Beeldscherm met koersgang en titel van het artikel

Trading Indicator - uitleg voor beginners

Trading Indicator! Vandaag niet AllesOverCrypto, maar AllesOverTradingIndicatoren! We nemen je in deze uitgebreide handleiding mee door begrippen als MACD, candles, technische analyse en dat soort schitterende terminologie binnen de crypto-industrie. Daarnaast geven we antwoord op belangrijke vragen, zoals:

 • Wat is een Trading Indicator eigenlijk?
 • Waar kun je een Trading Indicator toepassen?
 • Wat voor Trading Indicatoren bestaan er zoal?
 • Hoe kies je nu de juiste Trading Indicatoren?
 • Waarom is het onverstandig om je op slechts 1 indicator te focussen?

Vandaag kijken we dus wat specifieker naar de cijfermatige kant van het traden in de cryptocurrency-industrie. Want ondanks dat je van tevoren nooit 100% zekerheid hebt of een koers op korte of lange termijn zal gaan stijgen of dalen, zijn er wel degelijk subtiele indicatoren die een mogelijk een tipje van de sluier oplichten over wat een koers van plan is om te gaan doen.

Het juist kunnen ‘lezen’ van een technische analyse kan je dan ook enorm veel geld opleveren (of enorm veel ellende besparen), terwijl het foutief interpreteren of verkeerd gokken van een koersgang het tegenovergestelde effect kan hebben. 

Let op: hou er rekening mee dat de volgende uitleg over Trading Indicatoren en de toelichting hierop op geen enkele manier als advies opgevat mogen worden. De keuze voor óf en op welke manier je crypto wilt traden en welke keuzes je maakt qua in- en verkoop ligt bij jou en bij jou alleen. Wij zijn geen financieel adviseurs.

Bekijk snel

In onderstaande video komen er een vijftal Trading Indicatoren naar voren die we verderop in dit artikel even kort uiteen zullen zetten. Je krijgt direct een beeld van het concept Trading Indicatoren en je leert er alvast een aantal kennen. Spoiler alert: hier zit ook onze favoriet tussen!

Wat is een Trading Indicator eigenlijk?

Een Trading Indicator is kort door de bocht genomen een signaal dat de koersontwikkeling van een product, aandeel of crypto afgeeft aan een trader en die zo een indicatie (een hint of aanwijzing) geeft dat de koers op het punt staat om een bepaalde kant op te gaan. Met een bepaalde kant bedoelen we dus dat de koers zal gaan stijgen of dalen.

De uitdrukking “in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst” is bij uitstek van toepassing op trading indicatoren. Als een indicator namelijk 100% van de tijd daadwerkelijk tot gevolg zou hebben dat je het ultieme moment kunt pakken om in of uit een crypto te stappen, zouden we allemaal onbeschrijfelijk rijk zijn. Natuurlijk is dat absoluut het doel van AllesOverCrypto, maar het is belangrijk om realistisch te blijven.

Zijn indicatoren dan totaal zinloos? Nee! In tegendeel! Dankzij het scherp zijn op belangrijke trading indicatoren hebben wij in het verleden hele fijne winsten behaald en hebben we tijdig uit crypto’s kunnen stappen voordat de koersen een neerwaartse trend lieten zien. Al met al zijn we dus erg gebrand op het juist kunnen lezen van een trading indicator en is het belangrijk dat je dit zelf ook leert.

Zo wordt het geen kwestie van crypto gokken, maar wordt het vanzelf crypto trading. En we nemen je direct even mee langs waar je een Trading Indicator kunt toepassen en langs een paar van de belangrijkste indicatoren.

Waar kun je een Trading Indicator toepassen?

Er zijn verschillende platforms waar je de koersontwikkeling van cryptocurrency’s kunt bijhouden. Zelf zijn we een voorstander van het platform Tradingview. En zoals met alles waar wij zelf fan van zijn, hebben we ook voor Tradingview een uitgebreide handleiding geschreven.

Met Tradingview kun je waanzinnig veel op het gebied van technische analyses. Je vind er niet alleen de historische grafieken van de koersontwikkelingen van al jouw favoriete (en nog een heleboel andere) cryptocurrency’s, maar je kunt ook naar hartelust zelf allemaal lijntjes, vlakken, trendlijnen en curves in de grafieken plotten om zo voor jezelf een totaalbeeld te schetsen.

Maar daarbij stopt het feest niet. Anders zou dit een beetje een slappe alinea in het geheel zijn. Je kunt er namelijk ook allemaal indicatoren aan toevoegen! Sterker nog, je kunt zo waanzinnig veel indicatoren aan je grafieken toevoegen dat een wiskundige professor er zelfs geen krentenpap meer van kan maken. Wij geven je dan ook graag mee dat het handig is om je grafieken (charts genoemd in Tradingview) overzichtelijk te houden en indicatoren los van elkaar in je charts te plotten. 

Maar welke indicatoren worden dan vaak gebruikt? Nou, deze bijvoorbeeld.

Welke Trading Indicatoren zijn er zoal?

Er zijn werkelijk onnoemlijk veel trading indicatoren die je een duw de goede kant op zouden kunnen geven. Een typisch schoolvoorbeeld van door de bomen het bos niet meer kunnen zien. Wij zetten even zes populaire varianten voor je op een rij. Voel je te allen tijde vrij om hiervan af te wijken en om je eigen mix bij elkaar te zoeken. Je hoeft ze natuurlijk ook niet alle zes te gebruiken.

Misschien combineer je er twee van de zes, of vier. Of slechts één in combinatie met weer een andere indicator die in deze lijst nog niet voor komt. Het kiezen van een indicator (of reeks indicatoren) waar jij je goed bij voelt is een persoonlijke keuze. Maar goed, omdat je toch ergens moet beginnen, zetten we even onze persoonlijke top 6 indicatoren kort op een rijtje.

Indicator #1: RSI

De Relatieve Sterkte Index of RSI is een indicator die helpt het koop- of verkoopmoment van aandelen te bepalen. De horizontale as is een tijdas, de verticale as vertoont een schaal die 0 als minimum en 100 als maximum heeft. Op 30 en 70 wordt er een horizontale lijn getekend, zo ontstaan drie zones. De zone tussen 0 en 30 wordt de koopzone genoemd, deze tussen 30 en 70 de neutrale en de zone tussen 70 en 100 de verkoopzone.

>>Lees hier meer over de RSI

Indicator #2: MACD

Moving Average Convergence Divergence (MACD) is een veelgebruikte indicator binnen de technische analyse. In lekentermen of vrije vertaling is de Moving Average (MA) component die de trendlijn weergeeft (bullish of bearish) en is de C de Convergence, waarin de lijnen dichter naar elkaar toebewegen. Tot slot staat de Divergence (D) voor de situatie waarin de lijnen van elkaar af bewegen. Wanneer de lijnen elkaar kruisen ontstaat er een verkoop- of inkoopsignaal.

Indicator #3: Ichimoku Cloud

Ichomoku Cloud klinkt natuurlijk het vetste, van alle indicatoren die we vandaag de revue laten passeren. Hoewel beweerd wordt dat je met Ichimoku Cloud geen andere indicatoren nodig hebt om succesvol te zijn, vinden wij het toch handig om altijd een extra indicator ernaast te blijven houden. 

De vrije vertaling van de Ichimoku Cloud is ‘Wat je vanaf een berg kunt zien’, doelend op de analyse die je op afstand toepast. Alles draait bij deze indicator op het marktsentiment rondom de ‘Kumo Cloud’.  Prijs boven de Kumo Cloud is bullish (koopsignalen) en prijs onder de Kumo is bearish (verkoopsignalen). Als de prijs in de Kumo Cloud beweegt is er geen duidelijk sentiment (range).

>>Lees hier meer over de de Ichimoku Cloud

Indicator #4: Bollinger Band

De Bollinger Bands indicator vormt een band rondom een Moving Average (MA), op basis van volatiliteit. De band wordt berekend uit de standaarddeviatie van de koersen over de ingestelde MA periode, vermenigvuldigd met een band factor. 

Omdat de bandbreedte van de Bollinger Bands indicator afhankelijk is van de standaarddeviatie, neemt de bandbreedte toe wanneer de volatiliteit van de crypto toeneemt, en wordt de band smaller naarmate de koers stabieler en minder beweeglijk wordt. De Bollinger Bands kunnen als volgt worden geïnterpreteerd:

 • Bij een smalle band is de kans op een heftige uitbraak naar boven of beneden groot
 • Wanneer de koers buiten de band treedt, dan signaleert dit vaak een voortzetting van de huidige trend
 • Een koersbeweging die begint bij een van beide banden zet meestal door tot de andere band. Dit kan helpen om koersdoelen te bepalen

Indicator #5: Moving Average

De term Moving Average is al een paar keer gevallen als onderdeel van andere indicatoren. Maar Moving Average op zichzelf is ook een indicator. De letterlijke vertaling van Moving Average is ‘voortschrijdend gemiddelde’.  Feitelijk is dat ook hetgeen wat Moving Average inzichtelijk maakt.

Stel even dat we een MA(30) nemen. De 30 staat dan voor het aantal perioden (vaak dagen) waarover de MA wordt berekend. Deze waarde wordt elke dag berekend, waarbij de oudste waarde wordt weggedaan in de dataset zodat de nieuwe dag die voorbij is gegaan erbij komt en zo blijft het aantal dagen waarvan we de sluitingsprijzen hebben op 30. Op die manier laat de lijn duidelijk zien of er een opwaartse of neerwaartse trend zichtbaar is, zonder je op de uitschieters blind te hoeven staren.

>>Lees hier meer over de Moving Average

Indicator #6: Fibonacci Levels

Wanneer je toe bent aan écht een stukje wiskunde dan kun je niet om de Fibonnaci Levels heen. Deze indicator, gebaseerd op de Italiaanse wiskundige Fibonacci, maakt gebruik van de Fibonacci cijferreeks en de daarbij behorende ratio’s. 

Om het een beetje kort te houden, zijn er een aantal ratio’s belangrijk. De meest belangrijke ratios die je moet kennen zijn: 0.236, 0.382, 0.500, 0.618, 0.764. Dit zijn ook de getallen die je terug ziet komen in de fibonacci-indicator. Op deze punten vindt volgens de theorie vaak een support of resistance plaats. 

>>Lees hier meer over Fibonacci Levels

Hoe kies je nu de juiste Trading Indicatoren?

Zoals gezegd is het kiezen van trading indicatoren die bij je passen echt een ontzettend subjectief onderdeel. Als voor je buurjongen de MACD waanzinnig goed werkt, hoeft dat voor jou niet ook zo te zijn. En andersom ook. Wanneer iemand een bepaalde indicator waardeloos vindt, betekent het geenszins dat jij er niet succesvol mee kunt zijn of worden. 

Het feit is dat alle indicatoren direct of indirect hetzelfde doel hebben. Op basis van een bepaalde aanname, algoritme of berekening, geeft een indicator aan wat voor een type trend er gaande is en of iets als een koop- of verkoopsignaal moet worden gezien. Dat betekent overigens niet dat elke indicator hetzelfde moment als een koop- of verkoopmoment zal herkennen. 

Wanneer het bijvoorbeeld gaat over het aantal aangekochte of verkochte volumes, zegt dat iets over het sentiment. Niet elke indicator houdt rekening met volumes. Een wiskundige benadering zal eerder op een aantal grondbeginselen terugvallen, waarin de indicatoren die vooral kijken naar ontwikkelende trends veel meer gericht zijn op marktsentiment. 

Belangrijk is om te beseffen dat er geen goed of fout is. Er is geen indicator die het altijd goed heeft, of een indicator die het altijd fout heeft. De hele essentie van een indicator is dat hij overeenkomt met een strategie die je zelf prettig vindt. En waarop je vertrouwt. En welke indicator dat is (of indicatoren dat zijn) is voor ieder individu weer verschillend. 

Waarom is het onverstandig om je op slechts 1 indicator te focussen?

Het is natuurlijk een moment waarop je handen beginnen te jeuken. Je wordt wakker, kijkt op je chart en je ziet dat jouw favoriete indicator finaal in de fik staat en digitaal tegen je BRULT dat je een positie in moet nemen omdat dit HET moment is om te kopen. Toch betrachten wij zelf altijd enige voorzichtigheid op dit soort momenten.

Natuurlijk kan deze indicator het helemaal goed hebben en is dit inderdaad het moment om de fiets van je zusje te verkopen, je spaarpot leeg te meppen, een nier op Marktplaats te zetten en vervolgens ‘all in’ te gaan. Maar doorgaans voelt het iets comfortabeler wanneer we een besluitenreeks als deze wat kracht bij kunnen zetten met nog één of twee indicatoren die ook een koopsignaal afgeven.

Wanneer je je blind staart op slechts 1 indicator, loop je het risico dat je te snel de trekker overhaalt, terwijl er tig andere indicatoren zeggen dat je beter even had kunnen wachten. Wanneer het echt spannend wordt, kiezen wij er liever voor om de koop- of verkoopsignalen even te dubbel checken via een aantal andere indicatoren. Better safe than sorry, toch?

Voor- en nadelen van werken met Trading Indicatoren

Zoals Johan Cruijff ooit zei: “Elk nadeel heb se voordeel”. Of dat uiteindelijk echt zo is, durven we niet te zeggen. Maar het mag duidelijk zijn dat het gebruik van Trading Indicatoren een aantal voor- en nadelen met zich mee brengt. We zetten ze even onder elkaar.

Voordelen

 • Indicatoren geven een helder statistisch onderbouwd beeld weer van koerstrends.
 • Er zijn zoveel indicatoren, er is er altijd wel één die bij je past.
 • Met andere traders overleggen gaat makkelijk omdat iedereen dezelfde indicator kan toepassen.
 • Indicatoren houden geen rekening met emoties en gaan uit van logica en randvoorwaarden.

Nadelen

 • Indicatoren zijn – hoe goed ze ook onderbouwd zijn – geen garantie voor succes.
 • Indicatoren zijn geen trading bots. Je bent zelf altijd nog eindverantwoordelijk voor je trades.

Conclusie

Of je nu wel of geen gebruik wilt maken van indicatoren is natuurlijk helemaal aan jou en jou alleen. Zelf zijn we in ieder geval wel fan van indicatoren. Met name de MACD is één van de indicatoren waar we zelf graag mee werken. 

Heb je al ervaring met indicatoren en ben je op zoek naar een uitbreiding van je skillset? Of zijn indicatoren helemaal nieuw voor je en steek je net je kleine teen in het water? We hopen dat je in beide gevallen iets hebt kunnen leren van dit artikel.

Wil je graag met anderen overleggen of zij al ervaring hebben met Trading Indicatoren? Start dan een discussie in de Crypto Facebookgroep of het Crypto Forum. Laat het ons ook weten als je zelf interessante ideeën hebt over een blog-onderwerp. Wie weet schrijven we de volgende keer wel voor jou!


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.