Ben jij reeds actief met het handelen met crypto, maar heb je nog nooit van LP-tokens gehoord? Dat is niet eens zo gek. Bij centrale exchanges zoals Binance en Bitvavo, verhandelen we ons fiat geld in ruil voor crypto, of traden we tussen verschillende tradingpairs. Maar deze trades zijn enkel mogelijk omdat er voldoende liquiditeit is op deze exchange. Maar in de wereld van decentralized finance (DeFi) zijn er geen centrale exchanges en wordt alle handel gedaan via decentrale exchanges, beter bekend als DEX’en. Deze hebben dus ook liquiditeit nodig alvorens je hier kan traden. Maar wat zijn dan LP-tokens en hoe werken ze? Ontdek dit allemaal in deze blog!
Bekijk snel
Ben je alvast benieuwd naar hoe liquidity pools werken? In deze video leer je alles over Automated Market Makers (AMM) en hoe deze werken in de wereld van decentralized finance.
Decentrale exchange
Alvorens we dieper ingaan op LP-tokens, is het belangrijk om het onderscheid te kennen tussen een centrale en een decentrale exchange. Zoals het woord al zegt, zijn centrale exchanges dus centraal bestuurd en hebben zij doorgaans ook voldoende volume en liquiditeit om trades mogelijk te maken op hun platform. Merk hierop dat je dat steeds één digitale asset gaat traden voor een ander. Zo kan je met fiatgeld Bitcoin (BTC) kopen, maar kan je ook met Ethereum (ETH) dan weer Bitcoin kopen. Dit is allemaal mogelijk omdat er voldoende volume aanwezig is op de centrale exchange.
Als we kijken naar de cijfers van CoinMarketCap, is er op het moment van schrijven, 3 augustus 2021 een totaal volume van 87 miljoen euro verhandeld op Bitvavo, in de laatste 24 uur. Dit is een aardig bedrag voor een Nederlandse exchange. Als we kijken naar Binance, zien we een volume van 61 miljard euro. Hoewel deze eerder hallucinante bedragen ons wellicht niets zeggen, maken deze het mogelijk om te traden zonder ons hierbij druk te maken over de liquiditeit van een bepaalde digitale asset.
In de wereld van DeFi, werkt het allemaal net was anders. Daar zijn we afhankelijk van decentrale beurzen (DEX’en) die op hun beurt weer afhankelijk zijn van investeerders. Klopt, zij zijn afhankelijk van de liquiditeit die investeerders vastzetten in het protocol. Deze decentrale beurzen, kennen we ook als Automated Market Makers (AMM’s).
Automated Market Maker (AMM)
Op centrale exchanges wordt er gebruikgemaakt van een orderboek. Hierbij kan je limiet orders plaatsen zodat je activa tegen een bepaalde vaste prijs kan aankopen of verkopen. Deze prijs wordt bepaald door het koop- of verkoopvolume en kan gezien worden als een standaardverhaal van vraag- en aanbod. Een AMM is onder andere sterk afhankelijk van de liquiditeit van het protocol.
Een AMM werkt op dezelfde manier als een orderboek, omdat er handelsparen zijn, met als enige verschil dat je geen tegenpartij nodig hebt om de transactie uit te voeren. Stel je bent bereid om Bitcoin te kopen tegen een prijs van 35.000 dollar. Deze transactie kan pas uitgevoerd worden, wanneer iemand bereid is om Bitcoin te vérkopen tegen deze prijs. In plaats daarvan, wordt er bij een AMM gewerkt met smart contracts die al deze transacties mogelijk maken. We spreken hier niet langer van peer-to-peer transacties (P2P), maar van peer-to-contract (P2C) transacties.
Liquiditeit
Elke decentrale exchange is dus op zijn beurt afhankelijk van de liquiditeit op het platform. Hoe meer liquiditeit én handelsparen aanwezig, des te aantrekkelijker het is voor een investeerder om zijn of haar transactie te voltooien in dit protocol. De liquiditeit is ook een factor die wordt opgebouwd doorheen de jaren. Dit gaat gepaard met onder andere mogelijkheden en vertrouwen. Laten we even kijken naar de liquiditeit van de bekendste DEX’en:
UniSwap
UniSwap was de eerste AMM en versie V1 werd gelanceerd in november 2018. Als we boven in het menu de statistieken raadplegen, zien we dat er een totaal volume is van meer dan 2 miljard dollar. Ben je benieuwd naar andere interessante statistieken? Lees dan zeker onze uitgebreide blog over UniSwap en ook de laatste nieuwe ontwikkelingen van UniSwap V3.
PancakeSwap
PancakeSwap is de decentrale exchange gebouwd op de Binance Smart Chain (BSC). Op moment van schrijven, 3 augustus 2021, heeft PancakeSwap een totale liquiditeit van maar liefst 4,69 miljard dollar. Maar niet elke DEX heeft zoveel liquiditeit. Volgens CoinMarketCap zijn er inmiddels 70 decentrale exchanges en komen er daar nog regelmatig nieuwe bij. En hoe probeert een DEX succesvol te zijn? Door voldoende liquiditeit te garanderen.
Liquidity providen
Een decentrale exchange is dus afhankelijk van liquiditeit. En deze komt van investeerders omdat zij op hun beurt hun liquiditeit gaan providen, zoals ze dat zeggen. Concreet? Het protocol belooft zeer aantrekkelijke rentes voor jou, wanneer jij je digitale assets gaat aanbieden in hun protocol. Hierdoor wordt het voor andere makkelijker om te traden én ontvang jij naast deze aantrekkelijke rente, meestal ook nog een deel van de transactiekosten die gedaan worden het platform.
Liquiditeit toevoegen aan een protocol gebeurt altijd op basis van een handelspair met een vergelijking van 50-50 in waarde. Stel je wil 0.5 ETH toevoegen aan een pool, met als andere asset de stablecoin DAI. Stel de prijs van Ethereum staat momenteel op 2500 dollar, dus 0.5 ETH staat gelijk aan 1250 dollar. Dit betekent dat je nog voor 1250 dollar aan DAI moet toevoegen. Maar hoe weet het protocol nu wie wat heeft toegevoegd? Deze bijdrage wordt uitgekeerd door middel van LP-tokens.
Met de nieuwe update van UniSwap V3, is het niet langer noodzakelijk dat deze verdeling 50-50 is. Het is hierbij mogelijk om een range in te stellen om af te wijken van deze verhouding. Bij UniSwap V2 is deze verhouding nog steeds van toepassing.
Wat zijn LP-tokens?
LP-tokens of liquidity provider tokens zijn dus tokens die worden uitgegeven aan liquidity providers, die op een decentrale exchange (DEX) hun digitale assets beschikbaar stellen aan het AMM-protocol. Door het gebruik van smart contracts, krijg je meteen na de transactie deze LP-tokens in je wallet. Deze dienen als soort van eigendomsbewijs dat jij een bijdrage hebt geleverd om liquiditeit toe te voegen.
Zodra jij liquiditeit toevoegt aan een pool, krijg jij daar LP-tokens voor terug. Mocht jouw inleg 1% van de gehele pool zijn bijvoorbeeld, dan krijg jij 1 LP-token, als er in totaal 100 LP-tokens zijn. Je inleg wordt dus vertaald naar een percentage liquiditeit in de pool. Dus weet wel dat je altijd verlies kunt lijden en je inleg niet per se opgeslagen zit in de LP-tokens. Je percentage liquiditeit van de pool zit opgeslagen in de tokens.
Voorbeeld: Je beslist om liquiditeit toe te voegen op PancakeSwap en je doet dit door CAKE en BNB te storten in een liquiditeitspool. Hiervoor ontvang je CAKE-BNB LP-tokens. Het aantal LP-tokens dat je hiervoor ontvangt, vertegenwoordigt dus uw deel van liquidity pool van het handelspaar CAKE-BNB. Wanneer iemand vervolgens handelt op PancakeSwap, betaalt hij of zij een procentuele vergoeding voor deze transactie. Hiervan wordt een deel toegevoegd als liquiditeit, en het resterend aandeel ontvang jij als reward.
Deze LP-tokens representeren jouw aandeel in de pool. Je kan dus ook niet gaan handelen met deze LP-tokens. De waarde van een LP-tokens is overigens ook minder relevant. Je wisselt hem tenslotte altijd in voor je onderliggende liquiditeit. Wat gelukkig wel kan in de wereld van DeFi, is deze LP-tokens gebruiken om nóg meer rendement te behalen. Dit is dan ook een lucratieve aangelegenheid in de wereld van DeFi.
Hoe krijg je LP-tokens?
Swap
In dit stappenplan, bekijken we samen hoe je LP-tokens verkrijgt op het platform van PancakeSwap. Allereerst heb ik BNB-tokens omgewisseld naar CAKE-tokens. Dit is de native token van PancakeSwap. Vanaf nu staan deze tokens in mijn wallet. Zijn ze niet zichtbaar? Voeg het nieuwe tokenadres automatisch toe aan je wallet. Dit adres kan je vinden op platforms zoals BSCScan en CoinMarketCap.
Liquiditeit providen
We zien dat we momenteel nog geen liquiditeit verschaffen op PancakeSwap. Door op ‘add liquidity’ te klikken, kunnen we kiezen tussen de handelsparen die we graag willen toevoegen. In dit voorbeeld nemen we BNB en CAKE. Wil je meer weten over het providen van liquidity en hoe je hier geld mee kunt verdienen? Ontdek het hier.
|
|
Overzicht liquiditeit
Wanneer we nu teruggaan naar de overzichtspagina, zien we de pool waar we liquiditeit voor voorzien. Hierbij zien het aandeel BNB-tokens alsook het aandeel CAKE-tokens en het daarbijhorende aandeel van de pool. In dit geval minder dan 0,01%.
Wat is de waarde van je LP-token?
Ondanks de waarde van je LP-token minder interessant is, is het wel handig om te weten hoe je deze waarde kan bepalen. Je kan dit doen via verschillende online tools, maar het kan ook via een handige rekensom. Om de waarde van je LP-token te bepalen, neem je de totale waarde van pool en deel je deze door het aantal LP-tokens in circulatie. Deze totaliteit kan je raadplegen via EtherScan als deze transacties plaatsvinden op de blockchain van Ethereum. Indien deze plaatsvinden op de Binance Smart Chain, kan je terecht op https://bscscan.com/ of maak gebruik van deze online tool om de waarde van je LP-tokens te berekenen.
Verkoop LP-tokens
Het verkopen van je LP-tokens gebeurt op dezelfde manier als het aankopen ervan. Na deelname aan een liquiditeitspool, heb je deze LP-tokens ontvangen staan deze in je bijvoorbeeld je MetaMask of TrustWallet. Deze kan je te allen tijde weer verkopen. Ga naar de decentrale exchange waar jij liquiditeit verschaft hebt en ga naar de desbetreffende pool.
Wanneer je liquiditeit hebt toegevoegd, laden automatisch de pools waar jij aan hebt bijgedragen. Hier kan je ervoor kiezen om je LP-tokens weer te verkopen. Wanneer je dit doet, verkoop je je positie in de liquiditeitspool en behoud je uiteraard de aparte digitale assets. Vanaf dit moment kan je deze opnieuw gebruiken om te gaan handelen.
Je kan je LP-tokens verkopen door opnieuw het platform te gaan en naar liquiditeit. Hier laden automatisch de pools waar jij aan deelneemt. In het huidig voorbeeld gaat het enkel over BNB-CAKE en zie je dat we meteen de liquiditeit terug kunnen halen. Bevestig dat je 100% van je liquiditeit uit deze pool wil halen en je verzoek wordt verzonden. Binnen enkele minuten ontvang jij het bewijs dat je officieel geen liquidity provider meer bent. Vanaf nu zal je dan ook geen LP-tokens meer hebben, maar aparte BNB-tokens en CAKE-tokens.
|
|
Yield Farming
Yield Farming is voor velen een zeer aantrekkelijke reden om de overstap te maken naar decentralized finance. Naast het aspect van decentralisatie, kunnen we niet ontkennen dat de astronomische rentepercentages ons niets doen. Integendeel. Na liquiditeit toe te voegen, hebben we deze LP-tokens ontvangen, en deze kunnen we soms ook nog eens gebruiken om éxtra rendement te behalen. Kenmerkend aan DeFi is het gebruik van APY, dit staat voor Annual Percentage Yield, waarbij gebruikgemaakt wordt van compound rente. In tegenstelling tot de traditionele rente, is dit zeer aantrekkelijk en wordt dan ook vaak gebruikt in combinatie met liquidity providing. In het protocol kan je vaak deze LP-tokens nog eens gaan staken om extra beloningen te krijgen. Wil jij meer weten over yield farming? Bekijk onze uitgebreide blog.
Risico’s
Het toevoegen van liquiditeit gaat niet geheel zonder risico’s. Uiteraard zijn de risico’s bij stablecoins veel minder groot dan bij andere digitale assets. Hoe groter het risico, des te groter de rente. Ondanks de minder aantrekkelijke percentages, kan liquiditeit toevoegen op basis van twee stablecoins een goede investering zijn, mits je momenteel nergens anders rendement krijgt op je valuta.
Impermanent loss
Het grootste risico bij DeFi is de kans op impermanent loss. Dit is een term die je hoogstwaarschijnlijk al bent tegengekomen en waar iedereen je voor waarschuwt. Impermanent loss verwijst naar de kans op een tijdelijke waardedaling van je valuta als gevolg van de volatiliteit in een handelspaar. Concreet mogen we nooit de volatiliteit van crypto onderschatten en moeten we hier ook rekening mee houden. Wil je alles weten over impermanent loss en hoe je deze zelf kan berekenen? Ontdek hier in deze uitgebreide blog over impermanent loss.
Conclusie
Een LP-tokens is een belangrijk onderdeel van de wereld van DeFi. Zeker als we kijken naar rendement en het bijdragen aan de verdere ontwikkeling van een decentrale exchange. Deze handelingen vinden plaats centraal in het speelveld van DeFi en daarom is het heel belangrijk om op de hoogte te zijn van risico’s maar ook van alle aspecten van veiligheid zoals het beveiligen van je wallets en dergelijke. Maar als je eerst leert en je weet wat je doet, is de wereld van DeFi een mooie omgeving waar veel mogelijkheden zijn!
Wil je meer weten over de wereld van DeFi? Bekijk dan zeker Crypto Mastery waar Martijn je alle laatste updates geeft over de wereld van DeFi zodat jij ook je rendement kan maximaliseren en zelfs een passief inkomen kan genereren!
Heb je andere cryptogerelateerde vragen? Stel je vraag in Google, gevolgd door ‘AllesOverCrypto’ en vindt onze uitgebreide artikels over jouw favoriete onderwerp! Staat je onderwerp er nog niet bij? Laat het ons weten in onze AllesOverCrypto Facebookcommunity zodat we jullie kunnen voorzien van al het crypto nieuws!
Foto header: Vladimir Kazakov/Shutterstock.com