Eos coin achtergrond

EOS: de Ethereum killer?

EOS is niet de eerste en zal zeker niet de laatste cryptocurrency zijn die claimt dat het de Ethereum Killer is. Toch lijkt rondom EOS een stuk meer hype te zijn geweest dan bij de gemiddelde andere "Ethereum Killer". Veel mensen zijn er nog steeds van overtuigd dat EOS een veel betere versie is van Ethereum. De cryptomunt wordt daarom ook wel gekscherend “Ethereum On Steroids genoemd”. Waarom zijn er zoveel mensen fan van EOS? Wat maakt deze munt zoveel beter dan Ethereum? Laten we beginnen bij het begin: waarom zou er überhaupt een betere versie van Ethereum nodig zijn? Als je liever meteen EOS wilt kopen, dan leggen we je dit onderaan dit artikel uit. Ook kan je hier de koers bekijken. 

Meer geld verdienen met crypto? Download het gratis ebook met 12 tips!

Ja, ik ga akkoord. Hiermee ontvang ik ook regelmatig waardevolle tips!

Ethereum is niet schaalbaar

Als je al een tijdje in de cryptowereld meeloopt, dan heb je het probleem van schaalbaarheid vast al een paar honderd keer voorbij zien komen. Vooral bij Bitcoin is het momenteel een groot dilemma, zo groot dat er al meerdere hard forks nodig zijn geweest (en nog komen) om een poging te wagen dit dilemma op te lossen. Bij Bitcoin lijkt het probleem misschien veel groter (omdat het veruit de grootste cryptomunt is op dit moment), maar bij Ethereum spelen dezelfde problemen. Ethereum heeft momenteel bijvoorbeeld de capaciteit om maximaal 6 transacties per seconde te doen. Ter vergelijking: Bitcoin kan er maximaal 4, Uber 12, Paypal een paar honderd, Visa een paar duizend, de grootste aandelenmarkten tienduizenden en voor the Internet of Things zijn honderden duizenden transacties per seconde nodig. Tja, dan zijn 6 transacties wel erg weinig. Vitalik heeft aangegeven dat het nog zeker twee tot vijf jaar duurt voordat de grootste problemen hiervoor zijn opgelost. Dat geeft EOS (maar vergeet ook IOTA niet) de tijd om eerder met een oplossing te komen.

EOS' founder: Dan Larimer

De grootste hype rondom EOS, gaat vooral om de founder van de cryptomunt: Dan Larimer. Dit is een zeer grote naam in de cryptowereld, omdat hij verantwoordelijk is voor een paar baanbrekende technologieën. Hij heeft onder andere “delegated proof of stake” geïntroduceerd in de blockchainwereld, dat gezien kan worden als een republikeinse vorm van Proof-of-Stake. De meest beroemde technologie die hij de wereld in heeft geholpen is echter het concept van gedecentraliseerde autonome organisaties (het concept waar Ethereum om draait en waar deze dus uiteindelijk zo groot mee is geworden). Dan Larimer kan gezien worden als een echte cryptocurrency-veteraan die uiteindelijk zijn grootste bekendheid heeft gekregen met twee zeer indrukwekkende blockchainstartups: BitShares en Steemit.

BitShares

In 2004 begon Dan met BitShares, een gedecentraliseerde exchange voor cryptocurrency en cryptovarianten van fiatgeld. Wat BitShares toentertijd revolutionair maakte is het concept van horizontale schaalbaarheid. Horizontale schaalbaarheid betekent dat smart contracts parallel aan elkaar uitgevoerd worden (in plaats van één voor één). Dit zorgt ervoor dat er honderdduizenden transacties per seconde kunnen worden gedaan.

EOS, In 2004 nam Dan, de founder van EOS, de grote sprong en begon hij BitShares, een gedecentraliseerde exchange voor cryptocurrency en cryptovarianten van fiatgeld. Wat BitShares toentertijd revolutionair maakte is het concept van horizontale schaalbaarheid. Horizontale schaalbaarheid betekent dat smart contracts parallel aan elkaar uitgevoerd worden (in plaats van 1 voor 1). Dit zorg ervoor dat er honderdduizenden transacties per seconde kunnen worden gedaan.

Helaas voor BitShares besloot Dan in 2016 plotseling om ermee te stoppen en te beginnen met een nieuw project: Steemit.

Steemit

Ook Steemit zorgde voor een heel nieuw concept in de cryptowereld. Het introduceerde social media op de blockchain. Steemit wordt gezien als een nieuwe en betere vorm van Reddit waarbij gebruikers geld (in de vorm van Steem valuta) kunnen verdienen als ze iets waardevols toevoegen aan het platform. Op deze manier heeft Steemit meteen het probleem getackeld van transactiekosten: gebruikers kunnen met elkaar communiceren zonder hiervoor te hoeven betalen (wat bij elke andere cryptostartup nog wel het geval is). Maar ook bij Steemit besloot Dan er plotseling mee te stoppen, want hij had zijn grootste project tot nu toe voor ogen: EOS.

EOS: het beste van Steemit en BitShares in één

Dan Larimer heeft dus hoogstpersoonlijk gezorgd voor een aantal revolutionaire blockchaintechnologieën en nu heeft hij besloten deze allemaal samen te brengen in zijn nieuwe project: EOS. De EOS.IO software introduceert een totaal nieuwe blockchain-architectuur dat speciaal ontworpen is om zowel verticale als horizontale schaalbaarheid van decentrale applicaties te ondersteunen. Zoals gezegd, zorgt deze technologie ervoor dat er miljoenen transacties per seconde kunnen worden gedaan. Bovendien worden transactiekosten volledig geëlimineerd en kunnen gedecentraliseerde apps gemakkelijk en snel erop gebouwd worden. Daarnaast kunnen op het platform van EOS applicaties worden gebouwd in alle veelvoorkomende programmeertalen, zoals dit ook bij NEO het geval is, waar bij Ethereum alleen met Solidity geprogrammeerd kan worden. Verder heeft Dan ook zijn andere uitvinding op EOS toegepast: delegated proof of stake. Dit werkt als een soort republikeins model waar gebruikers die EOS-tokens bezitten kunnen stemmen voor ‘witnesses’. Deze witnesses mogen vervolgens grote beslissingen maken over hoe het EOS-platform zich verder moet ontwikkelen.

Als we dit allemaal samenbrengen lijkt het er echt wel op dat we de grote Ethereum (en Bitcoin?) Killer gevonden hebben, of juichen we te vroeg?

EOS heeft zichzelf nog niet bewezen

Alle plannen van EOS zijn zacht gezegd revolutionair te noemen. Toch is nog lang niet iedereen overtuigd van de cryptomunt. Het grootste probleem momenteel met het EOS-platform is dat het nog helemaal niet ontwikkeld is. Alles wat hierboven geschreven is, zijn vooral beloftes van het EOS-team waarvan ze zelf overtuigd zijn dat ze het waar kunnen maken. Echter, zal de tijd nog wel moeten leren of dit daadwerkelijk ook het geval is. Het feit dat Dan Larimer in het project zit lijkt erop te wijzen dat de kans groot is dat ze wel waar kunnen maken, maar ook Dan Larimer betekent niet dat het project 100% zeker zal slagen. Er zijn geruchten dat hij bij zijn vorige projecten het niet helemaal eerlijk heeft gespeeld en bovendien heeft hij zijn vorige startups, Steemit en BitShares, zomaar verlaten. Daarom is het aan te raden goed onderzoek te doen voordat je zomaar in deze cryptomunt stapt.

Meer geld verdienen met crypto? Download het gratis ebook met 12 tips!

Ja, ik ga akkoord. Hiermee ontvang ik ook regelmatig waardevolle tips!

Conclusie

EOS heeft duidelijk de potentie om de cryptomarkt op te schudden en misschien zelfs op de lange termijn de nummer 1 te worden als het team kan waarmaken wat ze zeggen. Daarnaast hebben ze met Dan Larimer een grote naam in huis die zichzelf al een aantal keer bewezen heeft. Wel is het zo dat EOS op dit moment alleen nog maar op ideeën gebaseerd is en het een nog een totaal nieuwe technologie is dat zichzelf dus nog niet bewezen heeft. Daarnaast gaan er ook complottheorieën de rondte die beweren dat Dan Larimer niet de liberalist is die hij lijkt. Dus als jij vertrouwen hebt in de technologie en in het team, dan is het zeker een interessante cryptomunt. Besef echter wel dat de keuze altijd samengaat met een risico.

Meer informatie?


Hoe koop ik EOS?

EOS kopen op Bitvavo is een fluitje van een cent. Binnen enkele minuten en voor minder dan een euro kan je al de trotse eigenaar zijn van EOS.

  1. Meld je hier gratis aan bij Bitvavo
  2. Verifieer jezelf door rechtsboven op je naam te klikken en dan naar "Verificatie" te gaan.
  3. Maak geld over via iDeal. Dit doe je door op "Euro's storten" te klikken.
  4. Vul vervolgens het bedrag en kies iDeal als betaalkeuze zodat het geld binnen een minuut op je Bitvavo-rekening staat. Klik hierna op "Betalen".
  5. Als je hierna op "Overzicht" klikt, zie je het geld staan.
  6. Zoek EOS op, klik erop en druk vervolgens op "Kopen".
  7. Investeer het bedrag dat je in gedachten hebt in EOS. 
  8. Gefeliciteerd! Je hebt EOS gekocht!
    Vergeet niet je gebruikersnaam en wachtwoord goed te bewaren

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.