Binance Smart Chain achtergrond

Binance Smart Chain - Complete uitleg voor beginners

Binance Smart Chain, ofwel BSC, is dé oplossing van Binance om decentralized finance (DeFi) en allerlei andere handige soorten dApps naar het Binance platform te brengen.

Als je dit leest rond het moment van publiceren, zal het je vast zijn opgevallen dat Binance coin (BNB) en andere Binance Smart Chain tokens, zoals PancakeSwap (CAKE), de laatste tijd de lucht in zijn geschoten. Dit is natuurlijk niet zonder reden!

Een voor de hand liggende reden is natuurlijk dat crypto helemaal booming is in 2021, waardoor de gebruikersaantallen bij Binance ook hoog oplopen. Maar is dat de enige verklaring voor een stijging van ongeveer 750% (!!) op BNB sinds begin 2021? Nee, natuurlijk niet.

De voornaamste reden dat BNB nu een van de grootste cryptocurrencies na Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH) is, is de schepping van de Binance Smart Chain, die we uitgebreid gaan bespreken in deze blog. 

De BSC staat nog in de kinderschoenen, aangezien hij pas is gelanceerd in september 2020, maar heeft nu al de aandacht van het grote publiek getrokken. Maar wat er nou allemaal mogelijk is met deze creatie van Binance en wat het in de toekomst gaat brengen, weten nog niet veel mensen.

Lees dus lekker mee! Dan weet jij straks alle ins en outs van de Binance Smart Chain, zodat je het grote publiek weer een stapje voor bent.

Als je trouwens nog helemaal niet bekend bent met Binance, het grootste crypto-handelsplatform ter wereld, kan je je hier alvast gratis aanmelden bij Binance, zodat je zelf ook even kan rondspeuren. Mocht je crypto willen kopen op Binance, maar je weet niet hoe kan je hier lezen hoe je dat doet.

Voordat we verder gaan, eerst nog onze disclaimer, belangrijk om te lezen;

Let op: hou er rekening mee dat de volgende uitleg en toelichting op geen enkele manier als advies opgevat mogen worden. De keuze voor óf en op welke manier je crypto wilt traden en welke keuzes je maakt qua in- en verkoop ligt bij jou en bij jou alleen. Wij zijn geen financieel adviseurs.

Bekijk snel

 

De Binance Smart Chain maakt deel uit van het enorme Binance ecosysteem, wat verder ook nog bestaat uit een centralized exchange, een decentralized exchange, de BNB-token, de Binance Chain (ja, dit is weer een andere blockchain) en nog een heleboel andere financiële diensten. 

Als je ook geïnteresseerd bent in de rest, kan je het filmpje hieronder bekijken waarin alles kort wordt uitgelegd. In de tussentijd duiken wij hier de diepte in als het gaat om de BSC!

 

Wat is Binance Smart Chain (BSC)?

De Binance Smart Chain is een blockchain-dienst van Binance die het mogelijk maakt voor ontwikkelaars om dApps, oftewel decentralized apps, te bouwen met behulp van smart contracts die draaien op de blockchain.

De originele Binance Chain werd in 2019 gelanceerd en was ontworpen als fundament voor de Binance DEX (decentralized exchange). De Binance Chain hoefde echter alleen grote hoeveelheden transacties snel kunnen te verwerken tegen lage kosten, maar er was geen sprake van smart contracts of compatibiliteit met het Ethereum-netwerk, omdat de originele chain niet schaalbaar genoeg was.

De Binance Smart Chain is dus in het leven geroepen om extra functionaliteit toe te voegen aan het Binance ecosysteem, met nieuwe soorten dApps en compatibiliteit met de Ethereum Virtual Machine (EVM), waardoor het ook dApps die gebouwd zijn op Ethereum ondersteunt. Tegelijkertijd kan deze blockchain wel dezelfde transactiesnelheden en volumes aan als de "normale chain".

Binance Smart Chain is echter geen nieuwe versie van de originele Binance Chain, noch is het een layer-two of sidechain-platform dat alleen bedoeld is om de Binance Chain uit te breiden. Het is een volledig afzonderlijke, zelfstandige blockchain die zelfs door zou kunnen gaan mocht de Binance Chain offline gaan. De twee blockchains hebben wel een heel vergelijkbaar ontwerp, waardoor ze met elkaar kunnen communiceren. Hierdoor vindt er een parallelle werking van de twee chains plaats en genieten gebruikers van het beste van beide werelden.

Hoe werkt Binance Smart Chain?

Consensus-algoritme

Binance Smart Chain maakt gebruik van een zogenaamd Proof-of-Staked-Authority (PoSA) consensus-algoritme, een hybride van een Proof-of-Stake (POS) en Proof-of-Authority (PoA) model. Het PoSA-consensusmodel kan een korte blocktime en lagere kosten ondersteunen dan bijvoorbeeld het PoW-consensusmodel wat Ethereum (ETH) nu nog gebruikt (met de komst van Ethereum 2.0 zal dit PoS worden).

BSC-validators zijn deelnemers die een bepaald aantal BNB "staken", wanneer ze een geldig block voorstellen, ontvangen ze als beloning transactiekosten voor de transacties die zijn opgenomen in dat block. Dat betekent dus dat er geen nieuwe BNB ontstaat als beloning voor de validators, maar dat de beloning komt uit al bestaande BNB-tokens.

In onderstaande video van AllesOverCrypto leer je meer over Binance Coin (BNB).

Cross-chain compatibiliteit

Zoals eerder al verteld is de Binance Smart Chain een volledig zelfstandige blockchain en loopt die parallel aan de originele Binance Chain. Om de twee chains goed samen te laten werken, heeft Binance voor gemakkelijke cross-chain compatibiliteit gezorgd, waardoor tokens snel getransfereerd kunnen worden tussen de twee blockchains.

De BEP-2-en BEP-8-tokens van de Binance Chain kunnen dus makkelijk omgezet worden naar BEP-20 tokens op de Smart Chain.  Hierdoor wordt de snelheid van de Binance Chain gecombineerd met de smart contract-functionaliteit van de Binance Smart Chain.

Ethereum Virtual Machine compatibiliteit

Ten slotte zorgt de EVM compatibiliteit ervoor dat dApp-ontwikkelaars op andere blockchains deze apps gemakkelijk kunnen overzetten naar de Binance Smart Chain. Dit zou met name aantrekkelijk kunnen zijn voor dapp-operators, aangezien Ethereum blijft groeien en gas fees blijven stijgen, hoewel de geplande verschuiving van Ethereum naar een Proof-of-Stake-model in Ethereum 2.0 enkele van de huidige schaalbaarheidsproblemen zou kunnen verlichten.

Image
Binance Smart Chain functies
functies van de Binance Smart chain. Bron: Binance

 

Wat kan je doen met Binance Smart Chain?

In principe is de BSC net als bijvoorbeeld Ethereum en Polkadot (DOT) bedoeld als een platform waarop projecten gebouwd kunnen worden. Het doel is dus vooral om voor de gebruiker en de ontwikkelaar het beste platform te worden, met de laagste kosten en de beste projecten.

Binance Smart Chain is momenteel echt gericht op ontwikkelaars van gedecentraliseerde apps, of ze nu op zoek zijn naar een platform om een ​​nieuwe app op te bouwen of een project van Ethereum willen overzetten. Door middel van het systeem met twee blockchains, EVM-ondersteuning en de eigen steun van Binance hoopt het bedrijf ontwikkelaars te trekken naar haar ecosysteem en zo extra toegevoegde waarde te creëren voor alle belanghebbenden.

Zoals Binance-oprichter Changpeng Zhao in oktober 2020 aan Decrypt uitlegde, ziet het bedrijf Binance Smart Chain als een manier om de kloof tussen gecentraliseerde en gedecentraliseerde financiering te overbruggen. Binance heeft een fonds van $100 miljoen opgericht om DeFi-projecten te ondersteunen die op de blockchain worden gelanceerd, tot wel $100.000 voor bepaalde individuele projecten.

DeFi op Binance Smart Chain

DeFi is het wonderkind van crypto, waar crypto eerst veelal beschouwd werd als een nieuwe vorm van geld, is er de afgelopen jaren een hele berg gebruikswaarde aan toegevoegd door de komst van decentralized finance. Het is een tegenbeweging tegen de vastgeroeste, gecentraliseerde, traditionele financiële sector.

De verwachting is dat DeFi ervoor gaat zorgen dat allerlei oude, gemankeerde financiële processen vervangen worden door een efficiëntere vorm van P2P-handel. Ook Binance gaat dus mee in deze beweging en maakt DeFi mogelijk in haar systeem met de komst van de Binance Smart Chain.

PancakeSwap

Image
PancakeSwap logo
logo van PancakeSwap. Bron: PancakeSwap

 

Vanwege de flexibiliteit die de BSC biedt, kunnen tokens uit verschillende blockchains (zoals BTC, ETH, XRP) worden gebruikt in de snelgroeiende DeFi-omgeving. 

Op dit moment is PancakeSwap (CAKE) het grootste en bekendste DeFi-project gebouwd op BSC en dit project stelt gebruikers onder meer in staat om allerlei tokens uit te wisselen, deel te nemen aan yield farming en te stemmen op voorstellen (governance token).

Als je kijkt naar het Ethereum-netwerk, zie je eigenlijk dat PancakeSwap haast een kopie is van het Uniswap-project wat dus gebouwd is op Ethereum. PancakeSwap maakt momenteel echter een grote opmars omdat veel crypto-gebruikers overschakelen naar de Binance Smart Chain vanwege zijn lagere kosten.

Op de Smart Chain zelf zijn ook vergelijkbare projecten te vinden, zoals BakerySwap en BurgerSwap (ja, het lijkt een trend geworden om een voedselgerelateerde naam te kiezen..), maar PancakeSwap lijkt toch het hart van het grotere publiek te hebben gewonnen voor nu. Naast deze drie projecten zijn er nog een heleboel andere projecten die gebouwd worden op de BSC, hieronder vind je een kleine opsomming van de grootste!

Projecten die zijn gebouwd op de Binance Smart Chain

We hebben nu al BNB, PancakeSwap, Bakeryswap en BurgerSwap voorbij zien komen, maar er zijn inmiddels al 37 projecten gebouwd op de BSC. Verder zijn er ook al een heleboel projecten die gebouwd zijn op Ethereum compatibel met de Smart Chain van Binance, die niet meegenomen zijn in deze lijst.

Hieronder vind je de 10 grootste projecten (op het moment van schrijven) op volgorde van groot naar klein als het gaat om marktkapitalisatie:

  1. Binance Coin (BNB)
  2. PancakeSwap (CAKE)
  3. Venus (XVS)
  4. DODO (DODO)
  5. Alpha Finance Lab (ALPHA)
  6. Bitcoin Standard Hashrate Token (BTCST)
  7. Injective Protocol (INJ)
  8. Vai (VAI)
  9. saffron.finance (SFI)
  10. Unifi Protocol DAO (UNFI)

Als je nou wilt bijhouden welke projecten er nog meer gebouwd worden op Binance Smart Chain en welke projecten er nog in de toekomst nog bijkomen is Math dapp Store een goede website. Je hoeft hier enkel in de balk rechts "Binance Smart Chain" te selecteren en je kan alle projecten en tokens vinden.

De toekomst van Binance Smart Chain

Het is nog vroeg voor Binance Smart Chain, dat begin september 2020 werd gelanceerd nadat het concept eerder dat jaar werd onthuld. Toch geeft Binance een grote duw aan het platform dankzij het ondersteuningsfonds van $100 miljoen voor DeFi-apps en het benadrukken van de voordelen van de dual-chain-benadering.

Interessant is dat de lancering van Binance Smart Chain en sterke pogingen om DeFi-ontwikkelaars aan te trekken, indruisen tegen Binance's kernactiviteit, namelijk een gecentraliseerd crypto-handelsplatform zijn. Volgens het bedrijf probeert het zichzelf voortdurend te “ontwrichten”.

"Voor sommige mensen betekent de opkomst van DeFi een verschuiving, weg van de gecentraliseerde blockchain-platforms", zei CZ, CEO van Binance. “Dit zou kunnen worden geïnterpreteerd als een bedreiging voor diensten zoals Binance. Daar zijn we het niet mee eens. Voor ons is DeFi een kans om betere oplossingen te bieden aan de blockchain-wereld. "

We zullen nog maar zien of de blockchain-wereld het daarmee eens is en of Binance Smart Chain de komende jaren zal veranderen in een toonaangevend blockchain-platform voor gedecentraliseerde apps. Tot nu toe lijken ze de juiste weg in te slaan.

Heb je nog meer vragen over de Binance Smart Chain (BSC)? Neem dan een kijkje op de Facebook groep van AllesOverCrypto. Hier worden al je vragen beantwoord en kun je ook aan andere discussies over crypto gerelateerde onderwerpen deelnemen.

Cover foto door Shizume/Shutterstock


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.