monero-coin-kopen-binance-allesovercrypto

Monero coin (XMR) - Een simpele uitleg

Monero (XMR) is momenteel de grootste anonieme cryptocurrency. Zo nu en dan komt er een andere anonieme coin als Verge het speelveld betreden, maar Monero lijkt ontastbaar en altijd door te werken aan haar groei. Het is een veilige, onvindbare en afgeschermde cryptovaluta. In dit artikel vind je een uitgebreide uitleg over deze populaire cryptocurrency.

Lees snel

 1. Wat is Monero?
 2. Hoe is Monero ontstaan?
 3. De unieke eigenschappen van Monero
 4. Hoe werkt een transactie van Monero?
 5. Over de coin XMR
 6. MoneroV fork
 7. Hoe koop ik Monero (XMR)?

Wat is Monero (XMR)

Monero is een veilig valutasysteem dat transacties ontraceerbaar maakt. De cryptocurrency maakt gebruik van een speciale cryptografie dat de gebruiker verzekert dat al zijn transacties 100% ontraceerbaar zijn en dat ze ook niet gelinkt kunnen worden aan zijn identiteit. Je kan met Monero dus volledig anoniem transacties doen.
Doordat men zich er steeds meer van bewust wordt dat de privacy wordt aangetast, is Monero zeer populair. 

Hoe is Monero ontstaan?

Midden 2012 is de cryptocurrency Bytecoin gelanceerd. Dit was de eerste currency die CyptoNote implementeerde. CryptoNote is een protocol waar veel anonieme cryptocurrency's mee werken, omdat het voor meer anonimiteit zorgt dan bijvoorbeeld Bitcoin.  
Mensen hadden een hoge hoed op van Bytecoin, maar er kwamen steeds meer verdachte zaken aan het licht waardoor het vertrouwen in de munt afnam. Om deze reden is er besloten om te splitsen (fork) van de Bytecoin-blockchain en een eigen munt en chain te starten: Bitmonero. Uiteindelijk is deze naam veranderd naar Monero, wat 'coin' betekent in Esperanto.

Wie heeft deze cryptocurrency opgericht?

Het protocol CryptoNote waar Monero op is gebaseerd is gelanceerd door de man die onder het pseudoniem Nicolas van Saberhagen door het leven gaat. 
Monero is opgericht door een gebruiker op het Bitcointalkforum. Zijn gebruikersnaam op dit platform is 'Thankful_for_today'. 

De top van Monero bestaat tegenwoordig uit zeven ontwikkelaars waarvan er vijf anoniem willen blijven. David Latapie en Riccardo Spagni zijn het publieke gezicht van de cryptocurrency en de andere vijf zijn actief op het internet onder de namen Smooth, Othe, NoodleDoodle, TacoTime en Elzh. 
Het project is open-source dus er werken nog heel veel andere ontwikkelaars aan de anonieme cryptocurrency. 

monero team.jpg

Wat maakt Monero zo bijzonder?

Het CryptoNote protocol biedt Monero vier unieke kenmerken:

1. De coin die je bezit is écht van jou

Je hebt compleet de beschikking over jouw transacties. Je identiteit is privé en niemand op de wereld kan achterhalen wat jij met je geld doet. 

2. Het is vervangbaar

Met vervangbaarheid wordt bedoeld dat een product onderling uitgewisseld kan worden met een product van hetzelfde type. Om een voorbeeld te noemen:
Als jij €10,- van je vader leent en dit teruggeeft met een ander briefje van €10,-, dan is dat geen probleem. Je kan zelfs vijf muntstukken van €2,- geven zonder hier een woord over te horen. Maar, wanneer je een fiets leent van je vader en de volgende dag een andere fiets teruggeeft, dan zal je toch een verbaasde reactie krijgen. De vervangbaarheid van een euro is daardoor beter dan dat van een fiets.

Waarom is die vervangbaarheid belangrijk voor een cryptocurrency?
Wanneer we kijken naar Bitcoin, dan zien we dat het een publieke blockchain is. Iedereen kan uitgevoerde transacties bekijken en deze zullen ook altijd teruggevonden kunnen worden. Het is daardoor enigszins mogelijk Bitcoins te volgen. Het zou kunnen dat jij nu een Bitcoin bezit die ooit is gebruikt voor een illegale transactie. Stel er wordt een grote drugsbaron opgepakt en het is te zien dat een van zijn Bitcoins nu bij jou in de wallet staat, dan heb je eigenlijk een besmette Bitcoin in het bezit.  
Wie zou zijn eigen mooie 'schone' Bitcoin willen ruilen voor een vieze 'besmette' Bitcoin? Het kan ervoor zorgen dat de besmette Bitcoin voor minderwaardig aan wordt gezien in vergelijking met andere Bitcoins. Dit tast de vervangbaarheid aan van deze cryptocurrency. Dit is vreemd, want waarom zou jij opdraaien voor de illegale activiteiten van die drugsbaron? Monero vindt dit ook en is erin geslaagd de vervangbaarheid te waarborgen. De data en transacties van de munt zijn privé en niemand kan hier ook maar iets van inzien. Het probleem van besmette coins is daardoor niet aan de orde. 

3. Dynamische schaalbaarheid

Miners van Monero hebben, in tegenstelling to Bitcoin, geen voorafbepaalde block size limit. Dankzij deze dynamische schaalbaarheid, kan het netwerk niet snel overspannen raken, zoals bij Bitcoin het geval was (waardoor het uren kon duren om een Bitcoin te verzenden en dit kostte ook nog eens erg veel geld). Een gevaar van dynamische schaalbaarheid is dat miners de blocks erg groot laten worden (omdat dit meer oplevert voor hen), maar om dit te voorkomen werkt het protocol met een block reward penalty. Dit werkt als volgt:

 1. De mediaan wordt genomen van de laatste 100 blocks en wordt de M100 genoemd. 
 2. Er wordt een nieuwe block gemined van een bepaalde grootte, deze noemen ze de New Block Size (NBS).
 3. Als de NBS groter is dan de M100, dan wordt de block reward verlaagd, afhankelijk van hoe ver de NBS afwijkt van de M100. Als de NBS 10%, 50%, 80%, 100% groter is dan M100 dan wordt de reward respectievelijk verlaagd met 1%, 25%, 64%, 100%. Miners zullen hierdoor er niet snel voor kiezen de block size groter te maken dan de M100. 

4. Meerdere sleutels

Monero werkt niet alleen met één private key en één public key, zoals de meeste cryptocurrency's, maar met een public en private view key en een public en private send key.

Public en private view key
De view key is vooral gefocust op de ontvanger van een transactie. De public view key wordt gebruikt om geld naartoe te sturen en de private view key wordt gebruikt om toegang te krijgen tot deze verkregen coins. 

Public en private spend key
De spend key is voornamelijk gericht op de verzender van een transactie. De public spend key zorgt ervoor dat de verzender kan meedoen met de ring transactie (hierover later meer) en verifieert ook de handtekening van de key image (ook hierover later meer). 
De private spend key helpt bij het creëren van de key image waardoor het mogelijk wordt om transacties te versturen. 

Het Monero-adres
Het Monero-adres bestaat uit twee delen. De public view key vormt het eerste gedeelte van het adres en de public spend key vormt het tweede gedeelte. In totaal bestaat het adres uit 95 karakters. 

Hoe werkt een transactie van Monero?

Volgens Monero dient een elektronische transactie aan drie zaken te voldoen:

 1. Het is electronisch
 2. Het is gedecentraliseerd
 3. Het is privé / afgeschermd

Monero wil volgens deze criteria werken en streeft ernaar compleet privé en ondoorzichtig zijn. De privacy van de verzender wordt gewaarborgd door zogenaamde Ring Signatures.

Cryptography #1: Ring Signatures

Wanneer je iemand een check stuurt, dien je het te ondertekenen met je handtekening. Iedereen die deze check bekijkt en jouw handtekening herkent, weet dat jij deze hebt ondertekend. Maar, wat nou als je vijf verschillende mensen van de straat plukt en je voegt de handtekeningen van iedereen samen en vormt op deze manier een nieuwe handtekening. Niemand zal dan nog kunnen achterhalen of jij degene bent geweest die deze check heeft ondertekend. Dit is hoe een Ring Signature werkt. Een vraag die wel direct bij ons naar boven komt is:

Als het niet kan worden herkend, hoe kan het dan worden voorkomen dat dezelfde Monero coin dubbel wordt uitgegeven? 

Double spending
Miners hebben de rol om te voorkomen dat mensen dezelfde Monero coin dubbel kunnen uitgeven, ook wel double spending genoemd. Dit doen miners normaal door de transactie in een block op te nemen en hiervoor gebruiken zij het publieke adres van de verzender, zodat ze weten vanaf welk adres geld wordt verstuurd. Bij Monero is dit niet mogelijk door de Ring Signatures dus hebben ze een nieuwe manier gevonden. 

Unieke key image
Iedere transactie van de anonieme cryptomunt komt met zijn eigen sleutelafbeelding. Deze is uniek voor die ene transactie en aan de hand daarvan kunnen de miners voorkomen dat dezelfde Monero coin nogmaals wordt uitgegeven. De volgende video legt dit concept duidelijk uit:


De privacy van de verzender wordt dus beschermd door Ring Transacties. Hoe wordt die van de ontvanger beschermd?

Cryptography #2: Stealth Addresses

De ontvanger heeft twee public keys, de public view key en de public spend key. Om de transactie te kunnen ontvangen zal de zender beide van deze public keys gebruiken. Uit deze twee keys wordt namelijk een unieke public key gegenereerd die alleen voor die transactie geldig is. Voor een volgende transactie zal weer een andere unieke public key worden gegenereerd uit deze twee. De formule die hiervoor wordt gebruikt is:
 
P = H(rA)G + B

De letters staan voor
P Public key
r Willekeurig getal gekozen door de zender
A Public view key van de ontvanger
G Cryptografische constante
B Public spend key van de ontvanger
H() Het Keccak hashing algoritme dat door Monero wordt gebruikt

Cryptography #3: Ring Confidential Transactions

We hebben gezien hoe de privacy van de verzender en de ontvanger wordt gewaarborgd. Om het helemaal waterdicht te maken is het verstandig om ook de hoeveelheid coins dat met een transactie wordt overgemaakt onbekend te laten. Dit hebben ze mogelijk gemaakt door Ring Confidential Transaction te implementeren. Dit protocol maakt het mogelijk om het aantal Monero coins dat wordt verzonden te verbergen. De volgende video legt uit hoe de transacties bij Monero in de begintijd gingen en hoe het protocol hier verandering in heeft gebracht:

 

Een extra beschermingslaag

Monero werkt aan de mogelijkheid om je internetgedrag te verbergen. Hierdoor zijn niet alleen de transacties, maar ook het daadwerkelijke gebruik van Monero verborgen voor de buitenwereld. Niemand zal weten dat je ook maar ooit het platform hebt bekeken.
Deze extra bescherming willen ze realiseren door de implementatie van I2P te integreren met de code van Monero. I2P, ofwel Invisible Internet Project, is een gedecentraliseerd en anoniem communicatienetwerk dat bovenop het normale internet werkt, als een soort extra laag. Iedereen kan hierop anoniem browsen, bestanden delen, chatten et cetera.
Kovri is een C++ implementatie van zo'n I2P-netwerk en Monero gaat hier gebruik van maken.

In de Roadmap zie je dat ze hier snel een alpha-release voor uitbrengen. 

De Monero coin, XMR

Karakteristieken

Afkorting coin XMR
Aantal coins in omloop 15,779,080
Totaal aantal dat wordt uitgegeven 18,400,000
Coins worden vrijgegeven door Minen (Proof-of-Work)

Monero minen

Het minen van XMR is gebaseerd op het CryptoNight Proof-of-Work algoritme, wat komt van het CryptoNote-protocol. Het hashing algoritme heet CryptoNight. Dit algoritme is gebouwd om ASIC-resistent te zijn. Hiermee proberen ze te voorkomen dat mining pools de macht krijgen en de munten niet eerlijk worden verdeeld. Op Monerohash kan je vinden wat de hashrate-verdeling nu is. Op het moment van schrijven zien we dat het overgrote deel van de hashrate wordt gebruikt door onbekende gebruikers.

monero hash rate.JPG

De verwachting is dat de laatste coin op 31 mei 2022 gemined wordt. Je kunt hier lezen hoe je zelf Monero kunt minen

MoneroV fork

Naar verwachting zal Monero op 14 maart 2018 een hard-fork ondergaan. Iedereen die tijdens blokhoogte 1529810 de anonieme cryptomunt bezit, zal 1:10 MoneroV ontvangen. Voor iedere XMR krijg je dus 10 MoneroV bijgeschreven. Het kan een aantal dagen duren voordat je ze ook echt op de balans ziet staan. 
Wanneer je XMR op de exchange hebt staan, dan is het onduidelijk of je de MoneroV zal ontvangen. Dit is afhankelijk van de exchange. Om er zeker van te zijn dat je profiteert van de hard-fork kan je de coins op de wallet van Monero zelf zetten.

Benieuwd wat de nieuwe coin ons gaat brengen? Dan kan je hier de Roadmap van MoneroV lezen. 

Wil je graag Monero (XMR) kopen zodat je kan meeprofiteren van de hard-fork? Volg dan onderstaande stappen:

Hoe koop ik Monero?

Monero kopen op Binance is een fluitje van een cent. Met deze uitleg ben je binnen enkele stappen de trotse eigenaar van XMR.

 1. Meld je hier gratis aan bij Binance
 2. Login in je account
  Let op: bewaar je gebruikersnaam en wachtwoord goed!
 3. Druk links bovenaan op Crypto kopen en kies voor Bankstorting
 4. Zorg dat hij op het tabje Fiat staat in plaats van Crypto en controleer of hij op Euro staat
 5. Kies voor iDEAL wanneer je het geld direct op je account wilt hebben en Bank Transfer (SEPA) wanneer je het ook prima vindt als het een paar dagen duurt voordat het geld erop staat
 6. Wacht totdat jouw euro's op het Binance account zijn gestort
 7. Klik bovenaan op Handelen en selecteer Klassiek
 8. Je zit nu op het handelsgedeelte van Binance. Klik aan de rechterkant op FIAT en selecteer EUR
 9. Een aantal munten zijn op Binance te verhandelen voor euro's. Maar, de meeste worden verhandeld tegen Bitcoin. Zoek het handelspaar BTC/EUR op en koop met jouw euro's Bitcoin.
 10. Klik vervolgens het tabje BTC aan en zoek Monero op aan de hand van z'n ticker XMR
 11. Je vindt nu het handelspaar BTC/XMR. Door die aan te klikken, kan je Monero kopen
 12. Gefeliciteerd! Je bent in het bezit van jouw favoriete cryptocurrency!

Bronnen: Blockgeeks, Wikipedia, Youtube, GetMonero

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.