Iota coin logo achtergrond

IOTA: de Bitcoin killer?

Wat is IOTA?

Verwacht wordt dat IOTA voor een ware revolutie gaat zorgen binnen de cryptowereld. Wat deze cryptocurrency zo bijzonder maakt is dat het geen gebruikmaakt van een blockchain zoals we die bij alle andere munten kennen. De techniek waar deze cryptomunt op gebaseerd is heet Directed Acyclic Graph, oftewel DAG. Deze techniek kan ervoor zorgen dat alle technologische middelen verhandeld kunnen worden zonder transactiekosten(!). Dit maakt IOTA the perfect fit voor een andere baanbrekende technologie: the Internet of Things.

Tangle

Het revolutionaire systeem waar IOTA op gebouwd is, is de ‘Tangle ledger’. Deze ledger is schaalbaar, gedecentraliseerd en modulair. Het is zo gebouwd dat het zich aan kan passen aan alles wat ervan gevraagd wordt; van het beheren van zelfrijdende auto’s tot het beheren van WiFi-bandbreedte. Het heeft de potentie om “alles met een chip” te kunnen leasen. Dit houdt in dat IOTA gebruikt kan worden om de computerkracht van al je slimme apparaten te leasen aan iedereen over de hele wereld, maar de mogelijkheden zijn uiteindelijk nog groter dan dat. 

Meer geld verdienen met crypto? Download het gratis ebook met 12 tips!

Ja, ik ga akkoord. Hiermee ontvang ik ook regelmatig waardevolle tips!

Verschil tussen Tangle en Blockchain

De Tangle van IOTA verschilt significant van hoe blokchains in elkaar steken. Bij traditionele blokchains worden transacties als blokken op een chronologische en lineaire wijze toegevoegd aan de blokketen en elk block is daardoor direct gekoppeld aan het vorige en volgende block. Elke transactie zorgt ervoor dat een nieuw block aan de huidige blokketen wordt toegevoegd.
Bij Tangle werkt dit helemaal anders. Het laat zich het beste uitleggen als een web van transactie die door elkaar met elkaar gelinkt zijn. Alle transacties zijn betrokken bij het valideren van andere transacties. Ze kunnen daarom ook op meerdere wijzen aan elkaar gekoppeld zijn en hebben in plaats van een chronologische volgorde zoals bij de blockchain een topologische volgorde. Het volgende plaatje kan een stuk meer helderheid geven bij deze uitleg:

IOTA

 

De grootste verschillen tussen IOTA en Blockchain:

IOTA:

 • is gebaseerd op een Directed Acyclcic Graph (DAG), oftewel Tangle
 • heeft geen transactiekosten
 • kan tot (bijna) het oneindige worden geschaald
 • hoeft niet gemined te worden, heeft dan ook geen blocks en geen moeilijkheidsgraad
 • is niet per se gemaakt als valuta, maar voornamelijk als een interoperabiliteitsprotocol
  (protocol voor onderlinge uitwisseling en/of communicatie) dat problemen voor the
  Internet of Things oplost
 • is gericht op de machine-economie

De Coördinator: nog niet helemaal gedecentraliseerd

Op dit moment zijn er nog niet genoeg transacties gedaan en nog niet genoeg gebruikers van IOTA om er zeker van te zijn dat de Tangle veilig is voor aanvallen van buitenaf. Om deze periode te overbruggen heeft de IOTA-foundation ervoor gekozen om de zogenaamde ‘Coordinator’ hiervoor in te zetten. Het belangrijkste doel hiervan is om de Tangle veilig te houden tot het netwerk sterk genoeg is om zichzelf te kunnen beschermen. Dit betekent wel dat momenteel het team achter de cryptomunt invloed kan uitoefenen op de richting waar de Tangle zich naartoe ontwikkelt. IOTA is op dit moment dus nog centraliseerd zoals Ripple dat ook is. Dit hoeft een niet al te groot probleem te zijn, maar is wel belangrijke informatie om in je achterhoofd te houden, vooral omdat het team achter IOTA dit zelf niet duidelijk naar buiten toe communiceert. 

MIOTA: de cryptomunt achter IOTA

IOTA belooft dat er geen transactiekosten zullen zijn. Microtransacties van fiatgeld kunnen dus via de Tangle worden overgemaakt zonder transactiekosten. Wat is dan het nut van de cryptomunt MIOTA? Hier zijn de meningen nog over verdeeld. Een optie die veel genoemd wordt is dat MIOTA uiteindelijk als betaalmiddel kan worden gebruikt, omdat mensen zelf waarde aan de munt gaan geven, zoals dat nu bij alle andere cryptomunten ook het geval is. In dat geval kan het een stuk makkelijker zijn om betalingen in MIOTA te doen dan steeds te moeten wisselen naar fiatgeld. Een andere optie waar MIOTA voor gebruikt kan worden is voor data-integriteit. Tegen een kleine betaling kan je ervoor zorgen dat jouw data juist en consistent blijft.

Meer info

IOTA en haar Tangle lijken voor een ware revolutie te kunnen gaan zorgen binnen de cryptowereld. Als ze hun plannen waar kunnen maken, zou dit zomaar de cryptomunt kunnen zijn die groter wordt dan Bitcoin zelf. IOTA staat op dit moment nog wel in haar kinderschoenen en de techniek moet nog bewezen worden. Als je graag meer informatie wilt hebben of op de hoogte gehouden wilt worden over de ontwikkelingen, kunnen de volgende links je hierbij helpen:


Hoe koop ik IOTA?

IOTA kopen op Bitvavo is een fluitje van een cent. Binnen enkele minuten en voor minder dan een euro kan je al de trotse eigenaar zijn van IOTA.

 1. Meld je hier gratis aan bij Bitvavo
 2. Verifieer jezelf door rechtsboven op je naam te klikken en dan naar "Verificatie" te gaan.
 3. Maak geld over via iDeal. Dit doe je door op "Euro's storten" te klikken.
 4. Vul vervolgens het bedrag en kies iDeal als betaalkeuze zodat het geld binnen een minuut op je Bitvavo-rekening staat. Klik hierna op "Betalen".
 5. Als je hierna op "Overzicht" klikt, zie je het geld staan.
 6. Zoek IOTA op, klik erop en druk vervolgens op "Kopen".
 7. Investeer het bedrag dat je in gedachten hebt in IOTA. 
 8. Gefeliciteerd! Je hebt IOTA gekocht!
  Vergeet niet je gebruikersnaam en wachtwoord goed te bewaren
Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.