Zilliqa (ZIL) is de snelste en meest schaalbare blockchain van dit moment. Hier lees je een uitgebreide uitleg over deze crypto en hoe je het kan kopen

Zilliqa (ZIL) - de allersnelste blockchain

Zilliqa (ZIL) lijkt de eerste blockchain te zijn die écht schaalbaar is zonder dat dit ten koste gaat van het decentrale karakter. Waar andere projecten met allerlei alternatieven komen als side-chains of masternodes, komt het team van Zilliqa (ZIL) met een totaal nieuwe technologie. Kan Zilliqa het waarmaken en volhouden om de allersnelste (en decentrale) blockchain te blijven? In dit artikel krijg je een uitgebreide uitleg over deze blockchain en zijn cryptocurrency. Daarnaast leggen we je uit hoe je Zilliqa kan kopen en kan je zien wat de huidige koers is.

Meer geld verdienen met crypto? Download het gratis ebook met 12 tips!

Ja, ik ga akkoord. Hiermee ontvang ik ook regelmatig waardevolle tips!

Bekijk snel

Wat is Zilliqa?

Kort door de bocht is Zilliqa een (véél) beter schaalbare versie van Ethereum. Zilliqa kan (in potentie) de hoogste doorvoer van data aan van alle bestaande decentrale blockchains(!) Dit houdt in dat het netwerk van Zilliqa altijd snel, betrouwbaar en goedkoop zal blijven, ongeacht hoeveel mensen hier gebruik van maken. En het belangrijkste hiervan is dat dit niet ten koste gaat van het decentrale karakter. Bitcoin en Ethereum hebben met hun traditionele blockchains een stuk meer moeite met schaalbaarheid. De populariteit van Bitcoin zorgde voor zeer trage transacties en enorme transactiekosten, terwijl het Ethereumnetwerk plat lag door het verhandelen van cryptokitties. Als we kijken naar de verschillen, dan zien we dat Bitcoin 2-7 transacties per seconde aankan en Ethereum 10-15 transacties per seconde. Zilliqa haalt op dit moment uit hun tests al 2488 transacties per seconde, terwijl het nog lang niet op zijn maximum zit. Kort samengevat lost Zilliqa vier van de grootste huidige problemen van blockchaintechnologie op:

Het heeft:

 1. Enorme schaalbaarheid
 2. Een hogere transactiesnelheid
 3. Lagere mining- en transactiekosten
 4. Grotere veiligheid

Zilliqa (ZIL) plaatje dat de schaalbaarheid van Zilliqa laat zien

 

Zilliqa heeft dit voor elkaar gekregen door de blockchain op een geheel andere manier te benaderen dan we gewend zijn. Het is de eerste publieke blockchain die ontworpen is om “sharding” te implementeren. Dit zorgt ervoor dat er op een andere manier geschaald kan worden naarmate de blockchain en het gebruik ervan groter wordt.

Het probleem dat Zilliqa oplost

Laten we eerst kijken naar waar het probleem vandaan komt waar blockchain onlosmakelijk mee verbonden is: schaalbaarheid. Blockchain werkt op dit moment op basis van “nodes”. Nodes zijn onderdelen van het blockchainnetwerk die ervoor zorgen dat het veilig blijft en hackers niet met andermans geld ervandoor kunnen gaan. Het internet heeft bijvoorbeeld ook nodes. Dit zijn alle deelnemers aan het internet: zowel de servers die het internet in de lucht houden als alle computers, telefoons, laptops en andere apparaten die zich met het internet verbinden.

Voor Blockchain is het echter zo dat hoe meer nodes er op het netwerk aangesloten zijn, hoe lastiger het wordt om overeenstemming te bereiken (bijvoorbeeld of een transactie legitiem is). Wellicht is dit het best uit te leggen met een voorbeeld. Stel jij wilt met het bedrijf op teamuitje, maar weet nog niet waarnaartoe en de beslissing moet decentraal genomen worden, dus niet door jou alleen.

 • Als het bedrijf uit drie personen bestaat, wordt het heel makkelijk. Er worden wat voorstellen gedaan en jullie kunnen met zijn drieën eruit komen wat het leukste teamuitje is voor iedereen.
 • Als het bedrijf uit vijftig personen bestaat, wordt het al een stuk lastiger. Iedereen met een eigen idee laten komen wordt al een lastig verhaal, maar het stemmen wordt ook moeilijker. Wat nu als een paar collega’s ab-so-luut niet willen karten, terwijl de meeste anderen dit als leukste uitje hebben?
 • En stel nu dat er een teamuitje georganiseerd moet worden voor een bedrijf met miljoenen werknemers. Als je dit probleem decentraal wil oplossen en iedereen wil laten meebeslissen, wordt het een grote chaos. 

Dit voorbeeld is een grote versimpeling van het probleem van blockchain, maar het komt op hetzelfde neer: hoe groter het netwerk, hoe moeilijker het wordt om overeenstemming te bereiken. Andere oplossingen voor dit probleem die zijn aangedragen, zijn off-chain-oplossingen of oplossingen die ten koste gaan van het decentrale aspect (Bitcoin Cash). Geen van deze oplossingen lost bovendien het fundamentele probleem van de schaalbaarheid van blockchain op. 

Meer geld verdienen met crypto? Download het gratis ebook met 12 tips!

Ja, ik ga akkoord. Hiermee ontvang ik ook regelmatig waardevolle tips!

Zilliqa’s oplossing: sharding

Bij Zilliqa lijkt het precies andersom te werken. Hoe meer gebruikers erbij komen, hoe meer en sneller er transacties verwerkt kunnen worden. Voor ongeveer elke 600 nodes die erbij komen, wordt de “throughput” (het aantal data dat verwerkt kan worden) van het netwerk verhoogd. Dit doen ze door sharding.

Sharding is in feite een soort “database partitionering”. Dat is inderdaad een veel te moeilijk woord waar ook ik nog nooit van gehoord heb, dus laten we het anders uitleggen. Sharding wordt gebruikt om zeer grote databanken op te delen in kleinere, snellere en makkelijker te onderhouden stukjes, ook wel “shards” genoemd.

Zilliqa doet dit dus door al het werk (voornamelijk het controleren van transacties) op het netwerk te verdelen over groepen van 600 nodes, de shards. Als er bijvoorbeeld 2400 nodes op het netwerk actief zijn, dan worden deze verdeeld over 4 shards van ieder 600 nodes. Al deze shards doen ieder even veel werk voor het netwerk. In dit voorbeeld verwerkt elke shard dus 25% (1/4e) van alle transacties. Het werk dat zo’n shard gedaan heeft, wordt vervolgens verpakt tot microblok. Deze microblokken worden daarna tijdens een proces genaamd “DS epoch” samengevoegd tot groot blok die toegevoegd wordt aan de blockchain.

Zilliqa (ZIL) visuele weergave hoe sharding precies in zijn werk gaat op het zilliqa-platform

Het is een simpel concept om te begrijpen: “het werk verdelen tussen verschillende groepen en dit werk vervolgens weer samenvoegen tot één groot geheel”. Het is echter extreem complex om veilig te implementeren met blockchaintechnologie en daarom indrukwekkend dat dit het Zilliqa-team is gelukt.

Alle voordelen van Zilliqa’s blockchain

 • Hoe meer nodes er gebruikt worden op het netwerk, hoe sneller de transacties zijn
 • Schaalbaarheid gaat niet ten koste van het volledig decentrale karakter
 • Het is de snelste en meest schaalbare blockchain van dit moment
 • Het lineaire schalen zorgt voor constante en lage energiekosten
 • Zilliqa geeft een optimaal niveau van transparantie, veiligheid, onveranderlijkheid en betaalbaarheid op de allerhoogste snelheid

Team Zilliqa

Het team van Zilliqa is op zijn zachtst gezegd zeer indrukwekkend te noemen. Puur kijkend naar academische en technische kwaliteiten zit het zelfs tegen perfectie aan. Het team bestaat uit 13 leden, waarvan in ieder geval 5 een PhD van een toonaangevende universiteit hebben. Daarnaast is het goed om te zien dat de CEO een computer science expert is en dus precies weet wat ervoor nodig is om een succesvol blockchainalternatief uit de grond te stampen. Het team ziet er wel uit alsof het alleen maar uit techneuten bestaat, wat in de cryptowereld natuurlijk ideaal is, maar het kan ten kosten gaan van belangrijke onderdelen zoals de marketing. 

Xinshu Dong – CEO
Xinshu heeft een PhD in computer science bij de Nationale Universiteit van Singapore. Hij is een expert in cyber security en verantwoordelijk voor verschillende nationale veiligheidsprojecten van Singapore. Zijn onderzoeken worden internationaal zeer hoog gewaardeerd.

Prateek Saxena – CSO
Prateek is de Chief Scientific Advisor van Zilliqa. Ook hij heeft een PhD in computer science, maar bij de universiteit van Californië. Hij werkt momenteel ook als professor op het NUS. 

Yaoqi Jia – Head of Technology
Yaoqi bezit ook een PhD vanuit de universiteit van Singapore. Hij heeft daarnaast veel ervaring in het bouwen van veilige webapplicaties met behulp van cryptografie. 

Amrit Kumar - Head of Research
Amrit heeft zijn PhD behaald op de Université Grenbole in Alpes, Frankrijk. Daarnaast heeft hij wiskunde en computer science gestudeerd en een diploma in programmeren.

De rest van het team bestaat uit vijf developers, een Chief Strategist, Chief Evangelist, Marketing Lead en Head of Communications. 

Een kleine greep uit het indrukwekkende team van Zilliqa (ZIL)

Een kleine greep uit het team van Zilliqa

Adviseurs 

Als je zo'n sterk team hebt, heb je ook ijzersterke adviseurs nodig. Zilliqa stelt ook hierin niet teleur. 

Loi Luu, co-founder van KyberNetwork, is een van de adviseurs van het project. Onder andere de founder van Ethereum, Vitalik Buterin, is onder de indruk van het werk dat hij heeft verzet met betrekking tot blockchain. Daarnaast heeft Loi Oyente ontwikkeld en is hij co-founder van SmartPool.

Evan Cheng is technisch directeur bij Facebook en won in 2012 de ACM Software Award voor zijn werk aan LLVM bij Apple

Alexander Lipton is founder en CEO van StrongHold Labs, Partner bij Numeraire Financial, co-founder en adviseur bij Distilled Analytics. Daarnaast is hij Advisory Board Member bij UCL Centre voor Blockchain Technologies, Clearmatics en Numerics.

Andere adviseurs zijn Aquinas Hobor, Nicolai Oster, Stuart Prior, Christel Quek, Ilya Sergey en Vincent Zhou.

Partners

Ethereum heeft momenteel natuurlijk een enorme voorsprong op Zilliqa. Er zijn al talloze ICO’s op gehouden en nog meer bedrijven die gebruikmaken van de technologie erachter. Als Zilliqa een serieuze bedreiging wil gaan vormen, dient het dus goede partnerships aan te gaan. Momenteel is Zilliqa hard bezig de juiste partners te vinden en een paar grote en indrukwekkende partners hebben zich al bij het blockchainproject aangesloten. 
Partners waar Zilliqa al mee samenwerkt zijn FBG Capital en Mindshare. FBG Capital is een bedrijf dat digitale activa beheert en is voornamelijk actief op blockchaingebied. Mindshare is een wereldwijd media agency dat ruim 34,5 miljard omzet maakt. Daarnaast is ook Brain Blockchain Labs sinds kort partner van Zilliqa. Dit is een van Japans grootste en meest succesvolle Venture Capital firms. 

Zilliqa’s Token: ZIL

De token van Zilliqa, ZIL, heeft dezelfde functies als Ether heeft voor Ethereum. ZIL-tokens zijn essentieel om gebruik te kunnen maken van het Zilliqa-platform. Je hebt ze bijvoorbeeld nodig om voor de transactiekosten te betalen, maar ook om slimme contracten op het netwerk te runnen. Je ontvangt geen passief inkomen of dividend met het houden van de tokens, maar kan alleen profiteren van de stijgende vraag en dus waarde van de ZIL-token. Momenteel zijn de ZIL-tokens nog gebaseerd op het ERC20-protocol van Ethereum. Uiteindelijk worden deze omgewisseld voor ZILs van het eigen platform, wanneer het Zilliqa-platform gelanceerd is. In totaal zullen er maximaal 21 miljard tokens bestaan. Hiervan is 30% in handen van het team en aangesloten bedrijven. Van deze 30% moet het grootste gedeelte voor minimaal drie jaar worden vastgehouden. 40% Van de ZIL-tokens komen nog in omloop dankzij minen en de overige 30% is naar de early adopters gegaan. 

Visuele weergave hoe de ZIL token is verdeeld

Kritiek

Het is lastig om negatieve eigenschappen over Zilliqa te vinden, maar toch is geen enkel project perfect. Zilliqa leunt momenteel vooral op het feit dat ze de snelste en meest schaalbare blockchain van dit moment zijn. Dit kan je als een groot voordeel zien, maar het geeft ook een enorme reputatiedruk. Vanaf het moment dat er een betere optie komt, kan het snel klaar zijn met de populariteit. Daarnaast bestaat het team vooral uit techneuten die erg goed zijn in programmeren, maar het mist nog aan goede marketeers. Het kan natuurlijk zijn dat de technologie zichzelf verkoopt, zoals dit bij NANO is gebeurd, maar in een cryptomarkt waar overal nieuwe veelbelovende projecten langskomen is het belangrijk dat je jezelf ook laat horen.  

Meer geld verdienen met crypto? Download het gratis ebook met 12 tips!

Ja, ik ga akkoord. Hiermee ontvang ik ook regelmatig waardevolle tips!

Conclusie

Zilliqa is het eerste platform dat het veruit grootste probleem van blockchain oplost zonder dat dit ten koste gaat van het decentrale karakter. Platformen als IOTA en EOS proberen dit ook te bereiken, maar hebben vooralsnog geen goed werkend product, terwijl Zilliqa dit wel heeft. Bovendien is de oplossing van het sharden van een blockchain een zeer complexe oplossing, wat de prestatie des te indrukwekkender maakt. Zilliqa gaat ook verder dan alleen te fungeren als een betaalmiddel, zoals NANO dit is. Zilliqa lijkt dus voorlopig een (flinke) voorsprong te hebben op zijn concurrentie. Daarnaast heeft het een zeer sterk team met goede en ervaren programmeurs die hoog academisch zijn opgeleid. Ook hebben ze goede adviseurs en al drie sterke partners aan zich gebonden. De enige nadelen die genoemd kunnen worden zijn dat ze een flinke reputatie hoog moeten houden en dat ze een tekort hebben aan marketingspecialisten in hun team. Al met al lijkt het erop dat Zilliqa een goede toekomst tegemoet gaat.

Hoe koop ik Zilliqa?

Zilliqa kopen op Bitvavo is een fluitje van een cent. Binnen enkele minuten en voor minder dan een euro kan je al de trotse eigenaar zijn van ZIL.

 1. Meld je hier gratis aan bij Bitvavo
 2. Verifieer jezelf door rechtsboven op je naam te klikken en dan naar "Verificatie" te gaan.
 3. Maak geld over via iDeal. Dit doe je door op "Euro's storten" te klikken.
 4. Vul vervolgens het bedrag en kies iDeal als betaalkeuze zodat het geld binnen een minuut op je Bitvavo-rekening staat. Klik hierna op "Betalen".
 5. Als je hierna op "Overzicht" klikt, zie je het geld staan.
 6. Zoek ZIL op, klik erop en druk vervolgens op "Kopen".
 7. Investeer het bedrag dat je in gedachten hebt in ZIL. 
 8. Gefeliciteerd! Je hebt ZIL gekocht!
  Vergeet niet je gebruikersnaam en wachtwoord goed te bewaren

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.