UniSwap: hoe koop je crypto? De volledige handleiding

UniSwap: hoe koop je crypto? De volledige handleiding
Uniswap
uni

Snel €10 verdienen?

  1. Maak een account aan
  2. Stort 10 euro
  3. Je ontvangt direct €10 extra!
Start direct bij
Bitvavo

Welkom in de wondere wereld van decentralized finance (DeFi). Er zijn verschillende poorten die je toegang geven tot het DeFi-netwerk. Handelen gebeurt hierbij altijd via een DEX, beter bekend als een decentrale exchange. Naast PancakeSwap en SushiSwap is UniSwap één van de meest bekende DEX’en waarop gehandeld wordt. Het handelen in een decentrale omgeving werkt toch significant anders dan handelen in een centraal netwerk zoals Binance. Vaak worden nieuwe projecten eerst gelist via een een decentrale exchange alvorens dat ze verhandelbaar worden op centrale exchanges. UniSwap dankt zijn populariteit als één van de eerste decentrale exchanges waarop jij kan gaan handelen. Ontdek in dit artikel hoe jij je eerste investering kan doen op UniSwap, 's werelds bekenste DEX!

Foto image: Vladimir Kazakov/Shutterstock

Bekijk snel

Wat is UniSwap?

UniSwap is een decentrale exchange (DEX) op de blockchain van Ethereum voor het verhandelen van ERC20-tokens. Dit gebeurt zonder dat kopers en/of verkopers nodig zijn om vraag te creëren. Dit gebeurt op basis van geautomatiseerde market makers (AMM). Gecentraliseerde beurzen verdienen geld door de transactiekosten die gepaard gaan bij het verhandelen van de activa. Daarnaast heeft een centrale exchange steeds controle over je crypto. Omdat UniSwap een decentrale exchange (DEX) is, betekent dit dat gebruikers te allen tijde controle houden over hun eigen investeringen.

Volgens recente cijfers van Defipulse van maart 2021 is UniSwap het vierde grootste gedecentraliseerde financieringsplatform en heeft het meer dan 3 miljard aan crypto-activa in het protocol. De tegenhanger van UniSwap op de Binance Smart Chain (BSC) kennen we als PancakeSwap.

Hoe werkt UniSwap

UniSwap werkt op basis van twee verschillende smart contracts. Een ‘exchange’ contract enerzijds en een ‘factory’ contract anderzijds. Dit zijn beide automatische computerbepaalde coderingen die zijn ontworpen om specifieke functies uit te voeren wanneer aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Het factory-contract wordt gebruikt om nieuwe tokens aan het platform toe te voegen. Het exchange-contract faciliteert alle swaps die gebeuren op het platform.

Koop crypto op UniSwap

Wallet verbinden

Crypto kopen op UniSwap is redelijk eenvoudig. Maar het is wel belangrijk dat je een wallet hebt die het Ethereum netwerk ondersteunt. In het huidige voorbeeld maken we gebruik van MetaMask, een Ethereum-wallet. Andere wallets die ondersteuning bieden zijn onder andere WalletConnect, Coinbase-wallet, Fortmatic en Portis.

Wanneer we op het platform komen, kunnen we rechtsboven kiezen om gebruik te maken van de app UniSwap, de exchange. Om te beginnen met handelen, moet je eerst je wallet gaan verbinden. Heb je nog geen wallet? Lees zeker deze handleiding over MetaMask en activeer je wallet.

Wallet

UniSwap – Swap

Je krijgt meteen een vereenvoudigd scherm te zien om tokens te gaan swappen. Merk hier op hoe gebruiksvriendelijk het platform is. Standaard staat de swap op Ethereum omdat UniSwap actief is op de blockchain van Ethereum. Wil je andere tokens gaan swappen? Open de lijst om te zien welke tokens je kan kiezen. Het is daarnaast mogelijk om ook tokens te swappen die niet standaard gevestigd zijn op de blockchain van Ethereum. Je kan deze importeren door middel van het tokenadres. Je kan deze swap ook bekijken in je wallet indien je het netwerk van de Binance Smart Chain hebt toegevoegd aan je MetaMask-wallet.

In het vereenvoudigde venster kan je kiezen welke waarde je graag wil swappen, dit zijn standaard alle ERC20-tokens. Je krijgt een overzicht van de actuele waarde van je nieuwe token en of je voldoende balans hebt om deze transactie te maken. Meer informatie krijg je door rechtsboven in het transactievenster naar het tandwiel te navigeren. Hier krijg je meer informatie over onder andere de slippage en de transactietijd. Deze kan je manueel veranderen, maar let op: hoe sneller je deze transactie wil voltooien, des te meer gas fee zal je hierop betalen. Het betalen van gas fee gebeurt altijd met Ethereum. Zorg er dus voor dat je voldoende ETH in je wallet hebt om deze transactie te voltooien.

Zoals hierboven vermeld wordt de prijs bepaald door de liquiditeit die op dat moment aanwezig is in de pool. Recentelijk heeft UniSwap een migratie gedaan van V2 naar V3, waardoor de liquiditeit in V3 momenteel aanzienlijk minder is. Dit resulteert in een minder aantrekkelijke prijs voor je tokens. Onderaan zie je hoeveel tokens je krijgt voor de huidige swap in de V2-pool, vergeleken met de V3-pool. Dit significant verschil is te wijten aan de gebrekkige liquiditeit in de V3-pool, door de zeer recente migratie. Ontdek hier alles over UniSwap V3!

V3
V2

Staat het token niet meteen in de lijst? Het is ook mogelijk om het unieke tokenadres handmatig toe te voegen. Via CoinGecko of EtherScan kan je steeds op zoek naar het juiste tokenadres. Dit kan je handmatig toevoegen in de exchange om de juiste token te verhandelen. Let op dat je deze ook toevoegt aan je MetaMask wallet, anders krijg je deze waarde niet te zien in je overzicht.

Alvorens de transactie wordt doorgezet, zal je deze moeten goedkeuren. In je MetaMask krijg je een overzicht van de gas fee die gepaard gaat met de transactie alsook specificaties over de hoeveelheid tokens die je ontvangt in ruil voor welke prijs. Na goedkeuring, verschijnt de status van je transactie. Deze staat op 'pending' en is dus in behandeling. Normaliter wordt deze relatief snel goedgekeurd. Zo niet, kan je altijd je transactie raadplegen via EtherScan. De link naar deze transactie krijg je te zien na het goedkeuren van je transactie.

Token toevoegen MetaMask

Het manueel toevoegen van een token is heel simpel. Open je MetaMask in de browserextensie. Hier krijg je een overzicht van de gehele waarde van je wallet. Onderaan kan je een token toevoegen. Hierbij kan je kiezen tussen het zoeken in de lijst of het manueel gaan toevoegen van een custom token. Het laatste gebeurt op basis van het unieke adres dat gekoppeld is aan het tokenadres. Deze kan je vinden op CoinMarketCap of CoinGecko. Kopieer het adres naar het je MetaMask en je zal zien dat het meteen de juiste token koppelt. Voltooi het proces om deze token zichtbaar te maken in je wallet. 

Tokens toevoegen
Tokens

UniSwap - Pool

De prijsbepaling van tokens in een decentrale omgeving verloopt anders dan bij een traditionele centrale exchange. In plaats van te werken met orderboeken waar de prijs wordt bepaald door de hoogste koper en laagste verkoper, gebruikt UniSwap een geautomatiseerde market maker (AMM). Hierbij wordt de prijs bepaald op basis van vraag en aanbod aan de hand van een wiskundige vergelijking.

Wanneer je een nieuw ERC20-token aan UniSwap toevoegt, zal je ook een hetzelfde bedrag van een ander gekozen ERC20-token moeten toevoegen om een liquiditeitspool te starten. Deze verhouding is 1:1. De vergelijking voor het berekenen van de prijs van een individueel token is x * y = k, waarbij de hoeveelheid token x gelijk staat aan bepaalde hoeveelheid tokens en y de andere valuta voorstelt. K is hierbij een constante waarde.

Piet wilt bijvoorbeeld Chainlink (LINK) ruilen voor Ether met behulp van UniSwap. Dan krijg je een LINK/ETH-pool. Piet heeft een groot aantal LINK en voegt deze toe aan de liquiditeitspool, waardoor de verhouding toeneemt. Omdat de waarde van K in onze vergelijking hetzelfde moet blijven, betekent dat de kosten van Ether stijgen, terwijl de kosten van de LINK afnemen. Concreet betekent dit, hoe meer Pieter LINK toevoegt aan de pool, hoe minder Ethereum hij hiervoor terugkrijgt omdat het aantal ervan stijgt.

Daarnaast heeft de grootte van een liquiditeitspool ook invloed op de prijs van de crypto. Hoe groter de pool, hoe meer liquiditeit beschikbaar is, hoe gemakkelijk het is om transacties uit te voeren zonder dat dit invloed heeft op de prijs. Hoe minder liquide een pool is, des te meer zal de prijs fluctueren.

Overview

Het algemene overzicht van de pools van UniSwap geeft je in één oogopslag alle informatie over de pools over UniSwap. Met een totale liquiditeit van het V2-platform van meer dan 8 miljard dollar en een volume van meer dan 1,14 miljard dollar in slechts 24 uur kunnen we stellen dat UniSwap een veelgebruikte decentrale exchange is waar veel geld in omloop is. Beide grafieken geven ook een tijdsindicatie weer waarbij je het verschil kan waarnemen.

Overview

Pools

In het overzicht van UniSwap Pools krijg je een overzicht van alle bestaande pools. Momenteel zijn er maar liefst 199 liquiditeitspools aanwezig. Deze worden gerangschikt op basis van grootte. Zoals je kan zien in onderstaand voorbeeld is de grootste pool op moment van schrijven USDC/ETH met een Total Locked Value (TLV) van 65,01 miljoen dollar.

Bij elke pool is het mogelijk om meer gedetailleerde informatie op te vragen. In het algemeen overzicht krijg je een grafiek waarbij je kan filteren tussen volume, total value locked en ook de liquiditeit in deze pool. Zo kan je zien dat de total locked value de laatste dagen fors is toegenomen in deze pool. Dergelijke informatie is handig om te weten omdat onder andere de liquiditeit invloed heeft op de prijs, en je wil natuurlijk niet ten prooi vallen aan impermanent loss. 

Pool
Pool 2

Slippage

Bij het handelen in crypto kan de volatiliteit van de activaprijs een dergelijke situatie creëren waarin de uitgevoerde prijs verschilt van de genoteerde en verwachte prijs. Het verschil in slippage wordt altijd uitgedrukt in percentages. In sommige gevallen kan je deze handmatig aanpassen, in sommige gevallen kan je enkel valuta kopen tegen een bepaalde slippage. Wanneer je eerder hebt gehandeld op een decentrale exchange heb je wellicht eerder gehoord van de term slippage. Wat is dit precies? Kort gezegd is dit het verschil tussen de vooraf genoteerde prijs en de prijs van de effectieve aankoop of verkoop.  Stel je wilt een munt verkopen voor 25 dollarcent en in slechts één persoon is bereid om die munt van jou te kopen voor 25 cent. Dan gaat het orderboek deze munt verkopen voor een lagere prijs omdat hier wel kopers voor zijn. Slippage is het uiteindelijke verschil in waarde na aankoop of verkoop van je munt.

Voorbeeld

Je gaat naar de markt en wilt de laatste 10 appels kopen die beschikbaar zijn, ze zijn te koop voor 1 euro. Maar als er al één appel verkocht is, is de 2e appel eigenlijk al meer waard dan 1 euro omdat er nu al 10% minder appels beschikbaar zijn waardoor de prijs gaat stijgen. Deze constante waardeschommelingen is slippage. Het resultaat van liquiditeit, vraag en aanbod.

UNI-token

UniSwap heeft ook een native token, UNI. Begin mei staat deze crypto maar liefst op plaats 11 gerankt op CoinGecko. De token heeft een governance functie die tokenhouders het recht geeft om te stemmen over nieuwe ontwikkelingen aan het platform. Het UNI-token is oorspronkelijk gemaakt in september 2020 om te voorkomen dat gebruikers zouden overlopen naar de decentrale exchange van SushiSwap, de concurrent.

Verkoop crypto op UniSwap

Het nadeel van handelen in een decentrale omgeving is dat je op het moment van schrijven geen stoploss of limiet handmatig kan instellen. De wereld van decentralized finance is een wereld waarin je als investeerder zelf veel verantwoordelijkheden draagt. Het is daarom altijd goed om je investeringen goed op te volgen, dit kan je doen door bijvoorbeeld gebruik te maken van Blockfolio. Dit is een cryptotracker waarbij je alerts kan instellen wanneer je token een bepaalde prijs haalt. 

Ben je tevreden met de behaalde winst, of heb je verlies en wil je uitstappen? Het verkopen van crypto op UniSwap is hetzelfde proces als het koopproces. Ga naar het platform en verbind je MetaMask wallet. Wanneer de connectie actief is, kan je tokens vanuit je wallet swappen naar een ander token. Wil je eerder uitcashen? Dan zal je je waarde moeten versturen naar een centrale exchange om daar vervolgens je winsten op te nemen.

Conclusie

Het handelen in een decentrale omgeving zoals UniSwap heeft zijn voor- en nadelen. Waarbij je in een centrale omgeving zoals Binance meer controle hebt op je investeringen zoals het plaatsen van stoploss en limieten, moet je deze verantwoordelijkheid zelf dragen door zelf te allen tijde alert te zijn. UniSwap is één van de eerste decentrale exchange wat resulteert in een aanzienlijk handelsvolume en total value locked. Een groot aandeel van de tokens in omloop zijn ERC20 tokens die gemakkelijk compatibel zijn met het platform.

De laatste periode zien we echter de opkomst van PancakeSwap, de tegenhanger van UniSwap die gebouwd is op de blockchain van Binance Smart Chain. Beide platformen hebben een identieke werkwijze en gaan dan ook de strijd aan om beide de grootste te zijn.

Heb je eerder gehandeld via UniSwap of ben je toch een grotere voorstander van PancakeSwap? Deel het in onze AllesOverCrypto Community en stel je vragen aan onze meer dan 60.000 leden! 

Ontdek Alles Over Crypto

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste inzichten in de cryptowereld.

Je bent succesvol ingeschreven!
Oeps! Er is iets fout gegaan!