IOTA: de Bitcoin killer?

IOTA: de Bitcoin killer?
IOTA
iota

Snel €10 verdienen?

  1. Maak een account aan
  2. Stort 10 euro
  3. Je ontvangt direct €10 extra!
Start direct bij
Bitvavo

Wat is IOTA?

Verwacht wordt dat IOTA  voor een ware revolutie gaat zorgen binnen de cryptowereld. Wat deze cryptocurrency zo bijzonder maakt is dat het geen gebruikmaakt van een blockchain zoals we die bij alle andere munten kennen. De techniek waar deze cryptomunt op gebaseerd is heet Directed Acyclic Graph, oftewel DAG. Deze techniek kan ervoor zorgen dat alle technologische middelen verhandeld kunnen worden zonder transactiekosten(!). Dit maakt IOTA the perfect fit voor een andere baanbrekende technologie: the Internet of Things.

Tangle

Het revolutionaire systeem waar IOTA op gebouwd is, is de ‘Tangle ledger’. Deze ledger is schaalbaar, gedecentraliseerd en modulair. Het is zo gebouwd dat het zich aan kan passen aan alles wat ervan gevraagd wordt; van het beheren van zelfrijdende auto ’s tot het beheren van WiFi-bandbreedte. Het heeft de potentie om “alles met een chip” te kunnen leasen. Dit houdt in dat IOTA gebruikt kan worden om de computerkracht van al je slimme apparaten te leasen aan iedereen over de hele wereld, maar de mogelijkheden zijn uiteindelijk nog groter dan dat. 

Verschil tussen Tangle en Blockchain

De Tangle van IOTA verschilt significant van hoe blokchains in elkaar steken. Bij traditionele blokchains worden transacties als blokken op een chronologische en lineaire wijze toegevoegd aan de blokketen en elk block is daardoor direct gekoppeld aan het vorige en volgende block. Elke transactie zorgt ervoor dat een nieuw block aan de huidige blokketen wordt toegevoegd.
Bij Tangle werkt dit helemaal anders. Het laat zich het beste uitleggen als een web van transactie die door elkaar met elkaar gelinkt zijn. Alle transacties zijn betrokken bij het valideren van andere transacties. Ze kunnen daarom ook op meerdere wijzen aan elkaar gekoppeld zijn en hebben in plaats van een chronologische volgorde zoals bij de blockchain een topologische volgorde. Het volgende plaatje kan een stuk meer helderheid geven bij deze uitleg:

IOTA

 

De grootste verschillen tussen IOTA en Blockchain:

IOTA:

  • is gebaseerd op een Directed Acyclcic Graph (DAG), oftewel Tangle
  • heeft geen transactiekosten
  • kan tot (bijna) het oneindige worden geschaald
  • hoeft niet gemined te worden, heeft dan ook geen blocks en geen moeilijkheidsgraad
  • is niet per se gemaakt als valuta, maar voornamelijk als een interoperabiliteitsprotocol
    (protocol voor onderlinge uitwisseling en/of communicatie) dat problemen voor the
    Internet of Things oplost
  • is gericht op de machine-economie

De Coördinator: nog niet helemaal gedecentraliseerd

Op dit moment zijn er nog niet genoeg transacties gedaan en nog niet genoeg gebruikers van IOTA om er zeker van te zijn dat de Tangle veilig is voor aanvallen van buitenaf. Om deze periode te overbruggen heeft de IOTA-foundation ervoor gekozen om de zogenaamde ‘Coordinator’ hiervoor in te zetten. Het belangrijkste doel hiervan is om de Tangle veilig te houden tot het netwerk sterk genoeg is om zichzelf te kunnen beschermen. Dit betekent wel dat momenteel het team achter de cryptomunt invloed kan uitoefenen op de richting waar de Tangle zich naartoe ontwikkelt. IOTA is op dit moment dus nog centraliseerd zoals Ripple dat ook is. Dit hoeft een niet al te groot probleem te zijn, maar is wel belangrijke informatie om in je achterhoofd te houden, vooral omdat het team achter IOTA dit zelf niet duidelijk naar buiten toe communiceert. 

MIOTA: de cryptomunt achter IOTA

IOTA belooft dat er geen transactiekosten zullen zijn. Microtransacties van fiatgeld kunnen dus via de Tangle worden overgemaakt zonder transactiekosten. Wat is dan het nut van de cryptomunt MIOTA? Hier zijn de meningen nog over verdeeld. Een optie die veel genoemd wordt is dat MIOTA uiteindelijk als betaalmiddel kan worden gebruikt, omdat mensen zelf waarde aan de munt gaan geven, zoals dat nu bij alle andere cryptomunten ook het geval is. In dat geval kan het een stuk makkelijker zijn om betalingen in MIOTA te doen dan steeds te moeten wisselen naar fiatgeld. Een andere optie waar MIOTA voor gebruikt kan worden is voor data -integriteit. Tegen een kleine betaling kan je ervoor zorgen dat jouw data juist en consistent blijft.

Meer info

IOTA en haar Tangle lijken voor een ware revolutie te kunnen gaan zorgen binnen de cryptowereld. Als ze hun plannen waar kunnen maken, zou dit zomaar de cryptomunt kunnen zijn die groter wordt dan Bitcoin zelf. IOTA staat op dit moment nog wel in haar kinderschoenen en de techniek moet nog bewezen worden. Als je graag meer informatie wilt hebben of op de hoogte gehouden wilt worden over de ontwikkelingen, kunnen de volgende links je hierbij helpen:


Ontdek Alles Over Crypto

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste inzichten in de cryptowereld.

Je bent succesvol ingeschreven!
Oeps! Er is iets fout gegaan!