Ripple coin achtergrond

Wat is Ripple (XRP)? Simpele uitleg voor beginners

Ripple (XRP) is niet echt een cryptocurrency om gemakkelijk te begrijpen en misschien nog wel lastiger om uit te leggen, tot ik dit blog tegenkwam. Hierin wordt het belangrijkste inzicht achter Ripple uitgelegd. Aan de hand van dit blog zal ik verklaren wat Ripple nu precies is. Nadat je dit artikel gelezen hebt, kan je aan iedereen uitleggen waarom Ripple gezien wordt als een revolutionair systeem.

Het klinkt als een understatement, dat niet al het geld hetzelfde is. De dollar is inderdaad anders dan de euro. Het inzicht achter Ripple gaat echter zo ver dat de ene 5 euro niet hetzelfde is als de andere 5 euro. De 5 euro die jij nog schuldig bent aan een vriend van je is niet hetzelfde als de 5 euro die op je bankrekening staat of de 5 euro op je creditcard.

Maar hoe werkt Ripple dan precies? In feite is Ripple een systeem dat ervoor zorgt dat alle financiële instellingen in één taal met elkaar communiceren. Waarom kan je wel binnen een paar seconde een mailtje vanaf je computer naar de andere kant van de wereld sturen (naar een andere emailprovider), terwijl het weken kan duren voordat je geld over kan maken naar je tante in Marokko? Dit komt doordat het systeem achter alle email clients (Gmail, Hotmail, etc.) hetzelfde is. Dit tracht Ripple ook voor elkaar te krijgen. 

Meer geld verdienen met crypto? Download het gratis ebook met 12 tips!

Ja, ik ga akkoord. Hiermee ontvang ik ook regelmatig waardevolle tips!

De belangrijkste gedachte achter Ripple

Wat ik zojuist vertelde was een korte samenvatting. Om Ripple écht goed te kunnen begrijpen, moeten we eerst nagaan hoe banken nu dan met elkaar communiceren. Wat misschien wel het belangrijkst is om je hierbij te realiseren is dat het geld dat jij op je bankrekening hebt staan, een schuld is van de bank aan jou. Jij hebt dit geld aan de bank geleend en wilt het terug zodra je hierom vraagt. 
Stel je Bob en Alice voor. Alice heeft ooit 5 euro geleend van Bob voor een ijsje en zij moet Bob dit nog terug betalen. Om het gemakkelijk te houden, zitten Bob en Alice allebei bij de ING. 

Uitleg Ripple plaatje 2.jpg

Alice en Bob zitten allebei bij de ING en vertrouwen de ING met hun geld

Maar nu is het dus belangrijk om te beseffen wat er is gebeurd. Zodra Alice het geld naar Bob overmaakt, is de ING 5 euro minder schuldig aan Alice en 5 euro meer aan Bob.

  • Eerst had Alice een schuld van 5 euro bij Bob
  • Nu heeft de ING een schuld van 5 euro bij Bob

(Dit wordt ook wel de verplaatsing van IOU (I Owe yoU) genoemd.)

Verplaatsing van schuld (IOU)

Het gekke is dus dat Bob nog steeds die 5 euro niet in zijn handen heeft. Het enige dat er eigenlijk veranderd is, is dat iets of iemand waar Bob meer vertrouwen in heeft nu een schuld bij hem heeft. Het is dus duidelijk dat Bob liever heeft dat de bank hem die 5 euro schuldig is dan dat Alice dat is. De 5 euro die Alice schuldig is aan Bob is dus niet hetzelfde als de 5 euro die de bank schuldig is aan Bob. Dit is de hele gedachte achter Ripple. 

Maar deze gedachte van Ripple gaat nog wel iets verder dan alleen dit simpele voorbeeld. Want wat nu als Bob en Alice samen lekker van hun ijsje aan het genieten zijn en dan blijkt dat Bob helemaal niet over een betaalrekening beschikt (in Nederland is dit bijna ondenkbaar, maar bijna 30% van de wereldbevolking heeft geen betaalrekening). Daarnaast heeft Alice ook nog eens geen contant geld bij zich. Hoe kan Alice Bob dan betalen? Alice is gelukkig niet op haar achterhoofd gevallen en die komt met het geniale plan om dan maar een prepaid kaart van PrepaidBanking te kopen t.w.v 5 euro met haar pinpas, zodat ze deze aan Bob kan geven. Maar hier gaat het mis. Want wie bepaalt dat Bob die prepaid kaart vertrouwt? Bob heeft nog nooit van PrepaidBanking gehoord en heeft geen idee of hij daarmee zijn geld wel zal krijgen. Bob besluit dus dat hij niet op deze manier betaald wil worden. 

Ripple: een keten van vertrouwen

Gelukkig komt Chris, een goede vriend van Alice, aanlopen en die heeft ook trek in een ijsje van 5 euro. Chris heeft alleen maar cash geld bij zich, maar vanwege overvallen in het verleden, heeft de ijscoman besloten geen cash meer te accepteren (maar wel prepaidkaarten van PrepaidBanking). We hebben nu dus de volgende situatie:

Uitleg Ripple plaatje 3.jpg

En als we dit zo zien, is er natuurlijk een hele simpele oplossing:

Uitleg Ripple plaatje 4.jpg

Oké, dit voorbeeld is een grote versimpeling van de werkelijkheid en kort door de bocht (welke ijscoman accepteert er nu geen cash etc.), maar het enige punt wat ik hiermee duidelijk probeer te maken is: het maakt niet uit wat voor geld je hebt (euro’s, dollars, prepaidkaarten, creditcards, etc.), het gaat om de emittent (degene die het geld, schuldbewijs of IOU uitgeeft) en dan met name om wie deze emittent vertrouwt. We vertrouwen de ING waarschijnlijk eerder met 10.000 euro dan onze familie. Maar onze familie vertrouwen we misschien weer meer dan onze vrienden. Waar het om gaat is dat we alle verschillende emittenten in verschillende mate vertrouwen.   

Milarden transacties

Ripple had deze hele psychologie door en is tot de conclusie gekomen dat mensen of instanties elkaar alleen kunnen betalen met een vorm van geld dat ze allebei vertrouwen. Tussen Bob en Alice ging dit bijvoorbeeld helemaal mis, maar toen Chris toevalligerwijs langskwam, kon het hele probleem alsnog opgelost worden. En dit probleem kon alleen opgelost worden omdat er een keten van vertrouwen was ontstaan. Alice had vertrouwen in de prepaidkaart van PrepaidBanking, Chris had ook vertrouwen in de prepaidkaart van prepaidBanking en Bob had vertrouwen in het contant geld van Chris. Als Alice, Bob en Chris alle drie aangesloten waren geweest bij Ripple, dan had Chris niet toevallig langs hoeven komen, maar had Ripple voor deze keten van vertrouwen gezorgd. 

Maar dit is maar een simpel voorbeeld van drie personen. In de financiële wereld speelt dit voorbeeld op elke dag enorme schaal. Stel je voor dat jij de ING bent. In dat geval doe je miljarden transacties per jaar tussen duizenden verschillende banken en miljoenen verschillende mensen over de hele wereld. Dit moet ook nog eens allemaal bijgehouden worden. Als je je dan bedenkt dat een betaling tussen de ING en de Rabobank al een dag duurt, dan zal een betaling tussen de ING en een bank in Zimbabwe meer dan een week kunnen duren. 

Ripple ziet zichzelf als een universeel gedistribueerd systeem om dit hele netwerk voor banken radicaal te versimpelen door ervoor te zorgen dat er (bijna) altijd een keten van vertrouwen zal zijn (waardoor transacties radicaal sneller kunnen worden gedaan) en dat dit gemakkelijk bijgehouden wordt met de hulp van blockchain (wat zeeën van tijd en geld scheelt). 

Maar wat is dan de rol van XRP?

Goed, dit was een redelijk uitgebreide uitleg over voornamelijk de gedachte achter het betaalsystem van Ripple. Maar hoe zit het dan met XRP? Wat is het nut daar dan van? 

Kort samengevat is het Ripple netwerk zo gebouwd, dat er gezorgd wordt dat er altijd een keten van vertrouwen tussen meerdere financiële instanties zal zijn. Maar wat nu als deze keten ontbreekt? Als er geen Chris is aangesloten bij Ripple die ervoor zorgt dat Bob naar Alice over kan maken? In dat geval kunnen de financiële instanties gebruikmaken van XRP. Doordat de financiële instanties zijn aangesloten bij Ripple, geven ze per definitie al aan dat ze vertrouwen hebben in XRP. Op deze manier kan er dankzij XRP dus altijd een keten van vertrouwen worden gemaakt. 

Op dit moment gebruiken alleen nog lang niet alle banken XRP. Waarom ze dit niet doen, is niet helemaal duidelijk. Op dit moment gebruiken de financiële instanties het betalingsnetwerk van Ripple nog voornamelijk voor het verplaatsen van IOU’s. De grootste voordelen van XRP’s ten opzicht van IOU’s zijn:

  • XRP’s worden geaccepteerd door iedereen die aangesloten is op het Ripple netwerk
  • Er zijn geen extra overboekingskosten of handelskosten 
  • XRP’s hebben geen “counter party risks” (het risico dat de tegenpartij zich niet aan het contract houdt)

Veel XRP-fans verwachten dan ook dat in de toekomst alle banken gebruik zullen maken van XRP’s. Wat denk jij? Laat het ons weten in de reacties!

In onderstaande video van AllesOverCrypto vertellen we meer over wat Ripple is en hoe deze blockchain werkt.

Hoe koop ik Ripple?

Ripple kopen op Bitvavo is een fluitje van een cent. Binnen enkele minuten en voor minder dan een euro kan je al de trotse eigenaar zijn van XRP.

  1. Meld je hier gratis aan bij Bitvavo
  2. Verifieer jezelf door rechtsboven op je naam te klikken en dan naar "Verificatie" te gaan.
  3. Maak geld over via iDeal. Dit doe je door op "Euro's storten" te klikken.
  4. Vul vervolgens het bedrag en kies iDeal als betaalkeuze zodat het geld binnen een minuut op je Bitvavo-rekening staat. Klik hierna op "Betalen".
  5. Als je hierna op "Overzicht" klikt, zie je het geld staan.
  6. Zoek XRP op, klik erop en druk vervolgens op "Kopen".
  7. Investeer het bedrag dat je in gedachten hebt in XRP. 
  8. Gefeliciteerd! Je hebt XRP gekocht!
    Vergeet niet je gebruikersnaam en wachtwoord goed te bewaren
Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.
Profile picture for user Beardy

Bedankt voor dit interessante artikel (en al die andere stukjes op deze site die ik met veel interesse aan het lezen ben)!

Profile picture for user Derek Westra

Hi Beardy, bedankt voor je reactie. Erg leuk om te horen dat je ze interessant vindt :) Als je vragen hebt over crypto, laat het ons vooral weten, we helpen graag!

Profile picture for user joosz

Gezien de data van het artikel is ripple nog steeds een goede investering of zijn er inmiddels betere oplossingen die meer redement kunnen genereren.

 

Profile picture for user Patrick Suiker

Ik ben nog steeds geïnteresseerd in Ripple en ook steeds meer banken en bedrijven beginnen de dienst en/of de munt van het cryptobedrijf te gebruiken. Twee recentelijke voorbeelden zijn Bitpay en de PNC Bank.

Wat vind je zelf van Ripple?