun eigen doelstellingen en roadmap. Met meer dan 10.000 cryptoprojecten beschikbaar, is er nood aan een centrale plaats waar je alle nodige informatie kan raadplegen om jezelf wegwijs te maken in de wereld van crypto. In een wereld die zich in snel tempo ontwikkelt, is het belangrijk om scherp te blijven en geen overzicht te verliezen in deze crypto jungle.

Een goede manier om overzicht te bewaren is door gebruik te maken van een databank die alle informatie bundelt op één platform, waarbij jij kinderlijk eenvoudig kan navigeren. De populairste centrale databank voor alle crypto informatie op wereldwijd niveau is CoinMarketCap, beter bekend als CMC. In deze blog bekijken we wat CoinMarketCap precies is en welke toepassingen het platform heeft, zo blijf je altijd up-to-date in de wereld van crypto!

Credits header: Grey82/shutterstock.com

Bekijk snel

Wat is CoinMarketCap?

CoinMarketCap is een wereldwijd platform waarbij je alle informatie, inclusief de koers kan raadplegen van jouw favoriete crypto. Door alle informatie te verzamelen op één platform, kan de gebruiken op deze manier snel navigeren door de databank om zo te filteren op de gegevens die hij of zij wil vinden. Ze zijn een neutraal en vooral informatief platform dat gebruikt wordt voor onderzoeken en rapporten over verschillende digitale valuta.

In mei 2013 werd CoinMarketCap opgericht door Brandon Chez, een mysterieus figuur die zijn identiteit liever niet bekend maakt. Noch op de site van CoinMarketCap, als op zijn eigen LinkedIn profiel maakt hij gebruik van een foto. Desondanks, is zijn werk toonaangevend in het crypto ecosysteem. Met meer dan 20 miljoen bezoekers elke maand, is CoinMarketCap dé meest gebruikte informatiebron als het gaat over crypto en de laatste nieuwe ontwikkelingen.

Binance Capital Mgmt

In april 2020 werd CoinMarketCap nog overgenomen door niemand minder dan Binance. Als één van de grootste exchanges wereldwijd besloot het bedrijf de overname aan te gaan met CoinMarketCap in de doelstelling naar wereldwijde adoptie van crypto. Ze hopen door de overname nog accuratere informatie te verwerken in hun data-analyses om te allen tijde hun kwaliteit te verbeteren. Hun doelstelling? Een onafhankelijke, neutrale en kwalitatieve informatiebron voor de miljoenen gebruikers van het platform. CoinMarketCap blijft dan ook onafhankelijk opereren van Binance.

Waarom CoinMarketCap?

De market cap, of marktkapitalisatie wordt nog steeds gezien als één van de belangrijkste indicatoren als het gaat over crypto. De marktkapitalisatie van een project geeft aan hoeveel waarde er in totaal wordt toegeschreven aan het project (uitgedrukt in $) en is dus indirect ook een indicatie van de populariteit van het project. Dit wordt berekend door het totale aantal coins / tokens in omloop te vermenigvuldigen met de prijs.

Waarbij large cap projecten vaak worden gezien als een veiligere investering dan bijvoorbeeld een project met een small cap, zijn er meer factoren die de koers bepalen. Zo is handelsvolume van de afgelopen 24 uur belangrijk, maar kijken we ook naar welke liquiditeit op welke platformen beschikbaar is. CoinMarketCap geeft je dus alle informatie die jij nodig hebt om te handelen in crypto.

Home

Wanneer we het platform van CoinMarketCap betreden, krijgen we meteen een hele hoop informatie waarbij je makkelijk kan navigeren. In deze blog behandelen we een aantal van deze informatiebronnen die jou helpen.

Image
overzichtspagina coinmarketcap
Bron: coinmarketcap.com

We krijgen meteen de koers te zien van de meest dominante crypto, gerangschikt per marktkapitalisatie. In bovenstaand voorbeeld zien we dat op moment van schrijven Bitcoin de grootste market cap heeft met maar liefst meer dan 600 miljard dollar en daarmee de grootste cryptocurrency is. Per project zien we ook de actuele prijs en de koerswijziging bepaald op afgelopen 24 uur alsook op afgelopen 7 dagen. Deze worden ook grafisch voorgesteld. Op deze manier kan je vrij intuïtief en snel raadplegen welke crypto afgelopen periode een stijgende of dalende koers hebben meegemaakt. We zien overigens ook het volume van afgelopen 24 uur alsook de circulation supply. Deze twee aspecten zijn diepgaandere informatie die jou kunnen helpen om een geschikt koop- of verkoopmoment te bepalen van jouw favoriete cryptomunt.

Informatie per project

Overview

Bij het raadplegen van je favoriete crypto, krijg je een overzicht van alle informatie die beschikbaar is over dit project. Als we Bitcoin (BTC) nemen als voorbeeld, zien we naast de actuele prijs ook andere essentiële informatie zoals de low en high in afgelopen 24u. Deze filter kunnen we gaan aanpassen naar een tijdsindicatie tot een jaar, waarbij we de tendens zien die het project heeft doorgemaakt.

Vanuit deze overzichtspagina, krijgen we ook meteen toegang tot alle documentatie van het project. Zo zien we linksonder links naar zowel de website, de community maar ook meteen naar de whitepaper. Bij DeFi projecten staat hier ook vaak het correcte contactadres bij waarbij jij geen digitale assets verstuurt naar foutieve wallets.

Image
coinmarketcap overzichtspagina bitcoin
Bron: coinmarketcap.com

Onderaan krijg je een grafische voorstelling van de koers met verdere informatie over het project. Wat is Bitcoin, wat maakt Bitcoin uniek etc. Dit is een samenvatting van het project, het is dan ook altijd aan te raden om een uitgebreid onderzoek te doen en de whitepaper te raadplegen als start van je onderzoek.

Markt

Nieuwe cryptoprojecten, en met name DeFi projecten zijn vaak niet verhandelbaar op centrale exchanges zoals Binance en/of Bitvavo. Vaak vragen mensen zich af, waar ze kunnen investeren in deze crypto. Elke token heeft een overzicht van alle actuele markten, inclusief de liquiditeit op dit platform. Als we kijken in huidig voorbeeld naar Bitcoin, zien we dat het hoogst volume aanwezig is bij Binance. Waarom is dit belangrijke informatie? Als je gaat investeren in een platform met onvoldoende liquiditeit, kan het zomaar zijn dat jij na een bepaalde periode je inleg niet kan terughalen omdat deze liquiditeit te beperkt is en de digitale assets gewoon niet langer beschikbaar zijn op het platform. Deze wordt aangegeven op een schaal van 1 – 1000 waarbij rekening wordt gehouden met eventuele slippage.

Het is daarom aangewezen om altijd even te kijken naar de liquiditeit. Het kan zomaar zijn dat dezelfde investering op een ander platform een slimmere keuze is omwille van de gebrekkige liquiditeit. Je ziet dat er ook rekening wordt gehouden met het vertrouwen. Deze betrouwbaarheidsindicator geeft aan hoeveel vertrouwen CoinMarketCap heeft in het volume dat is gerapporteerd is en word weergegeven aan de hand van de verschillende kleurcodes.

Image
liquiditeit bitcoin markten
Bron: coinmarketcap.com

Categorie

Elk project bevindt zich in een ander domein en gaat de strijd aan met gelijkaardige projecten. Met inmiddels meer dan 4000 projecten, is het daarom eens zo belangrijk om voor jezelf te bepalen in welke projecten jij gelooft en waar jij toekomst in ziet. Het kan daarom zijn dat je bijvoorbeeld gelooft dat crypto revolutionair gaat zijn op gebied van marketing, maar daarom niet op het gebied van transport.

Daarom heeft CoinMarketCap een categoriepagina waarbij ze alle huidige projecten gaan verdelen onder meer dan 120 categorieën. Dit kan een goed startpunt zijn om je onderzoek te doen als je besluit te investeren in één bepaald marktsegment.

Image
coinmarketcap categorie
Bron: coinmarketcap.com

Snelste stijgers en dalers

Het kan interessant zijn om te kijken welke projecten de laatste 24 uur de grootste stijging of daling heeft gekend. Via het menu cryptocurrencies kan je navigeren naar de ‘top gainers and losers’ om te kijken naar de laatste ontwikkelingen. Waarom is deze informatie belangrijk? Je zou verder onderzoek kunnen gaan doen naar bepaalde projecten om een antwoord te vinden op de vraag waarom deze zo hard zijn gestegen. Mogelijk vind jij een project waar jij in gelooft of waar je toch bedenkingen bij hebt.

Daarnaast kan je ook gaan kijken naar meest bezochte projecten, maar ook projecten die het laatst zijn toegevoegd aan CoinMarketCap.

Image
coinmarketcap beste stijgers en dalers
Bron: coinmarketcap.com

Kalender

In de wereld van crypto is timing essentieel. Op het juiste moment je digitale valuta kopen en verkopen, maar ook op de hoogte blijven van de laatste nieuwe ontwikkelingen is belangrijk. Daarom vind je nu een uitgebreide kalender met alle informatie jij moet weten.

Gratis airdrops

Een airdrop is een manier om een nieuw project onder de aandacht te brengen bij een groot publiek. Deze marketingstrategie gaat gepaard met het releasen van gratis tokens in ruil voor het volgen en delen op sociale media. Als reward krijg je hiervoor gratis tokens. Hoewel dit aandeel relatief klein is, is het wel een leuke manier om op een simpele manier gratis tokens te krijgen. Je weet tenslotte maar nooit of dit een succesvol project wordt en je hierdoor de munt een paar keer ziet verdubbelen. Op deze pagina krijg je een overzicht van alle airdrops.

Deelnemen

Je kan deelnemen aan dergelijke airdrop door verder te navigeren. Je komt dan meteen terecht op de overzichtspagina van het project met alle instructies die jij moet volgen om deze gratis tokens in ontvangst te kunnen nemen.

ICO

Een Initial Coin Offering (ICO) is een manier om als vroege investeerder financieel te profiteren van de hopelijk grote ontwikkelingen die het project gaat maken. CoinMarketCap wil dan ook één allesomvattende bron van informatie zijn en heeft daarom besloten om ook deze informatie op te nemen in het platform. Je krijgt hierbij een overzicht van alle ICO’s. Zo kan je filteren per netwerk, maar kan je ook kijken welke reeds zijn afgelopen én welke er nog gaan aankomen. Op deze manier mis je nooit iets!

Events

Naast ICO’s en airdrops zijn er talloze ontwikkelingen in het crypto ecosysteem die voor iedereen interessant kan zijn. Op de eventpagina krijg je een overzicht per data van alle laatste ontwikkelingen die bekend zijn. Hierbij kan je navigeren naar een andere dag, om zo niets te missen. Dit kan gaan over de release van een mainnet, een nieuwe Automated Market Maker (AMM), een fork of zelfs een live conferentie. Zo zien we bijvoorbeeld dat er op 21 juli 2021 een conferentie zal plaatsvinden waarbij wordt besproken welke invloed Bitcoin heeft op de verdere ontwikkeling van globale instituties.

CoinMarketCap portfolio

Naast Blockfolio en Delta, kan je ook gewoon je CoinMarketCap gebruiken als je persoonlijke crypto portfolio. Deze update is gekomen meteen na de overname van Binance. Als investeerder wil je natuurlijk weten of je winst of verlies maakt en dit kan je enkel weten door je investeringen te gaan tracken. Je kan manueel elke token op het platform gaan toevoegen in je eigen portfolio. Hierbij geef je eenvoudig op hoeveel je hebt geïnvesteerd, tegen welke prijs, wanneer en tegen welke fee en CoinMarketCap houdt al deze informatie bij je in portfolio. Het nadeel hier is dat je alle informatie manueel moet ingeven, je kan dus niet je portfolio synchroniseren met een exchange waarbij alle informatie automatisch wordt toegevoegd aan je portfolio.

Image
Coinmarketcap portfolio bitcoin
Bron: coinmarketcap.com

CoinMarketCap watchlist

Volgens coinmarketcap zelf zijn er op het moment van schrijven, juli 2021, maar liefst 10 889 verschillende crypto’s verhandelbaar op 385 verschillende exchanges. Het is dan ook niet verwonderlijk dat je soms door het bos de bomen niet meer zien. Weet je nog dat ene interessante project dat je was tegengekomen, maar helaas niet meer kan terugvinden door de hoeveelheid projecten? Bij CMM kan je daarom je eigen watchlist samenstellen. Dit is een lijst van voor jou interessante projecten zodat jij steeds makkelijk kan navigeren naar deze projecten. Zo kan dit een lijst zijn van projecten waar jij onderzoek naar wil doen, of een lijst van projecten waar jij graag in wil investeren, maar afwacht tot een geschikt moment. Hoe doe je dit? Door in het overzicht op het sterretje te klikken, komt deze automatisch in je watchlist.

CoinMarketCap swap

De laatste nieuwe ontwikkeling op het platform is dat het vanaf heden mogelijk is om je digitale assets te gaan swappen op CoinMarketCap. Deze trades vinden plaats op de blockchain van Ethereum (ETH) die onder andere mogelijk gemaakt worden door de decentrale exchange UniSwap.

Verbind je wallet met CMM en je bent klaar om je digitale assets te verhandelen. Het platform ondersteunt meteen een hele reeks wallets, waaronder:

Image
Coinmarketcap swap
Bron: coinmarketcap.com

Conclusie

In deze blog hebben we maar een klein aantal features besproken die coinmarketcap te bieden heeft. Deze allesomvattende databank is daarom niet voor niets dé informatiebron van miljoenen investeerders wereldwijd en groeit deze databank elke dag opnieuw met nieuwe projecten en nieuwe ontwikkelingen. Het platform ontwikkelt zich ook nog elke dag en met de komst van de swap functie, kan het zomaar zijn dat investeerders coinmarketcap niet alleen gaan gebruiken als informatiebron, maar ook als platform waar ze actief hun favoriete digitale assets gaan traden.

Heb jij vragen over CoinMarketCap? Gooi een balletje op in onze AllesOverCrypto Facebookgroep waar inmiddels meer dan 80.000 crypto liefhebbers samenkomen om de laatste nieuwe ontwikkelingen te bespreken.


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.