WAX header

WAX (WAXP) - Een complete uitleg

WAX is het ecosysteem waarop NFTs, dApps en blockchain games ontwikkeld kunnen worden. WAXP is het token van dit project.

WAX, The Worldwide Assets eXchange, presenteert zich als “The King of NFTs”. Helemaal ongegrond is het claimen van deze titel zeker niet. Want WAX is begin 2022 één van de meest gebruikte ecosystemen gespecialiseerd in NFTs. Dagelijks maken miljoenen mensen gebruik van dit netwerk.  Ze spelen bijvoorbeeld een game, of handelen op een exchange, of verzamelen NFTs op een marketplace.

We gaan in dit artikel kijken wat dit WAX-ecosysteem zoal te bieden heeft voor beleggers, gamers, maar vooral ook developers. We gaan antwoord geven op de vraag: wat is WAX en wat zijn de mogelijkheden van dit platform?

Bekijk snel

WAX introduceerde zichzelf in 2018 met onderstaande video:

Wat is een ecosysteem op de blockchain?

Voor we het ecosysteem van WAX gaan onderzoeken is het eerst goed in te gaan op wat een ecosysteem binnen de blockchaintechnologie precies inhoudt. Als een bioloog het over een ecosysteem heeft, bedoelt hij of zij dat er een systeem is of geheel waarin verschillende organismen met elkaar samenleven en bestaan dankzij de relatie met elkaar. Een bij leeft bijvoorbeeld dankzij de nectar van bloemen en de bloemen blijven bestaan doordat de bijen stuifmeel verspreidt. Samen staan ze ook weer in relatie met de aarde en maken gebruik van de zuurstof- en watercirculatie binnen dit ecosysteem.

Een ecosysteem in blockchain werkt eigenlijk ook zo. Ethereum is hierin het voornaamste voorbeeld binnen de blockchaintechnologie. Het biedt een atmosfeer zoals bijvoorbeeld de aarde met de dampkring, een atmosfeer heeft waarin leven en ontwikkeling mogelijk is. Ethereum biedt verder, net als dat aarde grondstoffen biedt, de bouwstenen om projecten op te ontwikkelen. Zo kun je dApps ontwikkelen die ook weer kunnen samenwerken. Bijvoorbeeld een protocol wat stablecoins ontwikkeld kan samenwerken met een orakel protocol wat ervoor zorgt dat de stablecoin en de prijs van een fiat met elkaar verbonden zijn. 

Wat is het WAX ecosysteem?

WAX is een ecosysteem wat specifiek is ingericht om NFTs, dApps en blockchain games te ontwikkelen. Het token WAXP is het native token van het ecosysteem. Waarom is een ecosysteem ingericht voor NFTs anno 2022 zo belangrijk?

Zoals je waarschijnlijk wel begrepen hebt, is de ontwikkeling van NFTs en de markt hiervan in 2021 in een stroomversnelling geraakt. Dit is mede veroorzaakt doordat een NFT, een unieke non-fungible token, meer en meer multifunctioneel is geworden. Het begon ooit als een verzamelplaatje of kunstwerk zoals de bekende CryptoPunks. Elke CryptoPunk is uniek en de NFT zorgt ervoor dat je zeker weet dat dit authentiek en echt is. Maar er kan veel meer met een NFT. 

Een utility NFT bijvoorbeeld geeft, net als een unieke sleutel, toegang tot bepaalde services of communities. Een Bored Ape Yachtclub NFT is zo niet alleen een verzamelplaatje, maar hiermee heb je toegang tot de Yachtclub. Dit geeft je bijvoorbeeld weer recht op het claimen van bepaalde NFTs bij een members-only-airdrop. Media- en marketing guru GaryVee heeft ook een collectie NFTs uitgebracht die zowel artwork zijn om te verzamelen, als ook een member cards voor de vriendenclub.

Met een utility NFT kun je ook deelnemen aan blockchain games zoals bijvoorbeeld met de Axie NFTs bij een van de bekendste NFT-games Axies Infinity.

De mogelijkheden met NFTs worden steeds diverser. Zo kan je een NFT tegenwoordig ook laten evolueren. De Bored Ape Yacht club NFT kan bijvoorbeeld door toevoeging van een Potion token muteren. Een gemuteerde aap heeft weer nieuwe zeldzame eigenschappen en dat maakt hem waardevoller.

WAX is een purpose-built blockchain voor de ontwikkeling van purpose-built NFTs. Een blockchain met een duidelijke taak dus om NFTs te ontwikkelen die door hun functie in een dApp of game een meerwaarde hebben. 

Waaruit bestaat het WAX ecosysteem?

Waar bestaat het ecosysteem van WAX uit? Het biedt in een blockchain omgeving alles om een NFT collectie te lanceren. WAX richt zich daarom ook op merken die door middel van NFTs ook de cryptowereld of de metaverse willen betreden. Het biedt als ecosysteem de volgende diensten of middelen aan:

 • Exchanges - Om NFTs en tokens te verhandelen.
 • WAX cloud Wallet - Voor de opslag van NFTs en tokens.
 • Intellectual Property Licensing - De mogelijkheden om met een NFT het creatorschap vast te leggen van bijvoorbeeld een kunstwerk of ontwerp.
 • DEX - Decentrale Exchanges.
 • Marketplaces - WAX is een netwerk waarop al een aantal NFT-marktplaatsen zijn ontwikkeld. Atomic Marketplace is een dApp op het netwerk waarmee op een betrekkelijk eenvoudige manier een marketplace gecreëerd kan worden. NeftyBlocks is een voorbeeld van een marketplace op WAX waar je assets kunt verhandelen. Dit kan zowel met collectible NFTS als assets uit games. 
 • Games: In totaal draaien er 22 games op het WAX netwerk (begin 2022). Een reden waarom WAX populair is als ecosyteem voor games, is dat het spelen of handelen in NFTs van games geen hoge gasfees vereisen. Een aantal van de meest gespeelde blockchain games vind je dan ook op het WAX netwerk. Farmers World, een game waarbij je een boerderij moet runnen en zo tokens en NFTs kunt verdienen, staat vaak bovenaan in de ranking van DappRadar, een ranking site voor dApps, als meest gespeelde spel. 
 • Development ruimte - Hive is de developer ruimte van WAX waar developers de tools kunnen vinden om dApps, games of NFTs te ontwikkelen. WAX Lab is een ontwikkelingsruimte en fonds waar developers met ondersteuning van het fonds een project kunnen ontwikkelen.
Image
Farmers World bij WAX
farmersworld.io

WAX vIRL NFTs

WAX vIRLⓇ NFTs is speciaal ontwikkeld door WAX. We hadden het er al over dat je steeds meer NFTs ziet met nieuwe functionaliteiten. Met de vIRL NFTs gaat WAX hierin ook een stap verder. Nieuwe functies van deze vIRL NFTs zijn:

 • App/Video games integratie
 • Marketing tools
 • V-commerce mogelijkheden

Een vIRL NFT is eigenlijk de virtuele versie van een in de echte wereld bestaande asset. Dit kan bijvoorbeeld een paar exclusieve sneakers zijn. De vIRL is verbonden op dezelfde manier als een stablecoin aan een fiat. Het voordeel hiervan is dat je met je vIRL NFT ook kunt handelen zonder dat je de fysieke asset ook daadwerkelijk meteen verzendt of ontvangt. Het eigenaarschap ligt al virtueel vast en een verkoop kan virtueel vastgelegd worden. Voor een snelle handel op een marktplaats is dat natuurlijk handig. Wanneer je de vIRL NFT redeemed of claimed, dan pas ontvang je het fysieke exemplaar. In onderstaande video wordt dit verder uitgelegd:

WAXP-tokens

De tokens van een ecosysteem zijn onmisbaar, je kunt ze vergelijken met zuurstof in het ecosysteem van de aarde. Het zorgt ervoor dat alle organisme voedingsstoffen en brandstof krijgen. Wat voor verschillende functies heeft het WAXP-token?

Transactiemiddel - Voor de aanschaf van NFTs of andere producten of diensten binnen het WAX netwerk. 

Staking en voting - De tokens die je beschikbaar stelt om te staken, worden gebruikt als brandstof voor alle transacties in het ecosysteem. Worden veel tokens gestaket, dan blijven de transacties laag. Bovendien werkt staking de schaarste van tokens op de beurs in de hand. Dit kan een mogelijke sell-off  en prijsdaling voorkomen. De WAXP-tokens die je staket kun je overigens ten allen tijden claimen en worden gegarandeerd uitbetaald. Voor het staken ontvang je bovendien rewards. Het staken geeft je een stem in het selecteren van block producers. Een blockchain ontwikkelt door de controle en toevoeging van blocks aan de blockchain. De producers dragen hier zorg voor. Met je tokens die je staket kun je stemmen voor een producer die je betrouwbaar acht. Je deelt dan ook mee in de verdiensten of rewards die een producer ontvangt voor het aanmaken van een block.

Funds WAX Labs - Dit is het ontwikkelingsgedeelte waar developers gebruik van kunnen maken om een project te ontwikkelen op de WAX-blockchain. Hiervanuit kunnen projecten ook een investering krijgen in WAXP-tokens om het project te ontwikkelen. Door middel van stemmen in de community wordt een project toegelaten.

DeFi - WAXP-tokens kunnen ook gebruikt worden binnen verschillende DeFi-systemen om ETH en WAXG governance tokens te genereren. De uitrol en mogelijkheden met DeFi is begin 2022 nog gaande.

WAXP werd in januari 2018 gelanceerd voor de prijs van 1,20 USD. De prijs is kort na lancering even de lucht ingeschoten naar de 3,00 USD. All Time High was 2,77 USD op 9 januari 2018. Daarna is de prijs ingezakt, zoals wel vaker gebeurt na een fikse stijging net na een launch. De prijs is toen lange tijd onder de 10 dollarcent blijven hangen. Met de verdere uitrol van het platform en de hype rond blockchain games en NFTs is de prijs van WAXP in de lente van 2021 weer in beweging gekomen. WAXP is te verhandelen op Binance, Gate.io, Upbit, Kucoin, Uniswap en natuurlijk op de exchanges van WAX zelf.

Image
WAX Tokens
wax.io

WAXE en WAXG tokens

Naast WAXP worden nog andere tokens ontwikkeld die een functie hebben binnen het WAX ecosysteem.

WAXE - WAXE is een ERC-21 Ethereum token. Deze WAXE krijg je wanneer je jouw WAXP-tokens swapped voor WAXE. Door het swappen van tokens draag je bij eraan dat er een zekere schaarste blijft waardoor de token op waarde blijft. Wat kun je met deze tokens? Deze kun je samen met ETH tokens toevoegen aan een WAXE-ETH liquidity pool. Door deze vorm van liquiditeit toe te voegen ontvang je weer rewards. Er is in totaal een supply van 3.700.000 WAXE tokens. De tokens zijn vanaf december 2020 in omloop gebracht. Ze zijn in 2022 verhandelbaar op UniSwap, Bittrex en Lebank.

WAXG - WAXG is de governance-token. Met deze token heb je inspraak in de voortgang van het protocol. Hiervan komen er 10 miljoen tokens in omloop. Deze token kun je ook krijgen als reward. Deze tokens zijn begin 2022 nog niet verhandelbaar op de exchanges.

Partners/samenwerking

WAX is volledig ingericht om wereldmerken of entertainers te bedienen met het ontwikkelen en lanceren van NFTs. Enkele grote namen die al samenwerken met WAX zijn:

 • Topps (oa. van Major League Baseball)
 • Capcom (oa. van Streetfighter)
 • Funko
 • Atari
 • Funimation van Sony
 • Deadmau5
 • William Shatner

Toch biedt WAX ook genoeg mogelijkheden voor kunstenaars, developers en andere creatievelingen die nog niet een bereik van wereldformaat hebben. In principe kan iedereen gebruik maken van de development omgeving. Deze is er ook op gericht om zonder al te veel kennis toch je eigen NFTs te maken. Hiervoor zijn een aantal hulpprogramma’s waarmee je via WAX eenvoudig van een afbeelding, video of geluidsbestand een NFT kunt maken. Verder is er het LAB waar developers projecten kunnen ontwikkelen. Dit kunnen ook dApps of games zijn.

Wat onderscheidt WAX nu van andere ecosystemen?

Zo zie je al waarschijnlijk een aantal zaken waarin WAX zich onderscheidt van andere ecosystemen:

 • De ontwikkelingsruimte voor NFTs: Het ecosysteem maakt het mogelijk en gemakkelijk om zelf NFTs te maken. Als ecosysteem is het helemaal gericht op NFTs en games. Dit maakt het onderscheidend van ecosystemen die een algemeen netwerk bieden zoals Cardano.
 • Schaalbaarheid - WAX heeft de capaciteit om ook grote NFT-projecten te kunnen faciliteren en te lanceren. Daarmee maakt het platform zich ook geschikt om NFT projecten van merken met internationaal bereik aan te kunnen.
 • Carbon-neutral: WAX wil niet alleen een waardevol ecosysteem zijn voor de ontwikkeling van NFTs. Het wil ook zo min mogelijk ons ecosysteem vervuilen door energiezuinige methode te gebruiken voor het draaien van het blockchain netwerk. Door het gebruik van een PoS, Proof of Stake, methode om data en transacties te verifiëren en aan de blocks toe te voegen, scheelt dit veel energieverbruik ten opzichte van de manier waarop Bitcoin (BTC) de blocks aanmaakt.

WAX in cijfers

Het WAX ecosysteem is al aardig druk anno 2022 en nog steeds groeiende. Op dit moment, begin 2022, draaien er meer dan 30.000 dApps op het netwerk. Er zijn meer dan 8 miljoen WAX-accounts en er worden dagelijks meer dan 15 miljoen transacties gedaan. Meer dan 400.000 bezoekers zijn er dagelijks op het WAX netwerk. Het netwerk is met deze cijfers het meest gebruikte NFT-ecosysteem.

WAX team en bestuur

Belangrijke namen achter WAX zijn William E. Quigley en Jonathan Yantis. Zij hebben samen WAX opgericht. Beiden waren voor WAX al vanaf de begindagen van crypto betrokken bij verschillende projecten. Quigely heeft eerder ook bij Disney en Eurodisney een bestuurlijke functie gehad. Verder was hij oprichter van Capital Partners, de eerste consument internet incubator in de tijden van web 1.0. Met WAX weet hij ook zeer succesvol mee te groeien met de nieuwe technologische ontwikkelingen.

Jonathan bedacht in 1997 het virtual item trading, wat in gebruik werd genomen bij Ultima Online, Everquest en World of Warcraft. Zo werd hij founder van de eerste digitale assets market place. Hij was ook investeerder vanaf het begin van crypto. Yantis was, evenals Quigely, board member van de eerste ICO, een Initial Coin Offering, rond Mastercoin een soort voorloper van Ethereum (ETH). Zoals je ziet komt het idee van WAX niet uit de lucht vallen maar lijkt een inventieve volgende stap in de carrières van de beide founders. 

Het bestuur wordt nu gedeeltelijk middels de governance token overgedragen naar de tokenhouders. Verder is er de Advisory Council. Hierin zit een mix van mensen en organisaties van verschillende werelden die met de producten van wax samenkomen. Zo zitten er mensen uit het bestuur van Marvel studios in de council, maar ook van game company Atari en bekende NFT kunsthandelaar Pranksy.

Roadmap

De uitrol van het WAX platform is nog volop gaande begin 2022. Vanaf juli 2021 zijn de volgende doelen al behaald:

 • Altcoin support door middel van een ethereum-bridge waardoor ook andere altcoins in het systeem bruikbaar worden.
 • Ontwikkeling van nieuwe NFT-producten.
 • herindeling en restyling WAX.io.

De plannen voor de komende tijd zijn:

 • DeFi compleet uitgerold
 • WAX Cloud Wallet 3.0
 • WAX Coud Wallet Mobile
 • Toegankelijkheid voor WAXP in WAX Cloud Wallet mogelijk maken

Conclusie

WAX kan zich met recht momenteel als platform “King of NFTs” noemen. Het ecosysteem heeft veel gebruikers, dApps en een aantal van de meest gespeelde games van dit moment worden op WAX gedraaid. Ook is er genoeg ambitie om deze titel te behouden. Of dit zo zal blijven is natuurlijk de vraag. Want er zijn meerdere ecosystemen die WAX voorbij willen streven en naar de kroon willen stoten. 

Wil je meer weten over WAX of andere blockchain ecosystemen? In onze AllesOverCrypto facebookgroep praten we graag verder en geven antwoord op je vragen. Een vraag kun je ook altijd opzoeken via onze FAQ of door je vraag + AllesOverCrypto te googelen. Zo leer je snel alles wat je moet weten over NFTs, cryptocurrencies en Blockchain.


Als eerste de nieuwste crypto trends vinden?

Word een Crypto Master en maximaliseer je winst!

Ontdek hier de nieuwste trends!

 

Image
Money Mastery blogbanner

 

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.