Zilliqa (ZIL) is de snelste en meest schaalbare blockchain van dit moment. Hier lees je een uitgebreide uitleg over deze crypto en hoe je het kan kopen

Zilliqa (ZIL) - de allersnelste blockchain

Zilliqa werd in 2017 opgericht door een groepje programmeurs dat kansen zag om een nieuwe technologie te implementeren in een blockchain: sharding. Zilliqa was dan ook de eerste openbare blockchain die gebruikt maakte van de technologie.

Inmiddels is het uitgegroeid tot een top 100 project en is het een erg gewaardeerde blockchain. Veel mensen denken zelfs dat er nog enorm veel rek in het project zit en dat het zomaar is één van de grootste blockchains zou kunnen worden.

Maar wat is de reden dat Zilliqa zo groot is? Hoe werkt de Zilliqa blockchain? Hoe ziet het Zilliqa team eruit? En waarom zien mensen zoveel potentie in Zilliqa? Dat, en meer, lees je in deze blog.

Meer geld verdienen met crypto? Download het gratis ebook met 12 tips!

Ja, ik ga akkoord. Hiermee ontvang ik ook regelmatig waardevolle tips!

Bekijk snel

Wat is Zilliqa?

Zilliqa is dus een project dat in 2017 werd opgericht door een groepje programmeurs dat kansen zag om een nieuwe technologie te implementeren in een blockchain, namelijk sharding. Wat sharding precies is leggen we je later heel gedetailleerd uit, maar laten we eerst eens even kijken naar Zilliqa zelf.

Zilliqa focust zich voornamelijk op het verhogen van de schaalbaarheid van de blockchain technologie. Dit doen ze door het door middel van sharding mogelijk te maken om meerdere transacties naast elkaar te laten uitvoeren en verifiëren. In potentie kan Zilliqa de hoogste datadoorvoer van alle blockchains aan.

Dit houdt in dat de Zilliqa blockchain nog enorm kan groeien, zonder dat dit ten koste gaat aan de snelheid, betrouwbaarheid, of goedkoopheid. Het zal je dan ook niet verbazen dat veel mensen fan zijn van de Zilliqa blockchain.

Het team achter Zilliqa

Het team achter Zilliqa is erg transparant. Over het algemeen is dit een erg goed teken. Wanneer mensen met een reputatie namelijk hun naam aan een project koppelen, betekent dit in principe dat zij zelf erg in het project geloven. Zij zouden namelijk nooit, met enkele uitzonderingen daar gelaten, hun naam koppelen aan een scam of slecht project, want hiermee zetten zij hun reputatie op het spel.

Zilliqa werkt met verschillende teams. Dit zijn de verschillende teams van Zilliqa:

 1. Ecosystem Team – houdt zich bezig met alle ontwikkelingen rondom de Zilliqa blockchain zelf, denk hierbij aan verbetering en groei.
 2. Marketing Communications Team – probeert Zilliqa bij zoveel mogelijk mensen te brengen.
 3. Platform Team – zorgt ervoor dat de hoofdinfrastructuur van het Zilliqa platform altijd op en top is.
 4. Language Team – werkt aan Scilla, de Smart Contract programmeertaal van de Zilliqa blockchain.
 5. Usability Team – ondersteunen dApp developers bij het ontwikkelen van dApps op de Zilliqa blockchain.

Deze teams proberen er samen voor te zorgen dat de Zilliqa blockchain elke dag weer iets beter wordt dan de dag ervoor. Dit doen zij onder leiding van Michael Conn, de CEO van Zilliqa. Eerder richtte hij al bedrijven als BitFinance en Ether Capital op, beide bedrijven zijn actief in de cryptowereld.

Andere werknemers zijn bijvoorbeeld Colin JG Miles, de Chief Commerical Officer, Ilya Sergey, de Lead Language Designer, en Madison Tang, de Growh Analyst. Elk van hen hebben al eerdere ervaring op hetzelfde gebied. Zo was Ilya Sergey eerder al actief voor Facebook.

 

Adviseurs 

Als je zo'n sterk team hebt, heb je ook ijzersterke adviseurs nodig. Zilliqa stelt ook hierin niet teleur. 

Loi Luu, co-founder van KyberNetwork, is een van de adviseurs van het project. Onder andere de founder van Ethereum, Vitalik Buterin, is onder de indruk van het werk dat hij heeft verzet met betrekking tot blockchain. Daarnaast heeft Loi Oyente ontwikkeld en is hij co-founder van SmartPool.

Evan Cheng is technisch directeur bij Facebook en won in 2012 de ACM Software Award voor zijn werk aan LLVM bij Apple

Alexander Lipton is founder en CEO van StrongHold Labs, Partner bij Numeraire Financial, co-founder en adviseur bij Distilled Analytics. Daarnaast is hij Advisory Board Member bij UCL Centre voor Blockchain Technologies, Clearmatics en Numerics.

Andere adviseurs zijn Aquinas Hobor, Nicolai Oster, Stuart Prior, Christel Quek, Ilya Sergey en Vincent Zhou.

Partners

Ethereum heeft momenteel natuurlijk een enorme voorsprong op Zilliqa. Er zijn al talloze ICO’s op gehouden en nog meer bedrijven die gebruikmaken van de technologie erachter. Als Zilliqa een serieuze bedreiging wil gaan vormen, dient het dus goede partnerships aan te gaan. Momenteel is Zilliqa hard bezig de juiste partners te vinden en een paar grote en indrukwekkende partners hebben zich al bij het blockchainproject aangesloten. 
Partners waar Zilliqa al mee samenwerkt zijn FBG Capital en Mindshare. FBG Capital is een bedrijf dat digitale activa beheert en is voornamelijk actief op blockchaingebied. Mindshare is een wereldwijd media agency dat ruim 34,5 miljard omzet maakt. Daarnaast is ook Brain Blockchain Labs sinds kort partner van Zilliqa. Dit is een van Japans grootste en meest succesvolle Venture Capital firms. 

Het probleem dat Zilliqa oplost

Laten we eerst kijken naar waar het probleem vandaan komt waar blockchain onlosmakelijk mee verbonden is: schaalbaarheid. Blockchain werkt op dit moment op basis van “nodes”. Nodes zijn onderdelen van het blockchainnetwerk die ervoor zorgen dat het veilig blijft en hackers niet met andermans geld ervandoor kunnen gaan. Het internet heeft bijvoorbeeld ook nodes. Dit zijn alle deelnemers aan het internet: zowel de servers die het internet in de lucht houden als alle computers, telefoons, laptops en andere apparaten die zich met het internet verbinden.

Voor Blockchain is het echter zo dat hoe meer nodes er op het netwerk aangesloten zijn, hoe lastiger het wordt om overeenstemming te bereiken (bijvoorbeeld of een transactie legitiem is). Wellicht is dit het best uit te leggen met een voorbeeld. Stel jij wilt met het bedrijf op teamuitje, maar weet nog niet waarnaartoe en de beslissing moet decentraal genomen worden, dus niet door jou alleen.

 • Als het bedrijf uit drie personen bestaat, wordt het heel makkelijk. Er worden wat voorstellen gedaan en jullie kunnen met zijn drieën eruit komen wat het leukste teamuitje is voor iedereen.
 • Als het bedrijf uit vijftig personen bestaat, wordt het al een stuk lastiger. Iedereen met een eigen idee laten komen wordt al een lastig verhaal, maar het stemmen wordt ook moeilijker. Wat nu als een paar collega’s ab-so-luut niet willen karten, terwijl de meeste anderen dit als leukste uitje hebben?
 • En stel nu dat er een teamuitje georganiseerd moet worden voor een bedrijf met miljoenen werknemers. Als je dit probleem decentraal wil oplossen en iedereen wil laten meebeslissen, wordt het een grote chaos. 

Dit voorbeeld is een grote versimpeling van het probleem van blockchain, maar het komt op hetzelfde neer: hoe groter het netwerk, hoe moeilijker het wordt om overeenstemming te bereiken. Andere oplossingen voor dit probleem die zijn aangedragen, zijn off-chain-oplossingen of oplossingen die ten koste gaan van het decentrale aspect (Bitcoin Cash). Geen van deze oplossingen lost bovendien het fundamentele probleem van de schaalbaarheid van blockchain op. 

Meer geld verdienen met crypto? Download het gratis ebook met 12 tips!

Ja, ik ga akkoord. Hiermee ontvang ik ook regelmatig waardevolle tips!

Zilliqa’s oplossing: sharding

Bij Zilliqa lijkt het precies andersom te werken. Hoe meer gebruikers erbij komen, hoe meer en sneller er transacties verwerkt kunnen worden. Voor ongeveer elke 600 nodes die erbij komen, wordt de “throughput” (het aantal data dat verwerkt kan worden) van het netwerk verhoogd. Dit doen ze door sharding.

Sharding is in feite een soort “database partitionering”. Dat is inderdaad een veel te moeilijk woord waar ook ik nog nooit van gehoord heb, dus laten we het anders uitleggen. Sharding wordt gebruikt om zeer grote databanken op te delen in kleinere, snellere en makkelijker te onderhouden stukjes, ook wel “shards” genoemd.

Zilliqa doet dit dus door al het werk (voornamelijk het controleren van transacties) op het netwerk te verdelen over groepen van 600 nodes, de shards. Als er bijvoorbeeld 2400 nodes op het netwerk actief zijn, dan worden deze verdeeld over 4 shards van ieder 600 nodes. Al deze shards doen ieder even veel werk voor het netwerk. In dit voorbeeld verwerkt elke shard dus 25% (1/4e) van alle transacties. Het werk dat zo’n shard gedaan heeft, wordt vervolgens verpakt tot microblok. Deze microblokken worden daarna tijdens een proces genaamd “DS epoch” samengevoegd tot groot blok die toegevoegd wordt aan de blockchain.

Zilliqa (ZIL) visuele weergave hoe sharding precies in zijn werk gaat op het zilliqa-platform

Het is een simpel concept om te begrijpen: “het werk verdelen tussen verschillende groepen en dit werk vervolgens weer samenvoegen tot één groot geheel”. Het is echter extreem complex om veilig te implementeren met blockchaintechnologie en daarom indrukwekkend dat dit het Zilliqa-team is gelukt.

Alle voordelen van Zilliqa’s blockchain

 • Hoe meer nodes er gebruikt worden op het netwerk, hoe sneller de transacties zijn
 • Schaalbaarheid gaat niet ten koste van het volledig decentrale karakter
 • Het is de snelste en meest schaalbare blockchain van dit moment
 • Het lineaire schalen zorgt voor constante en lage energiekosten
 • Zilliqa geeft een optimaal niveau van transparantie, veiligheid, onveranderlijkheid en betaalbaarheid op de allerhoogste snelheid

Zilliqa’s Token: ZIL

De token van Zilliqa, ZIL, heeft dezelfde functies als Ether heeft voor Ethereum. ZIL-tokens zijn essentieel om gebruik te kunnen maken van het Zilliqa-platform. Je hebt ze bijvoorbeeld nodig om voor de transactiekosten te betalen, maar ook om slimme contracten op het netwerk te runnen. Je ontvangt geen passief inkomen of dividend met het houden van de tokens, maar kan alleen profiteren van de stijgende vraag en dus waarde van de ZIL-token. Momenteel zijn de ZIL-tokens nog gebaseerd op het ERC20-protocol van Ethereum. Uiteindelijk worden deze omgewisseld voor ZILs van het eigen platform, wanneer het Zilliqa-platform gelanceerd is. In totaal zullen er maximaal 21 miljard tokens bestaan. Hiervan is 30% in handen van het team en aangesloten bedrijven. Van deze 30% moet het grootste gedeelte voor minimaal drie jaar worden vastgehouden. 40% Van de ZIL-tokens komen nog in omloop dankzij minen en de overige 30% is naar de early adopters gegaan. 

Visuele weergave hoe de ZIL token is verdeeld

Kritiek

Het is lastig om negatieve eigenschappen over Zilliqa te vinden, maar toch is geen enkel project perfect. Zilliqa leunt momenteel vooral op het feit dat ze de snelste en meest schaalbare blockchain van dit moment zijn. Dit kan je als een groot voordeel zien, maar het geeft ook een enorme reputatiedruk. Vanaf het moment dat er een betere optie komt, kan het snel klaar zijn met de populariteit. Daarnaast bestaat het team vooral uit techneuten die erg goed zijn in programmeren, maar het mist nog aan goede marketeers. Het kan natuurlijk zijn dat de technologie zichzelf verkoopt, zoals dit bij NANO is gebeurd, maar in een cryptomarkt waar overal nieuwe veelbelovende projecten langskomen is het belangrijk dat je jezelf ook laat horen.  

Ook zien we steeds meer cryptoprojecten die gebruik maken van sharding. Zo maken bijvoorbeeld ook Ontology, QuarkChain en Ethereum gebruik van sharding. Het is dus niet meer zo zeldzaam. Zoals we eerder al zeiden leunt Zilliqa voornamelijk op het feit dat het gebruik maakt van sharding, en wanneer dit dus minder zeldzaam wordt, is er uiteraard minder interesse in een project dat zo ongeveer enkel sharding als pluspunt heeft. 

Wat dit dan weer tegenspreekt, is het feit dat Zilliqa op dit moment hard werkt een ecosysteem waarop dApps gebouwd kunnen worden. Dit is een goed teken, want het zou betekenen dat er daadwerkelijk meer functionaliteiten worden toegevoegd aan de blockchain van Zilliqa en dit zou het project wat meer onder de aandacht kunnen brengen.

Meer geld verdienen met crypto? Download het gratis ebook met 12 tips!

Ja, ik ga akkoord. Hiermee ontvang ik ook regelmatig waardevolle tips!

Conclusie

Zilliqa is het eerste platform dat het veruit grootste probleem van blockchain oplost zonder dat dit ten koste gaat van het decentrale karakter. Platformen als IOTA en EOS proberen dit ook te bereiken, maar hebben vooralsnog geen goed werkend product, terwijl Zilliqa dit wel heeft. Bovendien is de oplossing van het sharden van een blockchain een zeer complexe oplossing, wat de prestatie des te indrukwekkender maakt. Zilliqa gaat ook verder dan alleen te fungeren als een betaalmiddel, zoals NANO dit is. Zilliqa lijkt dus voorlopig een (flinke) voorsprong te hebben op zijn concurrentie. Daarnaast heeft het een zeer sterk team met goede en ervaren programmeurs die hoog academisch zijn opgeleid. Ook hebben ze goede adviseurs en al drie sterke partners aan zich gebonden. De enige nadelen die genoemd kunnen worden zijn dat ze een flinke reputatie hoog moeten houden en dat ze een tekort hebben aan marketingspecialisten in hun team. Al met al lijkt het erop dat Zilliqa een goede toekomst tegemoet gaat.

Hoe koop ik Zilliqa?

Zilliqa kopen op Bitvavo is een fluitje van een cent. Binnen enkele minuten en voor minder dan een euro kan je al de trotse eigenaar zijn van ZIL.

 1. Meld je hier gratis aan bij Bitvavo
 2. Verifieer jezelf door rechtsboven op je naam te klikken en dan naar "Verificatie" te gaan.
 3. Maak geld over via iDeal. Dit doe je door op "Euro's storten" te klikken.
 4. Vul vervolgens het bedrag en kies iDeal als betaalkeuze zodat het geld binnen een minuut op je Bitvavo-rekening staat. Klik hierna op "Betalen".
 5. Als je hierna op "Overzicht" klikt, zie je het geld staan.
 6. Zoek ZIL op, klik erop en druk vervolgens op "Kopen".
 7. Investeer het bedrag dat je in gedachten hebt in ZIL. 
 8. Gefeliciteerd! Je hebt ZIL gekocht!
  Vergeet niet je gebruikersnaam en wachtwoord goed te bewaren


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.