Stellar lumens logo met op de achtergrond sterren

Stellar Lumens (XLM) - Ripple 2.0?

Stellar Lumens (XLM) mag zichzelf sinds kort een heuse top 10 cryptocurrency noemen. De koers van de cryptomunt explodeerde nadat bekend werd dat ze een samenwerking zijn aangegaan met niemand minder dan IBM. De cryptomunt wordt gezien als de Ripple zonder nadelen.

Steeds meer crypto-enthousiastelingen beginnen de potentie van Stellar Lumens te ontdekken, waardoor de munt bezig is aan een flinke opmars in de cryptowereld. In dit artikel lees je hoe Stellar probeert Ripple voorbij te streven. Ook laten we je zien hoe je Stellar Lumens kan kopen en kan je via deze link de koers bekijken.

Meer geld verdienen met crypto? Download het gratis ebook met 12 tips!

Ja, ik ga akkoord. Hiermee ontvang ik ook regelmatig waardevolle tips!

Navigatie


Wat is Stellar Lumens (XLM)?

Stellar is in 2014 begonnen doordat de founders van Ripple, Chris Larsen en Jed McCaleb, het qua toekomstvisie niet met elkaar eens konden worden.  Laatstgenoemde besloot daarom van Ripple af te splitsen middels een fork en bracht 100 miljard Stellars (de toenmalige naam van Lumens) de wereld in.

Met de cryptomunt wil McCaleb hetzelfde betaalgemak en dezelfde transactiesnelheid nastreven als zijn grootste concurrent. Het belangrijkste verschil tussen de twee is dat Stellar Lumens een non-profit organisatie (Stellar.org) achter zich heeft die de munt zo decentraal mogelijk wil houden. Dit doen ze onder andere door de cryptocurrency XLM op een optimale wijze te verdelen over zijn (toekomstige) gebruikers.

De voordelen

Voordat we dieper induiken op hoe Stellar Lumens en haar token XLM precies werken , kan je hier alvast een overzicht zien van de belangrijkste kenmerken  van de cryptomunt.

Stellar Lumens:

 • Kan 2000 transacties per seconde aan
 • Heeft een transactietijd van 3-5 seconden
 • Heeft vrijwel geen transactiekosten
 • Kan gebruikt worden om elke valuta of cryptocurrency te verhandelen of te versturen
 • Gebruikt Stellar Concensus Protocol (SCP) in plaats van Proof-of-Work (PoW)
 • Kan gebruikt worden voor slimme contracten en multisig
 • Is decentraal

Daarnaast is het nog van belang om te weten dat er ongeveer 103 miljard XLM bestaan, waarvan op het moment van schrijven bijna 18 miljard in omloop zijn. De overige XLM worden zodanig in omloop gebracht, dat er 1% inflatie per jaar ontstaat.

Het zijn indrukwekkende features en de meeste cryptomunten (met name Bitcoin en Ethereum) zullen er jaloers naar kijken. Hoe heeft het team achter Stellar Lumens het voor elkaar weten te krijgen om deze cryptomunt te ontwikkelen tot wat het nu is? 

Team en adviseurs

Laten we beginnen bij het team achter Stellar Lumens zelf. Het gehele team bestaat uit zeer ervaren mensen, maar eigenlijk gaat het vooral om één man: Jed MacCaleb. Zijn carrière in de wereld van crypto is aardig indrukwekkend.

Hij is de founder van het eerste Bitcoin-handelsplatform Mt. Gox dat hij later verkocht aan Karpèles (waarna het pas failliet ging). Daarna is hij Ripple gestart en momenteel is hij succesvol met Stellar Lumens. Drie van de meest invloedrijke cryptobedrijven heeft hij dus op zijn cv staan!

Verder beschikt het cryptobedrijf over zeer getalenteerde adviseurs. De CEO van Stripe, een betalingsplatform met een waarde van meer dan 10 miljard dollar, de founder van WordPress en de president van Y combinator zijn een kleine greep uit deze indrukwekkende lijst. 

 

indrukwekkende lijst van Stellar Lumens XLM adviseurs

Hoe werkt Stellar?

Ondanks dat de code van Stellar totaal herschreven is sinds de fork, lijkt het in de basis nog zeer veel op Ripple. Stellar is een systeem dat ervoor zorgt alle financiële entiteiten in dezelfde taal met elkaar kunnen communiceren.

Je kan het vergelijken met het huidige e-mailsysteem. Als jij nu een email stuurt naar de andere kant van de wereld, dan komt deze binnen een paar seconden aan zonder dat je hiervoor ook maar iets hoeft te betalen.

Als je geld overmaakt duurt het daarentegen een aantal dagen en kost het je ook nog eens een paar euro. De enige reden dat dit verschil tussen e-mailen en geldtransacties bestaat, is dat alle e-mailproviders (zoals Gmail, Hotmail, etc.) gebruikmaken van hetzelfde achterliggende systeem.

De banken gebruiken echter allerlei verschillende systemen die moeilijk met elkaar kunnen communiceren. Stellar wil daar verandering in gaan brengen en heeft een systeem ontwikkeld waarmee geld overmaken net zo makkelijk zou moeten gaan als een e-mailtje sturen.

Anchors

Een van de belangrijkste eigenschappen van het netwerk van Stellar, is de aanwezigheid van “anchors”. Anchors zijn in feite eenheden die als brug dienen tussen verschillende valuta’s binnen het netwerk. Het is het simpelst uit te leggen met een voorbeeld uit de huidige financiële wereld.

Als jij Paypal wilt gebruiken om geld over te maken naar een buitenlandse rekening, stort je eerst geld vanaf je Nederlands rekening op je Paypalrekening. Vervolgens kan je dit geld versturen naar iedereen die Paypal vertouwt, oftewel een Paypalrekening heeft. Degene die geld van jou heeft ontvangen via op zijn Paypal-rekekning kan het vervolgens weer omzetten naar geld op zijn eigen binnenlandse bankrekening. 

“Anchors” kan je zien als de “paypals” binnen Stellar. In plaats van dat je zelf je geld om moet zetten van je "buitenlandse" rekening naar je eigen rekening, doen de anchors dit allemaal automatisch. Doordat zij binnen hetzelfde netwerk met elkaar communiceren, werkt het een stuk krachtiger dan in de huidige financiële wereld. Dankzij Stellar kunnen gebruikers gemakkelijk allerlei verschillende anchor-tegoeden naar elkaar verzenden en met elkaar uitwisselen.

Stellar Consensus Protocol (SCP)

Een van de redenen dat Stellar snel, schaalbaar en vrijwel gratis is, is het feit dat het geen gebruikmaakt van Proof-of-Work, maar van het Stellar Consensus Protocol (SCP). Dit zorgt ervoor dat het netwerk sterk goed beveiligd is tegen aanvallen van buitenaf. Het gehele grootboek waarop het cryptoplatform draait is decentraal, wat betekent dat alle transacties worden gecheckt door de gemeenschap achter de cryptomunt en niet door één centraal punt.

Alle servers op het netwerk communiceren elke 2 tot 5 seconden met elkaar of een transactie legitiem is en of het toegevoegd kan worden aan de globale blockchain. Hierdoor is het mogelijk om transacties binnen 5 seconden te doen en kan Stellar Lumens, in tegenstelling tot Bitcoin, bijvoorbeeld gebruikt worden om even snel je koffie af te rekenen. Een uitgebreide en technische uitleg over hoe dit precies werkt, kan je hier lezen.

hoe werkt stellar lumens xlm? plaatje die hier een overzicht van geeft

De functie van de token - XLM

De token achter Stellar heet Lumens en wordt aangegeven met de ticker XLM. De token heeft twee belangrijke functies:

1. Het dient als anti-spam

 • Transacties via het Stellar-netwerk zijn niet volledig gratis, maar kosten je een (ieniemie) beetje aan XLM. Dit is niet omdat de non-profitorganisatie toch stiekem geld aan je probeert te verdienen, maar om aanvallen van buitenaf tegen te gaan. Een voorbeeld van zo’n aanval is een DoS-attack.
  Met een DoS-attack willen kwaadwilligen het netwerk overspoelen met transacties, waardoor er een flinke rij van transacties ontstaat, waardoor jij je koffie niet binnen 5 seconden kan afrekenen. Het netwerk kan door zo'n aanval volledig plat komen te liggen. Door een klein beetje kosten te rekenen voor een transactie, wordt een DoS-attack veel te duur om uit te voeren, waardoor het voor kwaadwilligen niet echt relevant meer is om zich ervoor in te zetten.
 • Daarnaast is het verplicht om minimaal 0,5 Stellar Lumens in je wallet te houden. Dit zorgt ervoor dat alle accounts op het platform daadwerkelijk van een persoon zijn en gebruikers niet via bots honderden accounts gaan aanmaken. Hierdoor behoudt het netwerk een naadloze stroom van transacties.

2. Het dient als brug tussen verschillende valuta

 • Als jij naar iemand euro’s wilt overmaken en diegene wil het in dollars ontvangen, dan zorgt de Stellar Lumens hier automatisch voor. De XLM verwisselt de verschillende valuta automatisch tegen de huidige wisselkoers.

Lumen eerlijk verdeeld

Een ander voordeel aan Stellar Lumens ten opzichte van andere cryptomunten is dat de verdeling van de tokens op zeer eerlijke wijze is gegaan en dat dit in de toekomst zo zal blijven. Er moeten op dit moment nog ongeveer 85 miljard tokens verdeeld worden en de Stellar Development Foundation (SDF) heeft als doel dat dit zo eerlijk mogelijk te doen:

 • 50% Van de tokens wordt in kleine hoeveelheden aan zoveel mogelijk verschillende gebruikers gegeven.
 • 25% Wordt weggegeven aan bedrijven en organisaties die stellar.org niet weet te bereiken via hun “Direct-Signup-programma” .
 • 20% Wordt weggegeven aan alle Bitcoin- en Ripple-eigenaren.
 • 5% Wordt gehouden door het team voor verdere ontwikkelingen.

Stellar Lumens XLM overzicht hoe de distributie van de token wordt verdeeld. Stellar Lumens XLM.

Incentives voor de gemeenschap

Vaak wordt gezegd dat in de wereld van crypto de community achter de munt als een van de belangrijkste factoren voor succes gezien kan worden. Bij Stellar begrijpen ze dit als geen ander en daarom hebben ze twee verschillende incentive-programma’s opgezet om hun community net even dat extra zetje te geven om zelf ook bij te dragen aan de ontwikkeling van het platform:

 • De Stellar Build Challenge
 • De Partnership Grant Challenge

Stellar Build Challenge

Dit voortdurend lopende programma is in het leven geroepen om gebruikers binnen het netwerk te motiveren vernieuwende oplossingen te ontwikkelingen voor Stellar Lumens. Beloningen kunnen oplopen tot wel 2 miljoen XLM. Programmeurs kunnen hierbij innoveren op gebieden als wallets, token-distributie, apps, et cetera. 

Partnership Grant Challenge

Dit programma is bedoeld om grote organisaties aan te moedigen om gebruik te maken van het Stellar-Lumens-netwerk. Hierbij kunnen er beloningen tot maar liefst 2 miljoen dollar worden uitgegeven. 

Partners en geruchten.

Stellar heeft in de afgelopen tijd partnerships afgesloten met grote partijen. Het betalingssysteem Stripe, dat eind 2016 werd gewaardeerd op 10 miljard dollar, is al zeer lange tijd nauw betrokken bij de ontwikkeling van Stellar Lumens en werkt veel samen met het team erachter.

Daarnaast heeft Steller recentelijk partnerships afgesloten met Deloitte en IBM. Dit zijn niet de minste partijen en het bewijst dat het cryptobedrijf op de goede weg is. Bovendien heeft Kik aangegeven dat zij liever hun cryptocurrency Kin op het Stellarplatform laten ontwikkelen in plaats van op het Ethereumplatform, omdat Ethereum niet het aantal transacties per seconde aankan dat zij verwachten nodig te hebben en Stellar wel.

 

stellar lumens XLM overzicht van partners waar ze een samenwerking mee hebben

Kritiek

Nu je de positiviteit van afgelopen alinea's hebt gelezen, zal je (terecht) aardig overtuigd zijn van de potentie van Stellar Lumens. Natuurlijk kan het bij alle cryptoprojecten niet alleen maar hosanna zijn en moeten we er ook kritisch naar kijken. Zo ook bij bij deze cryptocurrency.

Er wordt namelijk beweerd dat de cryptomunt geheel decentraal is. Het lijkt er echter op dat het netwerk dan wel decentraal is opgebouwd, maar de beslissingen worden vooral door de man erachter, Jed McCaleb, genomen. Als hij bepaalt dat de fees omhoog gaan, dan gaan deze ook omhoog. Dit is nu misschien nog geen probleem, maar het is goed mogelijk dat dit in de toekomst wel voor problemen kan gaan zorgen. Als je vertrouwen hebt in Stellar Lumens, heb je vooral vertrouwen in McCaleb.

De grootste kritiek op Stellar Lumens lijkt echter uit de Ripple-hoek te komen. De manier waarop McCaleb dit bedrijf heeft verlaten lijkt op zijn zachtst gezegd niet in goede aarde te zijn gevallen bij het team van Ripple. Met name het feit dat McCaleb vrijwel direct al zijn Ripples heeft willen verkopen om Ripple “kapot” te maken was niet heel netjes. Sommigen zijn bang dat McCaleb in staat is om hetzelfde nog eens te doen. Het hele verhaal kan je hier lezen (hou hierbij rekening dat het een bewuste FUD-campagne kan zijn vanuit Ripple).

Conclusie

Wat ons direct opviel aan Stellar Lumens is dat het team en de adviseurs erachter ijzersterk zijn. Het moet gek lopen wil een bedrijf met zo’n solide team erachter niet slagen.

Daarnaast kan het een echte uitdager zijn van Ripple die binnen de cryptogemeenschap niet geliefd is door zijn centrale karakter. Stellar Lumens kan een goed alternatief zijn en het enige wat de twee momenteel nog scheidt, is dat Ripple een veel grotere hoeveelheid bedrijven en banken achter zich heeft staan.

De partnerships met IBM en Deloitte laten echter zien dat Stellar ook op goede weg is met het aangaan van samenwerkingen met invloedrijke bedrijven. Het grootste nadeel van Stellar Lumens is dat het vooral leunt op Jed McCaleb en het is niet met 100% zekerheid te zeggen dat hij volledig te vertrouwen is.

Zijn eerste Bitcoinbedrijf Mt.Gox is niet goed afgelopen en zijn tweede bedrijf Ripple probeerde hij een hak te zetten door de koers volledig in te laten storten. Hierbij moet gezegd worden dat deze berichten vooral uit de hoek van de grootste concurrent Ripple komen.

XLM verdienen?

Via deze link kan je $50 aan Stellar Lumens (XLM) verdienen bij Coinbase. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is een paar filmpjes te bekijken en de bijhorende vragen te maken. Je bent er hoogstens een kwartier mee bezig. 

Hoe koop ik Stellar Lumens?

Stellar Lumens kopen op Bitvavo is een fluitje van een cent. Binnen enkele minuten en voor minder dan een euro kan je al de trotse eigenaar zijn van XLM.

 1. Meld je hier gratis aan bij Bitvavo
 2. Verifieer jezelf door rechtsboven op je naam te klikken en dan naar "Verificatie" te gaan.
 3. Maak geld over via iDeal. Dit doe je door op "Euro's storten" te klikken.
 4. Vul vervolgens het bedrag en kies iDeal als betaalkeuze zodat het geld binnen een minuut op je Bitvavo-rekening staat. Klik hierna op "Betalen".
 5. Als je hierna op "Overzicht" klikt, zie je het geld staan.
 6. Zoek XLM op, klik erop en druk vervolgens op "Kopen".
 7. Investeer het bedrag dat je in gedachten hebt in XLM. 
 8. Gefeliciteerd! Je hebt XLM gekocht!
  Vergeet niet je gebruikersnaam en wachtwoord goed te bewaren

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.
Profile picture for user gerardjansen

Hee Derek,

Ik heb je artikel met veel plezier gelezen. De meest belangrijke punten van stellar lumens zijn erin verwerkt. De komende periode zal cruciaal worden voor xlm.

Nog een paar feiten over xlm:

Xlm heeft een ingebouwde innovatiesysteem om er voor te zorgen dat er niet opeens heel veel aanbod van lumens is. Dit houdt het economische aspect van de coin dus stabiel. De jaarlijkse inflatie is 1% en wordt wekelijks verdeeld onder de xlm-houders die zich aan melden bij een inflatie pool. 

Daarnaast is Stellar bezig met het bouwen van een Exchange (FairX). Dit is een Exchange dat werkt op het stellar netwerk, waarmee met verschillende valuta cryptocurrencies gekocht en verstuurd kunnen worden. Allemaal met de transactietijd en -kosten van stellar! :)

Daarentegen vind ik je kritiek niet echt overtuigend... 95% van de lumens worden verdeeld onder gebruikers en de andere 5% wordt voor operationele kosten in bezit gehouden (www.stellar.org/about/mandate). Jed McCaleb heeft dus geen lumens ontvangen bij het ontstaan van Stellar. Het zegt denk ik ook genoeg dat Stellar (als enige/ een van de weinige) een non-profit organisatie is. 

De huidige fee voor het hebben van een wallet is daarentegen geen 10 xlm meer. Dit is laatst veranderd naar 0.5 xlm! Dat komt neer op ongeveer 25 cent :) (www.stellar.org/developers/guides/concepts/feed.html)

Daarnaast is de community (op reddit) van stellar ook erg goed. Zo hebben ze laatst een inflationpool gestart voor de slachtoffers die hun xlm zijn kwijt geraakt op blackwallet door de hack. Dit soort inflationpools zijn nog nieuw, maar worden door de community wel omarmd (https://lovepool.co).

Evengoed bedankt voor het schrijven van dit artikel. Stellar heeft zich de eerste 2 jaar vooral gericht op de ontwikkeling van de Coin. Daarom is het nu belangrijk dat dit mooie project onder de mensen wordt gebracht en ben ik blij dat je dit artikel hebt geschreven!

To the moon in 2018?

 

Profile picture for user Derek Westra
Hi Gerard, Bedankt voor je uitgebreide reactie en feedback! Ik heb de onjuistheden meteen aangepast. Binnenkort ga ik ook het gedeelte over FairXen inflation pools toevoegen, bedankt voor het doorgeven. Stellar is inderdaad zeer goed op weg momenteel en alle kritiek die er is, lijkt langzaam weg te ebben. Toch blijft het belangrijk met een kritisch oog naar elk project te kijken, vooral als een groot gedeelte gepremined is en nog niet verdeeld. Dat doet er verder niks aan af dat 2018 een veelbelovend jaar kan gaan worden voor Stellar. Ik ben benieuwd of ze het dit jaar al gaan redden om Ripple voorbij te streven!