Header twitter Bored Ape Yacht Club

Bored Ape Yacht Club - De complete uitleg over dit NFT project

Wat is de Bored Apes Yacht Club? Het is een verzameling NFTs, een spel én een community. Maar het is vooral een NFT project die in een paar maanden uitgegroeid is tot één van de meest succesvolle NFT collecties.

Heb je ooit gehoord over een nachtclub in Parijs ergens in de vorige eeuw? Niemand wist waar het precies was, maar de wildste verhalen deden de ronde. De gelukkige die ooit de deur wist te vinden, werd steevast geweigerd. Op een gegeven moment wist iedereen van de club. En er ontstond een lange rij voor de deur van mensen die niet naar binnen mochten, maar avond aan avond kwamen. Toen de club eindelijk voor iedereen openging zat de tent altijd vol en is misschien nooit meer gesloten.

Met de Bored Apes Yacht Club lijkt hetzelfde te gebeuren, alleen ergens in de broeierige moerassen van het blockchain. Want wat leek te beginnen als een soort inside joke waar velen van gehoord hebben, maar waar maar alleen insiders precies wisten wat het was, is de club nu big business geworden. De laagste prijs voor een verveelde aap is in augustus 2021 bijna 25 ETH en om de paar uur tijd wordt een Bored Ape verhandeld.

Daarom hoog tijd dus voor een bezoekje aan de Bored Ape Yacht Club! In dit artikel vind je de complete uitleg over dit bijzondere NFT project.

Bekijk snel

Deze fijne lofi hiphop radio playlist komt rechtstreeks  uit de Bored Ape Yacht Club. Zeker aan te raden als soundtrack voor het lezen van dit artikel en om de toon te zetten voor een bezoek aan het clubhuis. 

Wat is de Bored Ape Yacht Club?

De Bored Ape Yacht Club is een collectie van NFTs. Deze NFTs kun je verhandelen, maar zijn ook je membership voor de Bored Ape Yacht Club, een swamp clubhouse. NFTs, hier heb je misschien al wel wat meer over gehoord, zijn Non-Fungible Tokens. Dit zijn tokens die uniek zijn en daarmee ook gebruikt kunnen worden als certificaat van echtheid. Dit kan voor een digitaal kunstwerk gebruikt worden, zoals bijvoorbeeld een portret van een gestoorde aap. De NFTs zijn van het ERC-271 type. ECR-721 tokens worden binnen het Ethereum ecosysteem gemaakt en zijn de blauwdruk voor de meeste NFTs. 

Waar komen die apen nu precies vandaan? De crypto wereld is een dierrijke omgeving. De bears en bulls domineren natuurlijk het grote crypto dierenrijk, totdat er een whale voorbij zwemt en het tij kan keren. Onder de meer aaibare dieren valt de Shiba Inu natuurlijk op en de crypto kitty. Maar dus ook apen. 

“Ape in” is een term die gebruikt wordt als je fearless in een (vaak onbekende) cryptocurrency investeert.  Apes zijn dus bekende figuren in de cryptowereld. Op de NFT markt kom je dan ook verschillende Apes tegen. De CryptoPunks, de oudste en bekendste NFT serie, hebben bijvoorbeeld een aantal Apes tussen hun collectibles.

De naam Apes en het karakter van de BAYC is dus niet zonder reden. De Apes zien er dan ook uit zoals je van een creatieve crypto outlaw zou verwachten, rebels en standaard niet onder de indruk. 

Image
Bored Ape Yacht Clubhouse
boredapeyachtclub.com

Wat zijn de kenmerken van de Bored Apes

De verschillende Bored Apes hebben geen naam maar een nummer wat van 1 tot 10.000 loopt. Want voor de Ape Bored Yacht Club zijn in totaal 10.000 Apes gemaakt. De apen staan allemaal tot schouderhoogte geportretteerd. Elke Ape heeft een unieke combinatie van uiterlijke kenmerken. Deze kenmerken zijn verschillend in zeldzaamheid. Er zijn in totaal 170 verschillende kenmerken. We zetten nu, in het kort, deze kenmerken van de portretten op een rij.

Achtergrondkleur

De achtergrond van een portret kan in 8 verschillende kleuren voorkomen. Ook deze kleuren komen in meerdere of mindere mate voor. De kleur heeft geen verdere betekenis.

Kleding

De Bored Ape Yacht Club heeft geen dresscode, behalve dat je jezelf kleedt met de nodige nonchalance en een noodzakelijk badass attitude.

In totaal zijn er 42 outfits waarmee de verveelde aap voor de meest uiteenlopende gelegenheden gekleed kan zijn. Zo zijn er Apes in een space suit. Maar ook een prom dress of black tie behoren tot de mogelijkheden.

Oorbel

De Bored Ape kan uit 5 modellen oorbellen kiezen. Een beetje bling past blijkbaar bij Apes, want veel Apes dragen oorbellen. Het oude gezegde blijft dan wel "Ook al draagt een aap een gouden ring, het is en blijft een lelijk ding", maar als je waarde al in de miljoenen zit, mag je natuurlijk ook best een beetje shinen. 

Ogen

Er zijn 24 verschillende soorten ogen. Dit gaat niet alleen om de kleur, maar ook hoe de aap uit zijn ogen kijkt. Bijvoorbeeld bored, heel toepasselijk, of boos. Laserogen, maar ook een cyborg oog behoren tot de mogelijkheden.

Fur

De Bored Ape is geen saaie muis en heeft een bont scala aan mogelijkheden voor de vacht. Opvallende is de trippy fur. Zo ziet waarschijnlijk een bezoekje aan de Apenheul eruit als je te veel van psychedelische middelen hebt gesnoept. 

Hoeden

De Bored Ape vindt over het algemeen een hoofddeksel wel leuk, want veel Apes hebben er een. Hier is ook veel keuze, uit wel 36 verschillende modellen.

Mond/expressie

Bellenblazend, rokend of met een grijns: een aap kan veelzeggend zijn zonder te praten. 

Image
Bored Ape Yacht Gallery
boredapeyachtclub.com

 

Wie zijn de de bedenkers van de Bored Ape Yacht Club?

Het team van BAYC bestaat uit 4 apes die vermoedelijk in het echte leven vermomd gaan in een mannenmensenpak. Ze manifesteren zich onder de namen:

  • Gargamel
  • Gorden Goner
  • Emperor Tomato Ketchup 
  • No Sass   

Verder is er weinig bekend over de oprichters en dat lijkt de verhalen rond de swamp club alleen maar spannender te maken. In juli 2021 gaven Gargamel en Goner een interview aan de The New Yorker. Beiden zijn niet de standaard tech genieën ("We've been calling ourselves the Beastie Boys of NFTs") die normaliter nog wel eens achter een dergelijk project zitten.

Het begon met twee vrienden, dertigers, de één was schrijver en de ander was tijdens een periode van ziek thuiszitten gaan day traden in crypto. Ze hadden wel een duidelijk idee over de creatie van een NFT serie. De Bored Ape Yacht Club is een toekomstbeeld: Wat wil je als verveelde crypto miljonair in het jaar 2030? Hangen in een swamp club en "getting weird" natuurlijk!

Emperor Tomato Ketchup en No Sass, de andere  twee oprichters,  zijn ook vrienden van Gargamel en Goner. Zij werden voor de technische kennis van de blockchain technologie bij het project betrokken.

Image
BAYC Team
boredapeyachtclub.com

Wanneer is de Bored Ape Yacht Club gestart?

De Bored Ape Yacht Club zelf is vrij recent geopend, op 30 april 2021. De Apes werden met een Fair Launch gelanceerd. Dit betekent een verkoop zonder pre sales verliep of voorkeursbehandelingen. Alle Apes van de collectie die voor verkoop beschikbaar zijn, werden in één keer uitgebracht. De Apes werden voor een vaste prijs van 0.08 ETH verkocht via de club. 

Na het vrijgeven van de Apes is het team begonnen met de opbouw en uitbouw van het clubhuis. De club is nog volop in beweging en er komen nog telkens nieuwe faciliteiten bij.

Roadmap

In de BAYC kun je de roadmap vinden die het team heeft uitgezet voor de club. Er zijn inmiddels al heel wat doelen behaald: 

  • Eén van de eerste en belangrijkste voor het slagen van een project: de moeders van de oprichters hebben inmiddels hun investering weer terug gekregen.
  • Release van de caged apes, 5 gekooide apen. Deze zijn bij een airdrop aan ape holders uitgedeeld.
  • De launch van een eigen YouTube channel (waar je misschien nu naar zit te luisteren)
  • Opening van de exclusieve BAYC merch store met tees, hoodies en andere goodies, exclusief beschikbaar voor Apes.
  • Bored Apes liquidity pool, waar je assets kan inbrengen, om als onderpand te dienen voor anderen en zo passief vermogen te genereren, is actief.

Verder zijn er nog enkele plannen in uitvoering: 

  • De  clubhouse wordt interactief gemaakt en je krijgt toegang tot een "Mystery Note" met een aanwijzing, waarmee je mee kan doen met een treasure quest waarbij je ETH en een Ape kan winnen.
Image
BAYC Welkom
boredapeyachtclub.com

Hoe koop je een Bored Ape Yacht Club NFT?

Hoe kom je nu aan een Ape en daarmee toegang tot de Yacht Club? Al vrij snel na de launch waren alle Apes die vanuit het Clubhouse werden verkocht, uitverkocht. Ze worden nu nog verhandeld via NFT handelsplatform OpenSea. Dit is het grootste en veelzijdigste handelsplatform voor NFTs. 

Om op dit platform te handelen in Bored Apes of andere NFTs heb je een OpenSea account nodig. Deze is eenvoudig aan te maken door met je mailadres een gebruikersnaam en wachtwoord aan te maken. Aan je account wordt dan je Metamask wallet gekoppeld. Deze wallet is geschikt voor ETH. Met Ethereum (ETH) kun je de NFTs aanschaffen en de gasfees voor de transactie betalen. Verder kan je hier ook je NFTs in bewaren. ETH kun je op bij elk platform kopen, bijvoorbeeld Bitvavo.

Wat is deze NFT: een kunstwerk, game of clubhouse membership?

De Bored Apes zijn echte collectors items en worden gewaardeerd om hun grafische kwaliteiten. Maar het is niet alleen een verzamelobject. Een Bored Ape is een personage waarmee je toegang hebt tot alles wat de Yacht Club je te bieden heeft. 

Deze club is nog in aanbouw, dus er komen steeds meer nieuwe dingen bij. Zo kun je als club member allemaal NFTs verkrijgen en verzamelen die verhandelbaar zijn. Er zijn in de korte tijd dat de Yacht Club open is al interessante projecten voorbij gekomen. 

Bored Ape Kennel Club

Als Bored Ape member heb je natuurlijk een aantal badass (of hele schattige) road dogs als entourage nodig. Om hiermee een begin te maken, werd in juni 2021 de Bored Ape Kennel Club geopend. Bored Ape members konden daar tegen enkel de betaling van de ETH gasfees een hond krijgen. Er was een beperkte tijd om een hond te claimen. 

De hond is een NFT die na het claimen ook echt je bezit is en die je dus kunt houden of verkopen. Als de honden worden doorverkocht via OpenSea ontvangt het team 2.5% royalties over de eerste verkoop. De opbrengst van deze royalties gaat allemaal naar een animal rescue. 

De acties was een groot succes, want vrijwel alle honden zijn geclaimd. In augustus 2021 zijn er op OpenSea 9600 honden verhandelbaar. De laagst aangeboden prijs is op dat moment 3,98 ETH .

Een Ape is dus niet alleen een NFT op zich, maar geeft ook toegang tot acties en NFTs die ook weer collectible items op zich worden.

Image
BAYC Kennel Club
opensea.io

Mutant Ape Yacht Club

Sinds Augustus 2021 zijn de Apes ook aan het muteren. En te boordelen na de voorlopige resultaten, veranderen ze in nog waardevollere NFTs. Apes kunnen nu een serum toegediend krijgen met alle gevolgen van dien. Vooral de uitkomsten van deze mutaties op de NFT markt zijn spectaculair.

Het serum is een NFT die in een Air drop is uitgedeeld aan alle Apes. Van de serums zijn er verschillende types, die elk een ander effect hebben op de Apes. De types serum verschillen in zeldzaamheid. Als Ape holder kan je het serum gebruiken voor je Ape, of het serum verkopen. Het is even afwachten wat de Ape holders gaan doen. Op OpenSea worden eind augustus al wel enkele serums aangeboden via de Bored Ape Chemistry Club.

Image
M1 Mutant Serum
opensea.io

In de NFT statistieken is de Mutant Ape Yacht Club binnen 24 uur na de eerste plaats doorgeschoten met 2391 trades en een handelsvolume van 73,7 miljoen USD. De Mutant Apes worden nu aangeboden via OpenSea met ongekend succes. Er zijn binnen 24 uur na de drop van de serum instructies op 28 augustus 2021, al twee Mutant Apes verhandeld boven de miljoen USD. Het lijkt erop dat de Bored Apes naar bulls zijn gemuteerd en het is de vraag waar hun run zal eindigen.

Image
Mutant Ape
opensea.io

BAYC Bathroom

Wat is een clubhuis zonder een lekkend toilet? The Bathroom van de BAYC is een kunstwerk in wording. Want hier kunnen member een boodschap kwijt, letterlijk op graffity wall van de wc. Zoals een shabby swamp club betaamt, kun je hier jouw handtekening in welke vorm dan ook  plaatsen. Hierdoor wordt The Bathroom op zichzelf een NFT kunstwerk.

Ape for life

Maar een membership is meer dan een manier om lucratieve NFTs te scoren. De Bored Ape Yacht club heeft een sterke community die ook echt als een club functioneert.  Dit zijn mensen die echt in het idee van crypto apes geloofden.

De Apes ontmoetten elkaar in eerste instantie vooral op Discord, maar het is de bedoeling dat het clubhouse steeds interactiever zal worden en een virtuele ontmoetingsplek wordt voor Apes.

Het is natuurlijk de vraag hoe sterk de groep- en community geest is als het succes van de apes steeds groter wordt en de waardes steeds verder stijgen.

Toegang tot nieuwe werelden

De Bored Ape is, ondanks zijn naam, een avontuurlijk wezen. Een van de krachten van van het Bored Yacht club is dat, hoewel de club zelf exclusief is, toch ook open is naar nieuwe werelden. Bijvoorbeeld Decentral Games, een blockchain casino, biedt nu ook games aan in samenwerking met de BAYC. 

Naast de virtuele werelden die de Apes aan het veroveren zijn, wil de Ape zijn plek in de echte wereld ook krijgen. In de paar maanden dat de Apes actief zijn heeft de yacht club een uitstapje gemaakt naar Taipei en Hongkong waar de Apes zich presenteerden in een art event. 

Daarnaast worden er collabs gedaan met street art artiesten en labels, zoals street fashion label The Hundreds. Ice tea merk Arizona "has also aped in." Zij kondigden in de zomer van 2021 ook een samenwerking met de Bored Apes aan.

Hoeveel kost een Bored Ape Yacht Club NFT?

Hoewel een NFTs een nieuw fenomeen is, bestaat kunsthandel natuurlijk al eeuwen. Regels die in de handel gelden, zijn vaak ook toepasbaar op de handel in NFTs. 

Hoe weet je nu of een NFT als een Bored Ape een goede investering is? De vraag naar NFTs is bijvoorbeeld belangrijk voor de waarde. Als niemand belangstelling heeft voor een kunstwerk, wordt het natuurlijk niets. Dit geldt zeker voor NFTs. Deze belangstelling moet ook blijvend zijn, over 10 jaar moet je NFT nog waarde hebben, anders heb je er letterlijk niets aan. Het is de vraag hoe dit zich verder gaat ontwikkelen. NFTs worden steeds inventiever gebruikt en de handel en bekendheid neemt steeds meer toe.  

Over gebrek aan belangstelling lijken de Bored Apes zich op dit moment niet druk hoeven te maken. Belangstelling van kopers lijkt vanaf de launch alleen maar toe te nemen.

Record op record wordt gebroken bij deze NFT. De Bored Apes zijn in 2021 de snelst stijgende NFTs, waarvan bij sommigen binnen enkele maanden een prijsverdubbeling van 1000% (!!! 3 nullen, geen typefout) heeft plaatsgevonden. De gemiddelde prijs is in augustus 2021 voor een Ape bijna 75.000 USD. 

Top 3 Bored Ape NFTs

We zetten de voorlopige top 3 hier voor je op een rijtje:

#9361 

Deze Ape met cyberoog is voor 1.6 miljoen USD op 26 augustus 2021 verkocht.

Image
Bored Ape Yacht #9361
boredapeyachtclub.com

#1734

Ape #1734 met gouden vacht werd 23 augustus 2021 verkocht voor 1,4 miljoen George Washington's. 

Image
Bored Ape Yacht #1734
boredapeyachtclub.com

#3749

De Ape met laserogen veranderde op 11 augustus 2021 voor 1.29 miljoen USD van eigenaar.

Image
Bored Ape Yacht #3749
boredapeyachtclub.com

Wie zijn de verzamelaars en handelaren van de BAY?

Wie zijn er nu eigenlijk allemaal al lid van de yacht club? Als het om een kunstwerk of verzameling gaat, is het altijd goed om te weten wie een kunstwerk in bezit heeft gehad. Heeft een zeefdruk van Andy Warhol bijvoorbeeld bij David Bowie boven de open haard gehangen, dan is dit zeker goed voor de waarde. Want het is natuurlijk alleen al leuk om als koper te kunnen zeggen: "Als je op de WC zit, kijk voor de aardigheid even naar die Warhol, die heeft ooit bij Bowie boven de open haard gehangen."

Bij NFTs werkt dit natuurlijk ook zo. Een project wordt voor veel mensen interessant als interessante mensen dat ook vinden. De Yacht Club heeft al wel wat celeb members. Zo heeft basketballer Tyrese Haliburton een Ape en is ook Miralem Pjanić, oud-Barcelona voetballer, een trotse bezitter van een Ape.

Haliburton heeft de Ape van Pranksy gekocht en dit is ook wel interessant te noemen. Want Pranksy is weer een bekende NFT verzamelaar. De belangstelling van figuren als Pranksy zijn ook  een belangrijke indicator voor de waarde van een NFT in de toekomst. 

Conclusie

Het idee over de BAYC als een vervallen, maar magische plek voor creatieve outlaws ergens op een blockchain, die wellicht alleen in dromen onder invloed van de nodige geestverruimende middelen bestaat, klopt natuurlijk niet helemaal meer. 

Wie een beetje de NFT markt in de gaten houd, weet dat de Bored Ape Yacht Club een miljonairsclub aan het worden is. Hoewel het met de NFT markt nog alle kanten op kan, lijkt de Yacht Club voorlopig nog niet zijn deuren te hoeven sluiten. Het is in ieder geval al één van de meest spraakmakende projecten van 2021.

Heb je nog vragen over de BAYC of wil je hierover verder praten? Je bent van harte welkom in ons eigen online clubhuis de AllesOverCrypto Facebookgroep!

Heb je nog vragen over NFTs of snap je een bepaalde term niet? Zoek het op in onze FAQ. Je vindt je antwoord ook snel door je vraag + AllesOverCrypto te googelen.


Geld verdienen met NFT's?

Start direct met onze NFT Blueprint!

 

Download de NFT Blueprint

 

Image
Blogbanner NFT Blueprint

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.