Litebit Alternatief Bitvavo voor crypto kopen met ideal

Litebit Alternatief - Crypto kopen met iDeal op Bitvavo

Een uitstekend Litebit alternatief is Bitvavo. Het Nederlandse platform bestaat sinds 2017 en heeft het zo gemakkelijk mogelijk voor je gemaakt om crypto te kopen met iDeal. We durven zelfs te beweren dat Bitvavo in veel opzichten een betere keuze is dan Litebit. In dit artikel ga ik je uitleggen waarom Bitvavo het beste Litebit alternatief is, wat de grootste verschillen tussen de twee crypto exchanges zijn en hoe je gemakkelijk met iDeal crypto kan kopen op dit Nederlandse handelsplatform. Laten we met dat laatste maar meteen beginnen.


Crypto kopen met iDeal op Bitvavo

Binnen vijf minuten en voor minder dan een euro kan je via Bitvavo al de trotse eigenaar zijn van de populairste cryptomunten.

 1. >> Klik hier om je te registreren op BitVavo.
 2. Verifieer je telefoonnummer door te klikken op "Mijn Account" en daarna "Telefoonnummer verifiëren".
 3. Vul vervolgens je telefoonnummer en wachtwoord in en wacht enkele seconden totdat je het sms'je van Bitavo krijgt met daarin je verificatiecode. Voer deze in op de pagina daarna.
 4. Stort geld op de rekening door naar "Mijn Rekening" en vervolgens "Storten" te gaan.
 5. Betaal met iDeal zodat het geld binnen een minuut op je rekening staat.
 6. Bij "Overzicht" zie je het geld staan, klik vervolgens op "Kopen".
 7. Zoek je gewenste cryptomunt op en koop er zoveel van als je wilt.

Voor meer uitleg kan je hier ons crypto kopen artikel lezen.


Het beste Litebit alternatief: Bitvavo

Bitvavo en Litebit zijn beide Nederlandse handelsplatformen met de ambitie om iedereen in Nederland zo makkelijk mogelijk toegang te geven tot de crypto-economie. Litebit is hier al sinds 2013 hard mee bezig. Het bedrijf is gevestigd in Rotterdam en biedt momenteel 56 verschillende cryptocurrency's aan. Bitvavo is een nieuwere speler en is pas sinds 29 juni 2017 ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Het Litebit alternatief is gevestigd op de Herengracht in Amsterdam en heeft in de korte tijd dat het bestaat al de top 38 cryptomunten toegevoegd aan zijn platform. Er zijn maar 16 cryptomunten die door beide crypto exchanges worden aangeboden.

Image
litebit alternatief bitvavo voorpagina

Cryptomunten: Bitvavo versus Litebit

Bij de zoektocht naar een Litebit alternatief, is het natuurlijk belangrijk om te weten of jouw favoriete coins wel op dit handelsplatform worden aangeboden. Hieronder hebben we een uitgebreid schema voor je samengesteld waarin je exact de verschillen tussen Litebit en Bitvavo kan vinden. Bovenaan de tabel vind je alle coins die alleen Litebit aanbiedt, vervolgens de cryptomunten die beide exchanges aanbieden en onderaan volgen de munten die alleen Bitvavo aanbiedt.

Wat opvalt is dat Litebit meer verschillende crypto aanbiedt, terwijl je bij Bitvavo alle grote en meest populaire cryptomunten kan aanschaffen. Voorbeelden van aansprekende munten die Bitvavo aanbiedt, maar Litebit niet zijn Zilliqa, IOTA, VeChain en EOS. De grootste munten die alleen Litebit aanbiedt en waarvoor Bitvavo minder goed dient als Litebit alternatief, zijn Ark, Ethereum Classic en Reddcoin.

 
Verschil aangeboden cryptomunten Litebit en Bitvavo

Coins bewaren op de exchange: Bitvavo versus Litebit

Als je net begint met beleggen in cryptocurrency's, is het makkelijk als je niet voor elke coin een nieuwe wallet hoeft te downloaden. Wij willen benadrukken dat je jouw cryptomunten zo min mogelijk op een handelsplatform dient te bewaren, maar soms is dit de handigste optie. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je actief wilt handelen in crypto of als je het risico wilt verspreiden door je crypto-beleggingen te verdelen over verschillende wallets en handelsplatformen. 

Bij Litebit is het voor sommige cryptomunten niet mogelijk om ze op Litebit zelf te bewaren. Je dient dan een eigen wallet aan te maken. Dit is uiteraard geen probleem, want dan ben je zelf in het bezit van de munten, maar het is jammer als je snel een cryptomunt wilt aankopen en je moet eerst de wallet downloaden. Gelukkig heb je dan met Bitvavo een mooi alternatief. Alle munten die op het handelsplatform worden aangeboden, kan je hier ook op bewaren. 

Voorbeelden van cryptomunten die je niet op Litebit kan bewaren, maar wel op Bitvavo:

Verhandelbaarheid: Bitvavo versus Litebit

Een van de grote voordelen van het Litebit alternatief Bitvavo is dat je niet alleen met iDeal kan te betalen, maar ook met elke andere cryptomunt die je bezit. Als jij bijvoorbeeld een deel van je winsten van je belegging in Verge wilt herinvesteren in Zilliqa, dan kan dit zonder omwegen. Je hoeft niet eerst je Verge om te ruilen voor euro's of Bitcoins om vervolgens hier Zilliqa van te kopen, je kan direct je Verge omruilen voor Zilliqa. Dit is een een zeer mooie feature die op bijna geen enkele andere crypto exchange te vinden is.

Image
bitvavo is een goed litebit alternatief als je kijkt naar de verhandelbaarheid van de cryptomunten

Kosten: Bitvavo versus Litebit

Crypto kopen op een exchange is helaas niet gratis. De kosten zijn misschien wel het belangrijkste punt voor mensen om voor een bepaald handelsplatform te kiezen. Zowel Bitvavo als Litebit zijn ontzettend gebruiksvriendelijk en ideaal voor beginners, maar daar betaal je wel een kleine vergoeding voor. 

Bij Bitvavo zijn de kosten duidelijk weergegeven op hun website:

Kosten Bitvavo

 • Het aanmelden bij Bitvavo is kosteloos. 
 • Het is gratis om een account op Bitvavo te hebben.
 • Je hoeft niet te betalen om euro's te storten of op te nemen.
 • Je betaalt een handelsfee van 1,5% voor iedere gemaakte transactie met Bitcoin.
  Voorbeeld: Kooporder van 1000 euro geeft je 15 euro aan kosten (1000*0,015).
 • Je betaalt een handelsfee van 2,5% voor iedere gemaakte transactie met altcoins.
  Voorbeeld: Kooporder van 1000 geeft je 25 euro aan kosten (1000*0,025).

Stortings- en opnamekosten Bitvavo

Afkorting Valuta Stortingskosten Opnamekosten
BTC Bitcoin 0 BTC 0.00003 BTC
BCC Bitcoin Cash 0 BCC 0.0001 BCC
ADA Cardano 0 ADA 0.2 ADA
ETH Ethereum 0 ETH 0.006 ETH
LTC Litecoin 0 LTC 0.00025 LTC
XEM NEM 0 XEM 0.2 XEM
NEO NEO 0 NEO 0 NEO
QTUM QTUM 0 QTUM 0.002 QTUM
XRP Ripple 0 XRP 0 XRP
XLM Stellar 0 XLM 0 XLM
XVG Verge 0 XVG 0.2 XVG

 

Kosten Litebit

Litebit is niet duidelijk over hoeveel het kost om crypto te kopen of te verkopen. Ze geven wel aan dat verschillende factoren invloed hebben op de prijs. Dit zijn onder andere:

 • De (markt-)grootte van de coin
 • Het handelsvolume
 • Transactiekosten
 • Verschil tussen vraag en aanbod

Om een beeld te krijgen van wat het platform kost, kunnen we het beste een aantal verschillende munten van Bitvavo met die van Litebit vergelijken. Bitvavo geeft de prijzen van de coins weer exclusief de handelsfee, terwijl Litebit het inclusief de handelsfee weergeeft. Bij de vergelijking hebben we hier rekening mee gehouden. Deze verschillen zijn voor het laatst bekeken in juni 2018.

Kosten vergelijken

Cryptomunt Ticker Prijs Litebit (incl. fees) Prijs Bitvavo (incl. fees) Verschil Winnaar
Bitcoin BTC €6595,89 €6581,90 -1,19% Bitvavo
Cardano ADA €0,1908 €0,1896 -0,63% Bitvavo
Ethereum ETH €513,29 €507,50 -1,13% Bitvavo
Tron TRX €0,05364 €0,05295 -1,28% Bitvavo
Verge XVG €0,03552 €0,03477 -2,98% Bitvavo

Bitvavo komt voor iedere munt als winnaar uit de bus. De verschillen lijken weliswaar niet heel groot, maar als je vaker handelt en cryptomunten koopt en/of verkoopt, dan kan dit verschil snel oplopen. Bovendien lijkt 1% niet veel op 100 euro, maar als jouw belegging vele malen meer waard wordt, dan kan die ene procent duizenden euro's betekenen.

Daarnaast is Litebit niet duidelijk over de kosten die je maakt voor het opnemen van cryptocurrency's vanuit je Litebit wallet. We hebben zelf de proef op de som genomen door Litecoin van onze Litebit wallet af te halen. De kosten die we hiervoor maakten waren 0,03 Litecoin (juni 2018). Vergeleken met de 0.00025 Litecoin van Bitvavo is dat 120 keer (!) duurder. Dat is pittig...

Conclusie

Als je op zoek bent naar een Nederlands Litebit alternatief waar crypto kopen met iDeal zeer gemakkelijk voor je is gemaakt, dan ben je bij Bitvavo aan het juiste adres. Het platform is gebruiksvriendelijker, biedt grotere cryptomunten aan en je kan makkelijker je crypto's hier verhandelen. Bovendien is Bitvavo als Litebit alternatief een stuk goedkoper en kan je al je cryptomunten erop bewaren. Mocht je nog vragen hebben over het handelsplatform, dan hebben we hier nog een uitgebreide uitleg en review over Bitvavo geschreven.

Meer geld verdienen met crypto? Download het gratis ebook met 12 tips!

Ja, ik ga akkoord. Hiermee ontvang ik ook regelmatig waardevolle tips!