Crypto traden is spannend, maar niet alleen omdat je er grote winst mee kan maken. Doordat je zelf verantwoordelijk bent voor een groot deel van de beveiliging zijn investeerders in crypto een ideaal slachtoffer voor criminelen. Het schoolvoorbeeld van nalatigheid: de Australiër die in een restaurantje in Wenen zijn crypto-wallet opende.
Na het eten ging hij terug naar zijn hotel en ontdekte dat heel zijn wallet leeg was. De transactie vond binnen vijf minuten plaats nadat hij in het restaurant had ingelogd. Zijn grote fout? Hij had onbeveiligd gebruikgemaakt van het openbare wifi netwerk in het restaurant. In deze blog geef ik een uitleg over waarom het belangrijk is om jouw crypto met een VPN verbinding te beschermen. Ik laat je zien hoe je gemakkelijk en snel je eigen digitale beveiliging kan verbeteren.
Controle over je eigen veiligheid en privacy
Blockchain en crypto zijn decentraal en veilig: de techniek die je gebruikt om deze tekst te lezen is dat niet. Je computer heeft een vast digitaal adres en een beetje hacker kan zo via je digitale achterdeur naar binnen. De gemiddelde consument vergeet dat bij het opvragen van een website een flink aantal computers je dataverkeer aanraakt. Op elk punt van je digitale reizen kan een beetje hacker je informatiestroom bekijken.
In de koude oorlog kon een Rus met een grote antenne een radiobericht sturen naar Amerika: iedereen kon toen meeluisteren. De oplossing was simpel: geheimtaal en codes gebruiken. Door het bericht te versleutelen konden de mensen die meeluisterden geen belangrijke informatie ontfutselen.
VPN doet voor internetverkeer wat geheimtaal en codes deden voor de geheime radio-berichten: je behoudt controle over je eigen veiligheid en privacy.
Heb je belangrijke digitale informatie zoals een bankrekening, een crypto wallet of een digitaal wachtwoordenlijstje? Lees dan verder over hoe VPN jou kan beschermen.
Wat gebeurt er als je geen VPN hebt?
Neem de proef op de som. Als je op deze link klikt, laat de website meteen je ip-adres zien. Dit ip-adres is het digitale telefoonnummer dat jouw Internet Service Provider (ISP), zoals Ziggo, Caiway of KPN, aan je computer heeft toegewezen. Elke website waar je verbinding mee maakt, ieder spelletje dat je speelt en elke app die je gebruikt kan je ip-adres zien.
Je ip-adres is niet het enige stukje informatie dat vrij toegankelijk is. Het type browser dat je gebruikt, het besturingssysteem, jouw schermgrootte en ook je ISP is gemakkelijk te achterhalen. Is dit genoeg informatie voor een hacker om je te vinden? Ja, want dit ip-adres staat bij je provider geregistreerd op jouw naam en jouw woonadres.
Dit is een confronterend voorbeeld, maar niet onrealistisch: In Engeland en Rusland zijn crypto-investeerders door criminelen op deze manier benaderd en gedwongen om het wachtwoord van hun crypto wallet bloot te geven.
In de praktijk hoeft een crimineel je niet fysiek op te zoeken: in het onbeveiligde verkeer tussen jou en je ISP kan een hacker elk data pakketje zien, openen en aanpassen met malafide code. Waar krijgt de hacker dan toegang toe? Hij krijgt toegang tot je wachtwoorden, de inhoud van crypto wallets en ja, ook je eventuele gekke selfie. Als je je afvraagt hoe groot de markt voor hackers is, neem Noord-Korea dan als voorbeeld. Dictator Kim Jong-un gebruikt hackers om het Noord-Koreaanse atoomprogramma te financieren. Volgens de VN hebben ze al voor 2 miljard dollar aan crypto gestolen bij banken en exchanges.
De tijd om naïef je deur van het slot te houden, omdat je iedereen in het dorp kent en vertrouwt, is voorbij: heel de hele wereld woont in je internetdorp: ook "Little Rocket Man" Kim Jong Un.
Wat is een VPN verbinding?
VPN is de afkorting van Virtual Private Network. Een VPN zorgt ervoor dat je digitale dataverkeer wordt versleuteld. Dit houdt in dat iedereen die je digitale dataspoor opzoekt, of tegenkomt, een complexe onbreekbare code ziet. Doordat je data is versleuteld kan niemand meekijken. Je data is dus privé.
VPN Bescherming
Door een VPN te gebruiken kan letterlijk niemand bij je data-verkeer. Denk hierbij aan ISP's die door de staat, of door instanties zoals stichting Brein verplicht worden om je internet geschiedenis te overhandigen. Bedrijven die je gedrag op hun website willen analyseren krijgen nu alleen informatie over hoe je hun website gebruikt: maar geen informatie over wie je bent. Maar het allerbelangrijkste: hackers hebben geen point of entry in je data verkeer. Willen ze je gegevens hebben dan moeten ze óf op de website waar je ingelogd bent inbreken, of op je eigen computer thuis: met VPN is je dataverkeer 100% beveiligd.
Hoe werkt een VPN?
Door een VPN te gebruiken maak je wel verbinding met je Internet Service Providor (ISP) maar kan de ISP niet je gedrag volgen. Het enige wat de ISP ziet is dat je met een VPN bent verbonden. Dit heeft als voordeel dat een groot deel van je digitale voetafdruk niet meer zichtbaar is. Als een website je ip trackt dan vinden ze alleen de willekeurige informatie die door de VPN-server wordt aangeleverd. VPN-providers zoals NordVPN gebruiken zelfs twee servers waardoor de informatie twee keer wordt versleuteld en twee keer wordt omgeleid.
Zonder een echt ip-adres kunnen criminelen je niet opzoeken. Het verhullen van je ip-adres heeft ook een extra voordeel: door een VPN-server te kiezen uit een ander land kun je toegang krijgen tot streaming-content die alleen in dat land beschikbaar is. Officieel kan je VPN niet gebruiken om crypto te kopen op een andere of buitenlandse koers. Elke exchange vereist namelijk verificatie via creditcard, telefoonnummer of bankrekening. Met een beetje geklooi is het wel werkbaar maar niet aan te raden: je pleegt namelijk fraude.
Beveiligen door middel van encryptie
Voordat de informatie wordt omgeleid via een VPN server wordt het geëncrypteerd: het versleutelen van je internet verkeer. Alle grote VPN-providers gebruiken 256-bit versleuteling. NordVPN, onze favoriet, gebruikt AES 256 bit encryptie. Dit is een zodanig heftige vorm van encryptie dat de NSA het gebruikt om hun top- secret documenten te beveiligen. Als een hacker de informatie toch zou kunnen bemachtigen dan zou het miljoenen jaren kosten om de 256 bit AES encryptiecode te kunnen breken. Was je met je crypto wallet bezig? Geen probleem: niemand kan meekijken.
VPN protocol
De derde stap in VPN-beveiliging zit in het VPN-protocol. Een VPN-protocol dicteert hoe de connectie tussen gebruiker en het internet tot stand wordt gebracht. De norm is momenteel OpenVPN. OpenVPN is de technologie die de encryptie van de verbinding implementeert en er bijvoorbeeld voor zorgt dat het bruikbaar is over meerdere verbindingstypes waardoor de kans veel kleiner is dat de connectie op een netwerk wordt geblokkeerd.
OpenVPN is een voorbeeld van een tunneling-protocol. Wil jij van punt A met punt B praten dan graaft het protocol een digitale tunnel die voor niets en niemand stopt, en niets en niemand toelaat. Aanvallen zoals de 'man in the middle attack' kunnen geen schade meer aanrichten.
Wat is een man in the middle attack?
Een man in the middle attack is een aanval waar iemand bijvoorbeeld je wifi-signaal op een openbaar netwerk onderschept en probeert uit te lezen of aan te passen. Omdat de tunnel je volledig beschermt, wordt de hacker buitenspel gezet.
Hoe snel is een VPN verbinding?
De snelheid van een VPN verbinding hangt af van de VPN server: waar de server staat en hoeveel capaciteit de server heeft. Tegenwoordig is het snelheidsverlies bij een goede VPN provider verwaarloosbaar. Neem NordVPN: zij hebben wereldwijd 5600 servers waarvan er 273 in Nederland. Wanneer je de automatische verbindingssoftware van de provider gebruikt word je automatisch met de snelste, dichtstbijzijnde, server verbonden. Eenmaal verbonden met de server krijg je een eigen statisch ip-adres waardoor de connectie ook stabiel blijft.
VPN voor crypto
Een VPN is altijd aan te raden als je het internet op gaat. Op je telefoon, tablet of computer, je weet nooit we er mee kijkt. Als je crypto hebt, dan heb je geïnvesteerd in digitaal geld: je kan er maar op één manier bijkomen en dat is via het internet. Als die verbinding dus niet is beveiligd dan loop je het risico om alles kwijt te raken. Denk maar aan de Australiër die op een openbaar netwerk al zijn crypto kwijtraakte; dit is reden genoeg om een deel van je winst te investeren in goede beveiliging.
- VPN versleutelt je verkeer;
- zorgt dat je verkeer direct aankomt bij je doel zonder blootstelling aan derden;
- verbergt je ip-adres; en
- het bewaart je informatie niet in logbestanden zoals je ISP dat wel doet.
Als je met een transactie bezig bent dan weet je zeker dat niemand met je gegevens aan de haal gaat.
Welke VPN provider is het beste om mijn crypto te beschermen?
De beste VPN-provider om jouw crypto te beschermen is momenteel NordVPN. Dit heeft een aantal redenen:
- Military grade AES-256 bit encryptie die ook door de NSA wordt gebruikt.
- Volledige vrijheid over welk VPN-protocol je wilt gebruiken.
- Supersnelle servers verspreid over de hele wereld.
- Geregistreerd in Panama: zij kunnen nooit verplicht worden om je data aan een andere regering uit te leveren.
- Dubbele encryptie door twee VPN-servers tegelijkertijd te gebruiken.
Andere VPN-providers komen in de buurt, maar leveren niet dezelfde functionaliteit. Niet onbelangrijk:
- Je kan bij NordVPN gewoon betalen met crypto; en
- 70% korting als je deze link gebruikt om te bestellen!
Wij van AllesOverCrypto beschermen onze crypto met NordVPN. Als je serieus bezig bent met crypto is het zeker de moeite om dit ook voor jezelf aan te schaffen. Het zou zonde zijn als je een heel crypto-portfolio kwijtraakt doordat je bespaart op een paar euro per maand.
Heb je vragen over VPN-verbindingen? Stel ze gerust onderaan dit artikel, bij ons op het Crypto Forum of in de Facebookgroep.