Eén van de speerpunten van de blockchaintechnologie is decentralisatie. Dankzij blockchains wordt het mogelijk om decentralisatie aan te bevorderen. MetisDAO is een project dat zich hier ook actief mee bezig houdt. Dit cryptobedrijf werd in 2016 opgericht en kwam in 2021 met hun token op de markt. Investeerders die er vroeg bij waren en op de juiste momenten verkochten, hebben binnen een jaar duizenden procenten winst kunnen maken!
In deze blog nemen we het project MetisDAO en de token METIS onder de loep. Het project kenmerkt zich door vernieuwende ideeën en door een bekend teamlid. Benieuwd naar de toekomstplannen van het bedrijf, waar je METIS kunt kopen en wat een geschikte wallet voor de coin van MetisDAO is? Je ontdekt het allemaal in deze blog!
Bekijk Snel
Voor we dieper in dit interessante cryptoproject duiken, kun je in de onderstaande video kun je alvast visueel kennismaken met MetisDAO en METIS:
Wat is MetisDAO?
Zoals de naam misschien al wel heeft verraden is MetisDAO een Decentralized Autonomous Organization (DAO). Een decentrale autonome organisatie, maar niet zomaar een. MetisDAO ziet de problemen van de huidige organisaties en heeft hiervoor vernieuwende ideeën. Deze ontwikkelingen passen bij de ontwikkelingen van web3.0, waar gedecentraliseerde bedrijven op de blockchain draaien en bouwen aan een decentrale economie.
MetisDAO wordt een layer 2 project genoemd, die de problemen van layer 1 projecten aan wil pakken. De gedecentraliseerde economie moest in eerste instantie gebouwd worden op de layer 1 projecten, maar dit blijkt niet zo eenvoudig als gedacht. Projecten zoals MetisDAO moeten zorgen dat de ontwikkelingen rondom de decentrale economie van web3.0 zich blijven voortzetten.
Decentralized Autonomous Organisation (DAO)
DAO staat voor Decentrale Autonome Organisatie en is een bedrijf dat volledig zelfstandig kan werken. De hele operatie wordt in programmeercode uitgeschreven en door middel van smart contracts, waardoor er geen personeel nodig is. Je kan zo'n contract vergelijken met een computerprogramma dat je computer de juiste werkinstructies geeft.
Ondanks dat DAO's kunnen zorgen voor decentralisatie, is het vertrouwen in elkaar nog steeds van groot belang. Maar hoe bouw je dit vertrouwen op? Gedecentraliseerde samenwerkingsverbanden in gedecentraliseerde omgevingen hebben vooraf geen basis van vertrouwen. Indien je meer over DAO’s wil weten, kun je hier de blog van mijn collega Patrick lezen, waarin je een volledige uitleg over DAO’s kunt vinden.
Decentralized Autonomous Company (DAC)
Een gedecentraliseerde autonome organisatie (DAO) wordt soms ook een gedecentraliseerde autonome onderneming (DAC) genoemd. Dit is een organisatie die wordt vertegenwoordigd door regels die worden opgeslagen in een smart contract en worden gecontroleerd door de leden van de organisatie. Deze manier van werken wordt niet beïnvloed door een centrale partij.
Echter zijn DAO's vrij beperkt in wat ze kunnen. Daarom heeft MetisDAO met de DAC een verfrissende variant ontwikkeld. DAC's hebben minder beperkingen en gaan verder dan de bestuurlijke taken. Zo wordt er meer aandacht gegeven aan het onderlinge vertrouwen. In de onderstaande video kun je meer ontdekken over de kracht van DAC's van MetisDAO:
Voordelen van MetisDAO ten opzichte van Ethereum
Ethereum is al jarenlang het bedrijf met de meeste gebruikers, die gebruik maken van hun blockchain. Ondanks de vele gebruikers heeft Ethereum met enkele ongemakken te maken, waar veel gebruikers last van hebben. Andere ontwikkelaars proberen hier gebruik van te maken, door een beter product te bouwen. Het team van MetisDAO is hier een voorbeeld van, maar wat zijn de voordelen van Metis ten opzichte van Ethereum?
Het product van MetisDAO pakt de grote problemen van Ethereum aan. Ethereum staat bekend om de relatief trage transactiesnelheid en de hoge gas fees. Daarnaast is het lastig om dApps op de Ethereum blockchain te bouwen. Al deze problemen worden door MetisDAO aangepakt, waardoor de pijnpunten van Ethereum de voordelen van Metis zijn. Overigens is Ethereum zelf ook druk bezig om hun problemen op te lossen. Zo schreef mijn collega Matt onlangs over The Merge, de samenvoeging van het Ethereum mainnet en de Beacon Chain.
Wil je meer weten over layer 2 scaling solutions? In onderstaande video, gemaakt door AllesOverCrypto, leggen we meer uit over dit type schaalbaarheidsoplossing.
De coin van MetisDAO: METIS
Met project MetisDAO heeft een eigen token, met een soortgelijke naam, namelijk METIS. Deze token is zeer belangrijk binnen het ecosysteem en kun je ook staken. Zo is het op bijvoorbeeld de OKX Exchange mogelijk om METIS te staken, waar je op dit moment (26 april 2022) een Annual Percentage Yield (APY) van 50% kunt ontvangen!
Deze staking rewards kun je gebruiken om een extra rendement over je investering te maken en je portfolio uit te bouwen. Aan het staken van altcoins zijn risico's verbonden, maar het kan ook een zeer lucratieve manier zijn om geld te verdienen. De huidige spaarrente levert geen passief inkomen meer op, terwijl het staken van METIS dit wel mogelijk maakt.
Waar kun je METIS kopen?
Je kunt de token van MetisDAO op zo’n 25 verschillende locaties verkrijgen. De coin is zowel op meerdere centrale als decentrale exchanges te kopen en verkopen. Hieronder zijn zowel relatief onbekende als bekende platformen, waarvan je enkele bekende voorbeelden hieronder kunt vinden.
Wanneer de token van MetisDAO in de toekomst aan populariteit zal toenemen, bestaat de kans dat meer cryptoplatformen de cryptomunt in hun assortiment opnemen. Op dit moment (26 april 2022) hebben Binance, Coinbase en FTX METIS nog niet in hun assortiment, maar het kan zijn dat dit in de toekomst is veranderd. Op Coinmarketcap kun je ontdekken op welke platformen METIS verhandelbaar is.
Indien je liever een video kijkt over het kopen van METIS via Uniswap, kun je de video hieronder gebruiken:
Geschikte wallet voor METIS
Voor METIS zijn er verschillende soorten wallets geschikt. De minst betrouwbare methode om je coins te bewaren is op de exchange. Hier heb je zelf niet de controle over je coins, omdat je niet de private key in handen hebt. De exchange heeft hierdoor de controle over de coins. Daarom is het verstandig om naar alternatieve wallets te kijken.
Metis software wallet
Software wallets zijn daarom een betere optie voor het bewaren van je METIS tokens. Bij software wallets heb je zelf de controle, doordat je zelf de private keys in handen hebt. De onderstaande software wallets behoren tot de populaire keuzes van veel crypto-investeerders en zijn geschikt voor METIS:
Metis hardware wallet
METIS kan je naast de exchange en software wallet ook op een hardware wallet opslaan. Dit wordt in de meeste gevallen aangeraden aangezien je hier zelf de private key in handen hebt en dus daadwerkelijk eigenaar bent van de coins. De bekendste hardware wallet is op dit moment de Ledger Nano S. Deze kan je bij de officiële Nederlandse reseller Cryptomaan kopen.
Het team van MetisDAO
In totaal bestaat het team van MetisDAO uit 25 mensen, die je terug kunt vinden op de website Metis.io. Binnen het team zijn er drie co-founders, die verantwoordelijk zijn voor de oprichting van het team en het project.
Eén hiervan is Elena Sinelnikova, de co-founder en CEO van MetisDAO. Naast haar werkzaamheden voor MetisDAO is Sinelnikova ook de founder en CEO van CryptoChicks. Dit is een educatieplatform voor vrouwen, die meer willen weten over de blockchaintechnologie.
Ook Kevin Liu behoort tot één van de drie co-founders. Net als Sinelnikova heeft Liu voor MetisDAO ook een ander bedrijf opgericht. Zo richtte hij in 2018 Token Economy Labs Inc op. Daarvoor is Liu jarenlang werkzaam geweest in China, waar hij voor verschillende bedrijven als marketing specialist of investment manager.
De derde co-founder is Yuan Su, die vanaf 2003 tot 2018 bij het Canadese IBM heeft gewerkt, voordat hij begon met het oprichten van MetisDAO. Naar deze werkzaamheden, is Su tevens werkzaam bij CaseWare International, waar hij de functie Head of Development bekleedt.
De moeder van Vitalik Buterin in het team van Metis?
Wanneer je Ethereum zegt, zeg je Vitalik. Vitalik Buterin is één van de oprichters van Ethereum en hét uithangbord van het cryptobedrijf. Zijn passie voor crypto heeft hij niet van een vreemde, aangezien zijn moeder ook actief is binnen de cryptowereld. Natalia Ameline is naast moeder van Vitalik Buterin, ook de Head of Investor Relations / Genesi DAC manager bij MetisDAO.
Ameline is daarnaast mede-oprichter van CryptoChicks, samen met de CEO van MetisDAO. Voordat Ameline in de cryptowereld dook, was zij werkzaam voor grote bedrijven zoals Unilever en Heinz. Het grootste deel van haar werkzame leven bracht zij door bij Pitney Bowes, waar zij 18 jaar in verschillende functies actief was.
Overigens is de vader van Vitalik Buterin, Dmitry Buterin, als ondernemer ook actief met de blockchaintechnologie. Zo heeft hij in 2016 BlockGeeks opgericht, een online hub waar ondernemers, investeerders en leiders kunnen leren over de snel evoluerende wereld van Blockchain.
Roadmap: de plannen rondom Metis
Veel projecten hebben niet eens een roadmap, maar MetisDAO heeft er zelfs twee. Eén roadmap is bedoeld voor de eerste zes maanden van 2022, die heel origineel de ‘2022 Roadmap’ genoemd wordt. Hierin staan bijvoorbeeld de plannen omtrent een NFT bridge. De layer 1 blockchains hebben vaak hoge gas fees, wat met layer 2 projecten als Metis opgelost kunnen worden.
Daarnaast heeft het project een Decentralization Roadmap, die op 9 november 2021 openbaar is gemaakt. In deze roadmap maar MetisDAO bekend hoe zij in de eerste drie kwartalen van 2022 het project zo decentraal mogelijk maken. De founders van Metis hebben het project gestart met decentralisatie als intentie, waardoor zij geen leiders van het project willen zijn. Om deze roadmap volledig te kunnen ontdekken, kun je hier een kijkje nemen.
MetisDAO op social media
Het team van MetisDAO is op enorm veel verschillende social media platformen actief, waardoor de kans groot is dat je het project ook via jouw favoriete social media kanaal kunt volgen. Hieronder nemen we de verschillende social media kanalen met MetisDAO met je door, waarbij je linkjes naar het betreffende kanaal kunt vinden.
Op Twitter ontvangen zo’n 130.000 volgers dagelijks verschillende Tweets van het officiële Twitter kanaal van MetisDAO. Twitter is voor veel projecten het social media platform waar de meeste geïnteresseerden bereikt worden en dit geldt ook voor MetisDAO. Het team is hier dan ook zeer actief en dat wordt gewaardeerd door veel mensen.
Ook op de social media platformen van Mark Zuckerberg is MetisDAO aanwezig, maar wanneer je graag op de hoogte wil blijven van al het nieuws omtrent het project, dan zijn er betere alternatieven. Zo wordt er weinig informatie via Instagram gedeeld, waar enkele posts per maand verschijnen.
Via Instagram heeft het project ruim 600 vaste volgers, terwijl dit aantal bij Facebook nog een stuk lager ligt. Via Facebook zijn er nog geen 100 mensen die het project op deze manier volgen. Echter, via Facebook worden er meer updates gedeeld, maar desondanks zijn er betere kanalen om op de hoogte te blijven.
Net als Twitter zijn Telegram en Discord ook populaire kanalen, waar menig cryptoproject het laatste nieuws met hun volgers delen. Deze twee platformen trekken dan ook vaak veel volgers aan, maar het verschil in volgers tussen Twitter en de twee chatkanalen is vrij groot. Met 32,5k volgers op Telegram en 6,6k volgers op Discord zijn de aantallen een stuk lager dan op Twitter.
Ook op Reddit heeft MetisDAO een eigen subreddit. Echter, wanneer je graag op de hoogte wil blijven omtrent al het nieuws rond en over het project, dan is dit niet het meest geschikte kanaal voor jou. Toch kan de subreddit een handig platform zijn indien je vragen over het project hebt, maar met zo’n 230 volgers zijn er zeer weinig geïnteresseerden op Reddit te vinden.
Wanneer je graag informatieve blogs over METIS en MetisDAO leest, dan is Medium een beter platform. Via Medium deelt het team wekelijks interessante informatie over nieuwe samenwerkingen, updates, aankomende events, enzovoort. Elke blog geeft een heldere uitleg, die goed leesbaar is indien je graag in het Engels leest. In totaal zijn er zo’n 2.600 volgers, wat op dit platform gemiddeld is voor een cryptoproject.
Ook YouTube is door het team van MetisDAO ontdekt. Het team heeft op YouTube voor een cryptoproject bovengemiddeld veel filmpjes, die veel informatie bevatten en je echt het project laten ontdekken. In deze blog kun je enkele video’s van het YouTube kanaal ontdekken, maar neem vooral een kijkje indien dit project jouw interesse heeft gewekt.
Conclusie
MetisDAO is een verfrissend project, dat druk bezig is met het uitvoeren van hun innovatieve ideeën. Dit blijkt onder andere uit het aanpakken van DAO's. Deze organisaties groeien in populariteit, maar Metis ziet kansen op verbetering. Met de komst van DAC's toont Metis hoe DAO's verder kunnen evolueren. Hiermee is deze ontwikkeling een stap verder gekomen.
Het project is niet alleen interessant door de vernieuwende ideeën, maar ook door Natalia Ameline. Zij is de moeder van Vitalik Buterin, die na Satoshi Nakamoto misschien wel de meest bekende 'persoon' binnen de blockchainwereld is. Natuurlijk heeft dit ook een positief effect op het imago van MetisDAO.
Ben je op zoek naar meer informatie of heb je nog vragen over MetisDAO? Of wil je graag andere cryptoliefhebbers ontmoeten? In de Facebookgroep van AllesOverCrypto kun je vragen stellen en kom je in gesprek met ruim 100.000 andere liefhebbers van crypto.
Heb je andere crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kan doen, is dat je jouw vraag + AllesOverCrypto googelt. Laat vooral weten wat jouw gedachten zijn over de ontwikkelingen rondom MetisDAO!