Decentrale exhanges zijn steeds meer in opkomts. De wereld van crypto is in zijn kern ontstaan als reactie op het centrale karakter van ons huidige geldsysteem. Satoshi Nakomoto was het zat dat de banken zoveel macht hebben en heeft daarom jaren van zijn leven besteed aan het uitvinden van de decentrale munt Bitcoin. Hij kwam daar, niet toevallig, precies mee naar buiten op het moment dat de bankencrisis was ontstaan. De grootste charme van de meeste cryptomunten is dan ook dat ze decentraal zijn en er niet

Wat is een decentrale exchange?

Decentrale exhanges zijn steeds meer in opkomst. De wereld van crypto is in zijn kern ontstaan als reactie op het centrale karakter van ons huidige geldsysteem. Satoshi Nakamoto was het zat dat de banken zoveel macht hebben en heeft daarom jaren van zijn leven besteed aan het uitvinden van de decentrale munt Bitcoin. Hij kwam daar, niet toevallig, precies mee naar buiten op het moment dat de bankencrisis was ontstaan.

De grootste charme van de meeste cryptomunten is dan ook dat ze decentraal zijn en er niet een entiteit of persoon achter zit die de macht over de blockchain en dus de cryptomunt bezit. Maar is het dan niet gek, of zelfs hypocriet, dat al deze decentrale munten worden verhandeld op centrale exchanges?  Hoort het niet zo te zijn dat de gehele crypto-economie ook op decentrale exchanges draait? Dit artikel legt uit wat een decentrale exchange is, wat de voor- en nadelen zijn en welke decentrale exchanges op dit moment bestaan.

Wat is een decentrale exchange?

Kort samengevat is een decentrale exchange een (online) wisselmarkt dat niet afhankelijk is van een derde-partij-service (zoals Poloniex, Kraken of Bittrex) om de tegoeden van de gebruiker te beheren. In plaats daarvan kunnen gebruikers direct met elkaar handelen (peer to peer) door middel van een geautomatiseerd proces.

Dit betekent dat je geen enkele centrale autoriteit hoeft te vertrouwen of bang te zijn dat deze gehackt wordt. 

Voordelen decentrale exchange

Globaal, snel, 24/7 geopend en efficiënt

Iedereen die over een goede internetverbinding beschikt kan gebruikmaken van decentrale exchanges. Er zijn hier nul landsgrenzen aan verbonden. Servers runnen elk moment van de dag op elke plek in de wereld. Bovendien kunnen de transactiekosten tot wel 1000x goedkoper zijn dan met traditionele systemen.

Open en transparant

Alle code voor van een decentrale exchange is open source. Dat betekent dat iedereen dit kan inzien, maar ook kan kopiëren, inspecteren en verbeteren. Daarnaast zijn ook alle transacties op het netwerk in te zien door iedereen, terwijl gebruikers wel anoniem kunnen blijven.

Veilig

Een decentrale exchange is onmogelijk te hacken. Wat of wie kan je hacken als er geen centrale entiteit is die alles beheert? Ook is er geen kans op corruptie, beschadiging, faillissement of andere problemen waar een centrale exchange wel last van kan hebben. Bij een decentrale exchange heeft iedere gebruiker de controle over zijn eigen sleutels en vermogen.

Daarnaast zijn er nog andere voordelen te noemen, zoals:

Anonimiteit
Je hoeft geen naam en gegevens achter te laten bij een decentrale exchange.

Geen identiteitsdiefstal meer
Hierdoor is het ook niet mogelijk dat je identiteit wordt gebruikt door criminelen voor criminele activiteiten.

Geen bankencartels meer
Banken hebben niet meer de macht om te kunnen doen en laten wat ze willen.

Vrijheid voor de unbanked
De 2 miljard mensen op deze planeet die nog geen bankaccount hebben, kunnen nu makkelijk op een decentrale exchange een wallet maken en vanuit hier hun bankzaken regelen. 

Grenzeloze innovatie
Doordat alle code open source is, helpt iedereen mee aan het verbeteren van de code voor de exchange. Met het internet hebben we kunnen zien tot wat voor mooie projecten zoals Wikipedia dit heeft kunnen leiden. 

Nadelen decentrale exchange

Dat zijn een hoop voordelen en je vraagt je misschien af hoe het dan mogelijk is dat de grootste crypto exchanges de gecentraliseerde zijn. Decentralisatie is een mooi streven, maar het brengt ook een hoop nadelen met zich mee.

Facebook was waarschijnlijk nooit zo groot geworden als iedereen maar in staat was om het platform te verbeteren in plaats van dat Mark Zuckerberg de touwtjes zelf stevig in handen had. Hieronder worden de drie grootste nadelen voor een decentrale exchange genoemd:

Lastiger te gebruiken

Decentrale exchanges lopen momenteel nog ver achter op de centrale exchanges. Dit komt voornamelijk doordat de centrale exchanges gewoonweg meer geld uit te geven hebben en daardoor hun product aanzienlijk kunnen verbeteren. Dit gaat ten koste van het gebruiksgemak van decentrale exchanges.

Weinig tools waar je gebruik van kan maken

Om diezelfde reden kan bij decentrale exchanges ook weinig gebruikgemaakt worden van uitgebreide trading tools, wat voor veel traders wel een must is. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om gebruik te maken van voordelen als margin trading, lending en stop losses.

Lage liquiditeit

Decentrale exchanges zijn op dit moment nog erg klein vergeleken met centrale exchanges. Daardoor lopen ze niet alleen aanzienlijk achter in gebruiksgemak en opbrengsten, maar er wordt ook erg weinig op gehandeld, waardoor de liquiditeit zeer laag is. Voor day traders is dit toch wel een must en daarom zal deze groep voorlopig alleen nog op centrale exchanges te vinden zijn.

Voorbeelden decentrale exchanges

Toch lijkt het duidelijk dat (op de lange termijn) de voordelen het winnen van de nadelen en veel crypto-startups proberen dan ook hierop in te spelen. Op dit moment zijn er erg veel decentrale exchanges. Hieronder zullen de belangrijkste worden opgenoemd met bij de grootste 3 een korte uitleg.

Bitsquare

Bij Bitsquare kunnen gebruikers Bitcoin verhandelen tegen andere cryptomunten of nationale valuta’s. Deze exchange vertouwt op een decentrale multi-signature escrow systeem om ervoor te zorgen dat alle handelingen eerlijk worden uitgevoerd

Bitshares

Bitshares is een decentrale exchange dat ook gebruikmaakt van zijn eigen cryptomunt (BTS). Op Bitshares kunnen gebruikers handelen in BTS, activa (die door iedereen kunnen worden uitgegeven in de vorm van aandelen, commodities, valuta’s, etc.) en “Market Pegged Asset” (dit zijn crypto-assets die gekoppeld zijn aan een andere valuta die altijd minstens 100% van de waarde ondersteunt door BTS, waarmee ze te allen tijden kunnen worden omgezet). 

NXT

Op NXT kunnen gebruikers handelen in assets. Bij deze exhange is het echter zo dat assets alleen kunnen worden omgeruild naar NXT of andersom. 

Andere decentrale exchanges die je in de gaten kan houden, zijn: 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.