chainlink oracle logo

Crypto orakels: wat is het en wie gebruikt ze?

Heb jij je ooit afgevraagd hoe het komt dat jij kan handelen in DeFi en hoe al deze data correct wordt opgenomen via smart contracts? De blockchaintechnologie heeft tal van voordelen, maar alvorens grote adoptie mogelijk is, moeten we deze technologie ook effectief gaan toepassen en beschikken over voldoende data. Om dit te realiseren, moet data dus vrij kunnen bewegen tussen de real-world en de blockchain, ook wel on-chain genoemd. Om deze data overdracht mogelijk te maken, maken we gebruik van orakels.

Dankzij het gebruik van crypto orakels kunnen we werkelijk álle data gebruiken van in de real-world, om deze te analyseren en te gebruiken op de blockchain. Het voornaamste voorbeeld hiervan is het handelen op dApps zoals Uniswap via je software-wallet, maar we kunnen veel meer. Denk hierbij aan het tracken van logistieke processen of medische gegevens die we dankzij orakels kunnen migreren naar een blockchain. Ontdek in deze blog wat blockchain orakels zijn, en vooral welke protocollen deze data-overdracht mogelijk maken!

Bekijk snel

Bekijk in onze video wat een orakel is, hoe deze werken en waarom deze zo belangrijk zijn. 

Wat is een crypto orakel?

Een crypto orakel, ook wel blockchain orakel genoemd, is een protocol dat data verzamelt, analyseert en vervolgens uitwisselt tussen de real-world en de blockchain. Sinds de komst van het internet leven we een data-gestuurde samenleving waarbij ondernemingen en zelfs overheden opereren puur op basis van allerlei soorten informatie. Er wordt dan ook vaker gezegd dat data het nieuwe goud is, omdat deze zo kostbaar zijn.

Met de komst van crypto en de blockchaintechnologie willen we deze data ook vastleggen op de blockchain. Het voordeel hiervan is dat deze data geanalyseerd én vastgelegd wordt op de blockchain op basis van een consensusalgoritme. Veiligheid en transparantie staan hier dus centraal.

De blockchaintechnologie is ontstaan omdat we massaal decentraal beslissingen willen kunnen maken. Maar op heden zien we dat het vaak centrale organisaties zijn die deze data verzamelen, analyseren en vervolgens delen of zelfs verkopen met andere bedrijven. Deze kunnen de data vervolgens gebruiken voor marketingstrategieën of andere commerciële doeleinden. Dit gebeurt overigens ook met sociale media.

Op basis van data die zij verzamelen vanaf je mobiele telefoon of computer, tonen ze jou advertenties, die op dat moment interessant voor jou kunnen zijn. Of dacht dat je die ene website toevallig ineens die advertentie toonde op je Facebook newsfeed? Bij elke stap die jij online onderneemt, komt er data vrij. Deze informatie kan dus heel waardevol zijn. Maar waar halen we deze informatie vandaan en hoe werkt dit?

Gedecentraliseerde orakels

We willen deze data dus op een decentrale manier ontvangen en gebruiken. Als we kijken naar bijvoorbeeld de toeslagenaffaire in Nederland, zien we dat deze data helaas niet correct verwerkt is. Hierdoor zijn duizenden mensen slachtoffer geworden, met alle bijhorende gevolgen. Als we deze data bijvoorbeeld zouden vastleggen op de blockchain, zouden deze worden gecontroleerd en geverifieerd op basis van het consensusalgoritme, en zouden hier geen fouten mogelijk in kunnen zijn. Deze transparantie kan onder andere het administratief falen van de mensheid voorkomen.

Image
data cloud
metamorworks/Shutterstock.com

Daarom is er nood aan de blockchaintechnologie waarop dit vastgelegd kan worden, maar zeker ook aan decentrale orakels. Entiteiten en/of partijen die niet afhankelijk zijn van een bepaalde groep, maar die gestuurd en onderhouden wordt door het hele netwerk. Gebruikmaken van slechts één orakel wordt daarom ook gezien als risicovol. Daarom dat hele netwerken van orakels een manier zijn om het decentrale karakter te waarborgen. Hierbij is het enkel noodzakelijk dat interoperabiliteit aanwezig is waarbij deze orakels uiteraard met elkaar kunnen communiceren om deze data-overdracht mogelijk te maken.

Hoe werkt een blockchain orakel?

Een orakel heeft als doel om off-chain data te verzamelen en te verwerken om die vervolgens te versturen naar de blockchain. Op deze manier wordt de data dus gemigreerd naar de blockchain, die vervolgens gebruikt wordt door smart contracts. Blockchains en smart contracts hebben dus op zelf geen toegang tot off-chain data, dit wordt enkel mogelijk gemaakt door orakels.

Voorbeeld: Bert en Jim hebben een weddenschap over het volgende wereldkampioenschap Formule 1. Bert is ervan overtuigd dat niemand minder dan Max Verstappen opnieuw de wereldbeker zal binnen. Henk daarentegen denkt dat Hamilton er alles aan zou doen om deze overwinning binnen te halen. Beide zijn zo zeker van hun zaak, dat ze de weddenschap aangaan voor maar liefst 100 euro elk. Ze vergrendelen beide een totaalbedrag van 200 euro in een smart contract.

Na afloop maakt het orakel gebruik van een API om alle nodige data te verzamelen. Deze informatie speelt het orakel door aan het smart contract. Vervolgens voltooid het smart contract automatisch een transactie op basis van deze gegevens en krijgt de winnaar van de weddenschap de inleg van 200 euro.

API

Een API, een Application Programming Interface, is een bepaalde code die het mogelijk maakt om dat en informatie te delen tussen verschillende applicaties. Een simpel voorbeeld hierbij is een website voor een hotel waar je wil reserveren. Zo kan je begin- en einddatum ingeven, maar ook andere criteria waaraan de kamer moet voldoen. Denk aan een luxe badkamer of het hebben van een balkon.

Al deze criteria worden omgezet in een specifieke code, die resulteert in een overzichtspagina van allemaal kamers die voldoen aan jouw specifieke eisen. Het hotel is hierbij dus een API-provider die de website en applicaties toegang geven tot deze informatie. Deze API’s zijn noodzakelijk om het transparante karakter van de blockchaintechnologie te waarborgen. Zo kan je alle transacties in het netwerk opzoeken en inkijken. 

Image
API connectie
SWKStock/Shutterstock.com

Soorten orakels

Er zijn verschillende soorten orakels. Dit wordt bepaald op basis van verschillende factoren. Zo kijken ze naar de aard van de informatiebron, en de richting van de transactie. Met dit laatste wordt bedoeld dat orakels informatie kunnen versturen in twee richtingen. Dus ook on-chain naar de real-world. In deze blog beperken ze ons tot de orakels die real-world data verzenden voor toepassing en gebruik on-chain.

Software orakel

Wanneer een orakel uitsluitend communiceert met bronnen online, worden deze geclassificeerd als een software orakel. Denk hierbij aan databases, serves, websites. Het voordeel hiervan is dat ze dankzij het internet real-time informatie te verzenden. Dit is dan ook het meest voorkomende orakel die in verschillende protocollen gebruikt worden.

Hardware orakel

Hardware orakels communiceren met de fysieke wereld. Denk hierbij aan verschillende lees-apparatuur, zoals het scannen van een QR-code maar ook temperatuurmetingen. Deze actie wordt eerst voltooid in de fysieke wereld, alvorens deze data digitaal beschikbaar wordt. Een voorbeeld hiervan is een laadbrug voor vrachtwagens. Stel dat chauffeurs extra moeten betalen vanaf een bepaald gewicht. Dit kan op een automatische manier, door middel van smart contracts, gedaan worden. De vrachtwagen wordt gewogen waarbij dit gewicht wordt doorgestuurd naar het smart contract en indien positief, ook automatisch een meerprijs wordt verrekend.

Smart contracts

Deze gedecentraliseerde orakels zijn essentieel voor de ontwikkeling van DeFi en dApps. Hierbij worden centrale partijen zoals exchanges omzeild en gebeurt alles in een decentrale omgeving. Hierbij is er dus nood aan smart contracts om automatisch transacties te kunnen uitvoeren wanneer er wordt voldaan aan bepaalde vereiste. Net daarom is het van uitermate belang dat de data klopt, alvorens die wordt opgenomen in een smart contract. Alle grote DeFi-protocollen zoals PancakeSwap en UniSwap zijn afhankelijk van crypto orakels om te kunnen functioneren. Denk bijvoorbeeld aan het feit dat de prijs op het platform moet overeenkomen met de huidige koerswaarde van het token op dat specifieke moment.

Er zijn verschillende platforms waar jij kan gokken op bepaalde sportwedstrijden. Dit is een klassiek voorbeeld van hoe een orakel data vanuit de real-world haalt, om dit vervolgens on-chain over te nemen zodat het kan opgeslagen worden in het smart contract. Stel voor dat er hier foutieve of inaccurate data wordt overgenomen, dan worden er grote financiële fouten gemaakt die de gehele architectuur van DeFi in gevaar kan brengen.

Image
computer data
Andrey Suslov/Shutterstock.com

Lijst orakels

Omdat er geen allesomvattende oplossing is om deze data-overdracht te realiseren, hebben we dit verschillende orakels die elk hun eigen benadering en werkwijze hebben om dezelfde problemen op te lossen.

Blockchain orakels worden ontzettend veel gebruikt, veel meer dan dat we denken. Als investeerder maken we gretig gebruik van websites als CoinMarketCap en CoinGecko om allerlei lijsten te raadplegen met de daarbij horende prijzen. Deze koersprijzen worden vervolgens ook via orakels verzameld. Maar los daarvan, zijn er verschillende protocollen die we orakels noemen, die dus zelf de communicatie mogelijk maken. Ze zorgen voor deze data- en informatiestroom tussen de real-world en de blockchain.

Chainlink (LINK)

Het grootste en eerste orakel-netwerk is wellicht Chainlink (LINK). Het netwerk bestaat uit meerdere ketens die data voorzien voor smart contracts.  Chainlink wordt gebruikt in een groot aantal verschillende DeFi-protocollen gebouwd op Ethereum waaronder Kyber Network en Aave. Ze maken gebruik van meer dan 60 verschillende prijs aggregators die elk worden beveiligd door gedecentraliseerde netwerken.

Wat Chainlink anders maakt, is dat het geen blockchain-netwerk is. De nodes in het netwerken werken daarom alleen als orakels en zijn dus uitsluitend gericht op het leveren van deze data. Het is dus niet noodzakelijk om blokken te produceren en te valideren, waardoor ze heel gemakkelijk op te zetten zijn. Dit betekent dat er een onbeperkt aantal orakel-netwerken synchroon en parallel van elkaar kunnen bestaan.

Een nadeel van Chainlink is dat de prijzen van onder andere USD slechts één keer per 24u worden bijgewerkt. Ondanks dat het stablecoins zijn, kan de waarde hiervan minimaal fluctueren. Daarnaast biedt het informatie en data over slechts 80 handelsparen, dit in een netwerk met meer dan 10.000 verschillende cryptomunten.

Band Protocol

Band Protocol (BAND) wordt volgens verschillende bronnen de grootste concurrent genoemd van Chainlink. Het protocol kiest willekeurig één orakel node uit het hele netwerk, die vervolgens allemaal toegang hebben tot de beveiligde API’s.  Het orakel is cross-chain en krijgt nota bene ook ondersteuning van Binance.

Het protocol ondersteunt tot op heden alleen nog maar gratis API’s van eerder beperkte kwaliteit. Het is dan ook noodzaak voor Band Protocol om deze verder te ontwikkeling om meer kwalitatieve data te verwerken.

API3

Het protocol van API3 wil de problematiek van huidige orakels en API’s aanpakken. Het probleem is volgens hen dan ook niet de interface van een orakel, maar net de toegang tot de web-API’s. Ze hebben dus als doel om decentrale API’s te creëren voor het web 3.0.

API3 maakt geen gebruik van derde partijen voor de aggregatie van deze data, maar gebruikt first-party bronnen. Zoals de officiële website van het hotel in bovenstaand voorbeeld. Door dit decentrale karakter, spreken ze hier zelf van de democratisering van het internet. Via deze ontwikkeling willen ze krachtige decentrale dApps ontwikkelen om zo de controle over deze data te democratiseren. Ze spreken dan ook niet langer over API, maar over dAPI: gedecentraliseerde API’s.

Umbrella Network (UMB)

Umbrella Network (UMB) is het eerste schaalbaar en gedecentraliseerde orakel dat eigendom is van de gehele community. Ze geloven dan ook ten stelligste dat een orakel in eigendom moet zijn van de gebruikers en de community omdat alleen zo decentralisatie gerealiseerd kan worden.

Om deze schaalbaarheid te realiseren verlaagt het de gas fees om zo meerdere transacties te valideren in slechts één node. Hierdoor kunnen deze nodes duizenden transacties valideren voor dezelfde prijs. In onderstaand voorbeeld zie je een schematische weergave die bovenstaande orakels met elkaar vergelijkt:

Image
orakel vergelijker
Medium.com

Conclusie

Ondanks dat het nog een zeer jonge markt is, zeker als we kijken naar de ontwikkelingen van DeFi, zijn het gebruik van orakels al zo gewoon. We handelen moeiteloos op verschillende dApps aan de hand van onze Metamask of Trust Wallet, maar staan er niet bij stil dat dit enkel en alleen mogelijk is door het gebruik van smart contracts die voldoende data bevatten.

Om dit decentrale karakter mogelijk te maken bij data aggregatie is er dus nood aan een orakel. Waarbij deze orakels in de beginfase onder vuur lagen omwille van het centrale karakter, gaat de ontwikkeling in decentralisatie verder. Met meer dan 10.000 cryptomunten beschikbaar, zijn er een hele reeks protocollen die opereren als orakel. Op het platform CoinGecko kunnen we filteren op protocollen, wanneer we daar kijken zien we al 37 verschillende orakel-protocollen. Allemaal willen ze hetzelfde probleem oplossen, met elk hun eigen plan en visie.

Heb jij nog vragen over orakels of over protocollen die gebruikmaken van orakels? Vraag het in onze AllesOverCrypto Facebookgroep waar we inmiddels met meer dan 100.000 leden zijn! Het antwoord op een vraag over crypto vind je ook makkelijk bij onze FAQs. Verder kun je ook veel informatie vinden door je vraag + AllesOverCrypto te googelen.

Header image: Pierre Duprey/Shutterstock.com


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.