Logo van Uniswap V3

Uniswap V3 - Complete uitleg voor beginners (alle functies)

De blockchain is gedecentraliseerd, wat betekent dat alle data niet op één centrale plek wordt opgeslagen. In plaats daarvan wordt de data opgeslagen op de blockchain, welke wordt bewaard door alle deelnemers (nodes) van de blockchain.

Ook transacties worden door de nodes van de blockchain gecontroleerd. Zo controleren ze of iemand wel genoeg cryptomunten in zijn bezit heeft om een transactie te kunnen uitvoeren.

Echter is er veel meer mogelijk dan het bewaren van data en het uitvoeren van transacties. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk om gedecentraliseerde applicaties (dApps) op een blockchain te laten draaien.

Uniswap is een van de vele applicaties die op de blockchain van Ethereum draait. Deze applicatie is zichzelf continu aan het verbeteren door nieuwe versies uit te geven. Uniswap V3 is de laatste versie van deze applicatie, en in dat artikel zal ik je uitleggen wat deze versie inhoudt. Je komt er ook achter welke nieuwe functies deze versie heeft.

Bekijk snel

Wat is Uniswap?

Wanneer je wel eens cryptomunten en -tokens hebt gekocht, dan weet je dat je dat op een crypto exchange doet. Dit is een website waar aanbieders van munten en tokens worden gekoppeld aan de kopers ervan. Des te meer gebruikers er zijn, des te hoger de liquiditeit is.

Dit kan gebeuren op een enkele server, zoals bij Binance of Bitvavo. In dat geval gaat het over een gecentraliseerde exchange (CEX). De data wordt op één plek opgeslagen, wat betekent dat dit recht tegenover het principe van de blockchain staat, waar data juist op een gedecentraliseerde manier wordt opgeslagen.

Dat laatste gebeurt bij Uniswap. Uniswap is een gedecentraliseerde exchange (DEX), welke draait op de blockchain van Ethereum. Gebruikers kunnen hier cryptomunten en -tokens verkopen of kopen.

Doordat Uniswap gedecentraliseerd is, betekent dat er niet één eigenaar van Uniswap is. Het platform is open-source en ontwikkelaars kunnen meehelpen om het platform verder te ontwikkelen. Je zou dus kunnen zeggen dat Uniswap een crypto exchange vóór en dóór gebruikers is.

Versies van Uniswap

In het verleden zijn er al verschillende Uniswap-versies uitgegeven:

 • Uniswap V1 - Deze DEX kwam uit in november 2018, en stelde gebruikers in staat om ERC-20 tokens te kopen op de blockchain van Ethereum. Dit was ook de eerste DEX met een Automated Market Maker (AMM), wat voor meer liquiditeit moet zorgen door middel van een liquidity pool. De LP-tokens waren ook een van de functies van Uniswap V1.
 • Uniswap V2 - In mei 2020 kwam Uniswap V2 uit, waar ERC20-ERC20 liquidity pools, oracles en flash swaps werden geïntroduceerd. Met deze versie wilde men de strijd aan gaan met andere opkomende DEX'en, zoals SushiSwap, PancakeSwap en 1inch

Het is belangrijk dat een project als Uniswap zich continu blijft ontwikkelen. De blockchain- en cryptowereld is continu in verandering, waardoor het belangrijk is om niet achterop te lopen.

Er zijn steeds meer nieuwe projecten die als gedecentraliseerde exchange dienen, zoals we eerder ook al hadden benoemd. Iedere DEX heeft zijn eigen unieke punten en probeert zo vooruitstrevend mogelijk te zijn.

Met Uniswap V3 wil het team van Uniswap ervoor zorgen dat ze niet de grootste DEX worden, maar juiste de grootste DEX blijven.

In onderstaande video wordt nog eens duidelijk uitgelegd wat Uniswap is en wat je er mee kunt doen. Hier komt ook het UNI-token aan bod.

Wat is Uniswap V3?

Na Uniswap V1 en Uniswap V2, kwam op 5 mei 2021 Uniswap met een nieuwe versie, genaamd Uniswap V3. Dit is de nieuwste versie van het al bestaande platform van Uniswap, en bevat enkele nieuwe functies.

Met deze nieuwe versie moet er meer geconcentreerde liquiditeit komen en zijn er meerdere niveau's voor de vergoedingen. Dit zorgt ervoor dat niet alleen de liquiditeitsverschaffers, maar ook de overige gebruikers van Uniswap profiteren van de verbeteringen. Er is bijvoorbeeld tot 4000x meer kapitaalefficiëntie vergeleken met Uniswap V2.

Maar waarom is het überhaupt nodig om een nieuwe versie op de markt te brengen? De ontwikkelaars achter Uniswap zien steeds meer concurrenten opstaan. Deze concurrenten voegen functies toe aan hun platform waardoor gebruikers juist voor deze concurrenten zouden kunnen kiezen.

Uniswap wil dat het eigen platform ook continu wordt voorzien van nieuwe functies, zodat ze gebruikers van het platform nog beter kunnen bedienen. Dit zijn de belangrijkste functies van Uniswap V3, waar we zometeen nog verder op ingaan:

 • Meer en betere actieve liquiditeit
 • Flexibelere tarieven
 • Geconcentreerde liquiditeit
 • Geavanceerde orakels zijn toegevoegd
 • Licentie voor Uniswap V3
 • Non-fungible liquiditeit is nu mogelijk
 • Range orders zijn nu mogelijk

In onderstaande video wordt de architectuur van Uniswap V3 op een duidelijke manier uitgelegd. Wanneer je deze nog beter wilt begrijpen, raad ik je aan om de video eens te bekijken. Hierna zullen we verder ingaan op deze functies en wat ze betekenen voor de gebruikers van Uniswap V3.

 

De nieuwste functies van Uniswap V3

Laten we dieper ingaan op de nieuwste functies van Uniswap V3 die we net ook hadden besproken.

Actieve liquiditeit

De marktprijs wordt gewoonlijk bepaald door vraag en aanbod in de liquiditypool. Het kan echter zo zijn dat de prijs buiten de prijsklasse valt. In dat geval wordt de liquiditeit uit de pool verwijderd. Op het moment dat de marktprijs weer binnen de vooraf ingestelde prijsklasse valt, wordt de liquiditeit opnieuw toegevoegd aan de pool.

Dit zorgt ervoor dat gebruikers meerdere prijsklassen kunnen kiezen. Ze kunnen dus genoegen nemen met een lagere kapitaalefficiëntie terwijl ze er minder voor hoeven te betalen. Wanneer men een hoge kapitaalefficiëntie wil, zal men ook moeten kiezen voor een hogere prijsklasse.

Hierdoor ligt de keuze dus dichter bij de gebruiker.

Flexibelere tarieven

Laten we eens kijken naar de kosten van de vorige twee versies van Uniswap:

 • Uniswap V1 - Transactiekosten van 0,3% waarvan 100% naar de liquidity pools ging.
 • Uniswap V2 - Transactiekosten van 0,05% welke aan- en uitgezet kon worden.

Dit zijn vrij statische transactiekosten die voor iedereen hetzelfde zijn. Hierdoor konden er situaties ontstaan die oneerlijk waren, omdat men voor een transactie die makkelijk te verwerken is evenveel transactiekosten betaald als voor transacties die veel tijd nodig hebben om verwerkt te worden. Daarom zijn er voor Uniswap V3 flexibelere transactiekosten opgesteld:

 • 0,05% - Voor pools van stablecoin als DAI/USDC.
 • 0,30% - Voor standaard pools zoals ETH.
 • 1,00% - Voor niet-standaard tokens zoals SUSHI of AAVE.

Geconcentreerde liquiditeit

Het is mogelijk om geconcentreerde liquiditeit te bieden met Uniswap V3, welke dus is gebaseerd op de stablecoins. Zo worden de tokens en munten niet alleen in de liquiditeitpools geplaatst om ze vervolgens over de prijscurve te verdelen. Ze worden in plaats daarvan in verschillende prijsklassen ingedeeld, waarna gebruikers voor een bepaalde prijsklasse kunnen kiezen. Dit betekent dat het voor handelaren makkelijker wordt om in crypto te handelen, omdat er voor meer mensen wat wils is.

Op het moment dat de prijzen buiten een vooraf ingestelde prijsklasse vallen, zal de liquiditeit worden verplaatst. Zodra de marktprijs weer in de juiste klasse valt, zal de liquiditeit weer terug worden geplaatst. In onderstaande video wordt er meer uitleg gegeven over de liquiditeit bij Uniswap V3.

Geavanceerde orakels

De TWAP-orakels die ook al bij Uniswap V2 zijn gebruikt, hebben een update gekregen bij Uniswap V3. Bij V2 werd er maar één som opgeslagen. Bij Uniswap V3 is het mogelijk om een reeks aan cumulatieve sommen op te slaan.

Maar wat hebben gebruikers nou aan deze orakels? Volgens het team van Uniswap zullen gebruikers minder gaskosten betalen om de orakels draaiende te houden. Sterker nog: de kosten liggen 50% lager. 

Licentie voor Uniswap V3

Een blockchain is natuurlijk open-source, net zoals alle projecten die hierop draaien. Toch heeft het team ervoor gekozen om een een vertraagde licentie aan te vragen. Uniswap V3 is dus gelanceerd onder de Business Source License 1.1

De licentie zorgt ervoor dat de code van Uniswap V3 de komende twee jaar niet door anderen voor commerciële en productieve doeleinden gebruikt mag worden. Hiermee wil Uniswap zichzelf ook beschermen tegen concurrenten.

In het verleden zijn er al meerdere DEX'en geweest, zoals SushiSwap, die in feite de gehele code hebben gekopieerd en vervolgens enkele aanpassingen hebben gedaan om zichzelf te onderscheiden.

Zo'n licentie gaat dus tegen de ongeschreven regels van blockchain projecten in, maar is nodig om Uniswap vooruit te helpen.

Non-fungible liquiditeit

Non-fungible tokens zijn tokens die een unieke eigenschap hebben. Ze zijn dus te onderscheiden van de andere tokens. Het was voor Uniswap V3 niet mogelijk om iets te ontwikkelen wat genoeg liquiditeit kon bieden voor non-fungible tokens.

Uniswap V3 heeft speciale ERC-721 LP-tokens die voor liquiditeit moeten zorgen bij non-fungible tokens. Het wordt hierdoor dus makkelijker om tokens van elkaar te onderscheiden. Dit laat de verschillende DeFi-protocollen op een andere manier met elkaar communiceren.

Range orders

De kans is groot dat je op Binance of Bitvavo wel eens gebruik hebt gemaakt van de limit-order. Op deze manier kun je van te voren instellen op welke prijs je een munt of token automatisch wilt kopen (of verkopen). Zo hoef je niet altijd actief te zijn.

Met range orders kun je eigenlijk hetzelfde doen. Van te voren stel je makkelijk in op welke marktprijs je een token automatisch wilt verkopen voor een ander token. Welk token dit moet zijn, kun je van te voren zelf instellen.

Range orders maken het dus veel makkelijker om in crypto te handelen op Uniswap, en hiermee kan Uniswap ook veel makkelijker de strijd aangaan met centrale exchanges die deze functie al jaren bieden.

In onderstaande video wordt er meer uitleg gegeven over de range orders van Uniswap V3.

Kritiek op Uniswap V3

Zoals bij ieder cryptoproject zijn er altijd mensen die kritiek hebben, en er niet blij mee zijn. Dat was dus ook bij Uniswap V3 het geval. Op social media waren er verschillende cryptofanaten die hun ongenoegen over Uniswap V3 met de wereld deelden. Na verloop van tijd daalde de kritiek op Uniswap V3, omdat steeds meer mensen gewend raakten aan de update van dit platform.

De gebruikers die hun ongenoegen deelden vonden de gebruikersinterface bijvoorbeeld helemaal niet fijn. Dat is op zich niet raar, want het is altijd wennen wanneer de interface van een applicatie veranderd wanneer je al jaren de oude interface hebt gebruikt. Toch weerhield het er gebruikers niet van om niet te klagen nadat de nieuwe update van Uniswap was uitgevoerd.

Ook waren er mensen die kritiek hadden op Ethereum. En dan voornamelijk de hoge gaskosten die je tegenwoordig moet betalen voor de Ethereum-blockchain. Dat is natuurlijk logisch, omdat deze kosten ontzettend hoog zijn. Toch is dit niet iets waar Uniswap zelf wat aan kan doen. Dit is echter wel de reden dat PancakeSwap, welke op de Binance Smart Chain draait, aan populariteit wint. Het is nog even wachten op Ethereum 2.0 om te zien of dit probleem opgelost zal worden.

Hoe koop ik Uniswap?

Uniswap kopen op Bitvavo is een fluitje van een cent. Binnen enkele minuten en voor minder dan een euro kan je al de trotse eigenaar zijn van UNI.

 1. Meld je hier gratis aan bij Bitvavo
 2. Verifieer jezelf door rechtsboven op je naam te klikken en dan naar "Verificatie" te gaan.
 3. Maak geld over via iDeal. Dit doe je door op "Euro's storten" te klikken.
 4. Vul vervolgens het bedrag en kies iDeal als betaalkeuze zodat het geld binnen een minuut op je Bitvavo-rekening staat. Klik hierna op "Betalen".
 5. Als je hierna op "Overzicht" klikt, zie je het geld staan.
 6. Zoek UNI op, klik erop en druk vervolgens op "Kopen".
 7. Investeer het bedrag dat je in gedachten hebt in UNI. 
 8. Gefeliciteerd! Je hebt UNI gekocht!
  Vergeet niet je gebruikersnaam en wachtwoord goed te bewaren

Conclusie

De blockchain- en cryptowereld is continu in verandering. Zo willen projecten steeds beter worden, om gebruikers beter te kunnen bedienen en concurrenten voor te blijven. Deze concurrenten ruiken bloed, en willen zo veel mogelijk gebruikers voor zich proberen te winnen.

Uniswap wil met zijn V3-versie de andere concurrenten binnen de wereld van gedecentraliseerde exchanges voorblijven. Je kunt deze update daarom ook wel als een noodzakelijk stap zien. Uniswap wil op deze manier de grootste DEX ter wereld blijven.

Met de functies die het nieuwe platform biedt, profiteren zowel de kopers als de verkopers van het platform van de voordelen. Toch is er ook kritiek op Uniswap V3. Zo zijn er ook gebruikers die de nieuwe versie geen vooruitgang vinden. Dit gaat dan in de meeste gevallen over de onduidelijke gebruikersinterface van het platform.

Ik ben benieuwd: heb jij de nieuwe versie van Uniswap al uitgeprobeerd? Ik zou graag willen weten hoe jij erover denkt. Dat kun je mij laten weten in onze AllesOverCrypto Facebookgroep. Hier kun je ook al je vragen omtrent cryptocurrency en blockchain stellen, waarna ons AOC-team zo snel mogelijk zal reageren op je post. 


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.