binance

Binance Chain - Technische uitleg voor beginners

Als je een crypto trader bent, is de kans aanwezig dat je ooit van Binance gebruik hebt gemaakt. Dit is één van 's werelds grootste en meest gebruikte crypto exchanges. Veel mensen weten echter niet dat Binance veel meer doet dan het aanbieden van een platform voor de koop en verkoop van cryptomunten.

Zo heeft Binance bijvoorbeeld ook een eigen blockchain. Sterker nog, ze hebben twee verschillende blockchains die parallel aan elkaar lopen. De Binance Chain is de eerste blockchain van Binance, en in dit artikel vertellen we je hier meer over.

De Binance Chain wordt nog wel eens verward met de Binance Smart Chain. Na het lezen van dit artikel zal het je ook duidelijk zijn wat het verschil tussen deze twee blockchains is.

Bekijk snel

Wat is Binance Chain en hoe werkt het?

Binance Chain (BC) is de eerste blockchain die door Binance is ontwikkeld. Ze hebben deze blockchain ontwikkeld omdat ze graag een gedecentraliseerde exchange (DEX) wilden aanbieden voor crypto traders. Zoals je waarschijnlijk wel weet, is de oorspronkelijke exchange gecentraliseerd. Dit is overigens ook de meest gebruikte variant van de exchanges die Binance aanbiedt.

In 2019 werd de Binance Chain gelanceerd, waarbij traders ook meteen gebruik konden maken van de DEX die op deze blockchain draait. Deze DEX is ook de meest gebruikte gedecentraliseerde applicatie (dApp) op deze blockchain. 

Nu vraag je jezelf misschien af waarom Binance een gedecentraliseerde exchange zou ontwikkelen, wanneer ze al een gecentraliseerde exchange hebben die ontzettend populair is. Dit heeft Binance gedaan omdat ze zagen dat veel crypto traders een DEX gingen gebruiken, omdat ze liever niet gebruik maken van een gecentraliseerde toepassing. Binance wilde hiermee dus beide groepen kunnen opvangen.

Een andere reden voor de ontwikkeling van de Binance Chain was de populariteit van Ethereum (ETH). Mensen konden al gebruik maken van toepassingen en tokens die op de blockchain van Ethereum draaiden. Binance wilde een eigen blockchain ontwikkelen zodat ontwikkelaars ook tokens en applicaties op hun blockchain konden laten draaien.

Image
binance dex
Binance DEX

Binance Coin (BNB)

De Binance Coin (BNB) is het native token van de Binance Chain, en door deze te gebruiken op de Binance Chain, betalen gebruikers lagere transactiekosten. Dit is niet het enige token dat op de Binance Chain draait.

Ontwikkelaars kunnen namelijk ook hun eigen token ontwikkelen voor de Binance Chain. Hiervoor zullen ze gebruik moeten maken van het BEP-2 en BEP-8 protocol.

Deze tokens kunnen gebruikers verzenden, ontvangen, verbranden (burning) en bevriezen/ontvriezen op de Binance Chain. Het is ook mogelijk om met BNB on-chain bestuursvoorstellen te doen voor de Binance Smart Chain.

In onderstaande video leg ik je meer uit over wat Binance Coin is en hoe BNB werkt.

Gedecentraliseerde applicaties

Wat je misschien opvalt, is dat het niet mogelijk is om applicaties te ontwikkelen op de Binance chain. Dit komt doordat de blockchain geen ondersteuning biedt voor smart contracts. Dit zie je misschien als een foutje, maar hier is bewust voor gekozen.

Op het moment dat een blockchain smart contracts ondersteunt, wordt de blockchain een stuk trager. Smart contracts zijn namelijk vrij zwaar, en zorgen voor veel belasting van het netwerk. Kijk maar eens naar Ethereum. Er draaien ontzettend veel dApps op Ethereum, wat ervoor heeft gezorgd dat gebruikers lang moeten wachten voordat hun transactie is voltooid. Ze betalen daarbij vaak honderden dollars aan transactiekosten.

Daarom koos Binance ervoor om geen ondersteuning voor smart contracts op de Binance Chain te bieden. Dit zorgt ervoor dat er binnen 1 seconde een nieuw blok gemaakt wordt.

Wanneer je meer wilt weten over Binance Chain, en hoe dit heeft geleid tot het ontstaan van de Binance Smart Chain, raad ik je aan om onderstaande video te bekijken.

Hoe werkt de Binance Chain?

Nu je weet wat de Binance Chain is en welke functionaliteiten het biedt, kunnen we iets dieper ingaan op de werking van de Binance Chain.

Consensus algoritme

Binance Chain is een peer-to-peer blockchain dat gebruik maakt van Tendermint BFT consensus, en in het specifiek het Delegated Proof of Stake consensus algoritme. In het netwerk van de Binance Chain zitten de volgende nodes:

  • Validator Node
  • Witness Node

Weet je nog niet goed wat Delegated Proof of Stake is en hoe het werkt? Dan is het aan te raden om onderstaande video eerst te bekijken. Je zult dan ook beter begrijpen hoe het netwerk van de Binance Chain werkt.

Validator Node

De Validator Nodes zijn verantwoordelijk voor het onderhoud van de Binance Chain. Ze zorgen dat de data over het netwerk wordt verspreid en de transacties worden gevalideerd. Ook doen ze mee aan de consensus van het netwerk, en stemmen om nieuwe blokken te maken.

De transactiekosten die gebruikers maken worden verdeeld over alle validator nodes. Het is belangrijk om te weten dat Binance Chain geen gebruik maakt van miners, zoals dat wel binnen de blockchain van Bitcoin en Ethereum gebeurt. Binance Chain maakt namelijk gebruik van het Delegated Proof of Stake (DPoS) consensus algoritme.

Van te voren worden er Validator Nodes geselecteerd die het meest vertrouwd worden door de deelnemers van de Binance community. Des te beter het werk is dat een Validator Node levert, des te meer de Validator Node vertrouwd zal worden.

Witness Node

Het grootste gedeelte van het BC-netwerk bestaat uit Witness Nodes. Zij zullen niet helpen bij het valideren van transacties, zoals Validator Nodes dat wel doen. In plaats daarvan hebben ze aan aantal andere belangrijke taken gekregen.

Ze dienen als een soort getuige voor het consensus proces dat plaatsvindt tussen de Validator Nodes. Ook hebben de Witness Nodes een kopie van de blockchain op hun machine staan, en helpen ze bij het verspreiden van de data. Hierdoor krijgen alle Validator Nodes dezelfde data binnen.

Het maken van nieuwe blokken

De blokken van de Binance Chain zien er vrij hetzelfde uit als die van Tendermint. Zo hebben ze een limiet van 1 MB. Het duurt in de meeste gevallen minder dan één seconde voordat er een nieuw blok aan de blockchain is toegevoegd. Zo'n blok kan tot een paar duizend transacties bevatten. Hierdoor hoeven gebruikers niet lang te wachten voordat hun transactie is gevalideerd.

De volgende data wordt opgeslagen in de blokken op de Binance Chain:

  • Account en balans
  • Kosten
  • Informatie over het token
  • Trading pairs
  • Grootte van transacties
  • Governance informatie

Cryptografie

Blockchains zijn ontzettend veilig, en dat komt mede doordat er gebruik wordt gemaakt van cryptografie. Dit is het versleutelen van data, waarbij alleen partijen met de juiste sleutel de inhoud van de data kan zien.

De sleutels en adressen kunnen gegenereerd worden door de Binance Web Wallet. De sleutels worden gegenereerd zoals dat ook bij Bitcoin gebeurd. Zo wordt er bijvoorbeeld gebruik gemaakt van het BIP39 hashing algoritme. Er wordt ook gebruik gemaakt van dezelfde elliptic curve cryptography als Bitcoin: secp256k1. De private keys zijn 32 bits en de public keys zijn 33 bits.

Een adres op de Binance Chain bestaat uit 20 bits, en wordt gemaakt met het bech32-formaat. Het maakt niet gebruik van het SegWit-formaat, wat bij Bitcoin wel het geval is. Dit komt doordat Binance Chain niet gebruik maakt van de SegWit-techniek. Hierdoor lijkt een BC-adres meer op een Bitcoin Cash (BCH) adres dan een BTC-adres.

Binance Chain maakt ook gebruik van SHA256 voor de hashing van de transacties.

De functies van Binance Chain samengevat

Laten we de functies van de Binance Chain nog even samenvatten:

  • Ontwikkelaars kunnen eigen (BEP-2 en BEP-8) tokens ontwikkelen;
  • Gebruikers kunnen BNB en andere tokens verzenden, ontvangen, burnen en bevriezen/ontvriezen;
  • Er kunnen voorstellen gedaan worden voor het toevoegen van tradingpairs;
  • Gebruikers kunnen on-chain bestuursvoorstellen doen voor de Binance Smart Chain;
  • Traders kunnen taker/maker orders plaatsen;
  • Het is mogelijk om cryptomunten en tokens van andere blockchain toe te voegen door middel van atomic swap (BEP-3).

Wil je meer weten over BNB, Binance Chain en Binance Smart Chain? Dan kan onderstaande video handig voor je zijn.

Wat is het verschil tussen Binance Chain en Binance Smart Chain?

We hebben het nu ook al een aantal keer gehad over de Binance Smart Chain (BSC). Dit is de tweede blockchain die door Binance is ontwikkeld, en heeft een hele andere doelstelling dan de Binance Chain. Er zit dan ook een groot verschil tussen Binance Chain en Binance Smart Chain:

  • Binance Smart Chain biedt ondersteuning voor smart contracts en kan werken met de Ethereum Virtual Machine (EVM). De Binance Chain doet dit beide niet.
  • De Binance Chain kan veel sneller transacties verwerken dan de Binance Smart Chain. Het kost minder dan één seconde om een nieuw blok te maken op de Binance Chain. Voor de Binance Smart Chain duurt het ongeveer 5 seconden voordat er een nieuw blok is gemaakt.
  • Binance Chain heeft 11 validators, terwijl de Binance Smart Chain 21 validators in het netwerk heeft.
  • Ontwikkelaars kunnen alleen BEP-tokens op de Binance Chain programmeren, terwijl ontwikkelaars op de Binance Smart Chain met smart contracts en de Ethereum Virtual Machine kunnen werken.
  • Binance Chain maakt gebruik van Delegated Proof of Stake als consensus algoritme. De Binance Smart Chain gebruikt Proof of Staked Authority.
  • Er wordt op de Binance Chain gebruik gemaakt van BEP-3, wat Hash Timer Locked Contract functies biedt waarmee inter-blockchain token-peg behandeld kan worden. Dit is vrij oppervlakkig, vergeleken met de Binance Smart Chain. BSC wordt namelijk geleverd met efficiënte native dual-chain communicatie. Hiermee is het geoptimaliseerd voor het schalen van high-performance dApps die een snelle en soepele gebruikerservaring vereisen.

Het mag je dus duidelijk zijn dat er een groot verschil tussen de Binance Chain en Binance Smart Chain zit. Hoe je het ook bekijkt, BSC is veel geavanceerder. Zo kan men bijvoorbeeld applicaties ontwikkelen voor BSC omdat het smart contracts en EVM ondersteunt. Dit hoeft niet per se een voordeel te zijn. Het zorgt er namelijk wel voor dat de BSC een stuk langzamer is dan BC. Ondanks dat de Binance Smart Chain minder snel is als de Binance Chain, is de Binance Smart Chain vergeleken met Ethereum nog steeds ontzettend snel.

Conclusie

Binance Chain was de eerste blockchain van Binance. Deze blockchain wordt voornamelijk gebruikt voor het uitvoeren van transacties. Binance wil dat dit zo snel mogelijk gebeurd, en daarom hebben ze ervoor gekozen om geen ondersteuning voor smart contracts aan te bieden op de Binance Chain. Dit zou de snelheid van het netwerk alleen maar doen afnemen.

Toch wordt de Binance Chain overschaduwd door de Binance Smart Chain, en halen veel mensen deze twee blockchains door elkaar. Er zit echter een vrij groot verschil tussen deze twee blockchains. Ontwikkelaars kunnen op de Binance Smart Chain namelijk wél dApps maken en laten draaien, omdat de Binance Smart Chain ondersteuning biedt voor smart contracts en Ethereum Virtual Machine. Dit doen de Binance Chain niet.

Binance Coin (BNB) is het native token van de Binance Chain, en wanneer je hiervan gebruik maakt, betaal je lagere transactiekosten. Je kunt BNB onder andere gebruiken op de Binance DEX: dit is de gedecentraliseerde exchange van Binance welke op de Binance Chain draait. Dit betekent dat je dus ook van Binance gebruik kunt maken wanneer je liever geen gecentraliseerde exchanges gebruikt. Je zult in dat geval wel zelf een een externe wallet moeten koppelen aan de DEX. Binance raadt gebruikers aan om hiervoor de Binance Web Wallet te gebruiken, welke speciaal is ontworpen voor de Binance DEX.

Na het lezen van dit artikel weet je hopelijk meer over wat Binance Chain is en hoe het werkt. Wil je na het lezen van dit artikel nog meer weten over Binance Chain, of over de Binance Smart Chain? Stel dan je vragen in onze AllesOverCrypto Facebookgroep en dan beantwoorden onze experts al jouw vragen. 

Heb je andere crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kan doen, is dat je jouw vraag + "AllesOverCrypto" googelt. Je zult dan snel uitkomen bij één van onze andere artikelen die over dat onderwerp gaan, zodat je weer snel meer kunt leren over dat onderwerp.


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.