Elke dag komen er tientallen nieuwe blockchainstartups bij en elke nieuwe startup brengt weer zijn eigen nieuwe cryptomunt uit. Tot nu toe gaat dat allemaal prima, want de crypto community weet niet beter, maar wat nu als blockchain straks echt mainstream gaat en de wereld overneemt? Moeten we dan vijftig verschillende wallets hebben en voor elke blockchaindienst of -product met een andere cryptomunt betalen? Lees in dit artikel hoe ARK hier een oplossing voor wil bieden. Wie zitten er achter ARK? Op dit m

ARK: een brug tussen alle cryptocurrency's

Elke dag komen er tientallen nieuwe blockchainstartups bij en elke nieuwe startup brengt weer zijn eigen nieuwe cryptomunt uit. Tot nu toe gaat dat allemaal prima, want de crypto community weet niet beter, maar wat nu als blockchain straks echt mainstream gaat en de wereld overneemt? Moeten we dan vijftig verschillende wallets hebben en voor elke blockchaindienst of -product met een andere cryptomunt betalen? Lees in dit artikel hoe ARK hier een oplossing voor wil bieden.

Wie zitten er achter ARK?

Op dit moment heeft ARK een team van 27 leden. De twee belangrijkste teamleaden hebben al aanzienlijke ervaring opgedaan in de cryptowereld met twee mooie projecten. François-Xavier Thoorens is de head of development. Hij was hiervoor core developer van Lisk en co-founder/CTO van Donat.io. Mike Doty is de managing director en heeft het leeuwendeel van zijn ervaring opgedaan als mechincal engineer bij Lisk. Daarnaast is hij een van de founders van Crypti, een voorganger van Lisk.

Hoe wil ARK groot worden?

Het belangrijkste doel van het team van de crypto-startup is om de blockchaintechnologie naar de consumerende massa te brengen. Waar veel cryptocurrencies niet veel meer zijn dan een simpel beleggingsinstrument, wil ARK (in hun eigen woorden vertaald naar Nederlands) “een heel ecosysteem van gekoppelde kettingen (chains) creëren met een virtueel spinnenweb van eindeloze gebruiksgevallen waardoor ARK zeer flexibel, aanpasbaar en schaalbaar is.” Een zeer ambitieus plan, maar wat houdt dit precies in en hoe willen ze dit bereiken?

ARK's SmartBridge

Het idee dat aan de basis van de blockchainstartup ligt is om een brug (SmartBridge) te zijn tussen alle verschillende blockchainnetwerken. Doordat er elke dag tientallen cryptocurrencies bij lijken te komen, wordt een brug hiertussen steeds belangrijker. Stel je wilt gebruikmaken van de positieve eigenschappen van zowel NEO als Bitcoin, dan is dit niet mogelijk, omdat de technologieën niet met elkaar kunnen communiceren. ARK wil in feite hetzelfde doen voor cryptocurrencies als Ripple doet voor de banken. Om een beeld te schetsen over hoe groot dit kan worden, heeft het team wat voorbeelden op hun blog geplaatst over wat mogelijk is:

 1. Als je een smart contract van Ethereum in gang wil zetten, maar je bezit alleen ARK, dan kan je de instructies door middel van de SmartBridge rechtstreeks naar je Ethereum wallet sturen om het contract in gang te zetten (je hebt dus alleen ARK hiervoor nodig en geen Ether).
 2. Je wilt gebruikmaken van de Factom blockchain door een record entry op de Factom blockchain toe te voegen, maar je beschikt alleen maar over ARK. In dat geval kan je gewoon naar je ARK wallet gaan en met behulp van het SmartBridge tabje de juiste instructies invoeren voor de FCT blockchain.

Kort samengevat wil de cryptostartup er dus voor zorgen dat je met de cryptomunt ARK gebruik kan maken van álle andere blockchaintoepassingen van alle cryptomunten die aangesloten zijn bij de ARK SmartBridge.

Het idee dat aan de basis van ARK ligt is om een brug (SmartBridge) te zijn tussen alle verschillende blockchainnetwerken. Doordat er elke dag tientallen cryptocurrencies bij lijken te komen, wordt een brug steeds belangrijker. Stel je wilt gebruikmaken van de positieve eigenschappen van zowel NEO als Bitcoin, dan is dit niet mogelijk, omdat de technologieën niet met elkaar kunnen communiceren. ARK wil in feite hetzelfde doen voor cryptocurrencies als Ripple doet voor de banken. Om een beeld te schetsen over hoe groot dit kan worden, heeft ARK wat voorbeelden op hun blog geplaatst over de mogelijkheden: Als je een smart contract van Ethereum in gang wil zetten, maar alleen ARK bezit, dan kan je de instructies door middel van de SmartBridge rechtstreeks naar je Ethereum wallet sturen om het contract in gang te zetten (je hebt dus alleen ARK nodig hiervoor en geen Ether). Je wilt gebruikmaken van de Factom blockchain door een record entry op de Factom blockchain toe te voegen, maar je beschikt alleen maar over ARK. In dat geval kan je gewoon naar je ARK wallet gaan en met behulp van het SmartBridge tabje de juiste instructies invoeren voor de FCT blockchain. Kort samengevat wil ARK er dus voor zorgen dat je met hun cryptomunt gebruik kan maken van álle andere blockchaintoepassingen van alle cryptomunten die aangesloten zijn bij de ARK SmartBridge.

Transactiesnelheid en schaalbaarheid.

Een van de belangrijkste kenmerken van de cryptomunt is de ongekende transactiesnelheid die het team belooft. Volgens de website kan de cryptocurrency transacties verwerken binnen een bloktijd van 8 seconde. Ter vergelijk: Ethereum’s bloktijd is 14 tot 15 seconde en die van Bitcoin is zelfs 10 minuten. Er lijkt op dit moment geen enkele andere cryptomunt te bestaan die deze transactiesnelheid verslaat.

Als ARK zijn ambities waar kan maken als dé brug voor alle cryptocurrencies, dan is het zeker niet onbelangrijk dat de cryptomunt super schaalbaar is om alle (zeer snelle) transacties te kunnen onderhouden. Gelukkig zorgt de SmartBridge-functionaliteit ervoor dat niet-essentiële functies afgedragen worden aan één of meerdere van de honderden side-chains. Dit maakt de cryptomunt zeer schaalbaar en flexibel.

DPOS

ARK maakt geen gebruik van Proof of Stake (PoS) of Proof of Work (PoW), maar net als EOS maakt het gebruik van DPoS (Delegated Proof of Stake). Dit werkt als een soort republikeins model waar gebruikers die de cryptomunt bezitten kunnen stemmen voor ‘delegates’. Deze delegates mogen vervolgens grote beslissingen maken over hoe het platform zich verder ontwikkelt. Bij ARK wordt echter niet gebruikgemaakt van de standaardmanier van DPoS, maar gebruiken ze een iets ander systeem:

 1. Gebruikers stemmen met hun ARK voor een delegate
 2. De 51 delegates met de meeste stemmen hebben toestemming om nieuwe blokken te creëren.
 3. Voor elk gecreëerde blok wordt de delegate beloond
 4. De delegate mag bepalen hoeveel van deze beloning hij aan zijn stemmers uitbetaalt
   

Op deze manier kan je dus beloond worden met ARK door op goede delegates te stemmen. Hiermee kan je een leuk zakcentje bijverdienen.

Conclusie

ARK lijkt een mooi project om in te stappen. Het team heeft zich al bewezen met indrukwekkende projecten als Lisk en Crypty en er is een grote vraag naar wat de startup probeert op te lossen. Op dit moment biedt de SmartBridge al ondersteuning aan Ethereum, Bitcoin en Lisk en hier zullen in de toekomst alleen maar meer cryptomunten bijkomen. 

Let wel op: dit is geen beleggingsadvies, doe je eigen onderzoek en investeer alleen wat je bereid bent te verliezen. 

Hoe koop ik ARK?

ARK kopen op Bitvavo is een fluitje van een cent. Binnen enkele minuten en voor minder dan een euro kan je al de trotse eigenaar zijn van ARK.

 1. Meld je hier gratis aan bij Bitvavo
 2. Verifieer jezelf door rechtsboven op je naam te klikken en dan naar "Verificatie" te gaan.
 3. Maak geld over via iDeal. Dit doe je door op "Euro's storten" te klikken.
 4. Vul vervolgens het bedrag en kies iDeal als betaalkeuze zodat het geld binnen een minuut op je Bitvavo-rekening staat. Klik hierna op "Betalen".
 5. Als je hierna op "Overzicht" klikt, zie je het geld staan.
 6. Zoek ARK op, klik erop en druk vervolgens op "Kopen".
 7. Investeer het bedrag dat je in gedachten hebt in ARK. 
 8. Gefeliciteerd! Je hebt ARK gekocht!
  Vergeet niet je gebruikersnaam en wachtwoord goed te bewaren

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.