Binance Coin

Wat is Binance Coin - BNB?

Ken je de grootste meest liquide crypto exchange van de wereld? Waarschijnlijk wel! Het is Binance. Als je van Binance gehoord hebt, dan heb je hoogstwaarschijnlijk de naam Binance Coin al horen vallen. Ondertussen is de populariteit van Binance beurs gigantisch toegenomen en is de waarde van Binance Coin exponentieel gegroeid. In deze blog gaan we verder kijken naar wat het nut is van de Binance Coin in het Binance ecosysteem.

Bekijk snel

Wat is de Binance Coin-BNB?

Binance Coin, afgekort BNB, is de virtuele munt van de exchange Binance die in 2017 werd gecreëerd. De cryptomunt werd oorspronkelijk gecreëerd als een ERC-20 token op de Ethereum (ETH) blockchain. Sinds de lancering van het Binance mainnet in 2019, migreerde het token als native token naar de Binance Chain en kreeg het de technische standaard BEP-2.

De virtuele munt had het doel de transactiekosten op het Binance platform te verlagen maar kreeg steeds meer nutsvoorzieningen door de komst van de Binance Chain en de Binance Smart Chain. Hierdoor werd het utility token van Binance populairder dan ooit. Ondertussen is de Binance Coin uitgegroeid tot één van de grootste en populairste cryptocurrencies. 

De geschiedenis van de Binance Coin

De gecentraliseerde beurs Binance ontstond in de zomer van 2017 en groeide al snel uit tot  één van de grootste handelsbeurzen met een toenmalig handelsvolume van 200 miljoen dollar per dag.

Binance Coin werd via de Binance initial coin offering (ICO) in 2017, verkocht aan de eerste investeerders die voor de prijs van 1 ETH ongeveer 2 700 BNB konden krijgen en voor 1 BTC een aantal van 20 000 BNB konden kopen.

In totaal werd er ongeveer voor 15 miljoen dollar opgehaald uit de Binance ICO. Deze middelen zouden gebruikt worden voor marketing en verdere ontwikkeling van het Binance platform.

In 2019 bouwde Binance zijn eigen blockchain, de Binance Chain en migreerde het zijn token BNB naar de eigen blockchain. Hierdoor is de Binance Coin van ERC-20 naar BEP-2-BNB veranderd.

Door de lancering van de Binance Smart Chain in 2020 werd de blockchain gebruikt voor DeFi en ontstond er een derde versie van de Binance Coin, het BEP-20-BNB token. De verschillende versies hebben dezelfde waarde, het enige verschil is dat ze op verschillende blockchains kunnen verhandelt worden. 

Binance Token Burn

Vanaf 2019 heeft binance beslist dat 20 procent van zijn kwartaalwinst zal verbranden. Een token burn heeft het nut om tokens uit de circulatie te halen en zo de circulatie supply te verminderen. Hiermee is het de bedoeling om de waarde van Binance Coin op te krikken en toekomstige inflatie tegen te gaan.

Image
BNB Burn Januari - maart 2021
BNB Burn (januari - maart 2021) - Vorige Token burns

In het voorbije kwartaal (januari-maart) verbrandde Binance 1.099.888 Binance Coins wat overeenkomt met een waarde van 595.14.380 dollar. Binance zal in de toekomst blijven doorgaan met de token burn totdat er in totaal 100.000.000 BNB definitief vernietigd wordt, wat overeenkomt met de helft van de totale BNB in circulatie. Je kan je voorstellen wat de winsten zijn van een beurs die per kwartaal tegen de half miljard dollar verbrand.

Waar kun je de Binance Coin voor gebruiken?

Het nutstoken Binance Coin kan gebruikt worden in het ecosysteem van Binance. Naast het betalen van transactiekosten wordt het op verschillende andere manieren gebruikt. We zetten even de belangrijkste doeleinden van de coin op een rij. 

Transactiekosten verlagen

Sommige crypto beurzen vragen verschrikkelijk veel geld voor transacties te verrichten. Hiermee kwam Binance met het idee om houders van de Binance Coin te belonen en hun een korting te geven op de transactiekosten. Zo was het, in de beginjaren van Binance, voldoende voor de houders van de Binance coin om 50% minder op transactiekosten te betalen. Deze stunt werd door de grote populariteit al gauw teruggeschroefd naar 25% korting. Wil je graag korting op de transactiekosten op het platform Binance dan kan je op onderstaande foto zien hoeveel Binance Coin je nodig hebt.

Image
Kostenoverzicht BNB houders
Kostenoverzicht voor BNB houders

Initial Exchange Offering - Binance launchpad

Na de ICO-hype van 2017-2018, die de prijs van Ethereum de lucht in deed gaan, nam Binance een soortgelijke ICO structuur over. De initial exchange offering (IEO) waarbij de projecten voor het eerst konden worden aangekocht op de Binance beurs, was nog een manier om de Binance coin te gebruiken en hem in waarde te doen stijgen.

Als gebruiker die wou meedoen aan een IEO moest je in het bezit zijn van een aantal Binance Coins. Volgens een loterijsysteem maak je op basis van jouw Binance Coin bezittingen meer kans om toegang te krijgen tot de IEO. Dit had het gevolg dat mensen meer Binance Coins kochten om meer kans te maken op een toegangsticket voor de IEO.

Binance (Smart) Chain

Met de komst van de Binance Chain and Binance Smart Chain (BSC) kreeg het eigen token nog een extra dimensie. Elke gebruiker van de BSC heeft Binance Coin nodig om verrichtingen uit te voeren op de Binance Chain. Denk bijvoorbeeld aan Ethereum (ETH) dat gebruikt wordt om transactiekosten te betalen op het Ethereum netwerk of aan Polygon (MATIC) dat gebruikt wordt om transactiekosten betalen op het Polygon netwerk.

Binance Visa kaart

Sinds kort lanceerde Binance zijn Binance Visa kaart. Met de Binance kaart is het mogelijk om Binance Coin te verdienen bij het gebruik hiervan. Je kan de kaart overal gebruiken waar een gewone Visa kaart kan gebruikt worden. Aan de hand van het cashback programma is het mogelijk om 1% tot 7% terug te krijgen op aankopen die gebeuren met de kaart. Het cashback percentage hangt af van hoeveel je op je Binance account hebt staan.

In onderstaande video zien we een nederlandstalige beoordeling van de Binance Visa kaart.

Het Binance ecosysteem is dus gigantisch groot en zal de mogelijkheden voor Binance Coin alleen maar verleggen. De waarde van de coin zal samenhangen met zijn gebruik in het ecosysteem.

Image
Binance Ecosysteem
Binance Ecosysteem

Tokennomics

  • 153.000.000 tokens vormen het circulerend aanbod.
  • 170.000.000 tokens vormen de maximale voorraad. 
  • 20% van de kwartaalwinsten zullen verbrand worden. (zie token burn)
  • 59.891.511.411 dollar vormt de marktkapitalisatie van Binance Coin
  • Binance Coin staat op rang 4 van alle cryptocurrencies (op basis van market cap).

Waaruit bestaat het Binance team en wie zijn de partners?

De oprichter van Binance is de Chinees-Canadese Changpeng Zhao, beter bekend als "CZ". Hij was de voormalige CTO van OkCoin en lanceerde samen met het oprichtende team Binance Coin.

Het team bestaat uit verschillende adviseurs waaronder Yi He, de co-founder van OKCoin, Matthew Roszak, de co-founder van de Bloq en Roger Ver die de CEO van Bitcoin.com is. Dit zijn mensen die de blockchain wereld door en door kennen.

Momenteel bestaat Binance uit meer dan 1300 medewerkers vanuit 20 verschillende locaties. Met zetels in Malta, Singapore, Verenigde Staten, Duitsland en nog tal van andere landen.

Bij de originele ICO van Binance Coin kreeg het de financiële steun van verschillende Venture Capitalists als; Black Hole Capital, Funcity Capital, Sequoia Capital en nog vele meer. Binance Coin groeide in parallel met de populariteit van het Binance platform en kreeg altijd steun van zijn investeerders.

Sinds mei 2021 is Binance de enige andere investeerder in het Ftx platform. Door deze exclusieve investering sluiten de twee beurzen een strategisch partnerschap met elkaar af. Ze verwachten zo de crypto producten sneller te laten groeien en de hele sector naar een hoger niveau te tillen.

Image
Changpeng Zhao (CEO Binance) & Sam Bankman-Freid (CEO Ftx)
Changpeng Zhao (CEO Binance) & Sam Bankman-Freid (CEO Ftx)

Binance Coin en regulering

De hoofdzetel van Binance, dat al verschillende keren verhuisd is van locatie, waaronder China en Japan is momenteel gevestigd in het belastingparadijs de Kaaimaneilanden en Seychellen. Op 13 mei 2021 kwam Binance in negatief daglicht door een onderzoek van de Amerikaanse belastingdienst. Zo zou Binance instructies hebben gegeven aan zijn gebruikers om via virtueel proxy-netwerken (VPN) toegang te krijgen tot de Binance beurzen. Deze informatieverschaffing zou in strijd zijn met de Amerikaanse regulering.

Amerikaanse regulering van BNB

Er is geen gehele Amerikaanse regelgeving. Zo zal elke Amerikaanse staat een eigen  specifieke regelgeving hebben omtrent virtuele munten. Aangezien Binance wel betrokken is bij het overdragen van fiat-geld, is Binance onderhevig aan de regelgeving van Amerika omtrent witwas praktijken. De Securities and Exchange Commission (SEC) verklaarde ook dat Binance coin mogelijk als effect (security) zou kunnen gezien worden. Hierdoor is Binance Coin onderworpen aan de de effectenregelgeving en is het verboden om verhandeld te worden in de Verenigde Staten.

EU-regulering van BNB

In de EU is de regelgeving iets simpeler. Binance Coin wordt in Europa niet beschouwd als een security maar als een cryptocurrency. De enige voorwaarden waaraan Binance zich aan zal moeten voldoen zijn enkele anti-witwas voorschriften die de Europese Unie oplegt. Ook zal Binance de geschiktheid van zijn gebruikers moeten testen en komen er mogelijks in de toekomst strengere regels omtrent cryptocurrency derivaten en komen er maatregelen die manipulatie van cryptocurrency-markten tegen gaan.

Enkele cijfers

Hoe komt dat Binance Coin zo populair is geworden en het in de top vijf van grootste cryptocurrencies staat?

Wel, dit is het resultaat van de populariteit van de Binance Smart Chain (BSC), die ongeveer 16 miljard dollar aan total locked value telt. Dit wil zeggen dat er ongeveer 16 miljard dollar vast staat in protocollen op de Binance Smart Chain. Dit is de tweede hoogste total locked value na de Ethereum blockchain. De Binance Smart Chain heeft maar liefst 4,9 miljoen dagelijkse gebruikers die per seconde 1,4 miljoen transacties uitvoeren.

De gecentraliseerde Binance beurs heeft een dagelijks gemiddelde van ongeveer 22 miljard dollar aan volume. Hiervan is de derde grootste markt, Binance Coin/USDT met ongeveer 1,5 miljard dollar volume. Ongeloofelijk!

Conclusie

Binance Coin is een nutsstoken (utility token) dat gebruikt wordt als betaalmiddel voor vergoedingen of het verlagen van transactiekosten binnen het Binance ecosysteem. De kortingen op transactiekosten zijn ondertussen afgenomen omdat de populariteit van het platform zodanig groot is dat Binance geen nieuwe investeerders meer moet aantrekken. Als men kijkt naar de waarde van Binance Coin kan men besluiten dat deze zeer sterk afhangt van het gebruik van het Binance ecosysteem.

Ben je geïnteresseerd hoe je kan deel uitmaken van het Binance ecosysteem of heb je nog vragen over Binance Coin? Dan kan je altijd te recht bij onze AllesOverCrypto Facebookgroep. Waar verschillende AOC-medewerkers je graag verder helpen.

Foto Header: Freelancer_3d/Shutterstock

Hoe koop ik Binance Coin?

Binance Coin kopen op Bitvavo is een fluitje van een cent. Binnen enkele minuten en voor minder dan een euro kan je al de trotse eigenaar zijn van BNB.

  1. Meld je hier gratis aan bij Bitvavo
  2. Verifieer jezelf door rechtsboven op je naam te klikken en dan naar "Verificatie" te gaan.
  3. Maak geld over via iDeal. Dit doe je door op "Euro's storten" te klikken.
  4. Vul vervolgens het bedrag en kies iDeal als betaalkeuze zodat het geld binnen een minuut op je Bitvavo-rekening staat. Klik hierna op "Betalen".
  5. Als je hierna op "Overzicht" klikt, zie je het geld staan.
  6. Zoek BNB op, klik erop en druk vervolgens op "Kopen".
  7. Investeer het bedrag dat je in gedachten hebt in BNB. 
  8. Gefeliciteerd! Je hebt BNB gekocht!
    Vergeet niet je gebruikersnaam en wachtwoord goed te bewaren


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.